Ухвала
від 08.11.2023 по справі 474/723/23
ВРАДІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 474/723/23

Провадження № 2/474/119/23

УХВАЛА

про залучення до участі у справі третьої особи

08.11.23р. смт Врадіївка

Врадіївський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Сокола Ф.Г.

за участю секретаря судового засідання Тодосьєвої А.С.

позивачки ОСОБА_1

представниці третьої особи органу опіки і піклування Мороз У.В.

представниці третьої особи ДНЗ Первомайський професійний промисловий ліцей Приблуднюк О.С.

розглянув в підготовчому судовому засіданні матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачки Орган опіки та піклування Врадіївської селищної ради, Комунальний заклад Березківський мистецький ліцей Миколаївської обласної ради та Державний навчальний заклад Первомайський професійний промисловий ліцей, до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

встановив:

03.07.2023р. неповнолітня ОСОБА_1 (далі - позивачка) звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 (далі - відповідач), в якому просить:

- позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя с. Бобрик Первомайського району Миколаївської області, проживаючого без реєстрації по АДРЕСА_1 , батьківських прав відносно його неповнолітньої доньки - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Новопавлівка Первомайського району Миколаївської області;

- стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь позивачки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на її утримання, у твердій грошовій сумі, в розмірі 5 000 (п`ять тисяч) грн. щомісяця, який щорічно підлягає індексації відповідно до закону, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи від дня пред`явлення позову і до досягнення позивачкою повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В судовому засіданні судом поставлено на розгляд питання про залучення до участі у розгляді справи третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачки - Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Первомайської міської ради Миколаївської області, оскільки позивачка закінчила навчання у КЗ Березківський мистецький ліцей та з 01.09.2023р. навчається на І курсі денної форми навчання у ДНЗ Первомайський професійний промисловий ліцей за професією Кондитер. Кухар, в зв`язку з чим постійно проживає в студентському гуртожитку в м. Первомайськ, належному цьому навчальному закладі.

В судовому засіданні позивачка, представниця третьої особи Органу опіки та піклування Врадіївської селищної ради Мороз У.В. та представниця третьої особи ДНЗ Первомайський професійний промисловий ліцей Приблуднюк О.С. не заперечили щодо залучення до у часті у справі третьої особи.

Відповідач в судове засідання не з`явився, хоча належним чином, в порядку визначеному ст.ст. 128-130 ЦПК України, повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, про причини неявки не повідомив, із заявами, клопотаннями на адресу суду не звертався.

Представниця третьої особи КЗ Березківський мистецький ліцей Халімон З.В. в судове засідання не з`явилася, хоча належним чином, в порядку визначеному ст.ст. 128-130 ЦПК України, повідомлена про дату, час та місце проведення судового засідання, про причини неявки не повідомила. Водночас 06.10.2023р. звернулася до суду із заявою про закінчення підготовчого провадження без її участі.

З огляду на вищевикладене та приписи ст.ст. 198 та 223 ЦПК України, суд вважає за можливе провести підготовче судове засідання за відсутності учасників судового розгляду, які не з`явилися в судове засідання, оскільки неявка останніх не перешкоджає розгляду питання про залучення до участі у справі третьої особи.

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб.

Частиною 1 ст. 53 ЦПК України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 ЦПК України. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку (ч.ч. 6, 7 ст. 53 ЦПК України).

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989р., ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27.02.1991р. № 789-XII, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом.

Враховуючи вищевикладене, з огляду на приписи ст.ст. 63, 65-66 ЦК України, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачки - Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Первомайської міської ради Миколаївської області, оскільки рішення у справі може вплинути на його права або обов`язки щодо позивачки.

Керуючись ст.ст. 10, 53, 198, 223, 258-261 ЦПК України, суд, -

постановив:

Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачки - Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Первомайської міської ради Миколаївської області (вул. Грушевського, 3, м. Первомайськ Миколаївської області, інд. 55213).

Запропонувати Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Первомайської міської ради Миколаївської області надати суду протягом п`яти днів з дня отримання копії даної ухвали письмові пояснення по суті спору, які відповідають вимогам ст.ст. 178, 181, та 183 ЦПК України.

Роз`яснити учасникам справи, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Роз`яснити учасникам справи їх обов`язок зареєструвати свій електронний кабінет та можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному вебпорталі судової влади України: https://vr.mk.court.gov.ua/sud1408/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ф.Г. Сокол

Дата ухвалення рішення08.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114748516
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —474/723/23

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні