Ухвала
від 19.10.2023 по справі 925/1067/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

19 жовтня 2023 року м. Черкаси справа № 925/1067/23

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Спаських Н.М., із секретарем судового засідання Волна С.В., за участі представників сторін:

від позивача: Потапенко С.В., Потапенко А.С. - адвокати за ордером;

від відповідача: Мастюгін Д.І. - адвокат за довіреністю;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Логістична компанія "Владі Транс" (м. Черкаси) до приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард" в особі філії "Птахофабрика "Перше травня" (с. Хутори, Черкаський район, Черкаська область) про стягнення 280 139,67 грн.

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення з відповідача 280 139,67 грн. боргу на підставі Договору відступлення права вимоги № 149/09 від 19.09.2022 за поставлений товар на підставі договору поставки № ПТКЗ-1203/2021 від 12.03.2021, укладеного між сторонами у справі. Від відповідача договори укладено директором з виробництва філії "Птахофабрика "Перше травня" ПрАТ "Агрохолдинг Авангард".

Позов подано за місцем знаходження вказаної філії ПрАТ "Агрохолдинг Авангард" до Господарського суду Черкаської області.

Згідно ч. 3 ст. 29 ГПК України позови у спорах, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, а також відокремленого підрозділу органу державної влади без статусу юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням.

Справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження.

На вимогу суду Відповідачем 08.09.2023 подано Положення про філію з п. 7) п. 3.1. про те, що філія на підставі довіреності Товариства має право вести лише претензійно-позовну роботу.

Такі ж положення містяться і в довіреності № 1 від 30.12.2022 на керівника філії, яку подав відповідач.

Заявою від 28.08.2023 відповідач просить суд передати справу на розгляд до іншого суду за місцем знаходження юридичної особи у м. Києві, оскільки філія не має повноважень представництва юридичної особи в якості відповідача.

Представники позивача не заперечили проти передачі справи для розгляду за підсудністю до іншого суду.

Розглянувши дане клопотання судом встановлено наступне:

Відповідно до ч. 2 ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ГПК України за загальним правилом позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Згідно ч. 2 ст. 27 ГПК України для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Зі сформованого позивачем витягу з ДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що приватне акціонерне товариство "Агрохолдинг Авангард" зареєстровано за адресою м. Київ, пр. Берестейський, 121 В оф. 106.

З урахуванням відсутності у філії відповідача повноважень представництва інтересів юридичної особи в якості відповідача, то справу належить розглядати за місцем знаходження відповідача, як юридичної особи.

Судом зі сторонами також було обговорено і питання можливості розгляду даної справи за місцем виконання договору.

Так, згідно з ч. 5 ст. 29 ГПК України позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Правила визначення місця виконання зобов`язання передбачено ст. 532 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 532 Цивільного кодексу України місце виконання зобов`язання встановлюється у договорі. Якщо місце виконання зобов`язання не встановлено у договорі, виконання провадиться: 1) за зобов`язанням про передання нерухомого майна - за місцезнаходженням цього майна; 2) за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі договору перевезення, - за місцем здавання товару (майна) перевізникові; 3) за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі інших правочинів, - за місцем виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов`язання; 4) за грошовим зобов`язанням - за місцем проживання кредитора, а якщо кредитором є юридична особа, - за її місцезнаходженням на момент виникнення зобов`язання. Якщо кредитор на момент виконання зобов`язання змінив місце проживання (місцезнаходження) і сповістив про це боржника, зобов`язання виконується за новим місцем проживання (місцезнаходженням) кредитора з віднесенням на кредитора всіх витрат, пов`язаних із зміною місця виконання; 5) за іншим зобов`язанням - за місцем проживання (місцезнаходженням) боржника. Зобов`язання може бути виконане в іншому місці, якщо це встановлено актами цивільного законодавства або випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Правила ст. 532 Цивільного кодексу України застосовуються до зобов`язань, виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці. У разі якщо така особливість не визначена (наприклад, п. 4 ч. 1 ст. 532) і не вбачається зі специфіки спірних відносин, то підсудність спору визначається за загальними правилами підсудності.

З матеріалів позову вбачається, що спір у справі між сторонами виник з підстав укладення та виконання умов Договору поставки № ПТКЗ-1203/2021 від 12.03.2021 між ТОВ "Торговий дім Трансзерноекспорт" і ПрАТ "Агрохолдинг Авангард" (а.с. 7) та укладеного на його підставі між ТОВ "Торговий дім Трансзерноекспорт", ПрАТ "Агрохолдинг Авангард" і ТОВ "Логістична компанія "Владі-Транс" (а.с. 26) договору про відступлення права вимоги № 19/09 від 19.09.2022.

Обидві сторони визнають, що договір поставки не містить спеціальної істотної умови про місце виконання договору, яке б визначалося за територіальністю Господарського суду Черкаської області.

Цей договір містить лише умову про місце виконання зобов`язання Постачальником щодо поставки на користь Покупця на склад за адресою Черкаська область, Черкаський район. с. Хацьки.

Специфіка правовідносин сторін за цим договором не передбачає його виконання виключно у конкретному місці. Так, за правилами п. 3.1. Договору поставки місце постави може визначатися за п. 3.5. договору або у Специфікації за домовленістю сторін.

Також спеціальної умови про місце виконання договору не містить і Договір про відступлення права вимоги № 19/09 від 19.09.2022.

Сторони не доказують можливість застосування у правовідносинах сторін ч. 5 ст. 29 ГПК України для подання позову до Господарського суду Черкаської області.

У відповідності до пункту 1 частини 1 статті 31 ГПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно ч. 3 ст. 31 ГПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Отже за викладених обставин справу слід передати на розгляд за місцем реєстрації відповідача-юридичної особи у справі ПрАТ "Агрохолдинг Авангард" до Господарського суду м. Києва.

Керуючись ст. 27,31 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву відповідача від 28.08.2023 задовольнити.

Справу № 925/1067/23 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Логістична компанія "Владі Транс" (код 41309136, м. Черкаси) до приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард" (код 00851519, м. Київ) в особі філії "Птахофабрика "Перше травня" (код 39765691, с. Хутори, Черкаський район, Черкаська область) про стягнення 280 139,67 грн.

передати за територіальною підсудністю до Господарського суду м. Києва.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом 10 днів.

Суддя Н.М. Спаських

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114333806
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —925/1067/23

Ухвала від 01.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 01.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 08.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 08.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні