Ухвала
від 26.09.2023 по справі 420/17062/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/17062/23

У Х В А Л А

20 вересня 2023 року

м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі судді Хом`якової В.В., при секретарі Перебийніс Н.Ю.,

за участю представника позивача Мельник А.С.,

представника відповідача Толпиго О.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗНЕС-ЦЕНТР «ЯКОРЬ»

до Регіонального сервісного центру МВС в Одеській області

про зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "БІЗНЕС-ЦЕНТР "ЯКОРЬ" (далі - позивач) звернулось до суду з позовом , в якому просить зобов`язати Регіональний сервісний центр МВС в Одеській області (далі - відповідач) здійснити перереєстрацію транспортних засобів:

- марки RENAULT модель DOKKER, 2017 року випуску, номер шасі - НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , колір - білий - тип загальний легковий - універсал - В та

- транспортного засобу марки PEUGEOT, модель PARTNER 2018 року випуску, номер шасі - НОМЕР_3 , реєстраційний номер НОМЕР_4 , колір білий, тип - спеціалізований/ вантажний / - фургон малотоннажний - В,

з товариства з обмеженою відповідальністю "Скайтек Строй" на товариство з обмеженою відповідальністю "Бізнес-Центр "Якорь".

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач набув право власності на транспортні засоби внаслідок затвердження господарським судом мирової угоди, подав відповідачу заяву про перереєстрацію вказаних транспортних засобів, додавши необхідні документи у відповідності до вимог Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклівусіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року №1388, але відповідачем було неправомірно відмовлено в перереєстрації.

Ухвалою суду від 18.07.2023 позов залишено без руху через несплату судового збору.

Ухвалою від 25.07.2023 відкрито спрощене провадження у справі, призначено судове засідання на 12.09.2023 на 10 год. 30 хвилин. В подальшому за клопотанням представника позивача судове засідання відкладено на 20.09.2023.

05.08.2023 до суду надійшов відзив на позовну заяву від Регіонального сервісного центру МВС в Одеській області (ліквідаційна комісія), в якому повідомлено, що в результаті проведення реформи МВС після набрання чинності Законом України "Про Національну поліцію" Державна автомобільна інспекція Міністерства внутрішніх справ України припинила своє існування без правонаступництва, а її функції були розподілені між утвореними згідно постанови Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 889 "Про утворення територіальних органів з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ" сервісними центрами МВС (в частині надання адміністративних послуг щодо реєстрації транспортних засобів, видачі посвідчень водія та інших) та Національною поліцією (щодо нагляду за дорожнім рухом, розшуку транспортних засобів та інші).

Відповідно до п.1 постанови Кабінету Міністрів України від 12.02.2020 № 79, ліквідовано як юридичну особу публічного права територіальний орган з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ - Регіональний сервісний центр МВС в Одеській області, без правонаступництва.

Згідно з абз.2 п.2 постанови КМУ № 79, територіальні органи з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ, які ліквідуються згідно з пунктом 1 цієї постанови, продовжують здійснювати повноваження та функції, покладені на зазначені органи, до впорядкування структури Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ. 05.03.2020 відомості про початок процедури припинення РСЦ МВС в Одеській області внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань без визначення правонаступника.

06.05.2020 створено філію Головного сервісного центру МВС - Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Одеській області (філія ГСЦ МВС) (ЄДРПОУ 40109173) без статусу юридичної особи. 26.05.2020 РСЦ МВС в Одеській області припинив здійснення функцій територіального органу з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ.

Наказом МВС від 07 листопада 2015 року №1393 (у редакції наказу МВС України від 24 квітня 2020 року № 354) затверджено Положення про Головний сервісний центр МВС (далі - Положення про ГСЦ МВС). ГСЦ МВС відповідно до пункту 1 розділу І цього Положення утворений як юридична особа публічного права та є міжрегіональним територіальним органом з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ. ГСЦ МВС за змістом пункту 4 розділу І Положення про ГСЦ складається зі структурних підрозділів та відокремлених структурних підрозділів - регіональних сервісних центрів (далі - РСЦ). РСЦ складається зі структурних підрозділів, до яких, у тому числі, входять територіальні підрозділи - територіальні сервісні центри МВС (далі - ТСЦ МВС).

Відповідно до функцій, визначених пунктом 1 розділу ІІІ Положення про регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Одеській області (філія ГСЦ МВС), затвердженого наказом ГСЦ МВС від 27 квітня 2020 року № 18, регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Одеській області (філія ГСЦ МВС) здійснює організаційне забезпечення та контроль процесу реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку) транспортних засобів, обміну та видачі посвідчень водія, обліку та зберігання документів, що є підставою для їх видачі (підпункт 15).

Згідно з Положенням про територіальний сервісний центр МВС, затвердженим наказом МВС України від 29 грудня 2015 року № 1646 (із відповідними змінами, внесеними згідно із наказами МВС України), територіальний сервісний центр (далі - ТСЦ МВС) є структурним підрозділом територіального органу МВС - регіонального сервісного центру МВС. До основних функцій ТСЦ МВС, зокрема належить проведення реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів з видачею свідоцтв про реєстрацію, тимчасових реєстраційних талонів та номерних знаків на транспортні засоби, здійснення обміну реєстраційних документів та номерних знаків на транспортні засоби, зняття з обліку зареєстрованих транспортних засобів.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, мирова угода між товариством з обмеженою відповідальністю "БІЗНЕС-ЦЕНТР "ЯКОРЬ" та товариством з обмеженою відповідальністю "Скайтек Строй", яку позивач вважає правовою підставою для перереєстрації транспортних засобів, укладена 21.04.2021. На момент її укладення, РСЦ МВС в Одеській області не надавав послуг з реєстрації та перереєстрації транспортних засобів. Отже, РСЦ МВС в Одеській області (код ЄДРПОУ 40112139) не порушував права Позивача та є неналежним відповідачем у цій справі.

Відповідачем повідомлено, що 17.06.2020у ТСЦ 5152 РСЦ ГСЦ МВС в Одеській області була здійснена перереєстрація транспортного засобу PEUGEOT PARTNER1560 (2018), за договором фінансового лізингу за власником ТОВ "СКАЙТЕК СТРОЙ", видано свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_5 та номерні знаки НОМЕР_4 . також була здійснена перереєстрація транспортного засобу RENAULTDOKKER 1461 за договором фінансового лізингу за власником ТОВ "СКАЙТЕК СТРОЙ", видано свідоцтво про реєстрацію СХС 144777 та номерні знаки НОМЕР_2 . Єдиний державний реєстр транспортних засобів (ЄДРТЗ) не містить інформації щодо звернень позивача з питань перереєстрації вище вказаних транспортних засобів за зразками, які наведені в додатках 1, 2 до Інструкції про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них, затверджена наказом МВС від 11.08.2010 № 379.

15.09.2023 до суду надійшло клопотання представника позивача про заміну неналежного відповідача Регіональний сервісний центр МВС в Одеській області (код ЄДРПОУ 40112139) на належного, яким є Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Одеській області (філія ГСЦ МВС) код ЄДРПОУ 43611850, адреса вул. Академіка Корольова 5, м. Одеса 65114, оскільки саме Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Одеській області протиправно відмовив у перереєстрації транспортних засобів.

15.09.2023 представником позивача подано заяву про уточнення позовних вимог, в якій просить зобов`язати Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Одеській області (філія ГСЦ МВС) код ЄДРПОУ 43611850, здійснити перереєстрацію транспортних засобів:

- марки RENAULT модель DOKKER, 2017 року випуску, номер шасі - НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , колір - білий - тип загальний легковий - універсал - В та

- транспортного засобу марки PEUGEOT, модель PARTNER 2018 року випуску, номер шасі - НОМЕР_3 , реєстраційний номер НОМЕР_4 , колір білий, тип - спеціалізований/ вантажний / - фургон малотоннажний - В,

з товариства з обмеженою відповідальністю "Скайтек Строй" на товариство з обмеженою відповідальністю "Бізнес-Центр "Якорь".

В судовому засіданні 20.09.2023 представник позивача підтримав клопотання про заміну відповідача.

Представник відповідача щодо вирішення клопотання поклався на розсуд суду.

Згідно ст. 48 Кодексу адміністративного судочинства України , якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку. Заміна позивача допускається до початку судового розгляду справи по суті. Заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

Враховуючи, що матеріали, додані до позовної заяви містять інформацію про звернення позивача із питанням про перереєстрацію транспортних засобів саме до Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Одеській області, суд вважає клопотання про заміну відповідача обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

В судовому засідання оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Керуючись ст.ст. 48, 243, 248, 256, 294, 295 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗНЕС-ЦЕНТР «ЯКОРЬ» про заміну відповідача на належного.

Замінити відповідача Регіональний сервісний центр МВС в Одеській області на належного відповідача - Регіональний сервісний центр Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Одеській області.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею повного тексту ухвали , підлягає оскарженню у встановлений статтями 295, 297 КАС України строк і порядок.

Повний текст ухвали підписаний 26.09.2023.

Суддя В.В. Хом`якова

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114023857
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів, з них

Судовий реєстр по справі —420/17062/23

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 11.01.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 11.01.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Рішення від 31.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Рішення від 26.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 25.07.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 18.07.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні