Рішення
від 05.10.2023 по справі 911/1100/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"05" жовтня 2023 р. Справа № 911/1100/23

За позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Київоблгаз", 08150, Київська область, місто Боярка, вулиця Шевченка, будинок 178

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДАР СЕРВІС", 08130, Київська область, село Петропавлівська Борщагівка, вулиця Велика Кільцева, будинок 5

про стягнення 246 162,74 грн вартості не облікованого (донарахованого) обсягу природного газу

суддя Н.Г. Шевчук

секретар судового засідання М.Г. Байдрелова

за участю представників сторін:

від позивача: Пазюра О.О.

від відповідача: Старчик А.А.

Суть спору: Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Київоблгаз" (далі АТ "Київоблгаз") звернулось у господарський суд з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДАР СЕРВІС" (далі ТОВ "ДАР СЕРВІС") про стягнення 246 162,74 грн вартості необлікованого (донарахованого) обсягу природного газу, нарахованих за рішенням комісії з розгляду актів про порушення (протокол №10023 від 29.09.2022) за результатами розгляду акту про порушення №2526 від 06.08.2021, яким виявлено порушення відповідачем вимог Кодексу ГРМ (глава ХІ розділ 2 пункт 2 підпункт 4 порушення строку періодичної повірки засобу вимірювальної техніки, лічильника газу Delta G16 №3400560524 на об`єкті за адресою: Київська область, с.Софіївська Борщагівка, вул. Пушкіна, 24Ж) за період 03.08.2021 27.08.2021.

Відповідач проти позову заперечує, вважає надані позивачем докази неналежними, оскільки вони складені в односторонньому порядку самим позивачем, склад комісії не відповідає вимогам абзацу 1 пункту 9 глави 5 розділу ХІ Кодексу ГРМ, акт про порушення розглянутий на засіданні комісії поза межами встановленого пунктом 8 глави 5 розділу ХІ Кодексу ГРМ, а тому позов не підлягає задоволенню.

Суд залишив без задоволення заявлене відповідачем клопотання про зупинення провадження у цій справі до набрання законної сили судовим рішенням у справі №911/2777/23 за позовом ТОВ "ДАР СЕРВІС" до АТ "Київоблгаз" про визнання неправомірними дій АТ "Київоблгаз" щодо складання протоколу №10023 засідання комісії з розгляду актів про порушення вимог Кодексу ГРС від 29.09.2022 про нарахування необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу та акту-розрахунку об`єму газу і його вартості від 29.09.2022 та скасування цих протоколу і акту-розрахунку, з огляду на наступне.

Згідно пункту 5 частини першої статті 227 Господарського процесуального кодексу України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадку об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Зібрані у справі №911/1100/23 докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані документи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

В С Т А Н О В И В :

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Київоблгаз" (попереднє найменування Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Київоблгаз") здійснює розподіл природного газу, газу (метану) вугільних родовищ.

Взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу, а також правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем визначаються Законом України "Про ринок природного газу" та Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою НКРЕКП № 2494 від 30.09.2015 (далі Кодекс ГРС).

Між позивачем та відповідачем укладений Типовий договір розподілу природного газу шляхом підписання Заяви-приєднання №0942134В2ІFР026 до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим) (далі типовий договір).

Пунктом 5.1 розділу V Типового договору облік (у тому числі приладовий) природного газу, що передається Оператором ГРМ та споживається Споживачем на межі балансової належності об`єкта Споживача, здійснюється відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем.

Працівниками АТ "Київоблгаз" 06.08.2021 складено акт про порушення №2526 про те, що на об`єкті відповідача за адресою: Київська область, с.Софіївська Борщагівка, вул.Пушкіна, 24Ж виявлено порушення вимог Кодексу газорозподільних систем: глава ХІ розділ 2 пункт 2 підпункт 4 пропущення строку періодичної повірки засобу вимірювальної техніки лічильника Delta G16 №3400560524 пов.02.08.2019.

Згідно паспорта на цей лічильник дата попередньої повірки 02.08.2019, дата останньої повірки 17.08.2021. Лічильник підлягає періодичній повірці з міжповірочним інтервалом 2 роки.

Після усунення Споживачем порушень (проведено чергову повірку лічильника) 27.08.2021 о 15:00год проведено монтаж лічильника на об`єкті відповідача (акт перевірки технічного стану ВОГ від 27.08.2021).

Рішенням комісії з розгляду актів про порушення вимог Кодексу ГРС, оформленого протоколом засідання комісії Києво-Святошинського відділення АТ "Київоблгаз" №10023 від 29.03.2022, вирішено за результатами розгляду акту про порушення №2526 від 06.08.2021 нарахувати ТОВ "ДАР СЕРВІС" необлікований (донарахований) об`єм природного газу та його вартість.

На виконання цього рішення здійснено розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єм природного газу та його вартість за період з 00:00год 03.08.2021 по 15:00год 27.08.2021, відповідно до якого вартість необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу становить 246 162,74грн (акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу та його вартості від 29.09.2022).

Про оплату вказаної суми позивачем відповідачу виставлений рахунок на оплату №62017189 від 29.09.2022.

У зв`язку з неоплатою рахунку позивач звернувся з позовом до господарського суду про стягнення заборгованості з відповідача.

За змістом частини першої статті 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу не інакше як, зокрема, на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з частинами першою четвертою статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до частин першої, третьої статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Частинами першою, другою статті 86 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Згідно з пунктом 1 частини другої статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є, зокрема, договори та інші правочини.

Відповідно до частини першої статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (стаття 526 Цивільного кодексу України).

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (стаття 626 Цивільного кодексу України).

Згідно із статтею 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних випадках ставляться.

Згідно пункту 1 глави 7 розділу Х Кодексу ГРС (тут і далі - в редакції станом на час виникнення спірних правовідносин) власники ЗВТ, що є елементами комерційних ВОГ, зобов`язані забезпечити належний контроль за строками спливу міжповірочних інтервалів ЗВТ та організацію проведення їх періодичної повірки. Здійснення періодичної повірки ЗВТ забезпечується власником ЗВТ за власний рахунок.

Розділом ХІ Кодексу ГРС визначено порядок перерахунку (донарахування) або зміни режиму нарахування об`ємів природного газу у разі виявлення порушень вимог цього Кодексу.

Згідно глави 1 розділу ХІ норми цього розділу щодо перерахунку (донарахування) або зміни режиму нарахування природного газу споживачу, у тому числі побутовому споживачу, який уклав з Оператором ГРМ договір розподілу природного газу, а також несанкціонованому споживачу, який знаходиться на території ліцензованої діяльності Оператора ГРМ, застосовуються за наявності акта про порушення, складеного Оператором ГРМ відповідно до вимог цього розділу.

Відповідно до глави 2 цього розділу до порушень, внаслідок яких Оператор ГРМ змінює встановлений режим нарахування об`ємів (обсягів) розподіленого природного газу споживачу, належать, зокрема, пропущення строку періодичної повірки ЗВТ з вини споживача, що не є побутовим (підпункт 4 пункту 2).

Порядок здійснення розрахунку визначений пунктом 4 глави 4 розділу ХІ Кодексу ГТС.

Згідно підпункту 1 пункту 4 глави 4 розділу ХІ Кодексу ГРС у разі виявлення Оператором ГРМ пропущення строку періодичної повірки лічильника газу або звужуючого пристрою з вини споживача, несправності лічильника газу або звужуючого пристрою (перетворювача різниці тиску), що сталася внаслідок його пошкодження або позаштатного режиму роботи, за умови відсутності несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ перерахунок об`єму розподіленого (спожитого) природного газу проводиться з урахуванням такого: при визначенні лічильника газу або звужуючого пристрою (перетворювача різниці тиску) непридатними до застосування за результатами позачергової або експертної повірки, а також при пропущенні строку періодичної повірки лічильника газу або звужуючого пристрою з вини споживача об`єм переданого (прийнятого) газу розраховується за номінальною потужністю неопломбованого газоспоживаючого обладнання - перерахунок проводиться за період з дати виходу з ладу ЗВТ (з дати початку прострочення періодичної повірки) до моменту встановлення та опломбування справного та повіреного ЗВТ. У разі якщо дату виходу з ладу ЗВТ неможливо достовірно визначити, перерахунок проводять з початку розрахункового періоду до дати встановлення та опломбування справного та повіреного ЗВТ.

Главою 5 цього розділу визначено порядок оформлення акта про порушення.

Зокрема згідно приписів пунктів 1, 2, 5, 8, 910, 11 цієї глави у разі виявлення у споживача або несанкціонованого споживача порушень, визначених у главі 2 цього розділу, на місці їх виявлення представником Оператора ГРМ складається акт про порушення за формою, наведеною в додатку 20 до цього Кодексу.

Акт про порушення після пред`явлення представником Оператора ГРМ службового посвідчення складається в присутності споживача / несанкціонованого споживача та/або незаінтересованої особи (представника власника/користувача, на території чи об`єкті якого сталося порушення, або органу місцевого самоврядування) за умови посвідчення його особи та засвідчується їх особистими підписами. У разі якщо комерційний вузол обліку, на якому сталося порушення, знаходиться на території (в приміщенні) Оператора ГРМ, останній повинен завчасно попередити споживача про час і місце складання акта про порушення.

Акт про порушення складається в двох примірниках, один з яких залишається у споживача (несанкціонованого споживача), який має право внести до акта про порушення свої зауваження та заперечення.

Споживач (несанкціонований споживач) та представники Оператора ГРМ під час виявлення порушення та складання акта про порушення мають право здійснювати фото- та відеозйомку для фіксації виявленого порушення чи інших дій та фактів, про що зазначається в акті про порушення.

До акта про порушення сторонами можуть бути додані пояснення, зауваження, заперечення та докази, перелік яких (за наявності) зазначається в акті про порушення. Акт про порушення має бути розглянутим комісією з розгляду актів про порушення Оператора ГРМ, яка визначає його правомірність та приймає щодо них відповідне рішення. Засідання комісії з розгляду акта про порушення має бути проведено Оператором ГРМ не пізніше двомісячного строку з дня складання акта про порушення (крім випадку очікування результатів експертизи ЗВТ, яка проводиться суб`єктами судово-експертної діяльності, діяльність яких регулюється Законом України "Про судову експертизу").

До складу комісії з розгляду актів про порушення має входити не менше трьох представників Оператора ГРМ зі складу інженерно-технічного персоналу та юристів.

Крім того, Оператор ГРМ офіційним листом має запросити для участі на постійній основі у складі комісії по одному уповноваженому представнику метрологічної організації та територіального органу Регулятора.

У разі відмови метрологічної організації або територіального органу Регулятора в делегуванні свого представника для участі на постійній основі у складі комісії комісія створюється без участі такого представника.

Остаточний склад комісії з розгляду актів про порушення затверджується наказом Оператора ГРМ.

За вимогою однієї зі сторін на засідання комісії в окремому випадку можуть бути додатково залучені інші представники, зокрема від виробника ЗВТ чи виробника пломби, повноваження яких підтверджуються в установленому законодавством порядку.

Споживач (несанкціонований споживач) зобов`язаний бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення, на якому буде розглядатися складений на нього акт про порушення.

За неможливості бути присутнім на засіданні особисто споживач (несанкціонований споживач) має право дати письмову згоду у довільній формі на проведення засідання без його присутності або у присутності його уповноваженої особи.

У разі неприбуття споживача (несанкціонованого споживача) та/або уповноваженої ним особи на засідання комісії остання розглядає складений акт про порушення без його (її) участі.

За результатами розгляду акта про порушення на засіданні комісії може бути прийнято рішення про його задоволення (повністю або частково), або необхідність додаткового обстеження чи перевірки, або додаткових пояснень тощо, або скасування акта про порушення.

При задоволенні комісією акта про порушення складається акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості.

Судом встановлено, що акт про порушення №2526 від 06.08.2021 був розглянутий комісією з розгляду актів про порушення 29.03.2022 (протокол засідання комісії №10023 від 29.03.2022), тобто, після спливу встановленого Кодексом ГРС двохмісячного терміну.

Наданий до матеріалів справи розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єм природного газу та його вартість, зроблений на виконання рішення комісії, оформленого протоколом №10023 від 29.03.2022, виконаний відповідно до пункту 1глави 4 розділу ХІ Кодексу ГРС.

Заперечення відповідача, викладені ним у відзиві на позов та відповіді на заперечення позивача щодо відзиву, стосуються саме незгоди ТОВ "ДАР СЕРВІС" з рішенням комісії з розгляду актів про порушення, оформленого протоколом №10023 від 29.03.2022, правомірності цього рішення, визначення обсягу та вартості необлікованого (донарахованого) об`ємуприродного газу.

Проте, обставини, на які посилається відповідач усвоїх запереченнях, виходять за межі предмету спору у даній справі, а тому судом не досліджуються.

На час ухвалення судом цього рішення рішення комісії з розгляду актів про порушення вимог Кодексу ГРС, оформлене протоколом засідання комісії Києво-Святошинського відділення АТ "Київоблгаз" №10023 від 29.03.2022, яким вирішено за результатами розгляду акту про порушення №2526 від 06.08.2021 нарахувати ТОВ "ДАР СЕРВІС" необлікований (донарахований) об`єм природного газу та його вартість, у встановленому порядку не визнане неправомірним і не скасоване.

Докази оплати заявленої до стягнення суми відсутні.

А тому позов є обґрунтованим і підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 129, 232, 233, 238 Господарського процесуального кодексу України суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ДАР СЕРВІС" (08130, Київська область, село Петропавлівська Борщагівка, вулиця Велика Кільцева, будинок 5, код ЄДРПОУ 39155090) на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Київоблгаз" (08150, Київська область, місто Боярка, вулиця Шевченка, будинок 178, код ЄДРПОУ 20578072) 246 162 (двісті сорок шість тисяч сто шістдесят дві) грн. 74 коп вартості необлікованого (донарахованого) обсягу природного газу та 3 682 (три тисячі шістсот вісімдесят дві)грн. 44 коп судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення набирає законної сили відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені статтями 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.Г. Шевчук

Рішення складено та підписано: 16.10.2023

Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114222526
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 246 162,74 грн вартості не облікованого (донарахованого) обсягу природного газу

Судовий реєстр по справі —911/1100/23

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 09.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Рішення від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 24.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні