Ухвала
від 23.10.2023 по справі 136/1932/23
ЛИПОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/1932/23

провадження № 2/136/431/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.10.2023 м. Липовець

Суддя Липовецького районного суду Вінницької області Шпортун С.В., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу "Приборівська гімназія Турбівської селищної ради Вінницького району Вінницької області" про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

ВСТАНОВИВ :

У провадженні суду перебуває вищевказана цивільна справа, у якій ухвалою суду від 09.10.2023 було вирішено здійснювати розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

20.10.2023 представником відповідача Комунального закладу "Приборівська гімназія Турбівської селищної ради Вінницького району Вінницької області" Фурманюк О.М. було надано до суду клопотання про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження, мотивуючи тим, що позивачем, зокрема: не було визначено ціни позову; дана справа має суттєве значення для відповідача та містить значний суспільний інтерес; обраний позивачем спосіб захисту є виключним, оскільки ще не застосовувався в Україні; обсяг та характер доказів зазначених у позові не дає позивачеві можливості ефективно захистити свої права. Разом з цим, є потреба у виклику та допиті свідків, збільшенні кола відповідачів.

Суд, вивчивши та дослідивши клопотання та матеріали цивільної справи, встановив, що на вирішення суду позивачем поставлено наступні вимоги:

- визнати протиправним та скасувати наказ директора Комунального закладу "Приборівська гімназія Турбівської селищної ради Вінницького району Вінницької області" від 08.09.2023 «Про звільнення вчителя історії ОСОБА_1 »

- поновити ОСОБА_1 на роботі в Комунальному закладі "Приборівська гімназія Турбівської селищної ради Вінницького району Вінницької області" на посаді вчителя історії з 09.09.2023.

- стягнути з Комунального закладу "Приборівська гімназія Турбівської селищної ради Вінницького району Вінницької області" на користь ОСОБА_2 середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 09.09.2023 по дату поновлення на роботі із розрахунку 231,03 грн. за кожен день вимушеного прогулу.

За правилами ч.1 ст..19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до ч.4 вказаної статті, визначено для яких категорій справ визначене спрощене позовне провадження, зокрема : справ, що виникають з трудових відносин; справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Участині шостій статті 19 ЦПК України визначено, що для цілей цьогоКодексумалозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи, що положеннястатті 19 ЦПК Українив структурі законодавчого акта розташовані середЗагальних положень процесуального закону, суд має право віднести справу до категорії малозначних на будь-якій стадії її розгляду. При цьому за змістомпункту 1 частини шостої цієї статтісправи, зазначені в ньому, є малозначними в силу притаманних їм властивостей, виходячи з ціни пред`явленого позову та його предмета.

Як було встановлено судом, позивач звернувся до суду позовом, що виникає з трудових відносин, ціна позову на момент розгляду справи з урахуванням розміру середнього заробітку відповідно до доданої до позову довідки не перевищує ста розмірів прожиткового мінімумудля працездатнихосіб,отож справає незначної складності для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Тоді як наведені відповідачем мотиви у клопотанні про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження зводяться до виклику свідків, збільшення обсягу відповідачів, та формальні посилання на значний суспільний інтерес, які жодним чином не обґрунтовані належними та допустимими доказами, а відповідні клопотання разом із заявою не подані, інші доводи у заяві зводяться до суб`єктивного ставлення відповідача до позову та ініціатора.

Таким чином обсяг та характер доказів дозволяє суду здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, разом з цим, суд вважає за доцільне проводити його із викликом сторін з метою забезпечення реалізації сторонами своїх прав визначених ЦПК України, з`ясування їх думки щодо характеру спірних правовідносин, предмету доказування у даній справі.

За таких обставин суд задовольняє клопотання частково.

На підставі викладеного та керуючись ст.43, 260, 277, 279 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити клопотання відповідача частково.

Перейти дорозгляду цивільноїсправи запозовом ОСОБА_1 до Комунальногозакладу "Приборівськагімназія Турбівськоїселищної радиВінницького районуВінницької області"про поновленняна роботіта стягненнясереднього заробіткуза часвимушеного прогулу, - за правиламиспрощеного позовногопровадження ізвикликом сторін на 08.11.2023 об 11:00 годині, про що повідомити учасників цивільної справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Світлана ШПОРТУН

Дата ухвалення рішення23.10.2023
Оприлюднено27.10.2023
Номер документу114435671
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —136/1932/23

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні