Ухвала
від 06.10.2023 по справі 474/723/23
ВРАДІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 474/723/23

Провадження № 2/474/119/23

УХВАЛА

про залучення до участі у справі третьої особи

06.10.23р. смт Врадіївка

Врадіївський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Сокола Ф.Г.

за участю секретаря судового засідання Лисейко Т.А.

позивачки ОСОБА_1

представниці третьої особи КЗ Березківський мистецький ліцей Халімон З.В.

представниця третьої особи органу опіки та піклування Мороз У.В.

розглянув в підготовчому судовому засіданні матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивачки Орган опіки та піклування Врадіївської селищної ради та Комунальний заклад Березківський мистецький ліцей Миколаївської обласної ради, до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

встановив:

03.07.2023р. неповнолітня ОСОБА_1 (далі - позивачка) звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 (далі - відповідач), в якому просить:

- позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя с. Бобрик Первомайського району Миколаївської області, проживаючого без реєстрації по АДРЕСА_1 , батьківських прав відносно його неповнолітньої доньки - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Новопавлівка Первомайського району Миколаївської області;

- стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь позивачки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на її утримання, у твердій грошовій сумі, в розмірі 5 000 (п`ять тисяч) грн. щомісяця, який щорічно підлягає індексації відповідно до закону, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи від дня пред`явлення позову і до досягнення позивачкою повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 .

18.09.2023р. позивачка звернулася до суду із заявою про залучення до участі у розгляді справи третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачки - Державний навчальний заклад Первомайський професійний Промисловий ліцей управління освіти Миколаївської облдержадміністрації Міністерства освіти і науки України (далі - ДНЗ Первомайський професійний Промисловий ліцей).

Заява обґрунтована тим, що з часу звернення нею до суду із вищевказаною позовною заявою сплинув тривалий проміжок часу та на даний час вона закінчила навчання у КЗ Березківський мистецький ліцей, і з 01.09.2023р. навчається на І курсі денної форми навчання у ДНЗ Первомайський професійний Промисловий ліцей за професією Кондитер. Кухар, в зв`язку з чим постійно проживає в студентському гуртожитку в м. Первомайськ, належному цьому навчальному закладі. А тому, вважає, що ДНЗ Первомайський професійний Промисловий ліцей, за приписами ст.ст. 66, 69 ЦК України та ст. 245 СК України, фактично має виконувати функції її піклувальника та вживати заходи щодо захисту її прав.

На підтвердження вищевказаного позивачкою до суду надано довідку Державного навчального закладу Первомайський професійний промисловий ліцей № 451 від 08.09.2023р.

В судовому засіданні позивачка підтримала заяву про залучення до у часті у справі третьої особи та просила її задовольнити.

Представниці третіх осіб ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не заперечила проти задоволення заяви про залучення до у часті у справі третьої особи.

Відповідач в судове засідання не з`явився, хоча належним чином, в порядку визначеному ст.ст. 128-130 ЦПК України, повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, про причини неявки не повідомив, із заявами, клопотаннями на адресу суду не звертався.

З огляду на вищевикладене та приписи ст.ст. 198 та 223 ЦПК України, суд вважає за можливе провести підготовче судове засідання за відсутності відповідача, оскільки неявка останнього не перешкоджає розгляду питання про залучення до участі у справі третьої особи.

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб.

Частиною 1 ст. 53 ЦПК України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (ч. 3 ст. 53 ЦПК України).

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 ЦПК України. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку (ч.ч. 6, 7 ст. 53 ЦПК України).

За приписами ст. 245 СК України якщо дитина постійно проживає у навчальному закладі, функції опікуна щодо неї покладаються на адміністрацію цього закладу.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989р., ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27.02.1991р. № 789-XII (далі - Конвенція про права дитини), в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачки - Державний навчальний заклад Первомайський професійний промисловий ліцей, оскільки рішення у справі може вплинути на його права або обов`язки щодо позивачки.

Керуючись ст.ст. 10, 53, 198, 223, 258-261 ЦПК України, суд, -

постановив:

Заяву позивачки ОСОБА_1 про залучення до у часті у справі третьої особи - задовольнити.

Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивачки - Державний навчальний заклад Первомайський професійний промисловий ліцей (вул. Корабельна, 20 м. Первомайськ Миколаївської області, інд. 55210).

Запропонувати Державному навчальному закладу Первомайський професійний промисловий ліцей надати суду протягом п`яти днів з дня отримання копії даної ухвали письмові пояснення по суті спору, які відповідають вимогам ст.ст. 178, 181 ЦПК України.

Роз`яснити учасникам справи, що з метою ідентифікації учасника справи для проведення канцелярією суду реєстрації вхідної кореспонденції по справі, направленні до суду за допомогою електронної пошти заяви, клопотання, тощо мають бути підписані електронним цифровим підписом.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному вебпорталі судової влади України: https://vr.mk.court.gov.ua/sud1408/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ф.Г. Сокол

Дата ухвалення рішення06.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113970068
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —474/723/23

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні