Ухвала
від 24.10.2023 по справі 466/1589/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/1589/22

Провадження № 2-ві/466/19/23

У Х В А Л А

24 жовтня 2023 року м. Львів

Шевченківський районний суд м. Львова у складі:

головуючого судді Ковальчука О.І.

секретаря судового засідання Коновал Х.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові заяву ОСОБА_1 про відвід судді Кавацюка В.І. у цивільній справі №466/1589/22 за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Облагробуд-Львів», ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог - Львівське обласне кооперативне міжгосподарське об`єднання по агропромисловому будівництву «Львівоблагропромбуд» про витребування майна

встановив:

у провадженні судді Шевченківського районного суду м. Львова Кавацюка В.І. знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Облагробуд-Львів», ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог - Львівське обласне кооперативне міжгосподарське об`єднання по агропромисловому будівництву «Львівоблагропромбуд» про витребування майна.

16.10.2023 року на адресу суду надійшла заява ОСОБА_1 про відвід судді Кавацюка В.І., мотивуючи його тим, що суддею Кавацюком В.І. станом на сьогодні не дотримано розумних строків розгляду справи. А оскільки спір стосується нерухомого майна, то зростає ризик ускладнення відновлення порушеного права. Крім того, суд у складі судді Кавацюка В.І вже розглядав схожий спір, сформував думку та відмовив йому, заявнику. Зокрема, 02 жовтня 2023 року Шевченківським районним судом м. Львова під головуванням судді Кавацюка В.І постановлено ухвалу про відмову у визнанні протиправною та скасування постанови про закінчення виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа №1328/7049/12, виданого Шевченківським районним судом м. Львова 01 жовтня 2018 року, яка винесена заступником начальника Шевченківського відділу державної виконавчої служби м.Львів Головного територіального управління юстиції у Львівській області Сеньківим А.М. 10 жовтня 2019 року. Зі змісту цієї ухвали вбачається, що суддя Кавацюк В.І. уже сформував свою думку щодо спору та сторін справи, а тому результат розгляду даної справи №466/1589/22 вже передбачений. За сукупності зазначених у заяві про відвід обставин вважає, що цей склад суду у справі 466/1589/22 є упередженим, а тому не може забезпечити виконання завдань цивільного судочинства в частині справедливого та неупередженого розгляду і вирішення цивільної справи, яка перебуває у провадженні під головуванням судді Кавацюка В.І.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Львова Кавацюка В.І. від 20 жовтня 2023 року, визнано відвід, заявлений ОСОБА_1 необґрунтованим. Передано заяву про відвід для вирішення в порядку ч.1 ст. 33 ЦПК України.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23 жовтня 2023 року дана заява про відвід судді Кавацюка В.І., передана Ковальчуку О.І. для розгляду.

Відповідно до ч.8 ст.40 ЦПК України, суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. За ініціативою суду питання про відвід судді може вирішуватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неявка учасників справи у судове засідання, в якому вирішується питання про відвід судді, не перешкоджає розгляду судом питання про відвід судді.

Згідно ст. 40 ЦПК України сторони у судове засідання не викликалися.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, а тому суд вважає за можливе розглянути дану справу у відсутності сторін без фіксування судового засідання технічними засобами.

Суд вважає за можливе розглянути дану справу у відсутності сторін без фіксування судового засідання технічними засобами.

Суд, вивчивши доводи заявленого відводу, дослідивши матеріали справи, дійшов до висновку про наявність підстав для його задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 40 ЦПК України питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу, він вирішує питання про зупинення провадження у справі. У такому випадку вирішення питання про відвід судді здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому ч. 1 ст. 33 цього Кодексу.

Підстави для відводу передбачені ст. ст. 36, 37 ЦПК України.

Відповідно до ст.36 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Тобто, головна мета відводу - гарантування безсторонності суду, зокрема, щоб запобігти упередженості судді (суддів) під час розгляду справи, а мета самовідводу - запобігання будь-яким сумнівам щодо безсторонності судді.

Згідно ч.4 ст.36 ЦПК України передбачено, що незгода сторони з процесуальними рішенням судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Однак, відповідно до практики Європейського суду з прав людини (рішення від 09.11.06 у справі «Білуга проти України», від 28.10.98р. у справі «Ветштайн проти Швейцарії» тощо) важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти у громадськість у демократичному суспільстві. Судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь- який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен брати самовідвід або бути відведений.

Пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий розгляд його справи незалежним і безстороннім судом, а наявність безсторонності повинна визначатись суб`єктивними та об`єктивними критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності. У кожній окремій справі слід враховувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступень, що свідчать про небезсторонність суду.

Суд вважає, що ті обставини, які викладені у заяві ОСОБА_1 про відвід судді Шевченківського районного суду м. Львова Кавацюка В.І., не свідчать про упередженість або певну зацікавленість судді у наслідках розгляду цієї справи.

Разом з тим, у запобігання недопущення в подальшому затягування розгляду справи та подання нових заяв про відвід судді, а також беручи до уваги недовіру позивача до судді Кавацюка В.І., з метою недопущення в подальшому тиску на правосуддя, виникнення будь-яких сумнівів з боку позивача в об`єктивності та неупередженості судді у вирішенні спору, запобіганню написання безпідставних і необґрунтованих скарг, вважаю за доцільне задовольнити заяву про відвід судді Кавацюка В.І.

На підставі рішень Європейського суду з прав людини від 09.11.06 року, 28.10.98року та керуючись ст. ст. 36, 40, 41, 260 ЦПК України, суд

постановив:

заяву ОСОБА_1 про відвід судді Кавацюка В.І. у цивільній справі №466/1589/22 за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Облагробуд-Львів», ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог - Львівське обласне кооперативне міжгосподарське об`єднання по агропромисловому будівництву «Львівоблагропромбуд» про витребування майна - задовольнити.

Відвести суддю Шевченківського районного суду м. Львова Кавацюка В.І. від участі у розгляді цивільної справи №466/1589/22 за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Облагробуд-Львів», ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог - Львівське обласне кооперативне міжгосподарське об`єднання по агропромисловому будівництву «Львівоблагропромбуд» про витребування майна.

Матеріали цивільної справи №466/1589/22 за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Облагробуд-Львів», ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог - Львівське обласне кооперативне міжгосподарське об`єднання по агропромисловому будівництву «Львівоблагропромбуд» про витребування майна, передати для повторного розподіл у відповідності з вимогами ст.33 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О. І. Ковальчук

Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено27.10.2023
Номер документу114385395
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування майна

Судовий реєстр по справі —466/1589/22

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Луців-Шумська Н. Л.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Луців-Шумська Н. Л.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Ковальчук О. І.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 15.08.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 02.03.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні