Ухвала
від 10.10.2023 по справі 462/7956/21
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

справа № 462/7956/21

УХВАЛА

10 жовтня 2023 року Залізничний районний суд м. Львова

в складі: головуючої-судді - Гедз Б.М.

за участю секретаря судових засідань Ясниської В.Я.

представника позивача - Гончарова В.В.

представника відповідача-1 - Малахівської І. В.

представника відповідача-2 Яковенка О.О.

представника третьої особи - Величко У.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні взалі судув містіЛьвові врежимі відеоконференціїіз адвокатом ГончаровимВ.В. цивільну справу за позовною заявоюОСОБА_1 до Товаристваз обмеженоювідповідальністю «Компаніяз управлінняактивами «Інвестиційнагрупа Прометей»,головного центрукапітального будівництвата реконструкціїдержавної прикордонноїслужби України, приватного підприємства"ЛьвівськаБританія",за участютретьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна сторонівідповідача:Приватне підприємство«Будівельна компанія«Ріел» проспонукання довиконання договірнихзобов`язань, -

встановив:

У провадженні Залізничного районного суду м. Львова перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Інвестиційна група Прометей», головного центру капітального будівництва та реконструкції державної прикордонної служби України, приватного підприємства "Львівська Британія", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Приватне підприємство «Будівельна компанія «Ріел» про спонукання до виконання договірних зобов`язань.

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду із позовною заявою, в якій просить зобовязати ТзОВ «Компанія з управління активами «Інвестиційна компанія Прометей» вчинити всі необхідні дії для отримання сертифіката про прийняття в експлуатацію закінченого будівництва житлового будинку АДРЕСА_1 , а саме 5-ої черги будівництва та для реєстрації права власності на двокімнатну квартиру, проектний номер 178, секція три, загальною орієнтовною площею 65,54 кв.м., що знаходиться на 3-му поверсі цього ж будинку та стягнути з відповідача понесені судові витрати.

В ході судового розгляду справи представником позивача адвокатом Гончаровим В.В. 26.05.2022 року подано до суду письмове клопотання про витребування доказів у справі, а саме з метою визначення реального і уповноваженого заамовника будівництва будинку

АДРЕСА_1 просив витребуватиу ТзОВ "Будівельна компанія "Карпати" (81200, Львівська область, м. Перемишляни, вул. Міжгірська, 8-В), документи та інформацію, а саме: 1) чи передавало ТОВ "БК "Карпати" на користь ПП " Львівська Британія" свої права на отримання результатів за договором від 24.12.2007 р. № 312-07/40 про спільну діяльність у будівництві житлового комплексу на АДРЕСА_1 . Якщо передавало, то необхідно надати суду копію відповідного правочину; 2) у зв`язку з чим і на якій правовій підставі ТОВ "КУА" Інвестиційна компанія Прометей", яке не є стороною вказаного договору про спільну діяльність від 24.12.2007 р. № 312-07/40, уклало з ПП "Ріелпогранбуд" інвестиційний договір від 28.12.2016 р. № 5/2016 про пайову участь у будівництві багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_2 , а у подальшому укладало попередні договори купівлі-продажу квартиру у цьому будинку; 3) чи вносило і якою датою ТОВ "БК Карпати" зміни у проєкт будівництва багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_2 та чи повідомляло ТОВ "БК "Карпати" відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю про таке коригування проєктної документації. У разі здійснення такого коригування проєктної документації з будівництва даного будинку і повідомлення про це відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю, зобов`язати надати суду відповідні докази цьому; 4)чи завершені і коли конкретно будівельно-монтажні роботи з будівництва будинку АДРЕСА_2 та чи наявні відповідні акти про виконання або приймання-здачі таких робіт, оформлені з генеральним підрядником або з іншим підрядником. У разі наявності таких актів, зобов`язати надати суду посвідчені копії цих актів; 5) чи подавало і коли ТОВ "БК "Карпати" або будь-яка інша уповноважена ним особа до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю необхідні документи для прийняття в експлуатацію будинку № 5, який є п`ятою чергою будівництва житлового комплексу на АДРЕСА_1 та для видачі сертифіката готовності цього будинку до експлуатації. Якщо такі документи не подавалися, зобов`язати повідомити суд причини. В обгунтування поданого клопотання зазначав, що з приводу отримання такої інформації самостійно звертався 11.05.2022 року рекомендованим поштовим відправленням на адресу ТОВ «БК «Карпати» із адвокатським запитом, однак такий залишений без виконання.

Ухвалою Залізничного районного суду м. Львова від 08.08.2022 року клопотання представника позивача ОСОБА_2 про витребування доказів задоволено. Постановлено витребуватидокази у ТзОВ "Будівельна компанія "Карпати" (81200, Львівська область,

м. Перемишляни, вул. Міжгірська, 8-В), а саме: 1) чи передавало ТОВ "БК "Карпати" на користь ПП " Львівська Британія" свої права на отримання результатів за договором від 24.12.2007 р. № 312-07/40 про спільну діяльність у будівництві житлового комплексу на АДРЕСА_1 . Якщо передавало, то необхідно надати суду копію відповідного правочину; 2) у зв`язку з чим і на якій правовій підставі ТОВ "КУА " Інвестиційна компанія Прометей", яке не є стороною вказаного договору про спільну діяльність від 24.12.2007 р. № 312-07/40, уклало з ПП "Ріелпогранбуд" інвестиційний договір від 28.12.2016 р. № 5/2016 про пайову участь у будівництві багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_2 , а у подальшому укладало попередні договори купівлі-продажу квартиру у цьому будинку; 3) чи вносило і якою датою ТОВ "БК Карпати" зміни у проєкт будівництва багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_2 та чи повідомляло ТОВ "БК "Карпати" відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю про таке коригування проєктної документації. У разі здійснення такого коригування проєктної документації з будівництва даного будинку і повідомлення про це відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю, зобов`язати надати суду відповідні докази цьому; 4) чи завершені і коли конкретно будівельно-монтажні роботи з будівництва будинку АДРЕСА_2 та чи наявні відповідні акти про виконання або приймання-здачі таких робіт, оформлені з генеральним підрядником або з іншим підрядником. У разі наявності таких актів, зобов`язати надати суду посвідчені копії цих актів; 5) чи подавало і коли ТОВ "БК "Карпати" або будь-яка інша уповноважена ним особа до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю необхідні документи для прийняття в експлуатацію будинку № 5, який є п`ятою чергою будівництва житлового комплексу на АДРЕСА_1 та для видачі сертифіката готовності цього будинку до експлуатації. Якщо такі документи не подавалися, зобов`язати повідомити суд причини.

Станом на даний час ухвала суду від 08.08.2022 року залишена без реагування та виконання.

В судовому засіданні представник позивача адвокат Гончаров В.В. заявив клопотання про застосування до ТзОВ "Будівельна компанія "Карпати" заходів процесуального примусу у вигляді тимчасового вилучення доказів, які мають важливе значення для справи.

Від іншихучасників справиз приводузаявленого представникомпозивача клопотанняпро тимчасовевилучення доказіву справі поступилизаперечення,з покликаннямна те,що витребовуванідокази немають наданому етапізначення длясправи,будинок введенийв експлуатацію,як зазначилапредставник третьоїособи.

Заслухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно з ч.1, 2, п.10 ч.3 ст.2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.76ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частиною 3 ст.13 ЦПК України визначено, що учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

При цьому, положеннями ч.1 ст.44 ЦПК України визначено, що учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Згідно з ч.2 п.п.1,2 ст.43 ЦПК України, учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи.

Частиною 3 ст. 43 ЦПК України передбачено, що у випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно зі ст. 143 ЦПК України, заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали.

Відповідно до п. п. 3, 5 ч.1ст.144 ЦПК України, заходами процесуального примусу є зокрема тимчасове вилучення доказів для дослідження судом.

Згідно ст. 146 ЦПК України, у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Як вбачається із матеріалів справи, копія ухвали суду від 08.08.2022 року про витребування доказів неодноразово скеровувалась ТзОВ "Будівельна компанія "Карпати" для виконання та роз`яснено, що за неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі із причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом, зокрема, передбачену ст. 382 КК України.

Крім того, судом неодноразово відкладались призначені у справі судові засідання у зв`язку із ненадходженням відповіді на ухвалу суду від 08.08.2022 року про витребування доказів.

Згідно наявного в матеріалах справи рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення копія ухвала була вручена уповноваженій особі ТзОВ «Будівельна компанія «Карпати» 17.12.2022 року, однак станом на день розгляду клопотання представника позивача про застосування процесуальних заходів до ТзОВ "Будівельнакомпанія "Карпати"ухвала судузалишена безвиконання.

Таким чином, із врахуванням факту повторного залишенння учасником без належного реагування ухвали суду щодо витребування по даній справі доказів, які витребовуються судом з метою всебічного та повного дослідження обставин справи та правильного вирішення спору по суті, поважності причин неможливості надання на вимогу суду витребовуваних документів не наведено, суд приходить до висновку про наявність передбачених процесуальним законом підстав для застосування до ТзОВ "Будівельна компанія "Карпати" заходу процесуального примусу - тимчасового вилучення доказів, оскільки, їх відсутність створює перешкоди у подальшому забезпеченні об`єктивного розгляду справи, а в інший спосіб отримати вказаний доказ неможливо.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст.252, п. 13 ч. 1 ст.253 ЦПК України, судмає право зупинити провадження у справі в разі прийняття ухвали про тимчасове вилучення доказів державним виконавцем для дослідження судом - до закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

Таким чином, провадження у справі слід зупинити до закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

Керуючись ст. 2, 13, 43, 143, 144, 146, 148 ЦПК України, суд -

постановив:

Клопотання представника позивача адвоката Гончарова В.В. про тимчасове вилучення доказів задоволити.

Застосувати до Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія "Карпати" заходи процесуального примусу у вигляді тимчасового вилучення доказів у справі.

Тимчасово вилучити у ТзОВ "Будівельна компанія "Карпати" (81200, Львівська область,

м. Перемишляни, вул. Міжгірська, 8-В) докази, а саме: 1) чи передавало ТОВ "БК "Карпати" на користь ПП " Львівська Британія" свої права на отримання результатів за договором від 24.12.2007 р. № 312-07/40 про спільну діяльність у будівництві житлового комплексу на АДРЕСА_1 . Якщо передавало, то необхідно надати суду копію відповідного правочину; 2) у зв`язку з чим і на якій правовій підставі ТОВ "КУА " Інвестиційна компанія Прометей", яке не є стороною вказаного договору про спільну діяльність від 24.12.2007 р. № 312-07/40, уклало з ПП "Ріелпогранбуд" інвестиційний договір від 28.12.2016 р. № 5/2016 про пайову участь у будівництві багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_2 , а у подальшому укладало попередні договори купівлі-продажу квартиру у цьому будинку; 3) чи вносило і якою датою ТОВ "БК Карпати" зміни у проєкт будівництва багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_2 та чи повідомляло ТОВ "БК "Карпати" відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю про таке коригування проєктної документації. У разі здійснення такого коригування проєктної документації з будівництва даного будинку і повідомлення про це відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю, зобов`язати надати суду відповідні докази цьому; 4) чи завершені і коли конкретно будівельно-монтажні роботи з будівництва будинку АДРЕСА_2 та чи наявні відповідні акти про виконання або приймання-здачі таких робіт, оформлені з генеральним підрядником або з іншим підрядником. У разі наявності таких актів, зобов`язати надати суду посвідчені копії цих актів; 5) чи подавало і коли ТОВ "БК "Карпати" або будь-яка інша уповноважена ним особа до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю необхідні документи для прийняття в експлуатацію будинку № 5, який є п`ятою чергою будівництва житлового комплексу на АДРЕСА_1 та для видачі сертифіката готовності цього будинку до експлуатації.

Виконання ухвали доручити Перемишлянському районному відділу державної виконавчої служби, яке знаходиться за адресою: 81200, м. Перемишляни, вул. Привокзальна, 3а.

Вилучені докази направити до Залізничного районного суду м. Львова (79013, м. Львів,

вул. Степана Бандери, 3), для дослідження.

Провадження у справі зупинити до закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

Стягувач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , проживає: АДРЕСА_3 .

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Карпати», ЄДРПОУ: 35047524, знаходиться за адресою: 81200, Львівська область, м. Перемишляни, вул. Міжгірська, 8-В.

Ухвала суду про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду в частині зупинення провадження у справі протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: (підпис) Б.М. Гедз

З оригіналом згідно. Оригіналухвали знаходиться у справі № 462/7956/21

Суддя: Б.М.Гедз

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114080958
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —462/7956/21

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 07.08.2022

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 08.06.2022

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні