Ухвала
від 08.12.2023 по справі 495/10478/23
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 495/10478/23

Номер провадження 1-кс/495/2625/2023

08 грудня 2023 рокум. Білгород-Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Білгород-Дністровському клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 про накладення арешту на майно,

В С Т А Н О В И В:

08.12.2023року слідчий СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області капітан поліції ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області з погодженим прокурором Білгород-Дністровської окружної прокуратури клопотанням про накладення арешту на майно.

В клопотанні зазначено, що слідчим відділом Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні 42023162240000053 від 14.09.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.239 КК України. Процесуальне керівництво здійснюється Білгород-Дністровською окружною прокуратурою.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 13.09.2023 до Білгород-Дністровської окружної прокуратури від Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) надійшло повідомлення про кримінальне правопорушення, відповідно до якого 02.08.2023 під час проведення заходу контролю за додержанням природоохоронного законодавства на території Кулевчанської територіальної громади Білгород-Дністровського району Одеської області виявлено скидання стічних вод (рідкі виробничі відходи мають їдкий агресивний сморід бродіння, гниття та відповідний мутний темно-бордовий колір) з вин заводу безпосередньо на земельну ділянку сільськогосподарського призначення за парканом виноробного заводу «Французький Бульвар», що знаходиться по АДРЕСА_1 . Очисні споруди на підприємстві знаходяться у занедбаному стані, не функціонують, очищення забруднених вод не здійснюється, ємності очисних споруд використовуються тільки як накопичувачі з подальшим скидом на земельну ділянку.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до договору про відступлення прав за іпотечним договором ПП «ГРОНА» код ЄРДПОУ: 30818509, місцезнаходження: 65020, м. Одеса, вул. Велика Арнаутська буд. 76, офіс 2 в особі директора ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Так між первісним іпотеко держателем та новим іпотеко держателем був укладений Договір від 17.11.2022 про відступлення прав вимоги за Кредитним договором № ОК2021-0418 від 01.10.2021 новому іпотеко держателю свої права вимоги до ПАТ «ОДЕСАВИНПРОМ» код ЄРДПОУ: 00412027, за кредитним договором № ОК2021-0418 від 01.10.2021, який був укладений між ПАТ «БАНК ВОСТОК» та ПАТ «ОДЕСАВИНПРОМ» - майно комплекс, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 8693,1 кв. м., комплекс який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 загальною площею 86,5 кв. м. Первісний іпотеко держатель відступає (передає) Новому іпотеко держателю всі свої права за Договорами іпотеки, а новий іпотекодержатель приймає права.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення 04.10.2023 за адресою: Одеська область, Білгород-Дністровський район, с. Розівка, вул. Привокзальна був проведений огляд зарозшої ділянки місцевості (забрудненої території), яка розташована на відстані 10-20 метрів від виробничого заводу «Французький бульвар» за кадастровим номером 5124585100:01:001:0820. В ході огляду було виявлено два шланги, які ведуть з території заводу до зарозшої (забрудненої) ділянки місцевості де по периметру забрудненої ділянки було відібрано 5 (п`ять) зразків ґрунту, які були упаковані до поліетиленового пакету. В подальшому зразки ґрунту направлені до Державної екологічної інспекції південно-західного округу (Миколаївська та Одеська області).

За результатами вимірювання показників складу та властивостей проб ґрунтів підтверджено, що земельна ділянка зазнає забруднення неочищеними стічними водами, встановлено значні перевищення нормованих значень граничнодопустимих концентрацій забруднюючих речовин, що скидаються на земельну ділянку, а саме: Амоній у 15,7 разів, Сульфати у 1.9 рази, Хлориди у 10,9 разів, Органічні речовини у 1,2 рази.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна Орендарем земельної ділянки за кадастровим номером: 5124585100:01:001:0820 площею 4.4185 га є приватне підприємство «Грона» код ЄДРПОУ: 30818509, директором якого є ОСОБА_4

07.12.2023 на підставі Ухвали слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду справа № 495\10478\23 № провадження 1-кс\495\2526\2023 від 22.11.2023 було проведено обшук земельної ділянки за кадастровим номером 5124585100:01:001:0820 площею 4.4185 де розташований завод винконцерн «Французький бульвар», з метою фіксації відомостей про обставини кримінального правопорушення, встановлення джерела забруднення. В ході проведення обшуку було виявлено забруднену земельну ділянку, яка розташована в безпосередній близькості до огорожі винконцерну, де відчувався різкий запах гниття та бродіння винних відходів. В ході проведення обшуку було вилучено об`єднану пробу зразку ґрунту, яка упакована до полімерного сейф-пакету №PSP 3228327, крім того було вилучено фоновий зразок ґрунту, який упаковано до полімерного сейф-пакету №PSP 3228325.

07.12.2023 року постановою слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 вищевказані зразки ґрунту визнанні речовим доказом по справі.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 131 КПК України одним з видів заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

На підставінаведеного слідчий просить клопотання задовольнити.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно доч.2ст.170КПК України,арешт майнадопускається зметою забезпечення: 1)збереження речовихдоказів; 2)спеціальної конфіскації; 3)конфіскації майнаяк видупокарання абозаходу кримінально-правовогохарактеру щодоюридичної особи; 4)відшкодування шкоди,завданої внаслідоккримінального правопорушення(цивільнийпозов),чи стягненняз юридичноїособи отриманоїнеправомірної вигоди .

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно із ст.98 КПК України речовимидоказами єматеріальні об`єкти,які булизнаряддям вчиненнякримінального правопорушення,зберегли насобі йогосліди абомістять іншівідомості,які можутьбути використаніяк доказфакту чиобставин,що встановлюютьсяпід часкримінального провадження,в томучислі предмети,що булиоб`єктом кримінальнопротиправних дій,гроші,цінності таінші речі,набуті кримінальнопротиправним шляхомабо отриманіюридичною особоювнаслідок вчиненнякримінального правопорушення. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.

Відповідно до ч.1 ст.100 КПК України, речовий доказ, який був наданий стороні кримінального провадження або нею вилучений, повинен бути як найшвидше повернутий володільцю, крім випадків, передбачених статтями 160-166, 170-174 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Відповідно до ч.5 ст. 171 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої ст. статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

На переконання слідчого судді, слідчий та прокурор довели необхідність накладення арешту на зазначене в клопотанні майно, яке законно відповідає критеріям ст.98 КПК України та наявні обґрунтовані ризики, передбачені ч.1 ст.170 КПК України.

В свою чергу, доводи та заперечення сторони захисту спростовуються наявними матеріалами кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене та те, що в ході досудового розслідування необхідно вжити певні заходи щодо всебічного, повного дослідження всіх обставин кримінального провадження, а також з метою запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження вилученого під час огляду майна, слідчий суддя дійшов до висновку про необхідність накладення арешту на вище зазначене майно, з метою збереження речових доказів та проведення відповідних судових експертиз у кримінальному провадженні № 42023162240000053.

Керуючись ст.ст. 170, 172, 173 Кримінального процесуального України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВБілгород-ДністровськогоРВП ГУНПв Одеськійобласті капітанаполіції ОСОБА_3 про накладення арешту на майно задовольнити.

Накласти арешт на об`єднану пробу зразку ґрунту, яка упакована до полімерного сейф-пакету №PSP 3228327 та фоновий зразок ґрунту, який упаковано до полімерного сейф-пакету №PSP 3228325, що вилучені в ході проведення обшуку земельної ділянки за кадастровим № 5124585100:01:001:0820.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду протягом п`яти діб з дня проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.12.2023
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу115669788
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —495/10478/23

Постанова від 29.01.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 29.01.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 29.01.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 13.12.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 05.10.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 28.09.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні