Постанова
від 29.01.2024 по справі 495/10478/23
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/10478/23

№ провадження 1-кс/495/160/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2024 року м. Білгород - Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м.Білгород-Дністровському клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В:

До Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області 25.01.2024 року надійшло клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, яке було подано в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023162240000053 від 14.09.2023 за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України.

Виклад обставин, зазначених у клопотанні.

До Білгород-Дністровської окружної прокуратури 13.09.2023 від ІНФОРМАЦІЯ_1 надійшло повідомлення про кримінальне правопорушення відповідно до якого 02.08.2023 під час проведення заходу контролю за додержанням природоохоронного законодавства на території Кулевчанської територіальної громади Білгород-Дністровського району Одеської області виявлено скидання стічних вод (рідкі виробничі відходи, що мають їдкий агресивний сморід бродіння, гниття та відповідний мутний темно-бордовий колір) з вин заводу безпосередньо на земельну ділянку сільськогосподарського призначення за парканом виноробного заводу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що знаходиться по АДРЕСА_1 . Очисні споруди на підприємстві перебувають у занедбаному стані, не функціонують, очищення забруднених вод не здійснюється, ємності очисних споруд використовуються тільки як накопичувачі з подальшим скидом на земельну ділянку.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до договору про відступлення прав за іпотечним договором ПП « ОСОБА_4 » код ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_2 в особі директора ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , між первісним іпотеко держателем та новим іпотеко держателем був укладений Договір від 17.11.2022 про відступлення прав вимоги за Кредитним договором № ОК2021-0418 від 01.10.2021 новому іпотеко держателю відступлено свої права вимоги до ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄРДПОУ: НОМЕР_2 за кредитним договором № ОК2021-0418 від 01.10.2021, який був укладений між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » - майно: комплекс, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 8693,1 кв. м., комплекс, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 загальною площею 86,5 кв. м. Первісний іпотеко держатель відступає (передає) Новому іпотеко держателю всі свої права за Договорами іпотеки, а новий іпотекодержатель приймає права. Крім того 17.01.2023 ПП « ОСОБА_6 » з ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » уклали договір оренди в якому орендодавець (ПП « ОСОБА_6 ») передає орендарю («ПРАТ ОДЕСАВИНПРОМ») в строкове платне користування без права викупу нежитлові Майновий комплекс цілісного майнового комплексу загальною площею 8693,1 кв.м., розташований за адресою: АДРЕСА_1 на строк зазначений в Договорі.

Таким чином, під час досудового розслідування, з метою повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування, встановлення обставин вчинених кримінальних правопорушень, винила необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , розташованого: АДРЕСА_3 , з можливістю вилучення (здійснення виїмки) належним чином засвідчених копій документів, а саме документів, які знаходяться в реєстраційній справі юридичної особи: ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ідентифікаційний код НОМЕР_2 .

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місце знаходження реєстраційної справи в паперовій формі: ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Без отримання тимчасового доступу до інформації, що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 неможливо здобути фактичні дані, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, а інформація не може бути отримана інакше, як за ухвалою суду.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи, мають суттєве значення для проведення подальшого об`єктивного, повного та неупередженого досудового розслідування та необхідність призначення та проведення судових експертиз, на підставі чого слідчий просив клопотання задовольнити.

Позиції сторін.

Відповідно до ч.4 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбаченихчастиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву в якій просив дане клопотання розглядати за його відсутності, клопотання підтримує.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_6 в судове засідання не з`явився, повідомлявся шляхом надсилання електронного листа на офіційну поштову адресу установи.

Мотивація суду.

З матеріалів клопотання вбачається, що досудове розслідування здійснюється у кримінальному провадженні, відомості про яке 14.09.2023 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023162240000053 за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України, тобто забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля .

Частиною першою ст. 132 КПК України, визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності до п.19 ч.1 ст.3 КПК України, сторонами кримінального провадження є - з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники. Отже слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання надано належним заявником.

Згідно з ч.1ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст.161 КПК України.

Відповідно до ч.2ст.160 КПК України, у клопотанні про тимчасовий доступ зазначаються:1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Слідчий суддя, перевіривши матеріали клопотання та надані до нього додатки встановив, що воно подано з додержанням вимог ч.2 ст.160 КПК України.

Як вбачається з повідомлення про кримінальне правопорушення в.о. начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 від 11.09.2023 а підставі Наказу ІНФОРМАЦІЯ_1 від 31.08.2023року N? 428 «Про забезпечення контролю за додержанням природоохоронного законодавства» державними інспекторами з ІНФОРМАЦІЯ_8 (далі - держінспекторами) проведено забезпечення контролю за додержанням природоохоронного законодавства на території Білгород-Дністровського району, Кулевчанської територіальної громади.

Під час заходу контролю 02.08.2023року виявлено скидання стічних вод (рідкі виробничі відходи мають їдкий агресивний сморід бродіння, гниття та відповідний мутний темно-бордовий колір) з винзаводу безпосередньо на земельну ділянку (сільськогосподарські землі фото N? 3, 4, 5 додається) за парканом виноробного заводу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Очисні споруди на підприємстві знаходяться в занедбаному стані, не функціонують, очищення забруднених вод не здійснюється, ємності очисних споруд використовуються тільки як накопичувачі з подальшим скидом на земельну ділянку.

Згідно договору оренди від 17.01.2023 ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на праві оренди винаймає в строкове платне користування без права викупу нежитловий майновий комплекс цілісного майнового комплексу загальною площею 8693,1 кв.м., розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформації з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань здійснює діяльність за наступними кодами ЗЕД: 11.02 Виробництво виноградних вин; 11.01 Дистиляція, ректифікація та змішування спиртних напоїв; 11.03 Виробництво сидру та інших плодово-ягідних вин; 11.04 Виробництво інших недистильованих напоїв із зброджуваних продуктів; 46.21 Оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин; 46.34 Оптова торгівля напоями; 46.90 Неспеціалізована оптова торгівля; 47.25 Роздрібна торгівля напоями в спеціалізованих магазинах.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місце знаходження реєстраційної справи в паперовій формі: ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Слідчий суддя приходить до висновку, що з метою проведення повного та об`єктивного досудового розслідування вбачається за необхідне провести аналіз реєстраційної справи ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ідентифікаційний код НОМЕР_2 .

Володільцем документів, щодо яких надано клопотання про тимчасовий доступ є ІНФОРМАЦІЯ_6 , розташоване за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно зі ст.159 КПК Українитимчасовий доступдо речейі документів полягає у наданні слідчому особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що надання тимчасового доступу обумовлене необхідністю проведення перевірки відомостей в рамках кримінального провадження та здійсненням експертних досліджень. Відомості, які містяться в зазначеній вище інформації, можливо використати як доказ, оскільки вони мають фактичні данні, на підставі яких орган досудового розслідування встановить наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, у зв`язку з чим клопотання підлягає частковому задоволенню у зв`язку з відсутністю обґрунтування необхідності вилучення оригіналів витребуваних документів .

Керуючисьст.ст. 160, 163-164 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, яке було подано в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023162240000053 від 14.09.2023 за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК Україн задовольнити.

Надати слідчим слідчого відділу Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_7 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , розташоване за адресою: АДРЕСА_3 з можливістю ознайомитися з ними та вилучити копії:

- реєстраційної справи ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ідентифікаційний код НОМЕР_2 з усіма додатками.

Ухвала діє строком до 29.03.2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчийсуддя ОСОБА_1

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116997637
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —495/10478/23

Постанова від 29.01.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 29.01.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 29.01.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 13.12.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 05.10.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 28.09.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні