Ухвала
від 05.10.2023 по справі 562/401/17
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 562/401/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" жовтня 2023 р.

Здолбунівський районний суд Рівненської області

у складі колегії суддів: головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 ,

за участі секретаря судових засідань ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

потерпілого ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_7 ,

його захисника-адвоката ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Здолбунів Рівненської області кримінальне провадження №12017180000000026 про обвинувачення ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Мала Мощаниця Рівненської області, з вищою освітою, одруженого, офіційно не працевлаштованого, проживаючого по АДРЕСА_1 , раніше не судимого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.28 ч.2 ст.366, ч.5 ст.191, ч.1 ст.209 КК України та відносно юридичної особи, щодо якої можуть застосовуватися заходи кримінально-правового характеру Фермерського господарства «Імені Шевченка», -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_7 обвинувачується у тому, що він, будучи відповідно до статуту Фермерського господарства «Імені Шевченка» зареєстрованого розпорядженням голови Здолбунівської районної державної адміністрації Рівненської області №137 від 17 березня 1998 року одноосібним засновником та головою господарства, яке є правонаступником КСП «Імені Шевченка» Здолбунівського району Рівненської області, маючи згідно п.9.1 вказаного статуту право управління господарством, право розпоряджатися майном і коштами, приймати і звільняти з роботи, представляти господарство перед підприємствами, установами та організаціями, окремими громадянами як на території України, такі за її межами, наділений організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, тобто службовою особою, діючи всупереч інтересам співвласників майнових паїв (далі - Співвласники), отриманих в результаті паювання майна реформованого (реорганізованого) КСП «Ім. Шевченка», умисно, з корисливих мотивів, маючи намір на обернення чужого майна, яке йому було ввірено, безоплатно у власність на користь ФГ «Ім. Шевченка», приблизно в кінці листопада 2007 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, знаходячись в адміністративному приміщенні контори ФГ «Ім. Шевченка» по вул.Шевченка, 5ж в с.Копиткове Рівненського (колишнього Здолбунівського) району Рівненська область, в порушення вимог ст.7, ч.2 ст.8 Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство», п.1.1 та 2.3 діючого договору №1 від 06 квітня 1998 року оренди майна, що знаходиться в цілісному майновому комплексі і є спільною частковою власністю Співвласників, шляхом використання комп`ютерної техніки, склав три окремі витяги з протоколу № 7 зборів співвласників майна (майнових паїв), що знаходяться в цілісному майновому комплексі і є спільною частковою власністю громадян колишніх членів реструктуризованого КСП "Ім. Шевченка" Здолбунівського району Рівненської області від 26 листопада 2007 року, внісши у вказані документи завідомо неправдиві відомості, а саме: про внесення змін до додатку №2 договору оренди майна від 20 березня 2006 року, яке є спільною частковою власністю громадян - колишніх членів реформованого КСП «Ім. Шевченка», акту прийому - передачі в оренду ФГ «Ім. Шевченка», а також про те, що нібито проведеними 27.11.2007 зборами Співвласників в присутності 470 громадян ухвалено рішення передати у власність ФГ «Ім. Шевченка» п`ять об`єктів нерухомого майна, що знаходяться в цілісному майновому комплексі і є відповідно спільною частковою власністю громадян - колишніх членів реформованого КСП "їм. Шевченка" Здолбунівського району Рівненської області, а саме:

- ремонтну майстерню тракторної бригади за адресою: АДРЕСА_2 , вартістю 468700 грн.;

- склад № 1 за адресою: АДРЕСА_3 з, вартістю 200700 грн.;

- зерносклад за адресою: АДРЕСА_3 з, вартістю 156600 грн. (окремий витяг з протоколу відносно 3 вищевказаних об`єктів нерухомості);

- магазин № 2 за адресою: АДРЕСА_4 , вартістю 246700 грн. (окремий витяг з протоколу відносно даного об`єкту нерухомості);

- магазин №3 за адресою: АДРЕСА_5 , вартістю 335600 грн. (окремий витяг з протоколу відносно даного об`єкту нерухомості).

Склавши вищевказані документи та внісши до них завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_7 , в цей же період часу, знаходячись в адміністративному приміщенні контори ФГ «Ім. Шевченка» за адресою: АДРЕСА_1 , під легендою їх використання в цілях розвитку господарства, не розкриваючи свої дійсні корисливі злочинні наміри, переконав почергово підписати зазначені витяги з протоколів зборів Уповноважену особу від Співвласників майна, провадження відносно якої виділено в окреме провадження, в графі «Голова зборів», а також секретаря ФГ «Ім. Шевченка», провадження відносно якої виділено в окреме провадження в графі «Секретар зборів», яким також було достовірно відомо, що в дійсності 26.11.2007 жодних зборів Співвласників не проводилось і рішення про передачу у власність ФГ «Ім. Шевченка» майна Співвласників не приймалось.

Після передачі ОСОБА_7 вказаних трьох окремих витягів з протоколу № 7 зборів співвласників майна від 26.11.2007 особі, провадження відносно якої виділено в окреме провадження, останній, діючи за попередньою змовою із ОСОБА_7 , перебуваючи в приміщенні контори ФГ «Ім. Шевченка», підписав їх та відразу надав для підписання особі, провадження відносно якої виділено в окреме провадження, яка діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 , знаходячись у цьому ж приміщенні також їх підписала, після чого особа, провадження відносно якої виділено в окреме провадження, прийшов до Копитківської сільської ради за адресою: с. Копитків, вул. Шкільна, 2А та передав зазначені витяги для завіряння підписів голови та секретаря зборів - Копитківському сільському голові, провадження відносно якої виділено в окреме провадження, після чого відразу повернув вказані підроблені документи голові ФГ «Ім. Шевченка» ОСОБА_7 .

Також, ОСОБА_7 , обвинувачується в тому, що він, діючи з метою незаконного оформлення за ФГ «Ім. Шевченка» права власності на фактично не належні йому об`єкти нерухомості, тобто для завершення свого єдиного злочинного наміру, спрямованого на обернення майна Співвласників, яке йому було ввірене, на свою користь, з використанням завідомо неправдивих документів - трьох окремих витягів з протоколу від 26.11.2007 №7 зборів Співвласників майна (майнових паїв), що знаходяться в цілісному майновому комплексі і є спільною частковою власністю громадян - колишніх членів реформованого КСП «Ім. Шевченка» Здолбунівського району Рівненської області, в період з кінця листопада 2007 року по 26 грудня 2007 року, точного часу у ході досудового розслідування не встановлено, подав до виконавчого комітету Здолбунівської міської ради за адресою: м. Здолбунів, вул. Василя Жука, буд. 1, відповідні заяви та два зазначених підроблених витяги з протоколу зборів від 26.11.2007 №7 відносно двох об`єктів нерухомості, які розміщені в м. Здолбунів.

На підставі зазначених документів виконавчим комітетом Здолбунівської міської ради прийнято рішення №413/11 від 26.12.2007 про оформлення за вказаним фермерським господарством права приватної власності на будівлю магазину з надвірними будівлями по АДРЕСА_4 та рішення №414/11 від 26.12.2007 про оформлення права приватної власності на будівлю магазину з надвірними будівлями по АДРЕСА_5 на ФГ «Ім. Шевченка» та видачу свідоцтв про право приватної власності на вищезгадане майно.

Надалі,виконавчим комітетомЗдолбунівської міськоїради 27.12.2007на підставірішення №413/11від 26.11.2007видано ФГ"їм.Шевченка"свідоцтво серії НОМЕР_1 про правовласності нанерухоме майно-цілісний майновийкомплекс магазин№ НОМЕР_2 « ІНФОРМАЦІЯ_2 »,що по АДРЕСА_4 (реєстраційнийномер .в Реєстріправ власностіна нерухомемайно 17251082,внесено 28.12.2007)та напідставі рішення№ 414/11-свідоцтво серії НОМЕР_3 про право власності на нерухоме майно - цілісний майновий комплекс магазин № НОМЕР_4 « ІНФОРМАЦІЯ_3 », що по АДРЕСА_4 (реєстраційний номер в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 10868600, запис внесено 28.12.2007).

28 грудня 2007 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_7 подав вищевказані свідоцтва про право власності на нерухоме майно, видані виконавчим комітетом Здолбунівської міської ради ФГ "їм. Шевченка", до комунального підприємства "Здолбунівське міське бюро технічної інвентаризації" за адресою: м. Здолбунів, вул. Шкільна, 40, на підставі яких 28.12.2007 працівниками вказаного підприємства внесено відомості до Реєстру прав власності на відповідне нерухоме майно про те, що його власником є ФГ «Ім. Шевченка».

Продовжуючи свої злочинні дії, охоплені єдиним умислом, діючи з корисливих мотивів, з метою незаконного оформлення за ФГ «Ім. Шевченка» права власності на фактично не належні йому об`єкти нерухомості, ОСОБА_7 в період з кінця листопада 2007 року по 18 червня 2008 року, точного часу у ході досудового розслідування не встановлено, подав до виконавчого комітету Копитківської сільської ради Здолбунівського району за адресою: с. Копиткове, вул. Шкільна, 2А відповідні звернення та один зазначений витяг з протоколу зборів від 26.11.2007 № 7 відносно трьох об`єктів нерухомості, які розташовані в с. Копиткове Здолбунівського району.

За результатами розгляду вказаних документів виконавчим комітетом Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області прийнято рішення №63, 64, 65 від 18.06.2008 про оформлення на ім`я ФГ «Ім. Шевченка» права приватної власності відповідно на ремонтну майстерню по АДРЕСА_2 , на склад АДРЕСА_6 та зерносклад по АДРЕСА_1 та видачу свідоцтв про право власності на вищезгадані будівлі.

Також,виконавчим комітетомКопитківської сільськоїради 18.06.2008на підставірішення №63від вказаногочисла виданоФГ "їм.Шевченка"свідоцтво серії НОМЕР_5 про правовласності нанерухоме майно-нежитлову будівлю,будівлю ремонтноїмайстерні тракторноїбригади,що по АДРЕСА_2 (реєстраційнийномер вРеєстрі праввласності нанерухоме майно23671814,внесено 19.06.2008)та напідставі рішення№64від 18.06.2008-свідоцтво серіїЯЯЯ 374388 про право власності на нерухоме майно - нежитлову будівлю, будівлю складу АДРЕСА_6 (реєстраційний номер в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 23672021, запис внесено 19.06.2008), а також на підставі рішення №65 від 18.06.2008 - свідоцтво серії ЯЯЯ 374389 про право власності на нерухоме майно - нежитлову будівлю, будівлю зерноскладу, що по АДРЕСА_3 (реєстраційний номер в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 23672392, внесено 19.06.2008).

У подальшому, 18 червня 2008 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_7 подав вищевказані свідоцтва про право власності на нерухоме майно, видані виконавчим комітетом Копитнівської сільської ради Здолбунівського району, до комунального підприємства «Здолбунівське міське бюро технічної інвентаризації» за адресою: м. Здолбунів, вул. Шкільна, 40, на підставі яких 19.06.2008 працівниками вказаного підприємства внесено відомості до Реєстру прав власності на відповідне нерухоме майно про те, що його власником є ФГ "їм. Шевченка", внаслідок чого останній привласнив зазначене майно Співвласників загальною вартістю 1408300 грн., чим заподіяв останнім матеріальну шкоду на вказану суму, яка в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину, тобто в особливо великих розмірах.

Крім того, ОСОБА_7 , обвинувачується в тому, що він, маючи намір на вчинення дій з майном, одержаним внаслідок вчинення суспільно-небезпечного предикатного діяння, а саме майном власників майнових паїв, отриманим в результаті паювання майна реформованого(реорганізованого)КСП «Ім.Шевченка» загальною вартістю 1408300 грн., одержаним як незаконну економічну вигоду внаслідок складання, як службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів із внесеними до них завідомо неправдивими відомостями, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки та привласнення чужого майна, яке було ввірено особі, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах, тобто вчинивши попередньо приблизно в кінці листопада 2007 року, злочин, передбачений ч. 2 ст. 28 ч.2 ст.366 КК України, санкція якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, а також в період з кінця листопада 2007 року по 19 червня 2008 року, злочин, передбачений ч.5 ст.191 КК України, санкція якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна, тобто суспільно небезпечні протиправні діяння, що передували легалізації (відмиванню) доходів, діючи умисно, одноособово, в інтересах та від імені ФГ «Ім. Шевченка», кінцевим бенефіціарним власником якого він є, з метою отримання зазначеним господарством неправомірної вигоди, продовжуючи свою злочинну діяльність та усвідомлюючи те, що він скоює дії з майном, здобутим злочинним шляхом, видаючи його як власне, володіючи незаконно вказаним майном, починаючи 27 грудня 2007 року, використовував дане майно у процесі господарської діяльності господарства як законно набуте у формі джерела доходу, та, окрім того, протягом червня липня 2008 року вчинив інші умисні дії щодо легалізації вказаного майна шляхом передачі його від імені ФГ "Ім. Шевченка" в іпотеку з метою отримання позики від Нордік Інвайронмент Файненс Корпорейшн, тобто вчинивши із даним майном правочин, та, як наслідок, з того часу по даний період володів та використовував згадане майно у формі застави для забезпечення повернення позики.

Так, незаконно заволодівши в період з 27 грудня 2007 року по 19 червня 2008 року на користь ФГ «Ім. Шевченка» майном Співвласників у вигляді вказаних вище п`яти об`єктів нерухомості (ремонтною майстернею тракторної бригади, складом № 1, зерноскладом, магазином № 2 та магазином №3) та володіючи ним, використовуючи його в формі джерела доходу у господарській діяльності господарства, ОСОБА_7 , як голова та одноосібний власник ФГ "Ім. Шевченка", тобто як кінцевий бенефіціарний власник майна та прав вказаної юридичної особи, діючи в його інтересах та від його імені, 18 червня 2008 року, перебуваючи в м. Рівне, у невстановлений час та місці, з метою надання даному майну правомірного вигляду володіння, уклав в інтересах та від імені ФГ «Ім. Шевченка» договір позики №СРF 02/08 з міжнародною юридичною особою Нордік Інвайронмент Файненс Корпорейшн, Фабіанінкату 34 ФІН-00100 Гельсінкі, Фінляндія (далі - РШФКО), згідно якого надано ФГ «Ім. Шевченка» позику в сумі 273910 доларів США, що еквівалентно на час укладення правочину 1333622 грн.

Продовжуючи свій злочинний намір, спрямований на вчинення дій з майном, одержаним внаслідок унаслідок вчинення суспільно-небезпечного предикатного діяння, ОСОБА_7 , із використанням свого службового становища, володіючи даним майном, використовуючи його у господарській діяльності господарства як законно набуте у формі джерела доходу, окрім того 03 липня 2008 року, перебуваючи в приміщенні приватного нотаріуса по вул. Княгині Ольги, 27 в м. Здолбунів Рівненської області, приблизно у період часу з 10:00 по 11:00 годину уклав в інтересах та від імені ФГ «Ім. Шевченка» іпотечний договір з НЕФКО, згідно якого ФГ «Ім. Шевченка», як Іпотекодавець, передало під заставу у тому числі вищевказані п`ять об`єктів нерухомого майна для забезпечення повернення позики в сумі 273910 доларів США, наданої НЕФКО.

Внаслідок укладення іпотечного договору із НЕФКО від 03 липня 2008 року ОСОБА_7 , діючи в інтересах та від імені ФГ "їм. Шевченка", кінцевим бенефіціарним власником якого він є, незаконно використав згадане майно у формі застави для забезпечення повернення кредитних коштів за договором позики № СРР 02/08 та отримав неправомірну вигоду у вигляді кредитних коштів в розмірі 273910 доларів США, що еквівалентно на час укладення правочину 1333622 грн.

Окрім того, у відповідності до ч.8 ст. 214 КПК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відповідні відомості про юридичну особу - ФГ «Ім. Шевченка», щодо якої можуть застосовуватись заходи кримінально-правового характеру.

Вказані дії обвинуваченого ОСОБА_7 органом досудового розслідування кваліфіковані як службове підроблення, тобто складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей , вчинене за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки за ч.2 ст.28 ч.2 ст.366 КК України, як привласнення чужого майна, яке було ввірено особі, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах за ч.5 ст.191 КК України, та як вчинення легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, а саме правочину з майном, одержаним внаслідок вчинення суспільно-небезпечних протиправних діянь, що передували легалізації (відмиванню) доходів, а також дій щодо володіння та використання майна, одержаного внаслідок вчинення суспільно-небезпечного протиправного діяння, що передували легалізації (відмиванню) доходів за ч.1 ст.209 КК України.

29 вересня 2023 року від потерпілих ОСОБА_9 та ОСОБА_6 надійшло клопотання про звільнення ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності та закриття провадження в справі у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

У судовому засіданні потерпілий ОСОБА_6 подане клопотання підтримав повністю.

Обвинувачений, після роз`яснення судом положень ч.3 ст.285 КПК України, заявив, що своєї вини в інкримінованих йому кримінальних правопорушення, передбачених ч.2 ст.28 ч.2 ст.366, ч.5 ст.191, ч.1 ст.209 КК України, він не визнає, однак не заперечує щодо закриття справи з таких нереабілітуючих підстав.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явилися, хоча завчасно та належним чином повідомлялися про час та місце розгляду справи, та згідно поданої уповноваженою від співвласників майна (майнових паїв) особою потерпілим заяви просить розглядати справу без його участі.

Прокурор щодо звільнення обвинуваченого ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності за вчинені ним кримінальні правопорушення, передбачені ч.5ст.191,ч.1ст.209КК України, та закриття провадження в справі за цими злочинами в зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності заперечує, оскільки передбачені ст.49 КК України строки давності перервалися вчиненням ним в січні 2016 року нового злочину.

Заслухавши учасників, з`ясувавши обставини та дослідивши матеріали справи суд приходить до такого висновку.

Відповідно до ч.3 ст.288КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно п.1 ч.2 ст.284КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Підставою звільнення особи від кримінальної відповідальності є закінчення строків давності. Строк давності - це передбачений ст.49КК України певний проміжок часу з дня вчинення кримінального правопорушення і додня набраннявироком законноїсили,закінчення якогоє підставоюзвільнення особи,яка вчинила кримінальне правопорушення, від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч.4 ст.286КПК України якщо під час здійснення судового провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Зокрема, суд встановлює наявність певного обвинувачення, закінчення відповідних строків, передбачених ст.49 КК України, і за таких умов зобов`язаний задовольнити клопотання обвинуваченого про звільнення від кримінальної відповідальності.

Згідно пунктів 3, 4, 5 ч.1 ст.49КК України (вредакції начас вчиненняінкримінуємих обвинуваченомукримінальних правопорушень)особа звільняєтьсявід кримінальноївідповідальності,якщо здня вчиненнянею злочинуі додня набраннявироком законноїсили минуло п`ять років - у разі вчинення злочину середньої тяжкості, десять років - у разі вчинення тяжкого злочину та п`ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Аналогічні положення містяться в пунктах 3, 4, 5 ч.1 ст.49 КК України чинної редакції.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.366 КК України в редакції на час вчинення кримінального правопорушення, згідно ст.12 КК України, відноситься до злочину середньої тяжкості (нетяжкого злочину), кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.209 КК України - до тяжкого злочину, а кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.191 КК України - до особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч.3 ст.49 КК України, перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин, за винятком нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше двох років.

При перериванні перебігу давності обчислення строків давності як за раніше вчинений злочин, так і за вчинений новий злочин починається з дня вчинення саме нового злочину, причому окремо за кожний злочин.

З наданих прокурором витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань та ухвали Здолбунівського районного суду Рівненської області від 16 квітня 2019 року вбачається, що в провадженні вказаного суду знаходиться на розгляді кримінальне провадження №12016180130000445 за обвинуваченням ОСОБА_7 у вчиненні в період часу з 01 грудня 2015 року по 26 січня 2016 року кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364-1 КК України.

Пунктом 2 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визначено, що кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку. Указане положення становить підґрунтя для регламентації цього принципу в національному законодавстві.

Згідно з ч.1 ст.62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Також такий конституційний принцип презумпції невинуватості майже аналогічно закріплено безпосередньо в тексті закону України про кримінальну відповідальність (ч.2 ст.2 КК України), а також відображено у кримінальному процесуальному законі (ст.7 та ч.1 ст.17 КПК України).

Отже, згідно з чинним законодавством винуватість особи може бути встановлено лише обвинувальним вироком суду.

Обставини розгляду судом кримінального провадження №12016180130000445 обвинуваченим не заперечуються, проте на час розгляду судом клопотання про застосування відносно ОСОБА_7 ст.49 КК України обвинувального вироку в цій справи за ч.2 ст.364-1 КК України не ухвалено, а тому суд вважає, що підстави для переривання перебігу строків давності відсутні.

Аналогічні правові висновки викладені в постанові Верховного Суду від 23 червня 2023 рок в справі №204/2626/21.

Відповідно до положень ст.63 Конституції України та ст.18 КПК України жодну особу не може бути примушено визнати свою вину у вчиненні кримінального правопорушення або примушено давати пояснення чи показання, які можуть стати підставою для її підозри або обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення.

Виходячи з цих положень закону визнання винуватості є правом, а не обов`язком підозрюваного, обвинуваченого, а отже невизнання вказаними особами своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення за наявності їхньої згоди на звільнення від кримінальної відповідальності не може бути перешкодою в реалізації ними свого права на таке звільнення та правовою підставою для відмови судом у задоволенні заявленого клопотання. Передбачений законом інститут звільнення підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності не пов`язує такого звільнення з визнанням ними своєї вини у вчиненні злочину.

Таким чином, невизнання обвинуваченим вини у вчиненні кримінального правопорушення за наявності їхньої згоди на звільнення від кримінальної відповідальності у передбачених законом випадках, за умови роз`яснення їм судом суті підозри чи обвинувачення, підстав звільнення від кримінальної відповідальності та права заперечувати проти закриття кримінального провадження не є правовою підставою для відмови в задоволенні клопотання сторони кримінального провадження про таке звільнення.

Аналогічні правові висновки викладені в постановах Верховного Суду від 27 лютого 2018 рок в справі №185/7934/13-к, від 19 лютого 2019 року в справі №285/2238/17, від 29 липня 2021 року в справі №552/5595/18.

Також, відповідно до положень ч.1 ст.96-5 КК України юридична особа звільняється від застосування до неї заходів кримінально-правового характеру, якщо з дня вчинення її уповноваженою особою будь-якого кримінального правопорушення, зазначеного у статті 96-3 цього Кодексу, і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: три роки-у разівчинення кримінальногопроступку; п`ятьроків -у разівчинення нетяжкогозлочину; десятьроків -у разівчинення тяжкогозлочину; п`ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Таким чином, оскільки з моменту вчинення вищевказаних вище кримінальних правопорушень пройшли передбачені ч.1 ст.49 та ч.1 ст.96-5 КК України строки, відомості про переривання перебігу давності відсутні, обвинувачений від слідства або суду не ухилявся та щодо закриття кримінального провадження з цих підстав не заперечує, тому клопотання підлягає задоволенню та слід звільнити обвинуваченого від кримінальної відповідальності, а юридичну особу - Фермерське господарство «Імені Шевченка» від застосування до неї заходів кримінально-правового характеру.

Питання про долю речових доказів вирішено відповідно до ст.100 КПК України.

Процесуальні витрати в справі відсутні.

Відповідно до ч.4 ст.174 КПК України суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна. Суд скасовує арешт майна, зокрема, у випадку виправдання обвинуваченого, закриття кримінального провадження судом, якщо майно не підлягає спеціальній конфіскації, непризначення судом покарання у виді конфіскації майна та/або незастосування спеціальної конфіскації, залишення цивільного позову без розгляду або відмови в цивільному позові.

З роз`яснень, які містяться в п.7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1989 року №3 «Про практику застосування судами України законодавства про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної злочином, і стягнення безпідставно нажитого майна», вбачається, що в разі закриття кримінальної справи з передбачених законом підстав цивільний позов не розглядається. Вимоги позивача про відшкодування матеріальної шкоди у цьому разі можуть бути вирішені в порядку цивільного судочинства.

За вказаних обставин позов ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 до Фермерського господарства «Імені Шевченка», про відшкодування майнової шкоди слід залишити без розгляду.

Керуючись ст.ст.284-288, 342-345, 395 КПК України, суд

у х в а л и в:

Клопотання задоволити.

Звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності, а юридичну особу - Фермерське господарство «Імені Шевченка» від застосування до неї заходів кримінально-правового характеру на підставі ст.96-5 КК України.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017180000000026 від 24 січня 2017 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.28 ч.2 ст.366, ч.5 ст.191, ч.1 ст.209 КК України, відносно ОСОБА_7 та відносно юридичної особи, щодо якої можуть застосовуватися заходи кримінально-правового характеру Фермерського господарства «Імені Шевченка», закрити.

Документи кримінального провадження №12017180000000026 залишити в матеріалах кримінальної справи протягом усього часу їх зберігання.

Накладений ухвалоюРівненського міськогосуду Рівненськоїобласті від29вересня 2016року (справа№569/12378/16-к)арешт на майно Фермерського господарства «Ім. Шевченка» (ЄДРПОУ 25320585, юридична адреса: вул. Шкільна, 9 в с. Копиткове Здолбунівського району Рівненської області),а саме: магазин №21 «Продтовари» (реєстраційний номер 10868600, місцезнаходження: вул. Шевченка, 11 в м. Здолбунів Рівненської області, загальна площа 166,1 кв.м.); магазин № 39 «Дрібнооптовий» (реєстраційний номер 10867929, місцезнаходження: АДРЕСА_4 , загальна площа 88,9 кв.м.); нежитлову будівлю, будівлю складу №1 (реєстраційний номер 23672021, місцезнаходження: АДРЕСА_1 , загальна площа 569,2 кв.м.); нежитлову будівлю, будівлю зерноскладу (реєстраційний номер 23672392, місцезнаходження: АДРЕСА_1 , загальна площа 417,9 кв.м.); нежитлову будівлю ремонтної майстерні тракторної бригади (реєстраційний номер 23671814, місцезнаходження: АДРЕСА_2 , загальна площа 1119,1 кв.м.) скасувати.

Накладений ухвалоюРівненського міськогосуду Рівненськоїобласті від13січня 2017року (справа№569/502/17)арешт наналежне ОСОБА_7 домоволодіння по АДРЕСА_1 та транспортні засоби марки «Skoda Octavia Tour 1.9 TD» державні номерні знаки « НОМЕР_6 », номер кузова НОМЕР_7 та марки «ВАЗ 2121», державні номерні знаки « НОМЕР_8 » - скасувати.

Скасувати накладенийухвалою Рівненськогоміського судуРівненської областівід 23січня 2017року (справа№569/908/17)арешт нанаступне майно:

1. Нерухоме майно, яке на праві приватної власності належить Фермерському Господарству «Ім. Шевченка», а саме:

- нежитлову будівлю ремонтної майстерні тракторної бригади загальною площею 1119,1 кв.м. за адресою: Рівненська область, Здолбунівський район, село Копиткове, вулиця Тракторна, будинок 8 (реєстраційний номер 23671814);

- нежитлову будівлю складу № 1 загальною площею 569,2 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1 з (реєстраційний номер 23672021);

- нежитлову будівлю зерноскладу загальною площею 417,9 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1 з (реєстраційний номер 23672392);

- нежиле приміщення магазину № 1 загальною площею 87,9 кв.м., за адресою: Рівненська область, Здолбунівський район, м. Здолбунів, вул.Фабрична, 17 (реєстраційний номер 10869217);

- цілісний майновий комплекс магазин № 39 « ІНФОРМАЦІЯ_2 » загальною площею 88,9 кв.м. за адресою: Рівненська область, Здолбунівський район, м. Здолбунів, вул.Зелена, 26а (реєстраційний номер 10867929);

- цілісний майновий комплекс магазин № 21 « ІНФОРМАЦІЯ_3 » загальною площею 166,1 кв.м., за адресою: АДРЕСА_5 (реєстраційний номер майна 10868600);

2. Транспортні засоби, які на праві приватної власності належать Фермерському Господарству «Ім. Шевченка», а саме:

- Марки ГАЗ 33104, державний номер НОМЕР_9 , номер кузова/шасі НОМЕР_10 ;

- Марки CHEVROLET NIVA, д.н. НОМЕР_11 , номер кузова/шасі НОМЕР_12 ;

- Марки ВАЗ 21213, державний номер НОМЕР_13 , номер кузова/шасі НОМЕР_14 ;

- Марки ГАЗ 5201, державний номер НОМЕР_15 , номер кузова/шасі НОМЕР_16 ;

- Марки УАЗ 31512, державний номер НОМЕР_17 , номер кузова/шасі НОМЕР_18 ;

- Марки ИЖ 271501, державний номер НОМЕР_19 , номер кузова/шасі НОМЕР_20 ;

- Марки КС УРАЛ 4320, державний номер НОМЕР_21 , номер кузова/шасі НОМЕР_22 ;

- Марки ВАЗ 21061, державний номер НОМЕР_23 , номер кузова/шасі НОМЕР_24 ;

- Марки ГКБ 815, державний номер НОМЕР_25 , номер кузова/шасі НОМЕР_26 ;

- Марки СЗАП 8527, державний номер НОМЕР_27 , номер кузова/шасі НОМЕР_28 ;

- Марки ГАЗ 53А, державний номер НОМЕР_29 , номер кузова/шасі НОМЕР_30 ;

- Марки УАЗ 452Д, державний номер НОМЕР_31 , номер кузова/шасі в базі даних відсутній;

- Марки ЗИЛ 133ГЯ, державний номер НОМЕР_32 , номер кузова/шасі НОМЕР_33 ;

- Марки ОДАЗ 828, державний номер НОМЕР_34 , номер кузова/шасі НОМЕР_35 ;

- Марки ОДАЗ 9357, державний номер НОМЕР_36 , номер кузова/шасі НОМЕР_37 ;

- Марки ГБК 819, державний номер НОМЕР_38 , номер кузова/шасі НОМЕР_39 ;

- Марки МАЗ 5551, державний номер НОМЕР_40 , номер кузова/шасі НОМЕР_41 ;

- Марки УАЗ 3303, державний номер НОМЕР_42 , номер кузова/шасі НОМЕР_43 ;

- Марки ЗИЛ 130, державний номер НОМЕР_44 , номер кузова/шасі НОМЕР_45 ;

- Марки КАВЗ 3270, державний номер НОМЕР_46 , номер кузова/шасі НОМЕР_47 ;

- Марки ЗИЛ 431412, державний номер НОМЕР_48 , номер кузова/шасі НОМЕР_49 ;

- Марки ЗИЛ-ММЗ 554, державний номер НОМЕР_50 , номер кузова/шасі НОМЕР_51 ;

- Марки ЗИЛ-ММЗ 554М, державний номер НОМЕР_52 , номер кузова/шасі НОМЕР_53 ;

- Марки ЗИЛ-ММЗ 4502, державний номер НОМЕР_54 , номер кузова/шасі НОМЕР_55 ;

- Марки ЗИЛ-ММЗ 45021, державний номер 4160 РВН, номер кузова/шасі НОМЕР_56 ;

- Марки ЗИЛ-ММЗ 4502, державний номер НОМЕР_57 , номер кузова/шасі НОМЕР_58 ;

- Марки ЗИЛ 431412, державний номер НОМЕР_59 , номер кузова/шасі НОМЕР_60 ;

- Марки КАМАЗ 55102, державний номер НОМЕР_61 , номер кузова/шасі НОМЕР_62 ;

- Марки УАЗ 31512, державний номер НОМЕР_63 , номер кузова/шасі НОМЕР_64 ;

- Марки ГАЗ 5201 3901, державний номер НОМЕР_65 , номер кузова/шасі НОМЕР_66 ;

- Марки ГАЗ 6601, державний номер НОМЕР_67 , номер кузова/шасі НОМЕР_68 ;

- Марки МАЗ 54329 020, державний номер НОМЕР_69 , номер кузова/шасі НОМЕР_70 ;

- Марки ЗИЛ 431412, державний номер НОМЕР_71 , номер кузова/шасі НОМЕР_72 .

3. Сільськогосподарська техніка, яка зареєстрована за ФГ «Ім. Шевченка»:

- комбайн зернозбиральний "CLААS МЕDІOМ 310", 2008 р.в., заводський номер НОМЕР_73 , номер двигуна НОМЕР_74 , номерний знак НОМЕР_75 ;

- агрегат ґрунтообробний "TWIX XL 6.0R", 2007 р.в., заводський номер НОМЕР_76 ;

- трактор колісний "Т8040", 2008 р.в., заводський номер НОМЕР_77 , номер двигуна НОМЕР_78 , номерний знак НОМЕР_79 ;

- трактор колісний "МТЗ-80", 1991 р.в., заводський номер НОМЕР_80 , номер двигуна НОМЕР_81 , номерний знак НОМЕР_82 ;

- трактор колісний "МТЗ-80", 1992 р.в., заводський номер НОМЕР_83 , номер двигуна НОМЕР_84 , номерний знак НОМЕР_85 ;

- трактор колісний "БЕЛАРУС-1221", 2005 р.в., заводський номер НОМЕР_86 , номер двигуна НОМЕР_87 , номерний знак НОМЕР_88 ;

-комбайн зернозбиральний "ДОН-1500", 2002 р.в., заводський номер НОМЕР_89 , номер двигуна НОМЕР_90 , номерний знак НОМЕР_91 ;

- трактор колісний "МТЗ-82", 1999 р.в., заводський номер НОМЕР_92 , номер двигуна НОМЕР_93 , номерний знак НОМЕР_94 ;

- причіп "2ПТС-6", 1988 р.в., без заводського номера, номерний знак НОМЕР_95 ;

- причіп "1ПТС-9", 1984 р.в., без заводського номера, номерний знак НОМЕР_96 ;

- причіп "1ПТС-9", 1986 р.в., без заводського номера, номерний знак НОМЕР_97 ;

- причіп "2ПТС-4", 1986 р.в., без заводського номера, номерний знак НОМЕР_98 ;

- причіп "2ПТС-4", 1986 р.в., без заводського номера, номерний знак НОМЕР_99 ;

- причіп "2ПТС-4", 1989 р.в., без заводського номера, номерний знак НОМЕР_100 ;

- причіп "2ПТС-4", 1987 р.в., без заводського номера, номерний знак НОМЕР_101 ;

- причіп "2ПТС-4", 1987 р.в., без заводського номера, номерний знак НОМЕР_102 ;

- причіп "2ПТС-4", 1989 р.в., без заводського номера, номерний знак НОМЕР_103 ;

- трактор гусеничний "Т-70С", 1989 р.в., заводський номер НОМЕР_104 , номер двигуна НОМЕР_105 , номерний знак НОМЕР_106 ;

- трактор гусеничний "Т-70С", 1990 р.в., заводський номер НОМЕР_107 , номер двигуна НОМЕР_108 , номерний знак НОМЕР_109 ;

- трактор гусеничний "Т-150", 1988 р.в., заводський номер НОМЕР_110 , номер двигуна НОМЕР_111 , номерний знак НОМЕР_112 ;

- навантажувач "ПТС-77", 1989 р.в., заводський номер НОМЕР_113 , номерний знак

НОМЕР_114 ;

- трактор гусеничний "Т-70С", 1990 р.в., заводський номер НОМЕР_115 , номер двигуна НОМЕР_116 , номерний знак НОМЕР_117 ;

- трактор колісний "Т-150К", 1985 р.в., заводський номер НОМЕР_118 , номер двигуна НОМЕР_119 , номерний знак НОМЕР_120 ;

- екскаватор колісний "ЭО-2621", 1991 р.в., заводський номер НОМЕР_121 , номер двигуна НОМЕР_122 , номерний знак НОМЕР_123 ;

- трактор гусеничний "Т-150", 1989 р.в., заводський номер НОМЕР_124 , номер двигуна НОМЕР_125 , номерний знак НОМЕР_126 ;

- трактор колісний "МТЗ-80", 1989 р.в., заводський номер НОМЕР_127 , номер двигуна НОМЕР_128 , номерний знак НОМЕР_129 ;

- трактор колісний "МТЗ-80", 1988 р.в., заводський номер НОМЕР_130 , номер двигуна НОМЕР_131 , номерний знак НОМЕР_132 ;

- бульдозер "ДЗ-42", 1990 р.в., заводський номер НОМЕР_133 , номер двигуна НОМЕР_134 , номерний знак НОМЕР_135 ;

- самохідне шасі "Т-16", 1990 р.в., без заводського номера, номер двигуна НОМЕР_136 , номерний знак НОМЕР_137 ;

- трактор колісний "Т-25", 1989 р.в., заводський номер НОМЕР_138 , номер двигуна НОМЕР_139 , номерний знак НОМЕР_140 ;

- трактор колісний "Т-150К", 1987 р.в., заводський номер НОМЕР_141 , номер двигуна НОМЕР_142 , номерний знак НОМЕР_143 ;

- трактор колісний "МТЗ-80", 1996 р.в., заводський номер НОМЕР_144 , номер двигуна НОМЕР_145 , номерний знак НОМЕР_146 ;

- трактор колісний "МТЗ-80", 1996 р.в., заводський номер НОМЕР_147 , номер двигуна НОМЕР_148 , номерний знак НОМЕР_149 ;

- трактор колісний "Т-150К", 1989 р.в., заводський номер НОМЕР_150 , номер двигуна НОМЕР_151 , номерний знак НОМЕР_152 ;

- трактор колісний "МТЗ-80", 1994 р.в., заводський номер НОМЕР_153 , номер двигуна НОМЕР_154 , номерний знак НОМЕР_155 ;

- трактор колісний "МТЗ-82", 1994 р.в., заводський номер НОМЕР_156 , номер двигуна НОМЕР_157 , номерний знак НОМЕР_158 ;

- трактор колісний "ЮМЗ-6", 1992 р.в., заводський номер НОМЕР_159 , номер двигуна НОМЕР_160 , номерний знак НОМЕР_161 ;

- трактор колісний "ЮМЗ-6", 1992 р.в., без заводського номера та номера двигуна, номерний знак НОМЕР_162 ;

- трактор колісний "ЮМЗ-6", 1992 р.в., заводський номер НОМЕР_163 , номер двигуна НОМЕР_164 , номерний знак НОМЕР_165 ;

- причіп "2ПТС-4", 1987 р.в., без заводського номера, номерний знак НОМЕР_166 ;

- напівпричіп "ОЗТП-9555", 1989 р.в., без заводського номера, номерний знак НОМЕР_167 .

4. Транспортні засоби, які на праві приватної власності належать ОСОБА_7 , а саме: автомобіль Skoda Octavia Tour 1.9 TD, д.н.з. НОМЕР_6 , номер кузова НОМЕР_7 та автомобіль ВАЗ 2121, д.н.з. НОМЕР_8 .

5. Земельні ділянки, які на праві власності та користування належать ОСОБА_7 , а саме: земельна ділянка площею 0,08 га за адресою: АДРЕСА_1 , виділена на підставі рішення виконкому Здолбунівської районної ради народних депутатів від 10.09.1980 № 293 в постійне користування для будівництва індивідуального жилого будинку та земельна ділянка, надана останньому згідно рішення Здолбунівської районної ради від 22.04.1998, площею 50 га, в тому числі рілля 50 га для ведення селянського (фермерського) господарства, з них у приватну власність 4,5 га ріллі за рахунок земельної частки (паю) КСП "Ім. Шевченка", у постійне користування 45,5 га ріллі із земель запасу Копитківської сільської ради.

6. Корпоративні права, володільцем та розпорядником яких є ОСОБА_7 , а саме:

- корпоративні права та внесок до статутного фонду Фермерського Господарства Ім. Шевченка (ідентифікаційний код юридичної особи 25320585) у розмірі 100000,00 грн.;

- корпоративні права та внесок до статутного фонду сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "Селянський" (ідентифікаційний код юридичної особи 38809465);

- корпоративні права та внесок до статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Фірма Імені Шевченка" (ідентифікаційний код юридичної особи 40978943) у розмірі 400,00 грн.;

- корпоративні права та внесок до статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю "ЮТ-АГРО ЗЕРНО" (ідентифікаційний код юридичної особи 38809507) у розмірі 3400,00 грн.

Позовну заяву ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 до Фермерського господарства «Імені Шевченка», третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог: Нордік Інвайронмент Файненс Корпорейшн, про відшкодування майнової шкоди залишити без розгляду, роз`яснивши право подачі позову в порядку цивільного судочинства.

Ухвала суду може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду через Здолбунівський районний суд Рівненської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 7 /семи/ днів з дня її оголошення.

Головуючий суддя:

Судді:

Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113959373
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Мала Мощаниця Рівненської області, з вищою освітою, одруженого, офіційно не працевлаштованого, проживаючого по АДРЕСА_1 , раніше не судимого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.28 ч.2 ст.366, ч.5 ст.191, ч.1 ст.209 КК України та відносно юридичної особи, щодо якої можуть застосовуватися заходи кримінально-правового характеру Фермерського господарства «Імені Шевченка

Судовий реєстр по справі —562/401/17

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 22.02.2021

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 22.02.2021

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 19.02.2020

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Кушнір О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні