Постанова
від 12.10.2023 по справі 902/1722/14
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2023 року Справа № 902/1722/14

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуюча суддя Коломис В.В., суддя Миханюк М.В. , суддя Саврій В.А.

секретар судового засідання Романець Х.В.

за участю представників сторін:

апелянта - Пасацька В.В. - адвокат (в режимі відеоконференції);

ліквідатора - арбітражний керуючий Голубенко О.В. (в режимі відеоконференції);

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" на ухвалу Господарського суду Вінницької області від 25 липня 2023 року (повний текст складено 04.08.2023) у справі №902/1722/14 (суддя Нешик О.С.)

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний дім Сєвєродонецького "Об`єднання Склопластик"

до Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд"

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Вінницької області від 25 липня 2023 року у справі №902/1722/14, серед іншого, скасовано усі арешти та обтяження, що накладені на майно ПАТ "Південьзахідшляхбуд". Знято з обліку у зв`язку з списанням транспортні засоби в кількості 252 шт. (згідно переліку).

Не погоджуючись з прийнятою судом першої інстанції ухвалою, АТ "Державний експортно-імпортний банк України" звернулося до Північно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу місцевого господарського суду в частині скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно ПАТ "Південьзахідшляхбуд" та зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів скасувати та прийняти нове судове рішення, яким відмовити в задоволенні клопотання арбітражного керуючого про скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно ПАТ "Південьзахідшляхбуд", та зняття з обліку транспортних засобів.

Обгрунтовуючи свої вимоги апелянт посилається на порушення Господарським судом Вінницької області норм матеріального та процесуального права, а також на неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи.

Ліквідатор у відзиві на апеляційну скаргу вважає оскаржувану ухвалу місцевого господарського суду законною та обгрунтованою, а тому просить залишити її без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

В судове засідання з`явився представник апелянта та арбітражний керуючий Голубенко О.В. Представники інших кредиторів в судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили.

Частинами 11,12 статті 270 ГПК України, яка визначає порядок розгляду апеляційної скарги, встановлено, що суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей щодо його повідомлення про дату, час і місце судового засідання, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки будуть визнані судом поважними. Неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Таким чином, відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні.

Оскільки всі учасники провадження у справі були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, при цьому явка учасників судового процесу обов`язковою не визнавалась, а матеріали справи достатньо характеризують спірні правовідносини, колегія суддів вважає за можливе розглянути справу в даному судовому засіданні за відсутності представників кредиторів.

Безпосередньо в судовому засіданні представник апелянта та арбітражний керуючий Голубенко О.В. повністю підтримали вимоги та доводи, викладені відповідно в апеляційній скарзі та у відзиві на неї.

Відповідно до ч.1 ст.269 ГПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Оскільки ухвала Господарського суду Вінницької області від 25.07.2023 оскаржується лише в частині скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно ПАТ "Південьзахідшляхбуд", та зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів, суд апеляційної інстанції, з огляду на вимоги ст.269 ГПК України, переглядає справу лише в цій частині.

Колегія суддів, заслухавши пояснення представника скаржника та ліквідатора, розглянувши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права, вважає, що у задоволенні вимог апеляційної скарги слід відмовити, ухвалу місцевого господарського суду в частині скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно ПАТ "Південьзахідшляхбуд", та зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів залишити без змін.

При цьому колегія суддів виходила з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, у провадженні Господарського суду Вінницької області перебувала справа №902/1722/14 про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд".

Ухвалою Господарського суду Вінницької області від 06.04.2021, серед іншого, Публічне акціонерне товариство "Південьзахідшляхбуд" як юридичну особу ліквідовано (пункт 61). Припинено повноваження арбітражного керуючого Голубенко О.В., як ліквідатора у справі №902/1722/14 про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд" (пункт 63). Припинено дію мораторію, введеного ухвалою Господарського суду Вінницької області від 29.12.2014 у справі №902/1722/14 (пункт 64). Скасовано заходи щодо забезпечення вимог кредиторів, введені ухвалою Господарського суду Вінницької області від 29.12.2014 у справі №902/1722/14 (пункт 65). Закрито провадження у справі у справі №902/1722/14 про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд" (пункт 66).

Постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 03.11.2021, залишеною без змін Постановою Верховного Суду від 16.06.2022, ухвалу Господарського суду Вінницької області від 06.04.2021 у справі №902/1722/14 про закриття провадження у справі про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд" скасовано, а справу №902/1722/14 направлено для продовження розгляду до Господарського суду Вінницької області на стадію ліквідаційної процедури.

При цьому, Верховний Суд в постанові погодився з висновком суду апеляційної інстанції про відсутність належного та достатнього аналізу обставин щодо доведення юридичної особи до стану неплатоспроможності, зокрема, з огляду на недослідження наявності чи відсутності вини керівника банкрута (чи його засновників) у невиконанні зобов`язань перед ТОВ "Торгівельний дім Сєвєродонецького "Об`єднання Склопластик" за договором від 18.08.2010. Крім того, суд встановив, що за боржником обліковується майно, яке не було знято з реєстрації чи списано у встановленому законодавством порядку (зокрема, легкового автомобіля VOLKSWAGEN TOUAREG 2967, 2007 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , номер двигуна НОМЕР_2 , дата реєстрації 26.07.2012, номерний знак НОМЕР_3 та вантажного автомобіля КРАЗ 256 Б1 14860, 1990 року випуску, жовтий, номер шасі НОМЕР_4 , номерний знак НОМЕР_5 дата реєстрації 23.02.2012, 40 одиниць вантажних автомобілів MERCEDES-BENZ ACTROS 4140K). У зв`язку з наведеним суд апеляційної інстанції дійшов обґрунтованого висновку про передчасне припинення місцевим господарським судом юридичної особи боржника із наступними процесуальними наслідками та закриття провадження у справі без урахування та дослідження усіх обставин, що стосуються банкрутства боржника.

18 липня 2023 року арбітражний керуючий (ліквідатор) Голубенко О.В. звернулась до суду з клопотанням, в якому в зв`язку з завершенням проведення усіх необхідних дій в ліквідаційній процедурі просить суд звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс у справі затвердити, ПАТ "Південьзахідшляхбуд" як юридичну особу припинити, а також скасувати усі арешти та обтяження, що накладені на майно ПАТ "Південьзахідшляхбуд" та зняти з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів згідно переліку (всього 252 шт.).

Місцевий господарський суд, розглянувши клопотання арбітражного керуючого (ліквідатора) Голубенко О.В. про скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно ПАТ "Південьзахідшляхбуд" та зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються дані вимоги, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи, проаналізувавши вимоги чинного законодавства, що регулюють спірні правовідносини, прийшов до висновку про наявність правових підстав для його задоволення.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції з огляду на таке.

Як вбачається з матеріалів справи, ліквідатором направлялись запити з проханням надати інформацію про усі наявні обтяження, вжиті заходи з розшуку транспортних засобів до Головного управління Держпродспоживслужби, Територіального сервісного центру №0541 у Вінницькій області та до Головного управління НПУ у Вінницькій області.

25 червня 2014 року до ЄРДР внесена інформація про злочин за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 356 ККУ. Інформація внесена за заявою Генерального директора Шапорева М.І. з приводу вчинення невстановленими особами незаконних дій, направлених на захоплення території та майна товариства. На цій підставі порушено кримінальне провадження №42015020010000221.

При проведенні інвентаризації майна арбітражним керуючим Ретьманом О.А. у 2015 році була встановлена відсутність 238 одиниць транспортних засобів та 109 одиниць сільськогосподарської техніки. Усі відсутні транспортні засоби розшукувалися в рамках існуючого кримінального провадження.

Так, згідно відповіді ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області вих. номер 10/3449-22 від 01.09.2022 в реєстрі машин ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області в реєстраційних картках транспортних засобів, зареєстрованих за ПАТ "Південьзахідшляхбуд", накладено арешт 06.07.2020 згідно з ухвалою Господарського суду Вінницької області у справі №902/1722/14.

Згідно відповіді, отриманої від Територіального сервісного центру №0541 у Вінницькій області вих. номер 31/2/0541-2233 від 07.09.2022, на транспортні засоби, які зареєстровані за ПАТ "Південьзахідшляхбуд" накладені наступні арешти:

- арешт або заборона відчуження, накладений Ужгородським міськрайонним судом Закарпатської області, дата накладення арешту 02.07.2019;

- арешт або заборона відчуження, накладений Ужгородським міськрайонним судом Закарпатської області, дата накладення арешту 02.07.2019;

- арешт або заборона відчуження, накладений Центральним відділом ДВС Вінницького міського управління юстиції, дата накладення арешту 05.10.2018;

- арешт або заборона відчуження, накладений Вінницьким відділом поліції ГУНП у Вінницькій області, дата накладення арешту 23.08.2016;

- розшук та/або затримання, накладений ВПВР ДВС України, дата накладення арешту 03.12.2014;

- арешт або заборона відчуження, накладений Господарським судом Вінницької області, дата накладення арешту 17.03.2015;

- арешт або заборона відчуження, накладений Ленінським ВДВС ВМУЮ, дата накладення арешту 11.02.2013;

- розшук та/або затримання, накладений Ленінським ВДВС ВМУЮ, дата накладення арешту 19.07.2014;

- розшук та/або затримання, накладений Ленінським ВДВС ВМУЮ, дата накладення арешту 17.12.2015.

14.09.2022 ліквідатором направлено запит до Першої Вінницької державної нотаріальної контори (за місцем знаходження боржника) з проханням надати витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна (ДРОРМ) щодо усіх обтяжень, накладених на транспортні засоби ПАТ "Південьзахідшляхбуд".

Згідно отриманої інформації в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна є записи про обтяження рухомого майна, а саме: 40 одиниць вантажних автомобілів MERCEDES-BENZ ACTROS 4140K. Статус обтяжень - припинено.

Відповідно до ч.1 ст.2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

За змістом ст.1 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор - арбітражний керуючий, призначений господарським судом для здійснення ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч.1 ст.61 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що ліквідатор з дня свого призначення здійснює, зокрема, такі повноваження: приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу, вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Кодексом; здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.59 Кодексу України з процедур банкрутства, з дня ухвали господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Тобто, з моменту відкриття відносно боржника ліквідаційної процедури всі без винятку арешти чи інші обмеження щодо розпорядження його майном підлягають скасуванню. Існування не скасованих арештів чи інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута перешкоджає ліквідатору у виконанні покладених на нього Кодексом обов`язків.

Зняття заборон та арештів із майна боржника є безумовним, стосується будь-яких органів і посадових осіб, у тому числі реєструючих та правоохоронних органів.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 14.03.2018 у справі №Б-5022/1359/2011.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з судом першої інстанції про наявність правових підстав для задоволення клопотання арбітражного керуючого (ліквідатора) Голубенко О.В. про скасування всіх арештів та обтяжень, що накладені на майно ПАТ "Південьзахідшляхбуд".

Щодо клопотання арбітражного керуючого (ліквідатора) Голубенко О.В. про зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів згідно переліку, то колегія суддів зазначає наступне.

Як свідчать матеріали справи, обліковане за боржником майно не було знято з реєстрації чи списано у встановленому законодавством порядку.

При цьому, колегією суддів враховується, що у постанові Верховного Суду від 16.06.2022 (п.75) у даній справі було відзначено, що за боржником обліковується майно, яке не було знято з реєстрації чи списано у встановленому законодавством порядку (зокрема, легкового автомобіля VOLKSWAGEN TOUAREG 2967, 2007 року випуску, номер кузова НОМЕР_1 , номер двигуна НОМЕР_2 , дата реєстрації 26.07.2012, номерний знак НОМЕР_3 та вантажного автомобіля КРАЗ 256 Б1 14860, 1990 року випуску, жовтий, номер шасі НОМЕР_4 , номерний знак НОМЕР_5 дата реєстрації 23.02.2012, 40 одиниць вантажних автомобілів MERCEDES-BENZ ACTROS 4140K).

Як вже зазначалося вище, згідно з ч.1 ст.61 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу.

З огляду на наведені вище положення, колегія суддів погоджується з судом першої інстанції, що до повноважень ліквідатора також входить вибракування (списання) майна боржника.

Якщо за результатами вжиття ліквідатором заходів, спрямованих на виявлення рухомого майна банкрута протягом тривалого періоду часу, рухоме майно, зареєстроване за банкрутом, не виявлено, ліквідатор знімає з обліку таке майно та додає відповідні документи до ліквідаційного балансу.

Можуть мати місце випадки, коли після закриття провадження у справі про банкрутство виявлено рухоме майно, зареєстроване за банкрутом. Тому є необхідним забезпечення інтересів кредиторів і боржника, у разі виявлення майна боржника після закриття провадження у справі про банкрутство. Зазначене можливо при умові зняття з обліку транспортних засобів, зареєстрованих за банкрутом, та продовження розшуку транспортних засобів, оскільки існує ймовірність виявлення транспортних засобів після звільнення окупованих російською федерацією територій України.

Колегією суддів беруться до уваги пояснення ліквідатора Голубенко О.В. про те, що останній керівник підприємства-банкрута Шапорев М.І. є громадянином Росії; місцем реєстрації найбільшого акціонера підприємства-банкрута (ТОВ "АЛЬФАДОРБУД", 82,247 % в статутному капіталі банкрута) є нині окупована території АР Крим: місто Севастополь; підприємство виконувало контракти на територій Луганської області; виявлені факти незаконного заволодіння в 2014 році невідомими особами, які називали себе представники Луганської народної республіки технікою, що зареєстрована за банкрутом.

Відповідно до абз.3 п.40 постанови КМУ №1388 від 07.09.1998 "Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів", у разі встановлення факту знищення, фальсифікації або підроблення ідентифікаційних номерів складових частин транспортних засобів, виявлення транспортних засобів, зареєстрованих (перереєстрованих), знятих з обліку в підрозділах Державтоінспекції, у тому числі тимчасово, за фіктивними чи підробленими документами або таких, що розшукуються правоохоронними органами України у зв`язку з незаконним заволодінням, працівники підрозділів Державтоінспекції оформляють в установленому порядку необхідні документи, скасовують державну реєстрацію (перереєстрацію), зняття з обліку транспортних засобів і передають усі відповідні документи та за наявності транспортні засоби до органів внутрішніх справ для подальшого проведення перевірки.

Згідно пункту 11 постанови КМУ №694 від 8.07.2009 "Про затвердження Порядку відомчої реєстрації та зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів", реєстрація машин скасовується територіальним органом Держпродспоживслужби у разі встановлення факту, що подано підроблені документи, або факту знищення, підроблення ідентифікаційного номера машини, її складових частин (вузлів і агрегатів). Інформація про зазначені факти і такі документи негайно передаються до правоохоронних органів. Згідно пункту 21 постанови КМУ №8 від 6.01.2010 "Про затвердження Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів" технологічні транспортні засоби без ідентифікаційних номерів або з підробленими ідентифікаційними номерами вузлів і агрегатів не підлягають реєстрації, перереєстрації чи зняттю з обліку. В разі встановлення факту підробки документів, які посвідчують особу власника чи підтверджують право володіння технологічним транспортним засобом або право на користування та розпорядження ним, а також у разі підроблення декларації про відповідність, ідентифікаційних номерів вузлів і агрегатів транспортного засобу реєстрація підлягає скасуванню територіальним органом Держпраці.

Отже, у разі виявлення транспортних засобів, останнім власником яких був банкрут, така реєстрація буде неможливою або підлягатиме скасуванню у разі її проведення.

Відповідно до п.п. 2, 5 Розділу 5 Наказу МВС №497 від 13.06.2018 "Інструкція з формування та ведення інформаційної підсистеми "Гарпун" інформаційно-телекомунікаційної системи "Інформаційний портал Національної поліції України", підставою для внесення відомостей, зазначених у пункті 1 цього розділу, до ІП "Гарпун" є завірена у встановленому законом порядку копія постанови про розшук ТЗ, винесеної органом досудового розслідування України у рамках кримінального провадження. У постанові зазначаються вид, марка, модель, реєстраційний номер, номер кузова, двигуна, шасі, рік випуску та колір ТЗ, номер і дата реєстрації кримінального провадження, прізвище, ім`я, по батькові та дата народження власника (співвласника) або водія ТЗ, для юридичної особи зазначаються її найменування, код за ЄДРПОУ, місцезнаходження, дані уповноваженої особи, яка винесла постанову (телефон, адреса електронної пошти).

Підставою для зняття інформації про розшук ТЗ за категорією "розшук ТЗ за іншими кримінальними правопорушеннями" з обліку ІП "Гарпун" є завірена ініціатором розшуку у встановленому законом порядку копія постанови про припинення розшуку ТЗ. У постанові зазначаються вид, марка, модель, реєстраційний номер ТЗ, номер і дата реєстрації кримінального провадження, дата та підстава припинення розшуку.

Таким чином, транспортні засоби, оголошені у розшук, продовжують розшукуватися навіть після зняття їх з обліку та у випадку виявлення будуть затримані у відповідності до Порядку тимчасового затримання працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції транспортних засобів та їх зберігання, затвердженого Постановою КМУ №1102 від 17.12.2008.

Враховуючи, що розшук майна відповідно до ухвал Господарського суду у справі 902/1722/14 від 06.07.2020 та 17.11.2022 не припинятиметься після ліквідації банкрута, як юридичної особи, та ініціатором розшуку є Господарський суд Вінницької області, суд та/або ліквідатор, як ініціатор, має бути повідомлений у разі затримання відповідного транспортного засобу.

Згідно з п.45 постанови КМУ №1388 від 07.09.1998 "Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів", вибракувані транспортні засоби підприємств знімаються з обліку на підставі затверджених актів, а фізичних осіб - за заявами їх власників. Зняття з обліку в таких випадках проводиться без огляду транспортних засобів.

Згідно з пунктом 19 постанови КМУ №694 від 08.07.2009 "Про затвердження Порядку відомчої реєстрації та зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів", у разі зняття з обліку машини у зв`язку з вибракуванням номерний знак, обліково-ідентифікаційна табличка і реєстраційний документ здаються до територіального органу Держпродспоживслужби. Вибракування машини, що належить юридичній особі, підтверджується актом про списання, а машини, що належать фізичній особі, - її заявою.

Згідно з пунктом 33 Постанови КМУ №8 від 06.01.2010 "Про затвердження Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів", зняття технологічного транспортного засобу з обліку у зв`язку з непридатністю до подальшого використання та його вибракуванням (списанням) здійснюється без технічного огляду транспортного засобу. Вибракування (списання) технологічного транспортного засобу, що належить юридичній особі, підтверджується актом на списання (ліквідацію) основних засобів, а фізичній особі - її заявою. При цьому свідоцтво про реєстрацію таких технологічних транспортних засобів здається територіальним органам Держпраці.

Таким чином, зняття з обліку транспортних засобів здійснюється відповідними органами реєстрації на підставі актів про списання як форми обліку та списання основних засобів на підприємстві.

У відповідності до п.3 ст.8 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.

Як вбачається з матеріалів справи, на засіданні комітету кредиторів, що відбулося 25 листопада 2022 року, комітетом кредиторів прийнято наступне рішення:

- щодо легкового автомобіля VOLKSWAGEN TOUAREG 2967, 2007 року випуску та 35 одиниць вантажних автомобілів MERCEDES-BENZ ACTROS 4140K ліквідатору звернутися до Господарського суду Вінницької області з клопотанням про зобов`язання РСЦ МВС України у Вінницькій області зняти зазначені автомобілі з обліку;

- погоджено ліквідатору ПАТ "Південьзахідшляхбуд" звернення до реєструвальних органів з проханням зняти з обліку транспортні засоби, зареєстровані за банкрутом;

- зобов`язано ліквідатора Голубенко О.В. направити копію цього протоколу до ГУ НПУ у Вінницькій області до відома та виконання в частині безстрокового проведення розшукових заходів, у відповідності до ухвал Господарського суду Вінницької області у справі №902/1722/14 від 06.07.2020 та 17.11.2022 щодо автомобілів, останнім власником яких є ПАТ "Південьзахідшляхбуд" (пункт 2 протоколу).

Згідно з відповіддю ГУ НПУ у Вінницькій області від 09 січня 2023 року №130/14/03-2023 (з приводу розшуку транспортних засобів, останнім власником яких є ПАТ "Південьзахідшляхбуд"), при перевірці по ІП "Гарпун-розшук ТЗ та НЗ" встановлено, що транспортні засоби згідно переліку виставлені в розшук. Також додатково орієнтовано особовий склад територіальних підрозділів та управління патрульної поліції у Вінницькій області на встановлення та місцезнаходження вказаних ТЗ. Під час перевірки за наявними обліками УКР ГУ НПУ у Вінницькій області інформації про їх місцезнаходження не отримано. У разі виявлення або затримання транспортних засобів згідно переліку ліквідатора буде повідомлено додатково.

На виконання вимог комітету кредиторів у справі листами від 30.11.2022 (вих. №02-09/166, 02-09/167 та 02-09/168) повідомлено реєструвальні органи про рішення комітету кредиторів у справі з одночасним проханням зняти з обліку транспортні засоби (згідно з переліком). До звернень ліквідатора додані наказ про зняття з обліку транспортних засобів від 30.11.2022 та витяг з протоколу комітету кредиторів ПАТ "Південьзахідшляхбуд" від 25.11.2022.

Центрально-Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці листом від 19.12.2022 повідомило про те, що згідно вимог п.32 Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2021 №1394, зняття з обліку технологічного транспортного засобу з обліку у зв`язку з його відчуженням здійснюється тільки після технічного огляду транспортного засобу з метою звірки відповідності агрегатів, що мають ідентифікаційні номери, обліковим даним. Також згідно з п.33 вказаного Порядку, зняття технологічного транспортного засобу з обліку здійснюється на підставі письмової заяви власника, до якої додаються:

- свідоцтво про реєстрацію технологічного транспортного засобу;

- акт технічного огляду технологічного транспортного засобу.

Згідно відповіді РСЦ ГСЦ МВС у Вінницькій області №31/2-3096 від 27.12.2022, пунктом 8 постанови КМУ №1388 від 07.09.1998 "Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів", передбачено, що державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб - нотаріально посвідчена довіреність, для юридичних осіб - організаційно-розпорядчий документ про проведення державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів та видана юридичною особою довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далі - правомірність придбання) транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Порядком передбачено декілька варіантів зняття транспортних засобів з обліку, а саме: зняття з обліку при вивезенні за кордон; зняття з обліку в зв`язку з вибраковкою; зняття з обліку за рішенням суду; зняття з обліку у зв`язку зі зміною державного органу реєстрації.

Враховуючи вищевикладене, в Єдиному державному реєстрі транспортних засобів відсутня реєстраційна операція, яка передбачає зняття з обліку транспортного засобу, а тому сервісний центр немає правових підстав для видалення або скасування записів про право власності за ПАТ "Південьзахідшляхбуд".

Відповідь від ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області не надходила.

Так, за правилами, встановленими п.33 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби" (П(С)БО 7), затвердженого наказом Мінфіну №92 від 27.04.2000, у разі вибуття об`єкта основних засобів внаслідок невідповідності критеріям визнання активом, такий об`єкт вилучається з активів підприємства (списується з балансу).

Пунктами 40-42 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затвердженими наказом Мінфіну №561 від 30.09.2003, встановлено, що об`єкт основних засобів перестає визнаватися активом (списується з балансу) у разі його вибуття внаслідок продажу, ліквідації, безоплатної передачі, нестачі, остаточного псування або інших причин невідповідності критеріям визнання активом.

Зняття автомобіля з обліку, реєстрація таких дій в Єдиному державному реєстрі МВС та автоматизованій базі даних про розшукувані транспортні засоби здійснюється сервісними центрами МВС або через центри надання адміністративних послуг, утворені відповідно до Закону України "Про адміністративні послуги" за правилами, встановленими Порядком державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженим постановою КМУ від 07.09.1998 №1388 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23.12.2009 №1371).

Пунктом 43 вищезазначеного Порядку передбачено, що у разі ліквідації юридичних осіб транспортні засоби знімаються з обліку на підставі документів, зазначених в абзаці другому пункту 34 цього Порядку, зокрема, на підставі свідоцтва про реєстрацію та засвідчених в установленому порядку копій прийнятих власниками або судом рішень про ліквідацію.

Відповідно до п.41 Порядку, забороняється зняття з обліку транспортних засобів, стосовно яких є ухвала суду про накладення арешту або заборону зняття з обліку чи постанова слідчого або державного виконавця про накладення арешту, а також транспортних засобів, що є речовими доказами у кримінальній справі і приєднані до неї постановою особи, яка проводить дізнання, слідчого, прокурора або ухвалою суду.

Враховуючи викладене та зважаючи на вказівки, викладені в постанові Верховного Суду 16.06.2023 у даній справі, колегія суддів погоджується з судом першої інстанції про задоволення клопотання арбітражного керуючого (ліквідатора) Голубенко О.В. №02-09/65 від 17.07.2023 щодо зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів згідно переліку.

Відповідно до ч.1 ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Натомість, скаржником не подано судовій колегії належних та достатніх доказів, які стали б підставою для скасування ухвали місцевого господарського суду. Посилання скаржника, викладені в апеляційній скарзі, колегія суддів вважає безпідставними, документально необґрунтованими, такими, що належним чином досліджені судом першої інстанції при розгляді клопотання.

Враховуючи все вищевикладене в сукупності, колегія суддів Північно-західного апеляційного господарського суду вважає, що ухвала Господарського суду Вінницької області від 25 липня 2023 року у справі №902/1722/14 в частині скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно ПАТ "Південьзахідшляхбуд", та зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів ґрунтується на матеріалах і обставинах справи, відповідає нормам матеріального та процесуального права, а тому відсутні правові підстави для її скасування.

Керуючись ст.ст. 275, 276, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" залишити без задоволення.

2. Ухвалу Господарського суду Вінницької області від 25 липня 2023 року у справі №902/1722/14 в частині скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно ПАТ "Південьзахідшляхбуд", та зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів залишити без змін.

3. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та не підлягає касаційному оскарженню.

Повний текст постанови складений "17" жовтня 2023 р.

Головуюча суддя Коломис В.В.

Суддя Миханюк М.В.

Суддя Саврій В.А.

Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114256693
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/1722/14

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Постанова від 12.10.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 21.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні