Ухвала
від 30.10.2023 по справі 520/15816/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ

Справа № 520/15816/19

Провадження № 2-др/947/100/23

УХВАЛА

30.10.2023 року

Суддя Київського районного суду м.Одеси Калініченко Л.В., оглянувши матеріали справи за заявою представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 про ухвалення додаткового судового рішення по справі №520/15816/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Група компаній «Глобальні бізнес рішення»</a> до ОСОБА_3 , правонаступником якого є ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Дишлева Тетяна Володимирівна, Публічне акціонерне товариство «БАНК ВОСТОК», про визнання недійсним та скасування дубліката свідоцтва, скасування записів про державну реєстрацію речового права, та за зустрічним позовом ОСОБА_3 , правонаступником якого є ОСОБА_1 , до Товариства з обмеженою відповідальністю «Група компаній «Глобальні бізнес рішення»</a>, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Дишлева Тетяна Володимирівна, державний реєстратор КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» Никифоров Володимир Олександрович, Публічне акціонерне товариство «БАНК ВОСТОК», про скасування записів про державну реєстрацію речового права,

В С Т А Н О В И В:

24.10.2023 року на електронну скриньку Київського районного суду міста Одеси в електронній формі надійшла заява представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 про ухвалення додаткового судового рішення по справі №520/15816/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Група компаній «Глобальні бізнес рішення»</a> до ОСОБА_3 , правонаступником якого є ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Дишлева Тетяна Володимирівна, Публічне акціонерне товариство «БАНК ВОСТОК», про визнання недійсним та скасування дубліката свідоцтва, скасування записів про державну реєстрацію речового права, та за зустрічним позовом ОСОБА_3 , правонаступником якого є ОСОБА_1 , до Товариства з обмеженою відповідальністю «Група компаній «Глобальні бізнес рішення»</a>, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Дишлева Тетяна Володимирівна, державний реєстратор КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» Никифоров Володимир Олександрович, Публічне акціонерне товариство «БАНК ВОСТОК», про скасування записів про державну реєстрацію речового права.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду, справу за вказаною заявою розподілено судді Калініченко Л.В.

Матеріали справи передані головуючому по справі по виходу з частини щорічної основної відпустки 30.10.2023 року.

Оглянувши матеріали справи, суддя дійшла до наступного висновку.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульованоЦПК України. Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов.

У відповідності до положень ч.1 ст. 270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення.

Статтею 182 ЦПК України передбачено, що при розглядісправи судомучасники справивикладають своївимоги,заперечення,аргументи,пояснення,міркування щодопроцесуальних питаньу заявахта клопотаннях,а такожзапереченнях протизаяв іклопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

Отже, заява учасника справи про ухвалення додаткового рішення суду належить до заяв з процесуальних питань, вимоги до яких передбачені статтею 183 ЦПК України.

Частиною 2 вказаної статті врегульовано, що будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити щокрема:

1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

7) інші відомості, що вимагаються цим Кодексом.

Подана до суду заява в порушення вказаних приписів процесуального законодавства не містить відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у заявника по справі.

Поряд з цим, судом приймається, що заява від імені ОСОБА_1 подана через представника уповноваженим адвокатом.

Частиною 6 статті 14 ЦПК України передбачено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

За наслідком викладеного вбачається, що представник ОСОБА_1 ОСОБА_2 будучи адвокат, у відповідності до положень ст.. 14 ЦПК України зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, про що повинен зазначити відомості у поданій до суду заяві.

Однак, подана до суду заява, вказаних відомостей не містить.

Крім того, частиною 2 статті 14 ЦПК України також передбачено, що позовні та інші заяви, скарги та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов`язковій реєстрації в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в день надходження документів.

Частиною 6 статті 43 ЦПК України передбачено, що процесуальні документив електроннійформі маютьподаватися учасникамисправи досуду звикористанням Єдиноїсудової інформаційно-телекомунікаційноїсистеми в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Як вбачається, заява від імені ОСОБА_1 в порушення вищевказаних вимог, подана до суду адвокатом в електронній формі шляхом скерування на електронну скриньку суду, однак без використання Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Згідно ч. 4ст. 183 ЦПК України, суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Суд повертає заяву (клопотання, заперечення) її заявнику без розгляду також у разі, якщо вона подана особою, яка відповідно дочастини шостоїстатті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Враховуючи, що заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.183 ЦПК України, а також особою яка відповідно дочастини шостоїстатті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, подана до суду заява від імені ОСОБА_1 підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Керуючись ст. 14, 43, 182, 183, 246, 261, 270, 352 - 354 ЦПК України, суддя,

У Х В А Л И В:

Заяву представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 про ухвалення додаткового судового рішення по справі №520/15816/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Група компаній «Глобальні бізнес рішення»</a> до ОСОБА_3 , правонаступником якого є ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Дишлева Тетяна Володимирівна, Публічне акціонерне товариство «БАНК ВОСТОК», про визнання недійсним та скасування дубліката свідоцтва, скасування записів про державну реєстрацію речового права, та за зустрічним позовом ОСОБА_3 , правонаступником якого є ОСОБА_1 , до Товариства з обмеженою відповідальністю «Група компаній «Глобальні бізнес рішення»</a>, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Дишлева Тетяна Володимирівна, державний реєстратор КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» Никифоров Володимир Олександрович, Публічне акціонерне товариство «БАНК ВОСТОК», про скасування записів про державну реєстрацію речового права - повернути заявникові без розгляду.

Роз`яснити заявникові, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Калініченко Л. В.

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114525186
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію речового права

Судовий реєстр по справі —520/15816/19

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сегеда С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні