Ухвала
від 18.02.2019 по справі 331/4346/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

18.02.2019 Справа № 331/4346/18

Провадження 2/331/155/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2019 рокум. Запоріжжя

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

у складі: головуючого судді: Антоненко М.В.,

при секретарі: Андрієнко С.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом Заступника керівника Запорізької місцевої прокуратури №1 в інтересах Запорізької обласної державної адміністрації до Комунального підприємства Балабинської селищної ради «Центр надання послуг», Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково виробниче підприємство «Аверс», ОСОБА_1 , третя особа: приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Сенченко В.М. про визнання незаконними та скасування рішення про державну реєстрацію прав, визнання недійсним договору іпотеки, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Жовтневого районного суду м. Запоріжжя перебуває на розгляді цивільна справа за позовом Заступника керівника Запорізької місцевої прокуратури №1 в інтересах Запорізької обласної державної адміністрації до Комунального підприємства Балабинської селищної ради «Центр надання послуг», Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково виробниче підприємство «Аверс», ОСОБА_1 , третя особа: приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Сенченко В.М. про визнання незаконними та скасування рішення про державну реєстрацію прав, визнання недійсним договору іпотеки.

18.02.2019 року до канцелярії Жовтневого районного суду м. Запоріжжя надійшла заява представника товариства з обмеженою відповідальністю «Науково виробниче підприємство « Аверс» Семенова М.В. про залучення до участі у справі у якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

В підготовчому судовому засіданні представник відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «Науково виробниче підприємство « Аверс» Семенов М.В. пояснив, що на розгляді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя знаходиться справа за позовом заступника керівника Запорізької місцевої прокуратури №1 в інтересах Запорізької обласної державної адміністрації до Комунального підприємства Балабинської селищної ради «Центр надання послуг», Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково - виробниче підприємство «Аверс», ОСОБА_1 , третя особа: приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Сенченко В.М. про визнання незаконними та скасування рішення про державну реєстрацію прав, визнання недійсним договору іпотеки,

Згідно заявлених позовних вимог особа, подала позов просить суд визнати незаконним та скасувати рішення № 34274380 державного реєстратора Комунального підприємства Балабинської селищної ради «Центр надання послуг» Гопки Ю.В., прийняте 15.03.2017 про проведення державної реєстрації права власності на незавершене будівництво, офісно-торгівельний центр, нежитлове приміщення по АДРЕСА_2 за адресою: АДРЕСА_2 за ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Аверс» (код ЄДРПОУ 37648630). Визнати недійсним договір іпотеки №231, укладений 20.03.2017 між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 ( АДРЕСА_3 ) та ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Аверс», код ЄДРПОУ 37648630 (місцезнаходження: вул. Залізнична, 1-в, м. Запоріжжя), посвідчений приватний нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Сенченко В.М. за №231.

В обґрунтування своїх вимог щодо недійсності договору іпотеки позивач зазначає, що між ОСОБА_1 (позикодавець) та ОСОБА_2 (позичальник) 24.05.2016 укладено договір позики, предметом якого є грошові кошти у розмірі 7 000 000 грн. З метою забезпечення виконання вказаного договору позики, на підставі проведеної державним реєстратором КП Балабинської селищної ради «Центр надання послуг» Гопкою Ю.В. реєстрації права власності на вказаний об`єкт незавершеного будівництва, 20.03.2017 між ОСОБА_1 (іпотекодержатель) та ТОВ «НВП «Аверс» (іпотекодавець) укладено договір іпотеки №231, предметом якого є незавершене будівництво, офісно-торгівельний центр, нежитлове приміщення, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , загальною площею 545,3 кв.м.

На підставі зазначеного договору іпотеки, приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Сенченко К.В. 12.02.2018 прийнято рішення про реєстрацію права власності на об`єкт незавершеного будівництва, офісно-торгівельний центр за адресою: АДРЕСА_2 за ОСОБА_1 (індексний номер рішення 39627660) як іпотекодержателем, внаслідок неналежного виконання позичальником ОСОБА_2 зобов`язань за договором позики.

Н думку позивача договір іпотеки між ТОВ «НВП «Аверс» та ОСОБА_1 укладено порушенням ст. ст. 328, 331 ЦК України, ст. 5 Закону України «Про іпотеку», у зв`язку із чим, підлягає визнанню недійсним на підставі ст. ст. 203, 215 ЦК України, так як державна реєстрація права власності на об`єкт незавершеного будівництва по АДРЕСА_2 за ТОВ «НВП «Аверс» здійснена у порушення ст. ст. 10, 22, 24, 27-1 Закону Україну «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», що свідчить про незаконність набуття підприємством права власності на недобудовану нерухомість, що самовільно зведена на земельній ділянці не відведеній ТОВ «НВП «Аверс» для цієї мети. Відповідно до ч. 3 ст. 331 ЦК України, у разі якщо державна реєстрація об`єкта незавершеного будівництва здійснена з порушенням закону, вказаний об`єкт не може бути предметом договору. Враховуючи, що реєстрація спірного майна за ТОВ «НВП «Аверс» здійснена з порушенням вимог закону, підприємством право власності на об`єкт незавершеного будівництва за адресою: АДРЕСА_2 не набуто у встановленому законом порядку, тому вказане майно, на переконання позивача, не може бути предметом іпотеки.

У разі задоволення позовних вимог в частині визнання недійсним договору іпотеки № 231 від 20.03.2017 це безпосередньо вплине на права та обов`язки ОСОБА_2 , з метою забезпечення виконання зобов`язань якої за договором позики перед ОСОБА_1 і було укладено оспорюваний договір іпотеки. Визнання договору іпотеки недійсним фактично поновить зобов`язання ОСОБА_2 перед ОСОБА_1 щодо повернення боргу.

На підставі вищевикладеного просив суд залучити до участі у справі у якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Прокурор у підготовчому судовому засіданні не заперечував проти заявленого представником Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково - виробниче підприємство «Аверс» Семеновим М.В. клопотання про залучення у якості третьої особи ОСОБА_2 .

Вислухавши думку учасників підготовчого судового засідання, вивчивши матеріли справи, суд приходить до висновку, що клопотання представник відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «Науково виробниче підприємство « Аверс» Семенов М.В. про залучення у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, щодо предмету спору, на стороні відповідача ОСОБА_2 підлягає задоволенню.

Згідно ч. 1ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ч. 3ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки передбаченіст. 43 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 53 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Залучити ОСОБА_2 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . до участі у справі за позовом Заступника керівника Запорізької місцевої прокуратури №1 в інтересах Запорізької обласної державної адміністрації до Комунального підприємства Балабинської селищної ради «Центр надання послуг», Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково виробниче підприємство «Аверс», ОСОБА_1 , третя особа: приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Сенченко В.М. про визнання незаконними та скасування рішення про державну реєстрацію прав, визнання недійсним договору іпотеки, в якості третьої особи на стороні відповідача.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяМ.В. Антоненко

Дата ухвалення рішення18.02.2019
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114321357
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію прав, визнання недійсним договору іпотеки

Судовий реєстр по справі —331/4346/18

Ухвала від 18.02.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

Ухвала від 02.06.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Постанова від 03.05.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кримська О. М.

Постанова від 03.05.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кримська О. М.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кримська О. М.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кримська О. М.

Ухвала від 04.02.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кримська О. М.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

Постанова від 21.04.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Постанова від 21.04.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні