Ухвала
від 21.02.2024 по справі 596/1301/23
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"21" лютого 2024 р. Справа № 596/1301/23

Провадження № 2-о/596/4/2024

Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Митражик Е.М.

присяжних Решетило Н.О.

Мачуженко О.С.

за участю: секретаря судового засідання Кузик М.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Гусятин матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: відділ соціального захисту та охорони здоров`я населення Гусятинської селищної ради Чортківського району Тернопільської області, Гримайлівська селищна рада Чортківського району Тернопільської області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Черніцький І.Р., заінтересовані особи: відділ соціального захисту та охорони здоров`я населення Гусятинської селищної ради Чортківського району Тернопільської області, Гримайлівська селищна рада Чортківського району Тернопільської області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна. В заяві просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , недієздатним, встановити на ним опіку та призначити заявника ОСОБА_1 його опікуном.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області від 14.09.2023 року по справі відкрито провадження та призначено її до розгляду по суті в порядку окремого провадження.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області від 03.10.2023 року залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи - Гримайлівську селищну раду Чортківського району Тернопільської області.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області від 24.10.2023 року провадження у справі було зупинено та призначено судовопсихіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2

02.01.2024 року до Гусятинського районного суду Тернопільської області з Тернопільської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» надійшли матеріали справи №596/1301/23 та висновок судово-психіатричного експерта №789 від 30.11.2023 року.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області від 03.01.2024 року провадження у справі було поновлено.

Представник заявника адвокат Черніцький І.Р. подав до суду клопотання про залучення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю АДРЕСА_1 з числа адвокатів Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвоката для надання правової допомоги на підставі ст.293 ЦПК України.

Заявник ОСОБА_1 , його представник адвокат Черніцький І.Р. в судове не з`явилися, від адвоката Черніцького І.Р. до суду надійшло клопотання про розгляд клопотання про залучення адвоката з числа адвокатів Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в його відсутності, просить задоволити клопотання.

Представник органу опіки та піклування Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про слухання справи в відсутності їх представника.

Суд, розглянувши клопотання представника заявника, приходить до наступного.

Відповідно до ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Згідно ч.1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» № 3022-ІХ від 10.04.2023 статтю 293 ЦПК України доповнено частиною 5 такого змісту: «У випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.».

Також згідно з цим законом перше речення абзацу першого частини першої статті 299 викладене в такій редакції: «1. Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування».

Даний закон набрав чинності 03.08.2023 та відповідно до ч. 3 ст. 3 ЦПК України з цієї дати підлягає застосуванню під час здійснення провадження в цивільних справах.

Так, згідно з п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

За змістом ч. 1, 2 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Відтак з 03.08.2023 року у справах, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна обов`язковою є участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною.

Згідно з вимогами п.24 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

В свою чергу ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено, що безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Згідно з ч.4 ст.19 Закону у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Враховуючи відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_2 адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання фізичної особи недієздатною, суд вважає, що клопотання представника заявника адвоката Черніцького І.Р. підставне та є необхідним залучити для надання особі, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 , безоплатної вторинної правничої допомоги - адвоката з числа адвокатів Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На підставі викладеного та керуючись ст. 59 Конституції України, ст.ст. 13,14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», ст. 299, 260, 261 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 адвоката Черніцького Івана Романовича задовільнити.

Залучити адвоката з числа адвокатів Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги особі, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 , з метою забезпечення представництва та захисту його прав та інтересів.

Копію ухвали надіслати до Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Тернопіль вул. За Рудкою, 33, офіс 603, для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Елла МИТРАЖИК

Присяжні Надія РЕШЕТИЛО

Олександра МАЧУЖЕНКО

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117138851
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —596/1301/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні