Постанова
від 28.09.2023 по справі 495/10478/23
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/10478/23

№ провадження 1-кс/495/2122/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2023 року м. Білгород - Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м.Білгород-Дністровському клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В:

До Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області 28.09.2023 року надійшло клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , подане в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023162240000053 від 14.09.2023 за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України.

Виклад обставин, зазначених у клопотанні.

13.09.2023 від ІНФОРМАЦІЯ_1 надійшло повідомлення про кримінальне правопорушення, відповідно до якого, 02.08.2023, під час проведення заходу контролю за додержанням природоохоронного законодавства на території Кулевчанської територіальної громади Білгород-Дністровського району Одеської області виявлено скидання стічних вод (рідкі виробничі відходи мають їдких агресивний сморід бродіння, гниття та відповідний мутний темно-бордовий колір) з вин заводу безпосередньо на земельну ділянку сільськогосподарського призначення за парканом виноробного заводу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що знаходиться по АДРЕСА_1 . Очисні споруди на підприємстві знаходяться у занедбаному стані, не функціонують, очищення забруднених вод не здійснюється, ємності очисних споруд використовуються тільки як накопичувачі з подальшим скидом на земельну ділянку.

Відповідно до договору про відступлення прав за іпотечним договором ПП « ОСОБА_4 » код ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_2 в особі директора ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 , що між первісним іпотеко держателем та новим іпотеко держателем був укладений Договір від 17.11.2022 про відступлення прав вимоги за Кредитним договором № ОК2021-0418 від 01.10.2021 новому іпотеко держателю свої права вимоги до ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »код ЄРДПОУ: НОМЕР_2 , за кредитним договором № ОК2021-0418 від 01.10.2021, який був укладений між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » - майно: комплекс, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 8693,1 кв. м., комплекс, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 загальною площею 86,5 кв. м. Первісний іпотекодержатель відступає (передає) Новому іпотеко держателю всі свої права за Договорами іпотеки, а новий іпотекодержатель приймає права.

У зв`язку з вище викладеним під час досудового розслідування виникла необхідність в отримані копій дозвільної документації на здійснення операцій з оброблення відходів заводу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », у тому числі на водопостачання та водовідведення, крім того копії наказів, посадових інструкцій посадових осіб заводу « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відповідальних за організацію роботи у сфері поводження з відходами, крім того встановлено, що вказані документи перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 » код ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_2 , директор якого ОСОБА_5 .

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи, можуть бути використані як докази, мають суттєве значення для проведення подальшого об`єктивного, повного та неупередженого досудового розслідування і призначення та проведення судових експертиз слідчий просив задовольнити клопотання.

Позиції сторін.

Відповідно до ч.4 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбаченихчастиною другоюцієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

В судове засідання дізнавач не з`явився, надав заяву в якій просить дане клопотання розглядати за його відсутності, клопотання підтримує.

Дослідивши доводи прокурора щодо розгляду даного клопотання без виклику представника особи, слідчий суддя зазначає, що відповідно до ч.2 ст.163 КПК України, зважаючи на існування реальної загрози передчасного розголошення відомостей про обставини, відносно яких проводиться досудове розслідування, що може призвести до втрати можливості отримати фактичні дані, які можливо використати як доказ у кримінальному провадженні внаслідок їх зміни або знищення, вважається за доцільне розглянути дане клопотання без виклику представника ПП « ОСОБА_4 » код ЄРДПОУ: НОМЕР_1 .

Мотивація суду.

З матеріалів клопотання вбачається, що досудове розслідування здійснюється у кримінальному провадженні, відомості про яке 14.09.2023 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023162240000053 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 239 КК України, тобто забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля.

Вивчивши матеріали клопотання, вважаю, що воно підлягаєзадоволенню, з наступних підстав.

Частиною 5ст.163 КПК Українизазначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Як вбачається з повідомлення в.о. начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 про кримінальне правопорушення за вих. № 52614-23 від 11.09.2023 на підставі Наказу ІНФОРМАЦІЯ_1 від 31.08.2023року № 428 «про забезпечення контролю за додержанням природоохоронного законодавства» державними інспекторами з ІНФОРМАЦІЯ_6 проведено забезпечення контролю за додержанням природоохоронного законодавства на території Білгород Дністровського району, Кулевчанської територіальної громади. Під час заходу контролю 02.08.2023виявлено скидання стічних вод (рідкі виробничі відходи мають їдкий агресивний сморід бродіння, гниття та відповідний мутний темно-бордовии колір) з винзаводу безпосередньо на земельну ділянку (сільськогосподарські землі фото № 3, 4, 5 додається) за парканом виноробного заводу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Очисні споруди на підприємстві знаходяться в занедбаному стані, не функціонують, очищення забруднених вод не здійснюється, ємності очисних споруд використовуються тільки як накопичувачі з подальшим скидом на земельну ділянку.

Згідно наданого до матеріалів клопотання договору про відступлення прав за іпотечним договором ПП « ОСОБА_4 » код ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_2 в особі директора ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 між первісним іпотеко держателем та новим іпотеко держателем був укладений Договір від 17.11.2022 про відступлення прав вимоги за Кредитним договором № ОК2021-0418 від 01.10.2021 новому іпотеко держателю свої права вимоги до ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »код ЄРДПОУ: НОМЕР_2 , за кредитним договором № ОК2021-0418 від 01.10.2021, який був укладений між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » - майно: комплекс, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 8693,1 кв. м., комплекс, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 загальною площею 86,5 кв. м. Первісний іпотекодержатель відступає (передає) Новому іпотеко держателю всі свої права за Договорами іпотеки, а новий іпотекодержатель приймає права.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ПП « ОСОБА_4 », код ЄРДПОУ: НОМЕР_1 розташоване за адресою: АДРЕСА_2 . Основний вид діяльності - роздрібна торгівля напоями в спеціалізованих магазинах, інші види діяльності: вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, вирощування винограду, відтворення рослин, оптова торгівля напоями, оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами, вантажний автомобільний транспорт, оптова торгівля фруктами й овочами, роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, роздрібна торгівля іншими продуктами харчування в спеціалізованих магазинах, обслуговування напоями.

Зважаючи на викладене слідчим у клопотанні та досліджене в ході судового засідання слідчий суддя приходить до висновку, що обґрунтованою є необхідність в отримані копій дозвільної документації на здійснення операцій з оброблення відходів заводу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », у тому числі на водопостачання та водовідведення, копії наказів, посадових інструкцій посадових осіб заводу « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відповідальних за організацію роботи у сфері поводження з відходами, крім того встановлено, що вказані документи перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 » код ЄРДПОУ: НОМЕР_1 .

Інформація,яка міститься в документах, щодо яких надано клопотання має значення для кримінального провадження, та може бути використана як докази в кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.6ст.163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч.5 ст.163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно зі ст.159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, полягає у наданні слідчому особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно дост.32 Конституції Україниніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбаченихКонституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Відповідно до п.8 ч.1ст.162 КПК Українидо охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Згідно з ч.ч. 1,2 ст.11 ЗУ "Про інформацію"інформація про фізичну особу (персональні дані) - це відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини.

Слідчий суддя зазначає, що з метою повного, всебічного, об`єктивного розслідування матеріалів кримінального провадження, у зв`язку з неможливістю іншим способом встановити інформацію щодо обставин кримінального правопорушення, вбачається наявність достатніх підстав для надання тимчасового доступу до інформації, що містить охоронювану законом таємницю.

З огляду на викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим доведена необхідність надання дозволу на отримання зазначеної вище інформації, таке втручання є співрозмірним із зазначеним заходом забезпечення кримінального провадження з точки зору верховенства права та практикою ЄСПЛ, а також пропорційно меті, яку воно переслідує, зазначені відомості неможливо отримати в іншій спосіб, а отже клопотання підлягає задоволенню.

Керуючисьст.ст. 163-164 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , подане в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023162240000053 від 14.09.2023 за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України задовольнити.

Надати слідчому СВБілгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , слідчим які входять до групи слідчих в даному кримінальному провадженні, прокурорам Білгород-Дністровської прокуратури які входять до групи прокурорів в даному кримінальному провадженні, а також за його дорученням оперативному підрозділу Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області, а також співробітникам УСБУ в Одеській області, тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 »код ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_2 з можливістю ознайомитися з ними, зробити копії та вилучити копії документів, а саме:

- Правоустановчих документів,статуту, Положення про централізовану бухгалтерію та Положення про контроль у галузі поводження із відходами виробництва із 17.11.2022 по теперішній час;

- Наказу/контракту/статуту про призначення на посаду керівника ПП « ОСОБА_4 », його особової справи, договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність та посадових/функціональних обов`язків;

- Наказу/контракту про призначення на посаду відповідальних осіб за контроль у галузі поводження із відходами виробництва із 17.11.2022 по теперішній час в ПП « ОСОБА_4 », їх особові справи, договори про повну індивідуальну матеріальну відповідальність та посадові/функціональні обов`язки;

- Документів щодо фінансово-господарської діяльності, документів бухгалтерського обліку та звітності приватного підприємстваіз 17.11.2022 по 28.09.2023;

- Штатного розкладу із 17.11.2022 по теперішній часіз зазначенням даних фактично працевлаштованих осіб, Платіжних відомостей зі списками співробітників на перерахування на карткові рахунки в банк заробітної плати із 17.11.2022 по 28.09.2023;

- Податкових розрахунків сум доходу нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, Форма № 1-ДФ з 17.11.2022;

- Дозволів і технічна документація, яка пов`язана з утворенням та поводженням з відходами, а також з водогосподарською діяльністю, водозабору та водовідведення (договори на переробку та утилізацію відходів, проекти інвентаризації відходів, паспортизація відходів, декларації про відходи, технічна документація на водогосподарські системи та споруди, прилади обліку вод, дозволи на спеціальне водокористування, звідна документація тощо);

- Технічної документації на локальні очисні споруди;

- наявні договори про утилізацію твердих та рідких промислових відходів;

- документи що свідчать про об`єми виробництва у період часу з 17.11.2022 по 28.09.2023.

Ухвала діє строком до 28.11.2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114218664
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —495/10478/23

Постанова від 29.01.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 29.01.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 29.01.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 13.12.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 05.10.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 28.09.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні