Ухвала
від 19.10.2023 по справі 761/14878/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/14878/22

Провадження № 2/761/645/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Романишеної І.П.,

за участі секретаря Решти Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про застосування заходу примусу до свідка у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради "Київський обласний перинатальний центр" про визнання протиправними та скасування наказів, поновлення на роботі,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває вказана цивільна права.

Ухвалою суду від 22.08.2022р. справу призначено до розгляду в порядку загального позовного провадження.

На підставі ухвали суду від 15.02.2023р., прийнято рішення про закриття підготовчого провадження та призначено справу до розгляду по суті, а також задоволено клопотання представника позивача про допит свідків ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

В судове засідання учасники судового розгляду не з`явилися, повідомлялися про розгляд справи належним чином, від сторони позивача та відповідача надійшла заява про проведення судового засідання за їх відсутності.

В свою чергу, стороною позивача було заявлено клопотання про застосування заходів процесуального примусу щодо приводу до суду свідка ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 69 ЦПК України свідком може бути кожна особа, якій відомі будь-які обставини, що стосуються справи. Свідок зобов`язаний з`явитися до суду за його викликом у визначений час і дати правдиві показання про відомі йому обставини. За відсутності заперечень учасників справи свідок може брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції. Суд може дозволити свідку брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції незалежно від заперечень учасників справи, якщо не може з`явитися до суду до суду через хворобу, похилий вік, інвалідність або з інших поважних причин.

Згідно ч. 1 ст. 147 ЦПК України належно викликаний свідок, який без поважних причин не з`явився на судове засідання або не повідомив про причини неявки, може бути підданий приводу через відповідні органи Національної поліції України з відшкодуванням у дохід держави витрат на його здійснення.

Так, після призначення цивільної справи до розгляду по суті судові засідання неодноразово відкладалися у зв`язку з неявкою свідків в судові засідання.

В матеріалах справи міститься рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення з вмістом судової повістки свідку ОСОБА_3 (том.1, ас.188), однак останній в судове засідання не з`явився, а в подальшому поштові відправлення на ім`я свідка поверталися на адресу суду з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою". При цьому, жодних повідомлень про наявність поважних причин неможливості явки до суду, свідком надано не було, а сторона позивача наполягає на допиті ОСОБА_3 в якості свідка, з метою повноти та об`єктивності у розгляді справи та з`ясування питань, що стосуються предмету спору.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне застосувати щодо свідка ОСОБА_3 примусовий привід до суду.

Зважаючи на вимоги ч. 3 ст. 147 ЦПК України суд вважає за необхідне направити дану ухвалу на виконання до відділу поліції №2 Бучанського районного управління поліції ГУНП в Київській області, тобто за місцем проживання свідка.

При цьому, суд звертає увагу працівника поліції, який здійснюватиме привід, на норми ст. 70 та ч. 4 ст. 147 ЦПК України, які передбачають наступне.

Так, стаття 70 ЦПК України визначає, що не можуть бути допитані як свідки:

1) недієздатні фізичні особи, а також особи, які перебувають на обліку чи на лікуванні у психіатричному лікувальному закладі і не здатні через свої фізичні або психічні вади правильно сприймати обставини, що мають значення для справи, або давати показання;

2) особи, які за законом зобов`язані зберігати в таємниці відомості, що були довірені їм у зв`язку з наданням професійної правничої допомоги або послуг медіації під час проведення позасудового врегулювання спору, - про такі відомості;

3) священнослужителі - про відомості, одержані ними на сповіді віруючих;

4) судді та присяжні - про обставини обговорення в нарадчій кімнаті питань, що виникли під час ухвалення судового рішення, або про інформацію, що стала відома судді під час врегулювання спору за його участю;

5) інші особи, які не можуть бути допитані як свідки згідно із законом чи міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, без їхньої згоди. Особи, які мають дипломатичний імунітет, не можуть бути допитані як свідки без їхньої згоди, а представники дипломатичних представництв - без згоди дипломатичного представника.

Норми ч. 4 ст. 147 ЦПК України передбачають, що не підлягають приводу в суд особи, які не можуть бути допитані відповідно до статті 70 цього Кодексу, а також малолітні та неповнолітні особи, вагітні жінки, особи з інвалідністю I і II груп, особи, які доглядають дітей віком до шести років або дітей з інвалідністю.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 69, 147, 353 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про застосування заходу примусу до свідка, - задовольнити.

Здійснити привід свідка у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради "Київський обласний перинатальний центр" про визнання протиправними та скасування наказів, поновлення на роботі, а саме:

Доставити свідка ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 , відомий номер телефону НОМЕР_1 ) у приміщення Шевченківського районного суду м. Києва (каб. 707) для участі у судовому засіданні, яке призначено на 27.11.2023р. о 10:00 год.

Виконання ухвали покласти на відділ поліції № 2 Бучанського районного управління поліції ГУ НП в Київській області.

Зобов`язати працівника поліції, який здійснюватиме привід, оголосити свідку ухвалу про привід до суду.

Зобов`язати працівника поліції, який здійснюватиме привід, перевірити, чи вказана особа може бути піддана примусовому приводу відповідно до ч. 4 ст. 147 ЦПК України, та за наявності документально підтверджених перешкод, ухвалу про привід відносно цієї особи слід повернути без виконання.

Зобов`язати працівника поліції, який виконує ухвалу про привід до суду, у разі неможливості здійснення приводу, через начальника Бучанського районного управління поліції ГУНП в Київській області негайно повернути її суду з письмовим поясненням причин невиконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ І.П. РОМАНИШЕНА

Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено31.10.2023
Номер документу114515147
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправними та скасування наказів, поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —761/14878/22

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мельник Ярослав Сергійович

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мельник Ярослав Сергійович

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Романишена І. П.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Романишена І. П.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Романишена І. П.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Романишена І. П.

Рішення від 20.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Романишена І. П.

Рішення від 20.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Романишена І. П.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Романишена І. П.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Романишена І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні