Ухвала
від 25.01.2024 по справі 464/545/23
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 464/545/23 Головуючий у 1 інстанції: Бойко О.М.

Провадження № 22-ц/811/3030/23 Доповідач в 2-й інстанції: Савуляк Р. В.

У Х В А Л А

судового засідання

25 січня 2024 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого судді: Савуляка Р.В.,

суддів: Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І.,

секретаря: Салата Я.І.

з участю : представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 ,представника ОСОБА_3 - адвоката Брухаля Т.І., ОСОБА_7., представника ОСОБА_4 - ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові заяви представника ОСОБА_3 - ОСОБА_6 , представника ОСОБА_4 - ОСОБА_5 та усну заяву ОСОБА_7 про відвід колегіяї суддів у складі судді - доповідача савуляка Р.В., суддів мі куш ю.Р.. Приколоти Т.І. від розгляду справи за апеляційною скаргою представника ОСОБА_4 - ОСОБА_5 на ухвалу Сихівського районного суду м. Львова від 09 жовтня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_8 , ОСОБА_1 , Приватного акціонерного товариства фірма «Галбуд», треті особи: ОСОБА_9 , ОСОБА_3 , Обласне комунальне підприємство Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки», Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради та ОСОБА_7 про визнання недійсними договорів та за позовом третьої особи, яка заявила самостійні вимоги щодо предмета спору ОСОБА_3 до ОСОБА_8 , ОСОБА_1 , Приватного акціонерного товариства фірма «Галбуд», треті особи: ОСОБА_9 , ОСОБА_3 , Обласне комунальне підприємство Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки», Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради та ОСОБА_7 про визнання недійсним договорів та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_9 про визнання договору недійсним та зобов`язання відновлення становища в попередній стан,-

ВСТАНОВИЛА:

25 січня 2024 року представник ОСОБА_3 - ОСОБА_6 , представник ОСОБА_4 - ОСОБА_5 та ОСОБА_7 звернулися із заявами про відвід колегії суддів від розгляду справи.

В обґрунтування вимог заяв покликаються на те, що колегія суддів у складі судді - доповідача савуляка Р.В., суддів Мікуш Ю.Р.. Приколоти Т.І. вже віршувала спір про той самий предмет, між тими самими сторонами, зокрема ОСОБА_9 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_8 , Приватного акціонерного товариства фірма «Галбуд» ( цивільна справа № 464/9714/16-ц). Предметом спору у справі № 464/9714/16-ц була квартира АДРЕСА_1 , яка предметом спору у даній справі.

Вказують, що постановою Верховного Суду від 08 лютого 2023 року постанову Львівського апеляційного суду від 05 липня 2021 року у справі № 464/9714/16-ц скасовано.

Крім цього зазначають, що суд апеляційної інстанції не залучив до розгляду справи ОСОБА_4 , права якої як законного та добросовісного власника квартири за адресо. АДРЕСА_2 порушуються.

На думку заявників, вказані обставини можуть викликати сумнів в неупередженості або об`єктивності колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі судді - доповідача Савуляка Р.В., суддів Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І. при розгляді даної справи.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши доводи заяви, колегія суддів приходить до висновку про відсутність підстав для відводу колегії суддів у складі судді - доповідача Савуляка Р.В. та суддів Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І. від розгляду даної справи.

Згідно ч. 1 статті 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо:

1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Відповідно до ч. 4 статті 36 ЦПК України незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість (частини 1, 2 статті 40 ЦПК України).

Системний аналіз змісту та доводів заяв представника ОСОБА_3 - ОСОБА_6 , представника ОСОБА_4 - ОСОБА_5 та ОСОБА_7 про відвід не свідчить про існування об`єктивно обґрунтованих обставин, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності колегії суддів Львівського апеляційного суду у складі судді- доповідача Савуляка Р.В., суддів Мікуш Ю.Р. та Приколоти Т.І. при розгляді справи, а зводяться до незгоди з процесуальним рішенням суддів в іншій цивільній справі та припущень, які не підтверджені жодними доказами і не вказують на необ`єктивність чи упередженість суддів № 464/9714/16-ц.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини наявність безсторонності відповідно до п.1 ст.6 повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями.

Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі.

Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь яких сумнівів у його безсторонності (див, серед іншого (inter alia), рішення у справі «Фей проти Австрії» (Fey v. Austria) від 24 лютого 1993 року, пп.27,28 and 30; рішення у справі «Ветштайн проти Швейцарії» (Wettstein v. Switzerland) №33958/96, п.42, ЄСПЛ 2000-ХІІ). У кожній окремі справі слід вирішувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про небезсторонність суду (див. рішення у справі «Пуллар проти Сполученого Королівства») (Pullar v.United Kingdom), від 10 червня 1996 року, п.38).

Стосовно суб`єктивного критерію, особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів протилежного.

У контексті об`єктивного критерію окремо ЄСПЛ відзначає поведінку суддів, а саме необхідно визначити, чи існували переконливі факти, які могли б викликати сумніви щодо їхньої безсторонності. Це означає, що при вирішенні того, чи є у справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезстороннім, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним є те, чи можна вважати такі побоювання об`єктивно обґрунтованими (п.п.49,50,52 Рішення Європейського суду з прав людини від 09 листопада 2006 року у справі Білуха проти України).

Враховуючи наведене, об`єктивно обґрунтованих даних про те, що колегія суддів Львівського апеляційного суду у складі судді- доповідача Савуляка Р.В., суддів Мікуш Ю.Р. та Приколоти Т.І. виявляє упередженість або безсторонність відносно заявників у заяві про відвід не зазначено і таких матеріали справи не містять.

Згідно ч. 3 ст. 40 ЦПК України якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

Оскільки заяви про відвід подані заявниками 25 січня 2024 року , тобто в день судового засідання, такі не підлягають передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід вирішується судом, що розглядає справу.

Керуючись ст.ст. 36, 39, 40 ЦПК України, колегія суддів Львівського апеляційного суду судової палати з розгляду цивільних справ,-

УХВАЛИЛА:

Визнати заяви представника ОСОБА_3 - ОСОБА_6 , представника ОСОБА_4 - ОСОБА_5 та усну заяву ОСОБА_7 про відвід колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі судді - доповідача Савуляка Р.В., суддів Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І. необґрунтованими та відмовити у їх задоволенні.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Повний текст ухвали складено: 25 січня 2024 року.

Головуючий: Савуляк Р.В.

Судді: Мікуш Ю.Р.

Приколота Т.І

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено30.01.2024
Номер документу116575395
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору недійсним та зобов`язання відновлення становища в попередній стан

Судовий реєстр по справі —464/545/23

Постанова від 25.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 25.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Бойко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні