Вирок
від 11.10.2023 по справі 185/2163/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/2163/23

Провадження № 1-кп/185/495/23

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 жовтня 2023 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в умовах дії воєнного стану в залі суду в м. Павлоград матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22022130000000622 від 25 жовтня 2022 року за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в місті Сватове, Луганської області, громадянина України, який має вищу освіту, одруженого, працював на посаді директора КП «Сватове-благоустрій», який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України,

за участі:

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до статей 1-3, 6 Конституції України - Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, яка відповідає перед людиною за свою діяльність. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.

Згідно зі статтями 17, 19, 65, 68 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу. На території України забороняється створення і функціонування будь-яких збройних формувань, не передбачених законом. На території України не допускається розташування іноземних військових баз. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов`язком громадян України. Кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Відповідно до п. п. 6, 7 ч. 1 ст. 1-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» окупаційна адміністрація Російської Федерації - сукупність державних органів і структур Російської Федерації, функціонально відповідальних за управління тимчасово окупованими територіями та підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних повноважень на тимчасово окупованих територіях та які виконували чи виконують властиві органам державної влади чи органам місцевого самоврядування функції на тимчасово окупованій території України, в тому числі органи, організації, підприємства та установи, включаючи правоохоронні та судові органи, нотаріусів та суб`єктів адміністративних послуг. Тимчасово окупована Російською Федерацією територія України (тимчасово окупована територія) - це частини території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких збройні формування Російської Федерації встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації Російської Федерації.

Резолюцією Генеральної Асамблеї Організації Об`єднаних Націй «Агресія проти України» А/RЕS/ЕS-11/1 від 2 березня 2022 року та Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» визнано, що Російська Федерація вчинила агресію проти України, порушивши базові норми ООН, тобто є державою-агресором.

24 лютого 2022 року Російською Федерацією здійснено повномасштабне військове вторгнення на територію України, розпочато ведення агресивної війни проти України, захоплення її території, яке на цей час триває.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Законом України від 24 лютого 2022 року «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»» затверджено зазначений Указ.

У подальшому воєнний стан в Україні неодноразово продовжено, зокрема Указом Президента України від 07 листопада 2022 року за №757/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», яким продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 21 листопада 2022 року строком на 90 діб, та Законом України від 16.11.2022 «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».

У зв`язку із веденням агресивної війни з боку Російської Федерації проти України, 08 березня 2022 року захоплено місто Сватове Луганської області та, на підтвердження контролю над містом, на будівлі Сватівської районної ради, розташованої за адресою: майдан Злагоди, 25, м. Сватове, Сватівський район, Луганської області, встановлено прапор так званої «ЛНР».

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 травня 2022 року № 100 внесені зміни до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 квітня 2022 року № 75 та викладено нову редакцію переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 24 травня 2022 року. Відповідно до зазначеного переліку Сватівська міська територіальна громада Луганській області перебуває під тимчасовою окупацією та в оточенні (блокуванні) з боку Російської Федерації та незаконних збройних формувань так званої «ЛНР».

На тимчасово окупованій території міста Сватове, Сватівського району, Луганської області незаконними збройними формуваннями так званої «ЛНР», підконтрольними державі-агресору - Російській Федерації, 21 квітня 2022 року на захопленому підприємстві КП «Сватове-благоустрій» незаконно створено та організовано роботу структурного підрозділу окупаційної адміністрації держави-агресора - Російської Федерації, так званого «Муніципального унітарного підприємства «Благоустрій Сватівського району» (мовою оригіналу «Муниципальное унитарное предприятие «Благоустройство Сватовского района») за адресою: Луганська область, Сватівський район, місто Сватове, вулиця Державна, будинок 12.

На початку квітня 2022 року, більш точний час встановити з об`єктивних причин не виявилось можливим, ОСОБА_3 , будучи громадянином України, усвідомлюючи здійснення відкритої російської агресії, яка розпочалась приблизно о 04 годині ранку 24 лютого 2022 року повномасштабним російським військовим вторгненням на територію України, перебуваючи на території міста Сватове Луганської області, маючи умисел на зайняття посади в окупаційній адміністрації та реалізуючи його вступив у злочинну змову з окупаційними військами Російської Федерації та представниками так званої «ЛНР», та отримавши від них пропозицію на отримання посади в окупаційній адміністрації - так званому «Муніципальному унітарному підприємстві «Благоустрій Сватівського району» (мовою оригіналу «Муниципальное унитарное предприятие «Благоустройство Сватовского района»), добровільно погодився на вказану пропозицію.

Продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, у квітні 2022 року, більш точний час встановити з об`єктивних причин не виявилось можливим, ОСОБА_3 , будучи громадянином України, перебуваючи на території міста Сватове Луганської області, зі своїх особистих мотивів та бажання обійняти посаду в окупаційній адміністрації держави-агресора - Російської Федерації, погоджуючись на пропозицію представників держави-агресора - Російської Федерації та представників незаконних збройних формувань так званої «ЛНР», добровільно обійняв посаду директора так званого «Муніципального унітарного підприємства «Благоустрій Сватівського району» (мовою оригіналу «Муниципальное унитарное предприятие «Благоустройство Сватовского района»), тобто посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в окупаційній адміністрації держави-агресора - Російської Федерації, створеній на тимчасово окупованій території, а саме у місті Сватове Сватівського району Луганської області, які виконував до початку вересня 2022 року.

Дії ОСОБА_3 кваліфіковано за ч. 5 ст. 111-1 КК України, як добровільне зайнятті громадянином України посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарчих функцій, в окупаційній адміністрації держави-агресора, створеній на тимчасово окупованій території.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні визнав частково та суду показав, що з 06 червня 2011 року він займає посаду директора КП «Сватове - Благоустрій» відповідно до розпорядження міського голови м. Сватове і контракту, він виконує і по даний час.

10 березня 2022 року незаконні формування ЛНР захопили м. Сватове. До цього часу всі підприємства міста працювали в штатному режимі. Після захоплення міста незаконними формуваннями ЛНР міський голова м. Сватова ОСОБА_6 зібрала весь штат міської ради. КП «Сватове - Благоустрій», «Сватовотепло», «Сватівський міський ринок» та КП «Сватововода» запрошені на збори міської ради не були. Які приймалися рішення йому не відомо і йому не роз`яснювалися подальші дії. Всі 4 КП надавали послуги населенню м. Сватове. Заробітну плату вони виплачували до середини червня в гривні з платою податків на рахунки України. В кінці квітня 2022 року нові представники Сватівської міської адміністрації принесли новий Статут підприємства. Статут він не підписував. Він приходив на роботу біля 06.30 годин і завершували о 13.00-14.00 годин, а адміністрація працювала з 09.00 годин до 18.00 годин. З середини червня 2022 року у них вимкнули інтернет та мобільний зв`язок. Послуг підприємствам, які відносилися до адміністрації вони не надавали. На початку вересня 2022 року він залишив м. Сватове та поїхав на територію України і оселився в м. Києві, оскільки на нього почали здійснювати тиск представники органів окупаційної влади з приводу не сприяння проведенню референдуму на окупаційній території.

Він визнає вину частково тому, що потрібно було поїхати в березні 2022 року, а не у вересні 2022 року. Він працював за старим контрактом. Таблички нових назв вулиць йому були вручені, але ним вони встановлені не були. Головою адміністрації була ОСОБА_7 . На рахунку їхнього підприємства на січень 2022 року було півтора мільйона гривень. Також їм платили через касу підприємства. Бухгалтерський облік десь з середини літа не вівся. Зарплати він отримував спочатку в гривні, а потім частково російськими рублями. Він надавав список автотранспорту, який перебував на підприємстві. Звіти про виконану роботу у них не вимагали і вони не надавали. Посадові інструкції з адміністрації ЛНР він не укладав. Підприємствам адміністрації його підприємство послуг не надавало. Він залишився, щоб зберегти підприємство. Він не може пояснити походження листа від його імені від 11 липня 2022 року. Звітів вони не надавали. Самих тарифів вони не надавали. Можливо направляли такі листи, щоб не було тиску з силових структур ЛНР. В травні 2022 року його викликали в прокуратуру Сватівського району ЛНР де з`ясували у нього інформацію стосовно КП «Сватове - Благоустрій» і відпустили. Через декілька днів його викликали в МГБ Сватівського району ЛНР де також з`ясовували інформацію стосовно КП «Сватове - Благоустрій» і відпустили. При цьому погроз на його адресу не було. Звітів на адміністрацію ЛНР вони не надавали.

З Морозом він в кабінеті не спілкувався. Він не мав відношення до організації свята.

Коли вішали прапори, була машина Газель (будка), але у нього на підприємстві такої машини немає.

Хоч обвинувачений ОСОБА_3 і визнав вину частково, його вина доведена дослідженими в судовому засіданні такими доказами.

Показами свідка ОСОБА_8 , який суду пояснив, що зобвинуваченим у відносинах не перебуває. Він знайомий з обвинуваченим. З початку окупації м. Сватове обвинувачений в особі директора вже працював не в КП «Сватове - Благоустрій», а «Благоустройство», точно назву не пам`ятає. Йому також відомо з Телеграм каналу, про публікацію від 22 серпня 2022 року, що голова Сватівського району вручала обвинуваченому таблички з назвою вулиць. Йому відомо, що в окупаційної влади проводився тиждень благоустрою і наприкінці його головою району було вручено обвинуваченому таблички з назвою вулиць для перейменування.

Йому стало відомо, про те, що обвинувачений працює на тому самому підприємстві, але з іншою назвою від місцевих жителів. Про це дізнався після 24 лютого 2022 року. Окуповане м. Сватове було десь 8 березня 2022 року. Він залишався в м. Сватове до 28 березня 2022 року. До цього часу з обвинуваченим він не пересікався. Підприємство, на якому працював обвинувачений директором, працювало, воно не зупинялося. Голова Сватівського міської ради Луганської області ОСОБА_9 сказала, що складає свої повноваження 08 березня 2022 року.

Робітники КП «Сватове - Благоустрій» йому відомі, але прізвища їх не знає. КП «Сватове - Благоустрій» вивозили сміття, прибирали, косили. Які саме в них функції були, він сказати не може. Йому все відомо з інтернету та від місцевих мешканців.

До нього звертався обвинувачений щодо заміни паспорту на інше прізвище.

Показами свідка ОСОБА_10 , який суду пояснив, що зобвинуваченим у відносинах не перебуває. Він знає обвинуваченого візуально. Приблизно у 2020 році йому було наказано заїхати до КП «Сватове - Благоустрій» та заповнити ємкості водою. В березні 2022 року м. Сватове було окуповано. До 11 червня 2022 року він перебував у м. Сватове. З моменту окупації в м. Сватове у владі були ЛНР. Стосовно зміни назви підприємства КП «Сватове - Благоустрій» йому не відомо.

До окупації міста головою адміністрації був Рибалко, а після окупації він не продовжив виконувати свої функції, була зміна влади.

З моменту окупації КП «Сватове - Благоустрій» продовжувало функціонувати. Йому нічого не відомо стосовно зміни назви підприємства.

Він бачив, як обвинувачений під час окупації заходив до КП «Сватове - Благоустрій». Особисто з обвинуваченим він не спілкувався. Йому відомо, що обвинувачений продовжив працювати директором КП «Сватове - Благоустрій» зі слів мешканців. Йому пропонувала окупаційна адміністрація залишитися в місті, але він відмовився.

Показами свідка ОСОБА_11 , який суду пояснив, що зобвинуваченим знайомий, у родинних відносинах не перебуває. Обвинувачений працював директором КП «Сватове - Благоустрій» з 2008 року. Окупаційні війська зайшли в м. Сватове в березні 2022 року, а окуповане повністю місто було 08 березня 2022 року.

Після окупації, на наступний день, таємно виїхала голова адміністрації м. Сватове.

Він перебував на окупованій території до 04 квітня 2022 року.

В першій половині березня 2022 року він був присутній коли були збори директорів комунальних підприємств, і там був обвинувачений.

Йому відомо, що обвинувачений погодився на співпрацю і почав працювати директором комунального підприємства та виконувати свої обов`язки.

Після виїзду з міста, він продовжив спілкуватися зі своїми колегами та знайомими, та вони підтверджували, що обвинувачений співпрацює з окупаційною владою.

Також відомо, що коли святкували день російського прапора, то на святі був присутній обвинувачений. Люди, які йому про це повідомили, не були присутні на нараді, коли обговорювали та велася ця робота.

В кінці березня, керувати окупаційною адміністрацією міста призначили ОСОБА_7 . Коли він виїжджав, то вона особисто йому телефонувала, щоб він приїхав до не на зустріч.

Техніка знаходилася у громаді.

Він бачив обвинуваченого на другому поверсі Сватівської міської ради у кабінеті мера за адресою: вул. Каштанова , номер не пам`ятає, м. Сватове, Луганської області.

Показами свідка ОСОБА_12 , який суду пояснив, що зобвинуваченим знайомий, у родинних відносинах не перебуває. Він є мешканцем міста Сватове Луганської області, з 2014 року працював в рятувальному загоні ДСНС України в Луганській області. Як місцевий мешканець знає, що благоустроєм міста займалось комунальне підприємство «Сватове-благоустрій», директором якого був ОСОБА_3 . Особисто з ОСОБА_3 він не знайомий, але, оскільки місто Сватове є невелике місто, то хто є директором якогось комунального підприємства, це відомо місцевим мешканцям. В березні 2022 року місто Сватове було окуповано російськими військами.

Він був свідком, коли проїжджаючи повз КП «Сватове - Благоустрій», бачив як обвинувачений розповідав своїм підлеглим, що робити. Йому стало зрозуміло, що він залишився на посаді директора КП «Сватове - Благоустрій». Потім в червні-липні бачив його біля цього закладу, йому було зрозуміло, що він там працює.

Він виїхав з м. Сватове 03 вересня 2022 року. Після окупації м. Сватова, він працював на своїй посаді до 31 березня 2022 року, поки окупаційна влада не оголосила їм термін, а з 1 квітня 2022 року повинні були підписувати контракти з російською владою. Він відмовився та був тимчасово безробітній. Окупаційна влада оголосила термін до 31 березня 2022 року, що вони можуть працювати на Україну.

Після окупації м. Сватове, КП «Сватове - Благоустрій» працювало та виконувало свої обов`язки. Директором КП «Сватове - Благоустрій» залишився обвинувачений. Йому відомо, що на вулиці вішали прапори. Він на той час розумів, що це робили саме робітники КП «Сватове - Благоустрій».

До вторгнення російської федерації підприємство називалося КП «Сватове - Благоустрій», яку назву воно мало потім, йому не відомо.

Показами свідка ОСОБА_15 , яка суду пояснила, що зобвинуваченим у відносинах не перебуває. Вона працювала в КП «Сватове - Благоустрій» з 08 березня 2022 року по 06 травня 2022 року на посаді контролера - експедитора, а директором був ОСОБА_3 .

До 24 лютого 2022 року вона працювала у Сватівській міській раді на посаді головного спеціаліста. До цього часу їй був знайомий обвинувачений. Тоді він очолював КП «Сватове - Благоустрій».

08 березня 2022 року м. Сватове було окуповане, ніяких вказівок щодо функціонування міської ради не було, керівництво на зв`язок не виходило. З 24 лютого 2022 року міська рада не працювала, вони були вдома.

Після 08 березня 2022 року були змінені органи влади, тобто керівництво, вона на той час залишалася на території міста і працювала в КП «Сватове - Благоустрій», директором продовжував бути ОСОБА_3 . Комунальне підприємство функціонувало як і раніше, а в адміністрації була окупаційна влада. Вона виїхала з м. Сватове 18 липня 2022 року.

Русанова до 24 лютого 2022 року займала посаду голови Сватівської районної ради. Із соціальних мереж їй відомо, що вона стала головою адміністрації. Із соціальних мереж їй стало відомо про фотографії з якогось заходу, на яких була голова окупаційної адміністрації і ОСОБА_3 .

Показами свідка ОСОБА_16 , який суду пояснив, що зобвинуваченим у відносинах не перебуває. До 24 лютого 2022 року він мешкав в м. Сватове Луганської області і працював в структурі ДСНС. До окупації директором КП «Сватове - Благоустрій» був ОСОБА_3 . На вік 55-60 років, сиве волосся, повної тіло будови. Десь у березні 2022 року, м. Сватово було окуповане. Під час окупації, він не працював, так як не хотів працювати в ЛНР. Коли він виїхав, то відновився на посаді в ДСНС. Під час окупації, коли він їздив на автомобілі по м. Сватове, то бачив ОСОБА_3 на вулицях з робітниками, де саме не пам`ятає. Це було може декілька разів. Після окупації влада в місті змінилася. В місті мінялися вивіски на державних установах, де було зазначено «ЛНР». Прапори були змінені на «ЛНР». Зі слів громадян міста, ОСОБА_3 залишився на посаді КП «Сватове - Благоустрій». Ті підприємства були перейменовані на нові. Він особисто розмовляв з ОСОБА_3 , коли був інспектором ДСНС м. Сватове. Прізвищ інспекторів він не пам`ятає. Робочі прибирали в центрі міста.

Протоколом огляду від 25 жовтня 2022 року та фото таблицею, відповідно до якого об`єктами огляду є публікації, які було знайдено веб-сторінки за адресами: (1) ІНФОРМАЦІЯ_20, на якій розміщено публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_22 з текстом наступного змісту: «Глава администрации Сватовского района ЛНР ОСОБА_7 сегодня провела выездное совещание на углу улиц Дзержинского и Набережной водокачки по вопросам благоустройства указанной территории. Уже с завтрашнего дня тут начнутся работы по благоустройству. Будет спланирована территория обочины автомобильной дороги, благоустроено место установки информационного щита и приведен в соответствие фасад жилого дома с согласия собственников. Пресс-служба Администрации Сватовского района ЛНР.» до якої прикріплені фотофайли, скріншоти додаються.

Під час перегляду вказаних фотофайлів було встановлено співробітників Сватівської районної ради в Луганській області, які у період воєнного стану та проведення заходів з відбиття збройної агресії підрозділів Збройних сил Російської Федерації, добровільно приєдналися до складу окупаційних структур РФ та зайняли посади в незаконній адміністрації району, створеній на тимчасово окупованій території Луганської області, т.зв. «Администрации Сватовского района ЛНР», серед яких Голова Сватівської районної ради ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,, зображена на фото у червоному жіночому одязі, чоловік зображений на першому фото у світлій футболці з малюнком начальник МУП «Сватово Благоустройство» ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (скріншот та фото з публікації додаються).

(2) ІНФОРМАЦІЯ_21, на якій розміщено публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_23 з текстом наступного змісту: «Во время подведения итогов недели благоустройства в большой зале Администрации Глава района ОСОБА_7 в торжественной обстановке передала таблички с названиями улиц города начальнику МУП «Сватово благоустройство» ОСОБА_3 . Также, ОСОБА_7 акцентировала внимание на том, что мы возвращаем, историческую справедливость и улицы города и района будут носить названия до так называемой «декоммунизации», до якої прикріплені фотофайли, скріншоти додаються.

Під час перегляду вказаних фотофайлів було встановлено співробітників Сватівської районної ради в Луганській області, які у період воєнного стану та проведення заходів з відбиття збройної агресії підрозділів Збройних сил Російської Федерації, добровільно приєдналися до складу окупаційних структур РФ та зайняли посади в незаконній адміністрації району, створеній на тимчасово окупованій території Луганської області,т.зв. «Администрации Сватовского района ЛНР», серед яких Голова Сватівської районної ради ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зображена на фото у червоному жіночому одязі. Чоловік, який зображений на фото в клітчатій сорочці з коротким рукавом, начальник МУП «Сватово Благоустройство» ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (скріншот та фото з публікації додаються) /Т.1 а.к.п. 64-69/.

Протоколом огляду від 03 листопада 2022 року та фото таблицею до нього, відповідно до якого в матеріалах кримінального провадження № 22012130000000311 від 23.07.2022 міститься протокол за результатами проведення НСРД №78/3/33-6318 від 24.09.2022 та додаток DVD-R №7т від 23.09.2022.

За допомогою службового ноутбука, інстальованого програмного забезпечення, встановлено, що на оптичному диску DVD-R (реєстр. №7 від 23.09.2022 по ж.21/90, розсекречено актом №21/7498дск від 19.10.2022) міститься папка під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (файл 1).

Далі, при відкритті вказаної паки міститься 2 - папки з наступними назвами: «2022-09-20»; «2022-09-22» (файл 2).

Папка під назвою «2022-09-20» містить в собі 6 папок, з назвами (мовою оригіналу): «Newstetters», «Входящие», «Отправленные», «Спам», «Удаленные», «Черновики» (файл 3).

В середині папки назвою «Входящие» міститься 2249 файлів формату «EML» (файл 4).

Використовуючи додаток «MailViewer» при відкритті файлу у папці «Входящие», під назвою «00001517» встановлено, що даний файл містить інформацію з електронної поштової скриньки, а саме електронний лист який має адресу електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_5 ». До електронного листа прикріплено файл у форматі «PDF». При огляді файлу формату «PDF», під назвою «письмо повторно», встановлено, що лист який має реєстраційний номер 01/12-59 відправлено 26.05.2022 р., адміністрацією Сватівського району так званої «ЛНР» за підписом «головы Сватовского района «ЛНР» ОСОБА_7 та адресовано «директору МПУ «Благоустройство Сватовского района» ОСОБА_3 (роздруковані файли на 4 арк.).

Використовуючи додаток «MailViewer» при відкритті файлу у папці «Входящие», під назвою «00001728» встановлено, що даний файл містить інформацію з електронної поштової скриньки, а саме електронний лист який, має адресу електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_5 ». До електронного листа прикріплено файл у форматі «PDF». При огляді файлу формату «PDF», під назвою «file», встановлено, що лист який має реєстраційний номер №42 відправлено 4.07.2022 р. на ім`я «головы Сватовского района «ЛНР» ОСОБА_7 , за підписом «директора МПУ «Благоустройство Сватовского района» ОСОБА_3 (роздруковані файли на 1 арк.).

Використовуючи додаток «MailViewer» при відкритті файлу у папці Входящие», під назвою «00001730» встановлено, що даний файл містить інформацію з електронної поштової скриньки, а саме електронний лист, який має адресу електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_5 ». До електронного листа прикріплено файл у форматі «PDF». При огляді файлу формату «PDF», під назвою «file2», встановлено що лист, який має реєстраційний номер № НОМЕР_1 відправлено 11.07.2022 р. на ім`я голови Сватівського району т.з. «ЛНР» ОСОБА_7 , за підписом «директора МПУ «Благоустройство Сватовского района» ОСОБА_3 . Встановлено, що файл містить 2 аркуш, з таблицею за підписом економіста ОСОБА_21 (роздруковані файли на 2 арк.) /Т.1 а.к.п. 70-73/.

Протоколом огляду речей та документів від 28 грудня 2022 року та фото таблицею до нього, відповідно до якого з метою виявлення інформації, яка міститься у відкритих джерелах мережі Інтернет, доступ до яких не обмежується власником, за допомогою вказаного обладнання, підключеного до мережі Інтернет, з використанням веб-браузера « Google Chrome », здійснено огляд інформації, яка публічно доступна в мережі Інтернет, а саме сторінки за наступним посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_7.

В ході огляду Інтернет сторінки за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_7 , встановлено, що за вказаним посиланням знаходяться виписки з «Единого государственого реестра юридических лиц» рф (далі - ЕГРЮЛ, державний реєстр юридичних осіб рф). За реєстраційним номером 1229400058183 в ЕГРЮЛ міститься інформація щодо юридичної особи, а саме: п.1 «Муниципальное унитарное предприятие «Благоустройство Сватовского района», п.7 зареєстроване за адресою: «ЛНР, город Сватово», п. 8 дата присвоєння реєстраційного номеру: 29.11.2022, п.19 «Сведения о лице, имеющем право без доверености действовать от имени юридического лица - ОСОБА_3 », п.26 «Сведения о налоговом органе, в котором юридическое лицо состоит - Межрайонная инспекция Федеральной налоговой службы № 4 по ЛНР»/Т.1 а.к.п. 82-85/.

Протоколом огляду від 19 грудня 2022 року та фото таблицею до нього, відповідно до якого об`єктом огляду є публікація з назвою: «Такі малопомітні документи...», яка розміщена на веб-ресурсі «Telegram» за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_8.

Огляд проводиться з використанням Інтернет-браузера « Google Chrome » з встановленим розширенням «VPN ZenMate».

З метою перегляду вищевказаної публікації у програмному забезпеченні - Інтернет-браузері «Google Chrome» у вкладниці пошуку введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_8.

В результаті переходу за вказаним посиланням відкрилася сторінка веб-ресурсу «Telegram» на якій міститься публікація з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_9 ", скріншот якого відображено. Вказана публікація роздрукована на чотирьох аркушах паперу та долучено до даного протоколу як невід`ємний додаток (Додаток 1 до протоколу огляду від 19.12.2022).

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено повне збереження Web-сторінки за допомогою браузера « Google Chrome » на робочому столі комп`ютера у папці з назвою «web-сторінка».

Після збереження у вказаній папці утворено файл з назвою «Telegram» та розширенням «HTML», а також утворена папка з назвою «Telegram_files», в якій містяться 27 файлів, що мають відповідні назви та розширення, як зображено.

Папка з назвою «Telegram_files», файл з назвою «Telegram» і розширенням «HTML» за допомогою комп`ютера записані на матеріальний носій інформації - диск CD-R, який відповідно до ст. 105 КПК України долучено до даного протоколу як невід`ємний додаток (Додаток 2). На диску зроблено напис «Додаток 2 до протоколу огляду від 19.12.2022» та проставлено підписи слідчого.

Крім того, з метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою Інтернет ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 наступним чином.

У браузері « Google Chrome » у вкладці пошуку введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_11 .

У браузері відкрилась сторінка Інтернет ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_10 », як зображено.

Надалі у вкладці з назвою « Архивировать страницу, которая сейчас онлайн » введено Інтернет адресу:ІНФОРМАЦІЯ_13, за якою знаходиться публікація, та запущено процес архівації. Після завершення архівації на вказаному ресурсі з`явилась сторінка ІНФОРМАЦІЯ_11 , яка додана до архіву. Також при натисканні вкладки «поделиться» після архівації доступні html код, посилання до архівованої сторінки та інші дані.

Зазначена сторінка в архіві доступна за наступними посиланнями: ІНФОРМАЦІЯ_14 (коротке) та ІНФОРМАЦІЯ_15 (повне).

Таким чином, в ході огляду публікації підтверджено факт розміщення в мережі Інтернет публікації з назвою: « ІНФОРМАЦІЯ_9 », яка розміщена на веб- ресурсі «Telegram» за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_24 /Т .1 а.к.п. 91-103/.

Протоколом обшуку від 26 грудня 2022 року, відповідно до якого проведено обшук квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 . Квартира розташована на четвертому поверсі десятиповерхового будинку, вхід до якої здійснюється через тамбур, розділений для двох квартир. Квартира складається з наступних кімнат. Одразу після входу - коридор, прямо, в кінці якого двері до спальні, в ході обшуку якої не виявлено та не вилучено речей, які можуть мати значення для досудового розслідування. Далі ванна кімната, туалет, ще одна спальна кімната та зала. В ході обшуку вказаних кімнат речей або предметів, які можуть мати значення для досудового розслідування не виявлено та вилучено. Далі, проведено обшук коридору та речей, які в ньому зберігаються за результатами нічого не виявлено та не вилучено. На початку ОСОБА_3 добровільно видав: Мобільний телефон марки «SAMSUNG A8», чорного кольору в захисному чохлі: ІМЕІ 1: НОМЕР_2 , ІМЕІ 2: НОМЕР_3 , з сім картою мобільного оператора Vodafone: НОМЕР_4 , Київстар: НОМЕР_5 ; копію паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_3 та картки платника податків (інн), всього на трьох аркушах; закордонний паспорт ім`я ОСОБА_3 (виготовлено копію), оригінал не вилучався; трудова книжка на ім`я ОСОБА_3 (виготовлено копію), оригінал не вилучався /Т.1 а.к.п. 105-110/.

Протоколом огляду від 27 грудня 2022 року та фото таблицею до нього, відповідно до якого оглядом встановлено мобільний телефон чорного кольору марки SAMSUNG А8 в захисному чохлі чорного кольору. Після візуального огляду зазначеного мобільного телефону було здійснено його включення (доступ без паролю) та здійснено огляд зазначеного пристрою. Після введення набору цифр *#06# на екрані пристрою, що оглядається відкривається інформація про ідентифікаційні номери, а саме: ІМЕІ 1: НОМЕР_2 , ІМЕІ 2 НОМЕР_3 , SN НОМЕР_6 . з сім картками мобільного оператора Vodafone: НОМЕР_7 та Київстар НОМЕР_8 . Далі, було здійснено перехід до розділу «Настройки», «Сведения о телефоне». У вказаному розділі відображено номери карток мобільних операторів, які використовуються у вказаному телефоні, а саме: НОМЕР_7 , 2 НОМЕР_8 ; «Номер модели» SM-A530F; «Серийньй номер» НОМЕР_6; ІМЕІ (гнездо 1): НОМЕР_2 , ІМЕІ (гнездо 2) НОМЕР_9 .1 а.к.п. 111-117/.

Протоколом огляду від 27 грудня 2022 року та фото таблицею до нього, відповідно до якого оглядом встановлено: копія паспорта громадянина України для виїзду за кордон на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; має наступні реквізити: номер паспорта НОМЕР_10 , виданий 25.10.2022, дата закінчення строку дії: 25.10.2032; всього на 2 аркушах формату А4.

Разом з тим, на копії що оглядається міститься фотознімок ОСОБА_3 .

Далі, оглянуто копію трудової книжки зразка СРСР. На копії сторінки 1 зазначено номер НОМЕР_11 , на ім`я ОСОБА_3 , в графі «дата рождения» рукописним текстом кульковою ручкою зазначено «ІНФОРМАЦІЯ_1»; в графі «образование» зазначено «экономист», в графі «дата заполнения» рукописним текстом кульковою ручкою зазначено «30 августа 1983».

На копії сторінок 18, 19, 20 та 21 рукописним текстом кульковою ручкою зазначено інформацію про займані посади ОСОБА_3 , а саме: з 26.06.2011 розпорядженням № 240 від 06.06.2011 КП «Сватове-благоустрій» Призначений на посаду директора КП «Сватове-благоустрій» на контрактній основі.

Інших відомостей, які мають значення для досудового розслідування під час огляду не виявлено /Т.1 а.к.п. 120-126/.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 09 листопада 2022 року, відповідно до якої задоволено клопотання № 09/2-500вих-22 від 09.11.2022 року та надано дозвіл на використання в іншому кримінальному провадженні, а саме у кримінальному провадженні № 22022130000000622 від 25 жовтня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, досудове розслідування у якому здійснюється слідчими слідчого відділу 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, інформації, отриманої під час досудового розслідування слідчими слідчого відділу 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях кримінального провадження №22012130000000311 від 23 липня 2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених п. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 110 КК України, в результаті проведення негласної слідчої (розшукової) дії (зняття інформації з електронних інформаційних систем) стосовно ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 , негласна слідча (розшукова) дія, передбачена ст. 264 КПК України, за результатами проведення якої складено протокол №78/3/33-6318т від 24 вересня 2022 року з додатком у вигляді оптичного носія інформації - диск №7т від 23 вересня 2022 року за результатами проведення зняття інформації з електронних інформаційних систем (розсекречено) /Т.1 а.к.п. 141-142/.

Протоколом за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних інформаційних систем від 24 вересня 2022 року, відповідно до якого проводилась негласна слідча розшукова дія стосовно ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , уродженця м. Сватове Сватівського району, Луганської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 , а саме: зняття інформації з електронних інформаційних систем, а саме пошуку, виявлення і фіксації відомостей, що містяться в електронній інформаційній системі та її частинах, доступу до електронної інформаційної системи та її частини, отримання відомостей без відома її власника, володільця та утримувача, а саме з електронної поштової скриньки ІНФОРМАЦІЯ_4 , якою користується виключно ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_18 .

Результати проведення негласної слідчої (розшукової) дії надійшли з ЦОТЗ 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях та записані на оптичному носії даних DVD-R, реєстр.№7т від 23.09.2022 року, таємно.

У ході проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних інформаційних систем з метою пошуку, виявлення і фіксації відомостей, що містяться в електронних інформаційних системах та/або їх частинах, а саме в електронній пошті «ІНФОРМАЦІЯ_4 », виявлені текстові файли, які можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні.

На оптичному диску № 7т від 23.09.2022 року міститься папка з назвою «ІНФОРМАЦІЯ_4 », в якій знаходяться папки з назвами «2021-09-20» та «2022-09-22».

В папці «2021-09-20» знаходяться папки з назвами «Newsletters», що містить25 файлів формату «eml», «Входящие», що містить 2249 файлів формату «eml», «Отправленные», що містить 1510 файлів формату «eml», «Спам», що містить 14 файлів формату «eml», «Удаленные», що містить 5 файлів формату «eml» та «Черновики», що містить 74 файли формату «eml».

В папці «2022-09-22» знаходиться папка з назвою «Входящие», що містить 24 файл формату «eml».

В папці «2022-09-20» знаходиться папка з назвою «Отправленные», що містить 1510 файлів формату «eml», серед них:

- файл «00000631.eml», що містить електронний лист, в якому зазначено: кому - «ЦИК ЛНР ІНФОРМАЦІЯ_25» та електронний документ з назвою «письмо 1044.pdf», на 1 аркуші;

- файл «00000684.eml», що містить електронний лист, в якому зазначено: кому - « ЦИК ЛНР ІНФОРМАЦІЯ_25 » та електронний документ з назвою «письмо 1033.pdf», на 1 аркуші;

- файл «00000811.eml», що містить електронний лист, в якому зазначено: кому - « ЦИК ЛНР ІНФОРМАЦІЯ_25 » та електронний документ з назвою «письмо 990.pdf», на 1 аркуші;

- файл «00001194.eml», що містить електронний лист, в якому зазначено: кому - « ЦИК ЛНР ІНФОРМАЦІЯ_25 » та електронний документ з назвою «письмо 817.pdf», на 3 аркушах;

- файл «00001353.eml», що містить електронний лист, в якому зазначено: кому - « ЦИК ЛНР ІНФОРМАЦІЯ_25 » та електронний документ з назвою «письмо 740.pdf», на 1 аркуші.

В папці «2022-09-20» знаходиться папка з назвою «Входящие», що містить 2249 файлів формату «eml», серед них:

- файл «00000036.eml», що містить електронний лист, в якому зазначено: кому - « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та три електронні документи з назвами «№509 от 22.08.2022.jpg», на 1 аркуші, «№1 к 509 от 22.08.2022.jpg», на 1 аркуші, «№2 к 509 от 22.08.2022.jpg», на 1 аркуші;

- файл «00000457.eml», що містить електронний лист, в якому зазначено: кому - « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та електронний документ з назвою «№504 от 19.08.2022.jpg», на 1 аркуші;

- файл «00000543.eml», що містить електронний лист, в якому зазначено: кому - « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та три електронні документи з назвами «Письмо ЦИК ЛНР от 15.08.2022 №481.pdf», на 1 аркуші, «Приложение к письму ЦИК ЛНР от 15.08.2022 №481.xlsx», на 1 аркуші, «Пример заполнения приложения.xlsx», на 1 аркуші;

- файл «00000723.eml», що містить електронний лист, в якому зазначено: кому - « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та електронний документ з назвою «№465 от 10.08.2022.jpg», на 1 аркуші;

- файл «00001052.eml», що містить електронний лист, в якому зазначено: кому - « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та два електронні документи з назвами «№ 431 от 03.08.2022.jpg», на 1 аркуші та «Проблемные УИК на отправку.xlsx», на 9 аркушах/Т.1 а.к.п. 144-160/.

Протоколом огляду від 01 лютого 2023 року та фото таблицею до нього, відповідно до якого відповідно до ухвали слідчого судді Дніпропетровського апеляційного суду №28-5485/2022 від 09.11.2022 про надання дозволу на використання в іншому кримінальному провадженні, а саме у кримінальному провадженні № 22022130000000622 від 25.10.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, інформації, отриманої під час досудового розслідування слідчими слідчого відділу З управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях кримінального провадження №22022130000000311 від 27.07.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 110 КК України, в результаті проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних інформаційних систем, за результатами якої складено протокол №78/3/33-6318т від 24.09.2022 з додатком у вигляді оптичного носія інформації - диску №7 від 23.09.2022.

За допомогою службового ноутбука марки «Dell Vostro 3515» інв. 101460271, інстальованого програмного забезпечення «Office Word»,«MailViewer» та функції «PrintScreen», встановлено, що на оптичному диску DVD-R «Verbatim» (реєстр. №7 від 23.09.2022 по ж.21/90, розсекречено актом №21/7498дск від 19.10.2022) міститься папка під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (файл 1).

Далі, при відкритті вказаної паки міститься 2 - папки з назвами: «2022-09-20» та «2022-09-22» (файл 2).

Папка під назвою «2022-09-20» містить в собі 6 папок, з назвами (мовою оригіналу): «Newstetters», «Входящие», «Отправленные», «Спам», «Удаленные», «Черновики» (файл 3).

В середині папки назвою «Входящие» міститься 2249 файлів формату «EML» (файл 4)

Використовуючи додаток «MailViewer» при відкритті файлу у папці «Входящие», під назвою «00001517» встановлено, що даний файл містить інформацію з електронної поштової скриньки, а саме електронний лист який має адресу електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_5 ». До електронного листа прикріплено файл у форматі «PDF». При огляді файлу формату «PDF», під назвою «письмо повторно», встановлено що лист який має реєстраційний номер 01/12-59 відправлено 26.05.2022 р., адміністрацією Сватівського району так званої «ЛНР» за підписом «головы Сватовского района «ЛНР» ОСОБА_7 та адресовано «директору МПУ «Благоустройство Сватовского района» ОСОБА_3 (роздруковані файли на 4 арк.).

Використовуючи додаток «MailViewer» при відкритті файлу у папці «Входящие», під назвою «00001728» встановлено, що даний файл містить інформацію з електронної поштової скриньки, а саме електронний лист який має адресу електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_5 ». До електронного листа прикріплено файл у форматі «PDF». При огляді файлу формату «PDF», під назвою «file», встановлено що лист який має реєстраційний номер №42 відправлено 4.07.2022 р. на ім`я «головы Сватовского района «ЛНР» ОСОБА_7 , за підписом «директора МПУ «Благоустройство Сватовского района» ОСОБА_3 (роздруковані файли на 1 арк.).

Використовуючи додаток «MailViewer» при відкритті файлу у папці «Входящие», під назвою «00001730» встановлено, що даний файл містить інформацію з електронної поштової скриньки, а саме електронний лист який має адресу електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_5 ». До електронного листа прикріплено файл у форматі «PDF». При огляді файлу формату «PDF», під назвою «file2», встановлено що лист який має реєстраційний номер № 44 відправлено 11.07.2022 р. на ім`я голови Сватівського району т.з. «ЛНР» ОСОБА_7 , за підписом «директора МПУ «Благоустройство Сватовского района» ОСОБА_3 . Встановлено що файл містить 2 аркуш, з таблицею за підписом економіста ОСОБА_21 (роздруковані файли на 2 арк.).

За допомогою дисковода HITACHI - LG Data Storage (model GP90NW70, SVC CODE: NW70) інформація, розміщена на оптичному диску DVD-R «Verbatim» (реєстр. №7 від 23.09.2022 по ж.21/90, розсекречено актом №21/7498дск від 19.10.2022) скопійована на оптичний DVD-R диск з пояснювальним написом «Додаток до протоколу огляду від 01.02.2023 Копія DVD-R № 7 від 23.09.2022 /Т.1 а.к.п. 178-181/.

Інформацією муніципальних унітарних підприємств, розташованих на території, підвідомчого Адміністрації Сватівського району, відповідно до якої виявлено, мовою оригіналу: МУП «Благоустройство Сватовского района», создано на основании Главы Администрации Сватовского района Луганской Народной Республики от 13.04.2022 № 9 о создании МУП «Благоустройство Сватовского района», назначен директор ОСОБА_3 по распоряжению Главы Администрации Сватовского района Луганской Народной Республики № 4-В, зарегистрировано 21.04.2022» /Т.1 а.к.п. 52-53/.

Копією листа директора МУП «Благоустрій Сватівського району» ОСОБА_3 від 07 червня 2022 року за вих. №13, мовою оригіналу: «В ответ на письмо Администрации Главы Луганской Народной Республики вх. №2/26-3769 от 04.06.2022 г. предоставляем информацию, согласно прилагаемой форме, о транспортних средствах , состоящих на балансе предприятия.» з додатком до нього, відповідно до якого, мовою оригіналу: «Информация о возмещении ущерба собственикам от утраты (повреждения транспортных средств в ходе специальной военной операции), собственик МУП «Благоустройство Сватовского района», наименование транспортного средства: Пату - 5000 - 1 шт., МТЗ-80 - 1 шт., МТЗ-82.1 - 1 шт., ВАЗ 2109 - 1 шт., DW 404DC (мини трактор) - 1 шт. /Т.1 а.к.п. 54-55/

Копією листа директора МУП «Благоустрій Сватівського району» ОСОБА_3 на адресу в.о. голови Адміністрації Сватівського району Луганської Народної Республіки ОСОБА_7 від 31 травня 2022 року за вих. №6, мовою оригіналу: «По вопросу предоставления информации о наличии дорожных знаков сообщаем, что информационные знаки, устанволенные на территории Сватовского района, на предприятии не числятся. В связи с этим, не имеем возмождности предоставить информацию по месту их расположения, колличеству, площади, способу их установки, колличеству стоек и креплений. Информация по поводу того, кто занимался их установкой, на нашем предприятии, отсутствует» /Т.1 а.к.п. 56/.

Інформацією Головного управління Держпродспоживсслужби в Дніпропетровській області від 27 жовтня 2022 року за вих. № 15/9734, якою встановлено, що в електронно-обліковій системі «Єдиний реєстр для ведення автоматизованого обліку тракторів, самохідних шасі, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів» за Комунальним підприємством «Сватове - Благоустрій», код ЄДРПОУ 33469847, зареєстровано наступну сільськогосподарську техніку: навантажувач ПАТУ-5000, 1987 року випуску, заводський номер НОМЕР_12 , свідоцтво НОМЕР_13 , номерний знак НОМЕР_14 , дата реєстрації 22.11.2010 року; трактор колісний МТЗ-80, 1995 рік випуску, заводський номер НОМЕР_15 , свідоцтво НОМЕР_16 , номерний знак НОМЕР_17 , дата реєстрації 17.03.2016 року; трактор колісний DW DW 404DC, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_18 , свідоцтво НОМЕР_19 , номерний знак НОМЕР_20 , дата реєстрації 27.06.2018 року; трактор колісний БЕЛАРУС-82.1, 2021 року випуску, заводський номер НОМЕР_21 , свідоцтво НОМЕР_28, номерний знак НОМЕР_22 , дата реєстрації 25.05.2021 року /Т.1 а.к.п. 58-59/.

Відповіддю на запит від 27 жовтня 2022 року №31/12/1-1172вс на №78/3/5/2-7865 від 25 жовтня 2022 року Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Луганській області (філія ГСЦ МВС), відповідно до якої, згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру МВС станом на 27 жовтня 2022 року за КП «Сватове - Благоустрій», ЄДРПОУ 33469847, зареєстровані наступні транспортні засоби, зокрема: автомобіль марки ВАЗ 210934-20, номерний знак НОМЕР_23 , 2007 року випуску, чорного кольору, VIN: НОМЕР_24 , номер кузова: НОМЕР_24 , свідоцтво про реєстрацію ТЗ серії НОМЕР_25 , дата видачі 02.08.2016 /Т.1 а.к.п. 61/.

Копією листа директора МУП «Благоустрій Сватівського району» ОСОБА_3 на адресу в.о. голови Адміністрації Сватівського району Луганської Народної Республіки ОСОБА_7 від 11 липня 2022 року за вих. № 44, мовою оригіналу: «МУП «Благоустройство Сватовского района» предоставляет информацию о проводимой работе по расчету тарифов согласно письма № 2/26-4015 от 10.06.2022 г. Приложение 1- информация на 12.07.2022» /Т.1 а.к.п. 74/.

Копією інформації по розрахунку тарифів МУП «Благоустрій Сватівського району» на 12 липня 2022 року, відповідно до якого, з таблиці встановлено: найменування суб`єкта господарювання - МУП «Благоустрій Сватівського району», стадія виконання розрахунку тарифів - формування таблиць - загальновиробничі витрати, за підписом економіста ОСОБА_21 /Т.1 а.к.п. 75/.

Копією листа директора МУП «Благоустрій Сватівського району» ОСОБА_3 на адресу в.о. голови Адміністрації Сватівського району Луганської Народної Республіки ОСОБА_7 від 04 липня 2022 року за вих. № 42, мовою оригіналу: «МУП «Благоустройство Сватовского района» предоставляет информацию о проводимой работе по расчету тарифов согласно письма № 2/26-4015 от 10.06.2022 г. Приложение 1- информация на 05.07.2022» /Т.1 а.к.п. 76/.

Копією листа в.о. голови Адміністрації Сватівського району Луганської Народної Республіки ОСОБА_7 від 26 травня 2022 року №01/12-59 на адресу директора МУП «Благоустрій Сватівського району» ОСОБА_3 з додатками до нього, встановлено, мовою оригіналу: «Уважаемый ОСОБА_3! Во исполнение распоряжения Главы Луганской Народной Республики от 11.04.2022 №213-рг/22 «Об организации противопожарных мер в пожароопасный период» прошу Вас оказать содействие и предоставлять ежемесячно до 25 числа, следующего за отчетным, информацию о проведенных мероприятиях, направленных на недопущение пожаров на открытых территориях согласно приложения №1 на электронный адрес Администрации Сватовского района Луганской Народной Республики ІНФОРМАЦІЯ_19 . Приложение на 3 л. в 1 єкз.», та мовою оригіналу: «Распоряжением Главы Луганской Народной Республики от 11.04.2022 №213-рг/22 «Об организации противопожарных мер в пожароопасный период» з додатком до нього у вигляді таблиці з назвою, мовою оригіналу: «Мероприятия по недопущению пожаров на открытых территориях в пожароопасный период» /Т.1 а.к.п. 77-80/.

Копією листа в.о. голови Адміністрації Сватівського району Луганської Народної Республіки ОСОБА_7 від 08 липня 2022 року за вих. № 01/11-774 на адресу Міністерства фінансів Луганської Народної Республіки, мовою оригіналу: «Предоставляем новый официальный электронный адрес Администрации Сватовского района Луганской Народной Республики: ІНФОРМАЦІЯ_4 ». /Т.2 а.к.п. 86/.

Копією листа директора МУП «Благоустрій Сватівського району» ОСОБА_3 на адресу в.о. голови Адміністрації Сватівського району Луганської Народної Республіки ОСОБА_7 від 27 червня 2022 року за вих. № 36, мовою оригіналу: «О предоставлении информации. МУП «Благоустройство Сватовского района» предоставляет информацию о проводимой работе по расчету тарифов согласно письма №2/26-4015 от 10.06.2022 г. Приложение 1- информация на 28.06.2022» /Т.2 а.к.п. 87/.

Копією інформації по розрахунку тарифів МУП «Благоустрій Сватівського району» на 28 червня 2022 року, відповідно до якого, з таблиці встановлено: найменування суб`єкта господарювання - МУП «Благоустрій Сватівського району», стадія виконання розрахунку тарифів - формування таблиць Прямі матеріальні витрати, за підписом економіста ОСОБА_21 /Т.2 а.к.п. 88/.

Копією листа в.о. голови Адміністрації Сватівського району Луганської Народної Республіки ОСОБА_7 від 28 червня 2022 року за вих. № 01/11-690 з додатком до нього, на адресу Керівника Адміністрації Луганської Народної Республіки ОСОБА_27 , голові державного комітету тарифного та цінового регулювання Луганської Народної Республіки ОСОБА_28 , мовою оригіналу: « О предоставлении информации. Во исполнение письма Главы Луганской Народной Республики от 10.06.2022 №2/26-4015 «О проводимой работе по расчету тарифов на жилищно - коммунальные услуги отдельно по сферам теплоснабжения, централизованного водоснабжения и водоотведения, обращения с бытовыми отходами, содержания домов и придомовых территорий» Сватовского района Луганской Народной Республики. Администрация Сватовского района Луганской Народной Республики предоставляет информацию по форме согласно приложения.» З таблиці встановлено: найменування суб`єкта господарювання - МУП «Благоустрій Сватівського району», стадія виконання розрахунку тарифів - в процесі, 1 стадія, формування таблиць «Прямі матеріальні витрати» /Т.2 а.к.п. 89-90/.

Переліком робіт, які плануються, відповідно до договору про організацію та проведення робіт тимчасового характеру від 14 червня 2022 року №24/06-3/2022, МУП «Благоустрій Сватівського району за період з 15 червня 2022 року по 30 червня 2022 року, з 01 липня 2022 року по 31 липня 2022 року, з 01 серпня 2022 року по 31 липня 2022 року, з 01 серпня 2022 року по 31 серпня 2022 року, з 01 вересня 2022 року по 30 вересня 2022 року, з 01 жовтня 2022 року по 31 жовтня 2022 року, з 01 листопада 2022 року по 30 листопада 2022 року, з 01 грудня 2022 року по 16 грудня 2022 року за підписом директора ОСОБА_3 /Т.2 а.к.п. 91-94/.

Копією відповіді на запит голови Державного комітету статистики Луганської Народної Республіки ОСОБА_29 на адресу в.о. голови Адміністрації Сватівського району Луганської Народної Республіки ОСОБА_7 від 18 липня 2022 року за вих. №11-23/882 на № 01/12-61 від 26 травня 2022 року, мовою оригіналу: «О предоставлении информации. На Ваш запрос предоставляем перечень субъектов хозяйствования, включенных в Статистический регистр Государственного комитета статистики Луганской Народной Республики (Статрегистр Госкомстата ЛНР) и Статистический реестр Государственного комитета статистики Луганской Народной Республики (Статреестр Госкомстата ЛНР) по Сватосвкому району по состоянию на 18.07.2022 г. Приложение в электронном виде», та додатком до нього, мовою оригіналу: «Перечень субъектов хозяйствования, включенных в Статрегистр Госкомстата ЛНР по Сватовскому району по состоянию на 18.07.2022г.», серед яких встановлено суб`єкта господарювання - МУП «Благоустрій Сватівського району», за адресою: Луганська Народна Республіка, Сватівський район, м. Сватове, вул. Леніна, буд. 12. /Т.2 а.к.п. 99-101/.

Відповідно до ч. 3 ст. 99 КПК оригіналом документа є сам документ, а оригіналом електронного документа - ще і його відображення, якому надається таке ж значення як документу. Водночас за ч. 1 ст. 99 КПК документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, у тому числі матеріали звукозапису та електронні носії інформації.

Згідно із Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг» (ст. 5), ДСТУ 7157:2010, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.03.2010 № 8 «Інформація та документація. Видання електронні. Основні види та вихідні відомості», електронним є документ, де інформація подана у формі електронних даних і для використання якого потрібні засоби обчислювальної техніки. Диски як матеріальні носії є способом збереження інформації з електронного документа, головною особливістю якого є відсутність жорсткої прив`язки до конкретного матеріального носія, де оригінал електронного документа може існувати на різних носіях, оскільки відповідно до ст. 7 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» у випадку його зберігання на кількох електронних носіях інформації кожний з електронних примірників вважається оригіналом електронного документа.

Відповідно до правової позиції, викладеної у постанові об`єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 29 березня 2021 року (справа № 554/5090/16-к, провадження № 51-1878кмо20), ототожнення електронного доказу як засобу доказування та матеріального носія такого документа є безпідставним, оскільки характерною рисою електронного документа є відсутність жорсткої прив`язки до конкретного матеріального носія. У випадку зберігання електронного документа на кількох електронних носіях інформації кожний з електронних примірників вважається оригіналом електронного документа.

Із досліджених судом матеріалів, не було встановлено жодних обставин, які б ставили під сумнів добровільність зайняття ОСОБА_3 посади директора так званого «Муніципального унітарного підприємства «Благоустрій Сватівського району». Навпаки, дослідженими судом доказами, які містять зафіксовані у них відомості, підтверджується добровільне зайняття ОСОБА_3 посади директора так званого «Муніципального унітарного підприємства «Благоустрій Сватівського району» (мовою оригіналу «Муниципальное унитарное предприятие «Благоустройство Сватовского района»), тобто посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в окупаційній адміністрації держави-агресора - Російської Федерації, створеній на тимчасово окупованій території, а саме у місті Сватове, Сватівського району, Луганської області.

Таким чином, розглянувши кримінальне провадження з дотриманням положень ч. 1 ст. 337 КПК України, в межах висунутого обвинувачення, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ, наданий стороною обвинувачення, з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку, вважає зазначені докази належними, допустимими, достовірними та в сукупності достатніми для прийняття рішення про винуватість обвинуваченого ОСОБА_3 у вчиненні ним інкримінованого кримінального правопорушення, поза розумним сумнівом.

Дії ОСОБА_3 суд вважає правильно кваліфіковано за ч. 5 ст. 111-1 КК України, як добровільне зайнятті громадянином України посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарчих функцій, в окупаційній адміністрації держави-агресора, створеній на тимчасово окупованій території.

При призначенні покарання обвинуваченому суд враховує дані про особу обвинуваченого, обставини, що пом`якшують та обтяжують його покарання. Обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченого не встановлено. Обставиною, що обтяжує покарання обвинуваченого є вчинення злочину з використанням умов воєнного стану.

За місцем утримання обвинувачений характеризується задовільно /Т. 1 а.к.п. 134/, раніше не судимий /Т. 1 а.к.п. 131-132/.

На підставі ст. 65 КК України, враховуючи тяжкість кримінального правопорушення, особу обвинуваченого ОСОБА_3 , а саме те, що обвинувачений вчинив тяжкий злочин проти основ національної безпеки України в період встановленого в Україні воєнного стану, вину не визнав, раніше не судимий, суд вважає, що покарання обвинуваченому слід призначити у виді позбавлення волі в межах санкції статті за інкриміноване йому кримінальне правопорушення, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади, місцевого самоврядуваннячи органах, що надають публічні послуги, з конфіскацією всього належного йому майна, оскільки саме таке покарання є необхідним та достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_3 у до вступу вироку в законну силу залишити - тримання під вартою.

Враховуючи, що санкцією ч. 5 ст. 111-1 КК України передбачена конфіскація майна, накладений арешт шляхом заборони користування, відчуження та розпорядження на автомобіль марки HYUNDAI SANTA FЕ 2359, номерний знак НОМЕР_26 , чорного кольору, 2013 року випуску, VIN: НОМЕР_27 , власником якого є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до ухвали слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 17 січня 2023 року - скасуванню не підлягає.

Цивільний позов у справі не заявлявся.

У справі процесуальних витрат не має.

Питання стосовно речових доказів у справі вирішити відповідно до ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Визнати ОСОБА_3 винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на 7 (сім) років, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади, місцевого самоврядування чи органах, що надають публічні послуги строком на 12 (дванадцять) років, з конфіскацією всього належного йому майна.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_3 у до вступу вироку в законну силу залишити - тримання під вартою.

Зарахувати в строк відбуття покарання ОСОБА_3 у строк його попереднього ув`язнення по даному кримінальному провадженню з 26 грудня 2022 року по 10 жовтня2023 року включно із розрахунку один день попереднього ув`язнення дорівнює одному дню позбавлення волі.

Строк відбуття покарання ОСОБА_3 у обчислювати з 11 жовтня 2023 року.

Речові докази у справі: мобільний телефон марки «SAMSUNG A8», чорного кольору в захисному чохлі: ІМЕІ 1: НОМЕР_2 , ІМЕІ 2: НОМЕР_3 з сім - карткою мобільного оператора з номером НОМЕР_7 та сім - карткою мобільного оператора з номером НОМЕР_8 , власником якого є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - конфіскувати.

Вирок може бути оскаржений до Дніпровського апеляційного суду через Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя: ОСОБА_1

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114216075
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України Колабораційна діяльність

Судовий реєстр по справі —185/2163/23

Ухвала від 30.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Слоквенко Г. П.

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Слоквенко Г. П.

Вирок від 11.10.2023

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Косюк А. П.

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Косюк А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні