Ухвала
від 24.10.2023 по справі 596/1301/23
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" жовтня 2023 р. Справа № 596/1301/23

Провадження № 2-о/596/79/2023

Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Митражик Е.М.

присяжних: Решетило Н.О.

Мачуженко О.С.

при секретарі судового засідання Кузик М.Я.

представника Гримайлівської селищної

ради Чортківського району

Тернопільської області Кримець Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Гусятинцивільнусправу за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Черніцький Іван Романович, заінтересовані особи: відділ соціального захисту та охорони здоров`я населення Гусятинської селищної ради Чортківського району Тернопільської області, Гримайлівська селищна рада Чортківського району Тернопільської області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Черніцький І.Р., заінтересовані особи: відділ соціального захисту та охорони здоров`я населення Гусятинської селищної ради Чортківського району Тернопільської області, Гримайлівська селищна рада Чортківського району Тернопільської області звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , недієздатним, встановити на ним опіку та призначити ОСОБА_1 його опікуном.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області від 14 вересня 2023 року відкрито провадження та справу призначено до судового розгляду.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області від 03 жовтня 2023 року залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи Гримайлівську селищну раду Чортківського району Тернопільської області.

Заявник, його представник адвокат Черніцький І.Р. в судове засідання не з`явилися, належним чином були повідомлені про день, час та місце слухання справи.

02.10.2023 року від адвоката Черніцького І.Р. надійшло до суду клопотання про призначення судової психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведення якої доручити експертам Комунального некомерційного підприємства «Тернопільська обласна комунальна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради. Клопотання просить розглядати в його відсутності, підтримує в повному обсязі та просить задоволити.

Представник заінтересованої особи Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області Кримець Н.В. в судовому засіданні не заперечувала щодо задоволення клопотання та призначення судово-психіатричної експертизи.

Суд, розглянувши клопотання представника заявника про призначення судово-психіатричної експертизи на предмет дієздатності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вивчивши матеріали справи, вважає, що клопотання підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до витягу із акту огляду МСЕК серії МСЕ №012346 від 08.06.2000 року, виданої Тернопільським обласним Центром медико-соціальної експертизи, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є особою з інвалідністю ІІ групи, з дитинства довічно.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно з вимогами ч. 1ст. 298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до вимог п.1 ч.1ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до вимогст. 105 ЦПК Українипризначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

За змістом ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза цивільних справах призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, їх територіальні філії, експертні установи комунальної форми власності, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом.

Суд, розглянувши клопотання представника заявника про призначення судово-психіатричної експертизи, приймаючи до уваги те, що для вирішення питань, які стосуються встановлення психічного стану особи, необхідні спеціальні знання в галузі судової психіатрії, вважає, що клопотання слід задовольнити та призначити судово-психіатричну експертизу з метою встановлення психічного стану здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 . Відповідно до положень п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України на час проведення експертизи зупинити провадження у справі.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.103-105, 252, 259, 298,260, 353 ЦПК України, суд, - УХВАЛИВ:

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Комунального некомерційного підприємства «Тернопільська обласна комунальна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

- Чи хворіє на даний час, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , яким-небудь психічним захворюванням?

- Якщо так, то чи спричиняє це психічне захворювання, стійкий психічний розлад?

- Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, внаслідок наявності психічного захворювання (розладу)?

- Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 стороннього догляду?

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи Гусятинського районного суду Тернопільської області № 596/1301/23.

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити явку в експертну установу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 .

Провадження у справі на час проведення експертизи - зупинити.

Доручити проведеннясудово-психіатричноїекспертизи Комунальномунекомерційному підприємству«Тернопільська обласнакомунальна клінічнапсихоневрологічна лікарня»Тернопільської обласноїради (м. Тернопіль, вул. Тролейбусна, 14).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Ухвала суду в частині призначення експертизи набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Ухвалу може бути оскаржено в частині зупинення провадження у справі безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду шляхом подання протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги на ухвалу, а у разі подання апеляційної скарги одразу після закінчення апеляційного розгляду справи.

Головуюча суддя: Е.М. Митражик

Присяжні: Решетило Н.О.

Мачуженко О.С.

СудГусятинський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114385469
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —596/1301/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні