Рішення
від 03.04.2024 по справі 596/1301/23
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" квітня 2024 р. Справа № 596/1301/23

Провадження № 2-о/596/4/2024 Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Митражик Е.М.

присяжних: Решетило Н.О.

Мачуженко О.С.

при секретарі судового засідання Кузик М.Я.

заявника ОСОБА_1

представника ОСОБА_1

адвоката Черніцького І.Р.

представника ОСОБА_2

адвоката Книша Р.В.,

представника органу опіки та піклування Кримець Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції селищі Гусятин цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи відділ соціального захисту та охорони здоров`я населення Гусятинської селищної ради Чортківського району Тернопільської області, Гримайлівська селищна рада Чортківського району Тернопільської області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Черніцький І.Р., заінтересована особа відділ соціального захисту та охорони здоров`я населення Гусятинської селищної ради Чортківського району Тернопільської області, звернувся до суду із заявою в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , недієздатним, встановити на ним опіку та призначити його ( ОСОБА_1 ) опікуном. Посилається на те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є братом заявника. З дитинства ОСОБА_2 хворіє на психічну хворобу олігофренія, у зв`язку з чим був поставлений на облік в місцевий заклад охорони здоров`я та є особою з інвалідністю другої групи внаслідок психічного захворювання. На даний час заявник та ОСОБА_2 проживають разом по АДРЕСА_1 , де заявник фактично і здійснює за ОСОБА_2 догляд. Внаслідок психічного захворювання брат заявника потребує стороннього догляду, оскільки не здатен самостійно обслуговувати себе, усвідомлювати значення своїх дій.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області від 14 вересня 2023 року провадження у справі відкрито.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області від 03 жовтня 2023 року залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи Гримайлівську селищну раду Чортківського району Тернопільської області.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області від 24 жовтня 2023 року призначено у справі судово-психіатричну експертизу, а провадження зупинено.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області від 03 січня 2024 року провадження у справі поновлено.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області від 21 лютого 2024 року з метою забезпечення представництва та захисту парв та інтересів особи, стосовно якої розглядається справа залучено адвоката з числа адвокатів Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

ОСОБА_1 , його представник адвокат Черніцький І.Р. в судовому засіданні 03.04.2024 року заявлені вимоги підтримали повністю, просять їх задоволити.

Представник ОСОБА_2 адвокат Книш Р.В. в судовому засіданні не заперечував щодо задоволення заяви про визнання ОСОБА_2 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуном заявника.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області Кримець Н.В. в судовому засіданні не заперечувала щодо задоволення заяви ОСОБА_1 . Подання органу опіки та піклування затвердженого рішенням №89 від 14.03.2024 року виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради «Про затвердження Подання органу і піклування про доцільність призначення опікуна» підтримує.

Суд, вислухавши учасників судового розгляду, перевіривши матеріали справи, прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як слідує із копій свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 12.03.1985 року та свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 05.07.2023 року, батьками заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.5,6).

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 (а.с.10), а ІНФОРМАЦІЯ_4 помер ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 (а.с.9).

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 являється особою з інвалідністю ІІ групи з дитинства, інвалідність встановлена довічно, потребує стороннього догляду, що слідує із посвідчення серії НОМЕР_5 від 25.05.2004 року Гусятинський ПФУ Тернопільської області; висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу №261 від 15.12.2016 року виданого Гусятинською ЛКК; витягу із акту огляду МСЕК №012346 від 08.06.2000 року виданого Тернопільський обласний центр медико-соціальної експертизи» Тернопільська міжрайонна МСЕК (а.с.6, 13, 14).

Заявник зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 , про що свідчить довідка про реєстрацію місця проживання №22 від 02.01.2020 року(а.с.4), фактично проживає в АДРЕСА_1 (дані з Акту обстеження матеріально-побутових умов проживання №221 від 19.06.2023 року складеного комісією Зеленівського старостинського округу Гримайлівської селищної ради(а.с.12), постійно доглядає і має на своєму утриманні брата ОСОБА_2 , 1983 року народження, який є інвалідом з дитинства ІІ групи внаслідок психічного розладу та престарілу бабусю ОСОБА_5 , 1939 року народження, про що свідчить довідка №39 від 01.02.2023 року видана Зеленівським старостинським округом Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області (а.с.11).

Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта Тернопільської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» № 789 від 30.11.2023 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки помірної розумової відсталості, с-м емоційно-вольової нестійкості, що досягає рівня вираженого недоумства. Дане захворювання є хронічним, стійким психічним розладом. ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Питання стороннього догляду не є компетенцією судово-психіатричної експертизи (а.с.51-52).

Відповідно до вимог ч.1 ст.41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ч.1 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Стаття 63 ч.4 ЦК України визначає, що опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Таким чином, призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Із матеріалів справи слідує, що заявник ОСОБА_1 доводиться рідним братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Як видно із рішення №89 від 14.03.2024 року «Про затвердження Подання органу і піклування про доцільність призначення опікуна» та змісту Подання про можливість призначення опікуном гр. ОСОБА_1 у випадку визнання ОСОБА_2 недієздатним, орган опіки та піклування визнає доцільним призначення заявника гр. ОСОБА_1 , який зареєстрований за адресою с. Велика Березовиця Тернопільського району та фактично проживає в с.Паївка Чортківського району опікуном над своїм братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.83, 84).

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним опіки та призначення заявника опікуном є обґрунтованою, обставини, наведені нею, знайшли підтвердження під час судового розгляду справи та підлягають до задоволення.

Згідно ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Роз`яснити заявнику, представнику заінтересованої особи, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного у абзаці 4 резолютивної частини цього рішення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 5, 13, 81, 89, 247, 263-265, 268, 293, 295, 299, 300, 354 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації АДРЕСА_2 , фактичне місце проживання АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_6 , РНОКПП НОМЕР_7 ), в інтересах якого діє адвокат Черніцький Іван Романович (напідставі ордерусерії ВО№1058537від 17.08.2023року) заінтересовані особи: відділ соціального захисту та охорони здоров`я населення Гусятинської селищної ради Чортківського району Тернопільської області (адреса смт. Гусятин, провулок Героїв Майдану, 1, Чортківського району Тернопільської області), Гримайлівська селищна рада Чортківського району Тернопільської області (адреса смт. Гримайлів, вулиця Мазепи, 8, Чортківського району Тернопільської області) про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с.Паївка Гусятинського району, Тернопільської області, жителя АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_8 .

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_8 , жителем АДРЕСА_1 та призначити його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації АДРЕСА_2 , місце проживання АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_6 , РНОКПП НОМЕР_7 .

Строк дії рішення 2 (два) роки з дня набрання ним законної сили.

Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 300 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 15 квітня 2024 року.

Суддя Елла МИТРАЖИК

Присяжний: Надія РЕШЕТИЛО

Присяжний: Олександра МАЧУЖЕНКО

СудГусятинський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118701449
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —596/1301/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні