Ухвала
від 09.10.2023 по справі 464/545/23
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №464/545/23

пр № 2/464/590/23

У Х В А Л А

09 жовтня 2023 року

Сихівський районний суд м. Львова

в складі: головуючої - судді Бойко О.М.

з участю секретаря судового засідання Кондратенко А.-М.М.

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

представника третьої особи Брухаля Т.І.

третьої особи ОСОБА_3

розглянувши у підготовчому засіданні в м. Львові в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,Приватного акціонерноготовариства фірма«Галбуд»,треті особи: ОСОБА_7 , ОСОБА_3 ,Обласне комунальнепідприємство Львівськоїобласної ради«Бюро технічноїінвентаризації таекспертної оцінки»,Управління комунальноївласності департаментуекономічного розвиткуЛьвівської міськоїради та ОСОБА_8 провизнання недійснимидоговорівтаза позовомтретьої особи,яка заявиласамостійні вимогищодо предметаспору ОСОБА_3 до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,Приватного акціонерноготовариства фірма«Галбуд»,треті особи: ОСОБА_7 , ОСОБА_3 ,Обласне комунальнепідприємство Львівськоїобласної ради«Бюро технічноїінвентаризації таекспертної оцінки»,Управління комунальноївласності департаментуекономічного розвиткуЛьвівської міськоїради та ОСОБА_8 провизнання недійснимдоговорів та за зустрічним позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 про визнання договору недійсним та зобов`язання відновлення становища в попередній стан, -

в с т а н о в и в:

позивач ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом, в якому просить визнати недійсним договір купівлі-продажу нежитлових приміщень від 20.03.2004 року, посвідчений приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Соколяком І.В., зареєстрований в реєстрі за № 1225, визнати недійсним договір купівлі-продажу приміщення від 12.03.2007 року, посвідчений приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Загвойською Н.І., зареєстрований в реєстрі за №696 .

Третя особа ОСОБА_3 заявив самостійні вимоги щодо предмета спору, звернувшись до суду із позовом до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , Приватного акціонерного товариства фірма «Галбуд», в якому просить визнати недійсним договір купівлі-продажу нежитлових приміщень від 20.03.2004 року, посвідчений приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Соколяком І.В., зареєстрований в реєстрі за № 1225, визнати недійсним договір купівлі-продажу приміщення від 12.03.2007 року, посвідчений приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Загвойською Н.І., зареєстрований в реєстрі за №696.

Відповідач ОСОБА_6 звернулась до суду із зустрічним позовом, у якому просить визнати недійсним договір купівлі-продажу від 30.01.2019, укладений між ОСОБА_3 , ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , зобов`язати відповідачів відновити становище, яке існувало до порушення її прав та привести квартиру АДРЕСА_1 у попередній стан, відновивши належні їй нежитлові приміщення

В підготовчому засідання представник відповідача за первісним позовом ОСОБА_6 заявив клопотання про призначення у справі судової будівельно-технічної експертизи на вирішення якої просить поставити питання щодо існування на даний час нежитлових приміщення для встановлення факту накладання їх площ із квартирою та у разі з`ясування такого факту поставити питпння щодо техгнічної можливості приведення таких площ до попереднього стану. Для забезпечення проведення експертизи просить витребувати у Львівського обласного комунального підприємства БТІ та ЕО інвентаризаційну справу будинку АДРЕСА_2 .

Заслухавши думку предстаника позивача, представника третьої особи та третьої особи ОСОБА_9 та ОСОБА_7 , які заперечили проти клопотання, оглянувши матеріали справи, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ізст.76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів та показаннями свідків.

Відповідно до ч.1 ст.84 ЦПК України учасники справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. З огляду на вказане положення підставою витребування доказів є неможливість або складнощі у сторони в поданні доказів.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Враховуючи те, що предметом спору є договори щодо нежитлових та житлових приміщень, площі яких можуть відповідати одні одним, а також те, що однією із підстав заявлення зустрічного позову є та обставина, що нежитлові приміщення, які є предметом договору накладаються на площу квартира позивача, зважаючи на те, що позивач та треті особи заперечують існування будь-яких нежитлових приміщень за вказаною адресою, а також те, що однією з позовних вимог зустрічного позову є з`ясування технічної можливості відновлення площ нежитлових приміщень, з огляду на те, що площі нежитлових приміщень за договором купівлі продажу від 20.03.2004 року та площа квартири АДРЕСА_1 є не ідентичними, суд приходить до висновку, що для з`ясування обставин, які мають значення для вирішення спору необхідні спеціальні знання в галузі будівництва, а тому у справі слід призначити судову будівельну технічну експертизу. Проведення якої слід доручити судовому експерту Заяць І.Г., будь-яких обставин, які б унеможливлювали проведення експертизи вказаним експертом судом не встановлені.

Зважаючи на те, що документи, які містяться в матеріалах інвентаризаційної справи будинку АДРЕСА_2 є необхідними для проведення експертизи, клопотання про їх витребування слід задоволити.

З огляду на те, що експертиза буде проводитись поза судом та на її проведення необхідний значний час провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст. 76, 84, 95 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

клопотання представника відповідача - задоволити.

призначити у справі судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручити судовому експерту Заяць І.Г.

На вирішення експерту потавити наступні запистання

- чи існують на даний час на першому поверсі будинку АДРЕСА_2 нежитлові приміщення, позначені у технічному паспорті від 16.03.2004 під інд.171,172,173,174, 174-а, загальною площею 81,6 кв.м., які були предметом договору купівлі - продажу від 20.03.2004 (посвідченого приватним натаріусом ЛМНО Соколяком І.В. під реєстр.№12254), чи відбулось приєднання таких приміщень до інших житлових чи нежитлових примішеннь?

- у разі такого приєднання чи є технічна можливість приведення площ зазначених нежитлових приміщень у відповідність до даних технічного паспорту від 16.03.2004, без шкоди для інших житлових чи нежитлових приміщень будинку?

Витребувати з Львівського обласного комунального підприємства БТІ та ЕО інвентаризаційну справу будинку АДРЕСА_2 .

Оплату за проведення експертизи покласти на відповідача ОСОБА_6 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

В розпорядження експерта направити копію ухвали та матеріали цивільної справи №464/545/23.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України .

На час проведення експертизи провадження по справі - зупинити.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Львівського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення .

Головуюча

Дата ухвалення рішення09.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114245877
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору недійсним та зобов`язання відновлення становища в попередній стан

Судовий реєстр по справі —464/545/23

Постанова від 25.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 25.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні