Ухвала
від 16.10.2023 по справі 954/545/23
НОВОВОРОНЦОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 954/545/23

Номер провадження 2-з/954/10/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про забезпечення позову

16 жовтня 2023 рокусмт Нововоронцовка

Нововоронцовський районний суд Херсонської області у складі

головуючого судді Каневського В. О.,

за участю секретаря судового засідання Ферко Г. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Прокурора - Керівника Геніческої окружної прокуратури Херсонської області Кудрявченка Дениса Володимировича про забезпечення позову у справі за позовом Прокурора - Керівника Геніческої окружної прокуратури Херсонської області Кудрявченка Дениса Володимировича в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Новопетрівське» про конфіскацію земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор - Керівник Геніческої окружної прокуратури Херсонської області Кудрявченко Денис Володимирович звернувся до суду із заявою про забезпечення позову у справі за позовом Прокурора - Керівника Геніческої окружної прокуратури Херсонської області Кудрявченка Дениса Володимировича в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Новопетрівське» про конфіскацію земельної ділянки

В обґрунтування заяви посилався на ту обставину, що предметом позову є конфіскація земельної ділянки з кадастровим номером 6523881500:03:006:0031 площею 8,7486 га, право власності якої зареєстровано на відповідача ОСОБА_1 громадянина російської федерації. З огляду, що з дня набуття права власності на землю (2012 рік) минули строки для добровільного відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення, і останній вільно користується такою землею, вкладає правочини, зокрема договір оренди (2017 рік), тому є підстави для забезпечення позову шляхом накладення арешту на земельну ділянку та заборони ОСОБА_1 розпоряджатися, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання земельної ділянки.

Суд, на підставі ч. 1 ст. 153 ЦПК України, розглянув заяву без повідомлення та у відсутність учасників справи.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність доказів у справі, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, суд дійшов висновку, що заява про забезпечення позову підлягає задоволенню, враховуючи наступне.

З матеріалів справи вбачається, що за інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майно №344416499 від 28.08.2023, ОСОБА_1 (громадянину російської федерації) на праві власності належить земельна ділянка кадастровий номер652388155:03:006:0031, площею 8,7486 на підставі державного акту на право власності серія та номер ЯК №342106, виданий 11.09.2012; видавник Нижньосірогозька районна державна адміністрація Херсонської області. Також, 09.11.2017 зареєстровано договір оренди щодо вказаної земельної ділянки, де орендарем значиться ТОВ «Новопетрівське».

Відповідно до ч. 2 ст. 149 ЦПК України забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Метою забезпечення позову є вжиття судом заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі з метою запобігання потенційним труднощам у подальшому виконанні такого рішення.

Перелік видів забезпечення позову наведений у статті 150 ЦПК України.

Так відповідно до пунктів 1, 2 частини першої статті 150 ЦПК України, одним із видів забезпечення позову є накладення арешту на майно та заборона вчиняти певні дії.

Згідно з роз`ясненнями, наданими у п. 4Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни «Пропрактику застосуваннясудами цивільногопроцесуального законодавствапри розглядізаяв прозабезпечення позову» від 22 грудня 2006 року №9, розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Так, заява про забезпечення позову подана у справі про конфіскацію земельної ділянки. Ураховуючи, що земельна ділянка є предметом спору, зважаючи, що невжиття такого заходу може ускладнити чи зробити неможливим виконання рішення суду, беручи до уваги, що такий захід забезпечення позову співмірний позовній вимозі, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 150, 153, 260-261 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Прокурора - Керівника Геніческої окружної прокуратури Херсонської області Кудрявченка Дениса Володимировича про забезпечення позову у справі за позовом Прокурора - Керівника Геніческої окружної прокуратури Херсонської області Кудрявченка Дениса Володимировича в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Новопетрівське» про конфіскацію земельної ділянки - задовольнити.

Накласти арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 6523881500:03:006:0031 площею 8,7486 га, яка знаходиться на території Нижньосірогозької територіальної громади Геніческого району Херсонської області (раніше Верхньоторгаївської сільської ради Нижньосірогозького району Херсонської області).

Заборонити ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) розпоряджатися, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, обєднання земельної ділянки з кадастровим номером №6523881500:03:006:0031 площею 8,7486 га з іншими земельними ділянками.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Херсонського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

СуддяВ.О. Каневський

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114208614
СудочинствоЦивільне
Сутьконфіскацію земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —954/545/23

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні