Рішення
від 11.10.2023 по справі 534/1834/23
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 534/1834/23

Провадження №2-о/534/66/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2023 року м. Горішні Плавні

Комсомольський міський суд Полтавської області у складі головуючого судді Морозова В.Ю., присяжних Неклеги С.А, Дудко О.В. за участі секретаря судового засідання Смигіної О.В., заявник ОСОБА_1 , представника органу опіки та піклування Малохатько М.В., розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , треті особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, ОСОБА_2 , про усиновлення,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій прохає винести рішення про усиновлення ним малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Маріуполь, Донецької області. Виключити відомості про батька дитини ОСОБА_4 з актового запису про народження та записати його, ОСОБА_1 батьком дитини ОСОБА_3 . Прізвище, по батькові, дату народження та місце народження дитини залишити без змін. Зобовязати Жовтневий відділ державної реєстрації актів цивільного стану Маріупольського міського управління юстиції у Донецькій області внести відповідні зміни у актовий запис про народження малолітньої дитини ОСОБА_3 від 28.10.2011 31283 згідно рішення суду. Провести усиновлення без відповідної згоди дитини в порядку п.4 ст.218 СК України.

В обґрунтування заяви зазначає, що з 06.07.2016 і по теперішній час перебуває у шлюбі з ОСОБА_2 . Їхня сім`я з числа внутрішньо переміщених осіб у зв`язку із проведенням воєнних дій та збройних конфліктів з боку РФ за постійним місцем їхнього проживання у Донецькій області. В його сім`ї виховується двоє малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 син дружини від попереднього шлюбу та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 спільна дитини. ОСОБА_3 ставиться до мене як до рідного батька, що він не його рідний батько, з п`яти річного віку він виховує його, піклується про нього, дбає про його різнобічний розвиток та намагається, щоб між ними була довіра та взаємоповага. Батько дитини, ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Матеріальне становище, його сім`ї стабільне, житлом забезпечений.

У судовому засіданні заявник заяву підтримав повністю, посилаючись на обставини зазначені в заяві.

Представник органу опіки та піклування в судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечувала, повідомила, що вважає усиновлення доцільними та таким, що не суперечить інтересам дитини.

Заінтересована особа ОСОБА_2 звернулась на адресу суду з заявою в якій прохала провести розгляд справи за її відсутності,просила заяву задовольнити.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши докази та надавши їм правову оцінку за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів , з точки зору належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також достатності і взаємного зв`язку доказів у їх сукупності, зважаючи на те, що жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили, дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстрували шлюб 06.07.2016 у Комсомольському міському відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Полтавській області за актовим записом № 111, прізвище дружини після одруження « ОСОБА_2 » (а.с.6).

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_4 та ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.16).

Батьком дитини записаний ОСОБА_4 , який згідно свідоцтва про смерть від 23.05.2019 серії НОМЕР_1 виданого Приморським районним у місті Маріуполь відділом реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , актовий запис про смерть №478(а.с. 17).

Згідно нотаріально завіреної заяви ОСОБА_2 не заперечує проти усиновлення ОСОБА_1 її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.18).

Згідно з актом обстеження житлово-побутових умов ОСОБА_1 , разом з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 проживає в квартирі АДРЕСА_1 , квартира має всі необхідні умови для проживання та відповідає житлово - побутовим умовам, в ній створені належні умови для проживання та повноцінного розвитку дитини (а.с.21).

Згідно довідки Міністерства Внутрішніх справ України ОСОБА_1 станом на 25.07.2023 до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с. 11).

Згідно копії податкової декларації ОСОБА_1 зареєстрований як фізична-особа підприємець (а.с.9-10).

Згідно висновку про стан здоров`я особи, заявник ОСОБА_1 здоровий, на обліку у психіатра та нарколога не знаходиться (а.с. 7).

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області від № 03-26/2259 від 05.09.2023 встановлено про доцільність усиновлення ОСОБА_1 малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 22-23).

Згідно ст.224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: 1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; 2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; 4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; 5) особу дитини та стан її здоров`я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року N 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» убачається, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Аналізуючи встановлені у справі обставини в їх сукупності, суд дійшов висновку, що будь-яких перепон для усиновлення заявником ОСОБА_1 не має, дане усиновлення відповідає інтересам як усиновлювача, так і дитини, мати ОСОБА_3 не заперечує проти його усиновлення ОСОБА_1 , тому заява про усиновлення підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 254-255 ЦПК України, ст.ст. 207, 208, 211, 217 - 219, ст.ст. 229,231,233 СК України, суд,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , треті особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, ОСОБА_2 , про усиновлення - задовольнити повністю.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , українця, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , оголосити усиновлювачем неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 .

Внести зміни до актового запису № 1283 від 28 жовтня 2011 року про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вчиненого Жовтневим відділом державної реєстрації актів цивільного стану Маріупольського міського управління юстиції у Донецькій області, а саме зазначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , українця, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , батьком ОСОБА_3 , прізвище, ім`я та по-батькові ОСОБА_3 залишити без змін.

У Книзі реєстрації народжень виключити з актового запису від 28 жовтня 2011 року за № 1283 про народження дитини відомості про батька ОСОБА_4 .

Зобов`язати Жовтневий відділ державної реєстрації актів цивільного стану Маріупольського міського управління юстиції у Донецькій області внести відповідні зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 від 28 жовтня 2011 року за № 1283, зареєстрованого Жовтневим відділом державної реєстрації актів цивільного стану Маріупольського міського управління юстиції у Донецькій області.

Копію рішення суду після набрання законної сили надіслати в Жовтневий відділ державної реєстрації актів цивільного стану Маріупольського міського управління юстиції у Донецькій області для внесення відповідних змін до актового запису про народження неповнолітньої особи, яка усиновлена.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня оголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повне найменування третьої особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області адреса: 39800, Полтавська область, Кременчуцький район, м. Горішні Плавні, вул. Миру, 24.

Відомості, які суддя не оголошує при проголошенні рішення суду

Повне ім`я заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , адреса: АДРЕСА_2 .

Повне ім`я третьої особи: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 адреса: АДРЕСА_2 .

Суддя В.Ю.Морозов

Присяжні: Дудко О.В.

Неклега С.А.

Повний текст рішення складено 13.10.2023

Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено17.10.2023
Номер документу114169305
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —534/1834/23

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Рішення від 11.10.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Рішення від 11.10.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні