Ухвала
від 10.10.2023 по справі 947/2505/23
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ

Справа №521/18330/23

Пр. №2/521/4782/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 жовтня 2023 року м. Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси в складі:

головуючого судді Сегеди О.М.,

при секретарі Замниборщ А.С.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі клопотання представника позивача про участь у судових засіданнях у справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмежено відповідальністю «Авто Дєск» про розірвання договору та стягнення коштів,

встановив:

У січні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до Київського районногосуду м.Одесиз позовом до Товариства зобмежено відповідальністю«Авто Дєск»(далі ТОВ«Авто Дєск»)про розірвання договору та стягнення коштів.

Ухвалою Київського районногосуду м.Одесивід 23 січня 2023 справу №947/2505/23 за позовом ОСОБА_2 до ТОВ «АвтоДєск»про розірваннядоговору тастягнення коштівбуло передано на розгляд до Малиновського районного суду м. Одеси.

Ухвалою Малиновського районного суду м. Одеси від 14 березня 2023 року вищевказану справу було прийнято до провадження та призначено підготовче засідання.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу справ між суддями Малиновського районного суду м. Одеси від 11 липня 2023 року, у зв`язку із звільненням з відрахуванням зі штату судді ОСОБА_3 справу було передано на розгляд судді Сегеді О.М.

Справа отримана суддею 12 липня 2023 року.

Ухвалою суду від 12 липня 2023 року справу було прийнято до провадження та призначено підготовче судове засідання (а.с. 78).

Ухвалою суду від 19 вересня 2023 року задоволено клопотання представника ОСОБА_1 про витребуваннядоказів.

09 жовтня 2023 від представника позивача, діючого на підставі ордеру від 19 вересня 2023 року, надійшло клопотання про його участь у всіх судових засіданнях у справі №947/2505/23, у тому числі призначеному на 16 жовтня 2023 року о 11:00 год. у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису в системі Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що подане клопотання про проведення наступного судових засідань в режимі відеоконференції підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного.

Згідно ч. ч. 1, 2, 9 ст. 212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Згідно ч. ч. 1, 2, 9 ст. 212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки.

У статті 6 Конвенції передбачається право кожної людини на те, що розгляд її справи буде відбуватися публічно. Публічний характер розгляду справи спрямований на захист особи від таємного, не підконтрольного суспільству відправлення правосуддя. З іншого боку, публічність є важливим інструментом, який сприяє зміцненню довіри до діяльності судової системи. Вимога публічності поширюється як на процес розгляду справи, так і на проголошення судового рішення.

У своїй практиці Європейський суд неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у статті 6 §1 Конвенції, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання. Держави-учасниці користуються у цьому питанні певною свободою розсуду. Однак, суд повинен прийняти в останній інстанції рішення щодо дотримання вимог Конвенції; він повинен переконатись у тому, що право доступу до суду не обмежується таким чином чи такою мірою, що сама суть права буде зведена нанівець. Крім того, подібне обмеження не буде відповідати статті 6 §1, якщо воно не переслідує легітимної мети та не існує розумної пропорційності між використаними засобами та поставленою метою (§44 Prince Hans-Adam II of Liechtenstein v. Germany).

Враховуючи, що право на участь у розгляді своєї справи гарантоване Конвенцією, Конституцією України та ЦПК України, Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарських процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, суд вважає можливим використовувати наявні технічні засоби для проведення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

На підставі наведеного та з метою забезпечення розгляду цивільного провадження впродовж строків, встановлених ЦПК України, суд вважає за можливе провести підготовче судове засідання по справі № 947/2505/23, яке призначене на 16 жовтня 2023 року о 11 год. 00 хв., в режимі відеоконференції за участю представника позивача адвоката Гуревич Максима Геннадійовича, поза межами приміщення суду із використанням власних технічних засобів за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення «EasyCon».

Керуючись ст. ст. 212, 223, 259, 260 ЦПК України, суд

ухвалив:

Клопотання представника позивача про участь у судових засіданнях у справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмежено відповідальністю «Авто Дєск» про розірвання договору та стягнення коштів задовольнити частково.

Судове засідання у справі №947/2505/23 (провадження №2/521/2488/23) за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмежено відповідальністю «Авто Дєск» про розірвання договору та стягнення коштів, яке призначено на «16» жовтня 2023 року о 11 годині 00 хвилин провести в режимі відеоконференції за допомогою системи відеоконференцзв`язку «EasyCon» (https://easycon.com.ua/).

Забезпечити участь представника позивача ОСОБА_1 адвоката Гуревич Максима Геннадійовича, в підготовчому судовому засіданні у справі №947/2505/23 (провадження №2/521/2488/23), яке призначено на «16» жовтня 2023 року о 11 годині 00 хвилин, в режимі відеоконференції відповідно до ПОЛОЖЕННЯ

про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції за межами приміщення суду ОСОБА_4 , необхідно використовувати комп`ютерну техніку або смартфон з доступом в мережі Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення.

Попередити учасників справи про необхідність забезпечення участі у конференції з приміщення, яке б виключало наявність сторонніх звуків (шуму) та в охайному вигляді.

Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку.

Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки, передбачені Цивільно-процесуальним Кодексом України.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксувати за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису.

Попередити ОСОБА_4 ,та іншихучасників справи,що відповіднодо частини5статті 212ЦПК Україниризики технічноїнеможливості участіу відеоконференціїпоза межамиприміщення суду,переривання зв`язкутощо несеучасник справи,який подаввідповідну заяву.

Копію ухвали, відповідно до вимог ч. 9 ст. 212 ЦПК України, про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції направити негайно сторонам. Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Веб-адреса сторінки суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається - http://ml.od.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О.М.Сегеда

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114101576
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —947/2505/23

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мирончук Н. В.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні