Ухвала
від 03.10.2023 по справі 738/1961/15-ц
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

03 жовтня 2023 року

м. Київ

справа № 738/1961/15

провадження № 61-11306св22

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Осіяна О. М. (суддя-доповідач), Білоконь О. В., Сакари Н. Ю.,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Стар Інвестмент Ван» до ОСОБА_1 , треті особи: приватне підприємство «ТВІН», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, про скасування записів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, застосування наслідків нікчемності правочину, витребування майна за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю «Стар Інвестмент Ван» на постанову Чернігівського апеляційного суду від 21 вересня 2022 року,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2015 року Публічне акціонерне товариство Банк «Контракт» (далі - ПАТ Банк «Контракт») в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації цього товариства звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому просило:

- застосувати наслідки недійсності нікчемного правочину та зобов`язати ОСОБА_1 повернути ПАТ Банк «Контракт» права грошової вимоги, отримані за договором про відступлення права вимоги та зміни сторони у зобов`язанні від 01 жовтня 2015 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Дем`яненко Т. М., зареєстрованого в реєстрі за № 812, шляхом передання оригіналів документів, що підтверджують ці права грошової вимоги;

- скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про реєстрацію іпотеки на користь ОСОБА_1 (витяг № 44944061 від 01 жовтня 2015 року), вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Дем`яненко Т. М.;

- скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про реєстрацію іпотеки на користь ОСОБА_1 (витяг № 44944026 від 01 жовтня 2015 року), вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Дем`яненко Т. М.

Ухвалою Менського районного суду Чернігівської області від 09 лютого 2016 року приватне підприємство «ТВІН» (далі - ПП «ТВІН») залучено до участі у справі як третю особу.

Рішенням Менського районного суду Чернігівської області від 22 лютого 2019 року у задоволенні позову відмовлено.

В березні 2019 року товариство з обмеженою відповідальністю «ЕйПіЕс Україна» (далі - ТОВ «ЕйПіЕс Україна»), яке є правонаступником ПАТ Банк «Контракт», подало апеляційну скаргу на рішення Менського районного суду Чернігівської області від 22 лютого 2019 року.

В травні 2019 року ТОВ «ЕйПіЕс Україна» подало заяву, в якій просило не приймати до розгляду у зв`язку з відкликанням апеляційну скаргу в частині оскарження цього рішення Менського районного суду Чернігівської області від 22 лютого 2019 року щодо вирішення позовної вимоги про витребування майна.

Ухвалою Чернігівського апеляційного суду від 06 травня 2019 року заяву ТОВ «ЕйПіЕс Україна» про часткове відкликання апеляційної скарги задоволено. Апеляційну скаргу ТОВ «ЕйПіЕс Україна» в частині оскарження рішення Менського районного суду Чернігівської області від 22 лютого 2019 року про відмову в задоволенні позовних вимог про витребування майна повернуто заявнику. В іншій частині відкрито апеляційне провадження у справі.

Постановою Чернігівського апеляційного суду від 27 травня 2019 року апеляційну скаргу ТОВ «ЕйПіЕс Україна» відхилено, а рішення Менського районного суду Чернігівської області від 22 лютого 2019 року залишено без змін.

Постановою Верховного Суду від 30 червня 2021 року (касаційне провадження № 61-12711св19) касаційну скаргу ТОВ «ЕйПіЕс Україна» задоволено частково. Постанову Чернігівського апеляційного суду від 27 травня 2019 року скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

ТОВ «ЕйПіЕс Україна» змінило назву на товариство з обмеженою відповідальністю «Стар Інвестмент Ван» (далі - ТОВ «Стар Інвестмент Ван»), що підтверджено рішенням учасника цього товариства від 30 травня 2019 року № 5.

За клопотанням ТОВ «Стар Інвестмент Ван» протокольною ухвалою Чернігівського апеляційного суду від 03 лютого 2022 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб залучено до участі у справі як третю особу.

Постановою Чернігівського апеляційного суду від 21 вересня 2022 року апеляційну скаргу ТОВ «Стар Інвестмент Ван» задоволено частково. Рішення Менського районного суду Чернігівської області від 22 лютого 2019 року змінено в частині мотивів відмови у задоволенні позову й відмовлено у задоволенні позову з мотивів наведених в цій постанові. В іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін. Вирішено питання розподілу судових витрат.

14 листопада 2022 року ТОВ «Стар Інвестмент Ван» подало до Верховного Суду касаційну скаргу, а 22 грудня 2022 року - уточнену касаційну скаргу на постанову Чернігівського апеляційного суду від 21 вересня 2022 року, в якій, посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати оскаржуване судове рішення в частині відмови в задоволенні позовних вимог про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину та зобов`язання ОСОБА_1 повернути ТОВ «Стар Інвестмент Ван» права грошової вимоги, отримані за договором про відступлення права вимоги та зміни сторони у зобов`язанні від 01 жовтня 2015 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Дем`яненко Т. М., зареєстрованого в реєстрі за № 812, шляхом передання оригіналів документів, що підтверджують ці права грошової вимоги, та ухвалити в цій частині нове судове рішення про задоволення вказаних позовних вимог

Касаційна скарга подана на підставі пунктів 1, 4 частини другої статті 389, пункту 1 частини третьої статті 411 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) та обґрунтована тим, що суд апеляційної інстанції не врахував правових висновків щодо застосування норм права у подібних правовідносинах, викладених в постанові Великої Палати Верховного Суду від 11 січня 2022 року у справі № 910/10784/16, а також - не дослідив зібрані у справі докази.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 27 грудня 2022 року відкрито касаційне провадження в цій справі та витребувано її матеріали з Менського районного суду Чернігівської області.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду вважає, що справа підлягає призначенню до судового розгляду, оскільки доводи касаційної скарги викликають необхідність перевірки матеріалів справи.

Відповідно до частини першої статті 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.

Згідно з частиною першою статті 7 ЦПК України розгляд справ у судах проводиться усно і відкрито, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Такий випадок передбачено у частині тринадцятій статті 7 ЦПК України, згідно з якою розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Оскільки колегією суддів не приймалось рішення про виклик учасників справи для надання пояснень у справі, то справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у ній матеріалами (у письмовому провадженні), а копія судового рішення у такому разі надсилається у порядку, передбаченому частиною п`ятою статті 272 ЦПК України.

Згідно з частиною першою статті 8 ЦПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи, колегія суддів інформує учасників справи про те, що зазначена інформація оприлюднюється на офіційному веб-порталі судової влади України.

Відповідно до частини одинадцятої статті 34 ЦПК України, з урахуванням категорії і складності справи, справа розглядатиметься колегією у складі п`яти суддів.

Керуючись частиною тринадцятою статті 7, частиною одинадцятою статті 34, частиною п`ятою статті 279, частиною першою статті 401, частиною першою статті 402 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Стар Інвестмент Ван» до ОСОБА_1 , треті особи: приватне підприємство «ТВІН», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, про скасування записів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, застосування наслідків нікчемності правочину, витребування майна призначити до розгляду в складі колегії з п`яти суддів у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у ній матеріалами. Інформацію про дату розгляду справи оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України.

Судді: О. М. Осіян

О. В. Білоконь

Н. Ю. Сакара

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення03.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113967243
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу

Судовий реєстр по справі —738/1961/15-ц

Постанова від 25.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Постанова від 21.09.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Євстафієв О. К.

Постанова від 21.09.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Євстафієв О. К.

Ухвала від 22.07.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Євстафієв О. К.

Ухвала від 10.07.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Євстафієв О. К.

Ухвала від 17.05.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Євстафієв О. К.

Ухвала від 14.02.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Євстафієв О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні