Ухвала
від 23.11.2023 по справі 902/1722/14
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

23 листопада 2023 року

м. Київ

cправа № 902/1722/14

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Картере В.І. - головуючий, Пєсков В.Г., Погребняк В.Я.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України"

на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.10.2023 (колегія суддів у складі: Коломис В.В. - головуючий, Миханюк М.В., Саврій В.А.)

та ухвалу Господарського суду Вінницької області від 25.07.2023 (суддя Нешик О.С.) в частині скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд" та зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів

у справі № 902/1722/14

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний дім Сєвєродонецького "Об`єднання Склопластик"

до Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд"

про банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України" 30.10.2023 подало касаційну скаргу на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.10.2023 у справі № 902/1722/14, якою переглянуто ухвалу Господарського суду Вінницької області від 25.07.2023 в частині скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд" та зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів.

Здійснивши перевірку касаційної скарги Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" та доданих до неї матеріалів, Суд дійшов висновку, що в прийнятті касаційної скарги слід відмовити з наступних підстав.

За приписами п. 1 ч. 1 ст. 293 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

Ухвалою Господарського суду Вінницької області від 25.07.2023 у справі №902/1722/14, серед іншого, скасовано усі арешти та обтяження, що накладені на майно ПАТ "Південьзахідшляхбуд, знято з обліку у зв`язку з списанням транспортні засоби в кількості 252 шт. (згідно переліку), затверджено звіт арбітражного керуючого (ліквідатора) Голубенко О.В. та ліквідаційний баланс боржника, Публічне акціонерне товариство "Південьзахідшляхбуд", як юридичну особу ліквідовано, провадження у справі № 902/1722/14 закрито.

Постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.10.2023 ухвалу Господарського суду Вінницької області від 25.07.2023 у справі № 902/1722/14 в частині скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд" та зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів залишено без змін, апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" без задоволення.

Рекомендацією № R (95) 5 Комітету Міністрів Ради Європи від 07 лютого 1995 року державам-членам рекомендовано вживати заходи щодо визначення кола питань, які виключаються з права на апеляцію та касацію, щодо попередження будь-яких зловживань системою оскарження. Відповідно до частини "с" статті 7 Рекомендації, скарги до суду третьої інстанції мають передусім подаватися щодо тих справ, які заслуговують на третій судовий розгляд, наприклад справ, які розвиватимуть право або сприятимуть однаковому тлумаченню закону. Вони також можуть бути обмежені скаргами у тих справах, де питання права мають значення для широкого загалу.

Відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права (ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини"), умови прийнятності касаційної скарги, відповідно до норм законодавства, можуть бути більш суворими ніж для звичайної заяви. Зважаючи на особливий статус суду касаційної інстанції, процесуальні процедури у суді можуть бути більш формальними, особливо, якщо провадження здійснюється судом після їх розгляду судом першої, а потім судом апеляційної інстанції (рішення у справах: "Levages Prestations Services v. France" від 23 жовтня 1996 року; "Brualla Gomez de la Torre v. Spain" від 19 грудня 1997 року).

Отже, у Верховного Суду є право використовувати процесуальний фільтр, закріплений у ч. 1 ст. 293 ГПК України, і це повністю узгоджується з положеннями ст. 129 Конституції України, завданнями та принципами господарського судочинства.

Згідно з ч. 3 ст. 3 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Суд звертає увагу скаржника, що 21.10.2019 введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства.

Згідно з п. 4 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Законодавцем у ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено особливості застосування правил оскарження судових рішень, що ухвалюються місцевими та апеляційними господарськими судами в процесі провадження у справі про банкрутство.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства у касаційному порядку не підлягають оскарженню постанови апеляційного господарського суду, прийняті за результатами перегляду судових рішень, крім : ухвали про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), ухвали попереднього засідання, ухвал за результатами розгляду грошових вимог кредиторів, поданих після закінчення строку, встановленого для їх подання, ухвали про закриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), а також постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури або процедури погашення боргів боржника та рішень, прийнятих за результатами розгляду заяв, поданих у межах провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність).

Наведений перелік судових рішень, що підлягають касаційному оскарженню окремо, є вичерпним, і тому подання касаційних скарг на інші судові рішення (які відсутні у вказаному переліку) виключає можливість здійснення касаційного провадження за такими скаргами.

Крім того, слід зазначити, що Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" № 2971-IX від 20.03.2023 внесено зміни до Кодексу України з процедур банкрутства, зокрема, викладено ч. 3 ст. 9 у новій редакції, відповідно до якої виключено положення щодо того, що "скарги на постанови апеляційних господарських судів, прийняті за результатами оскарження ухвал господарського суду у справах про банкрутство, які не підлягають оскарженню окремо, можуть включатися до касаційної скарги на ухвали, постанови у справах про банкрутство, що підлягають оскарженню".

Предметом касаційного оскарження є постанова Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.10.2023, прийнята за результатом апеляційного перегляду ухвали Господарського суду Вінницької області від 25.07.2023 в частині скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд" та зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів, можливість касаційного оскарження якої не передбачена ч. 3 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства.

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.10.2023 та ухвалу Господарського суду Вінницької області від 25.07.2023 в частині скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд" та зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів на підставі п. 1 ч. 1 ст. 293 ГПК України, оскільки вона подана на судове рішення, яке відповідно до ч. 3 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства не підлягає касаційному оскарженню.

Керуючись статтями 3, 234, 235, 293 Господарського процесуального кодексу України, ч. 3 ст. 9 Кодексом України з процедур банкрутства, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті касаційного провадження у справі № 902/1722/14 за касаційною скаргою Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.10.2023 та ухвалу Господарського суду Вінницької області від 25.07.2023 в частині скасування усіх арештів та обтяжень, що накладені на майно Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд" та зняття з обліку у зв`язку з списанням транспортних засобів.

2. Касаційну скаргу разом з доданими до неї матеріалами надіслати скаржнику. Копію касаційної скарги залишити у Верховному Суді.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий В. Картере

Судді В. Пєсков

В. Погребняк

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115126668
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —902/1722/14

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Постанова від 12.10.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 21.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні