Ухвала
від 31.10.2023 по справі 305/2140/21
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 305/2140/21

Провадження по справі 2/305/27/23

УХВАЛА

про залучення правонаступника сторони у справі

31.10.2023. Рахівський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючої судді Марусяк М.О.

секретаря судового засідання Вербещука В.А.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м. Рахів клопотання заступника керівника обласної прокуратури Горковенко Максима залучення до участі у справі правонаступника третьої особи по справі за позовом Закарпатської обласної прокуратури, в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації до Рахівської районної державної адміністрації Закарпатської області, ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, Державне підприємство"Ясінянськелісомисливське господарство" про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку та повернення земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Рахівського районного суду Закарпатської області знаходиться цивільна справа за позовною заявою Закарпатської обласної прокуратури, в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації до Рахівської районної державної адміністрації Закарпатської області, ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, Державне підприємство"Ясінянськелісомисливське господарство" про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку та повернення земельної ділянки.

17.10.2023 заступник керівника Закарпатськоїобласної прокуратури Горковенко Максим, надіслав до суду клопотання про залучення до участі у справі правонаступника третьої особи Державного підприємства"Ясінянськелісомисливськегосподарство"-Державне спеціалізованегосподарське підприємство"ЛісиУкраїни"в особіфілії "Ясінянськелісомисливськегосподарство"Державного спеціалізованогогосподарського підприємства"ЛісиУкраїни".Клопотання мотивує тим, що судом залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Державне підприємство "Ясінянськелісомисливське господарство". Разом з тим, на підставі наказу Державного агентства лісових ресурсів України №881 від 28.10.2022 «Про припинення державного підприємства «Ясінянське лісомисливське господарство» та затвердження складу Комісії з припинення» вирішено припинити державне підприємство «Ясінянське лісомисливське господарство» (код ЄДРПОУ - 22114684) шляхом реорганізації, а саме - приєднання до державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ - 44768034). Наказом Державного агентства лісових ресурсів України № 145 від 17.01.2023 «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Ясінянське лісомисливське господарство» затверджено відповідний передавальний акт від 16.01.2023. Згідно з вказаним актом спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником всього майна, усіх прав та обов`язків державного підприємства «Ясінянське лісомисливське господарство». Отже, правонаступником майна, прав та обов`язків державного підприємства «Ясінянське лісомисливське господарство» на даний час є державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», при цьому, функції держави в лісовій галузі на території Рахівського району Закарпатської області здійснює створений ДСГП «Ліси України» відокремлений підрозділ - філія «Ясінянське лісомисливське господарство» ДСГП «Ліси України».

Прокурор Ластовичак В.Ю. у підготовче засідання не з`явився. 31.10.2023 подав через канцелярію суду заяву, в якій просив розглянути клопотання про залучення до участі у справі правонаступника третьої особи без його участі. Просить таке задовольнити з підстав наведених у клопотанні.

Представник відповідача Рахівської районноїдержавної адміністраціїЗакарпатської області у підготовче засідання не з`явився. Голова державної адміністрації В. Кич 16.10.2023 подав через анцелярію суду заяву, в якій просив розглянути справу за відсутності їх представника. Позовні вимоги не визнають. Просять відмовити у задоволенні позову у повному обсязі.

Представник відповідача ОСОБА_1 , адвокат Сойма І.Ю. у підготовче засідання не з`явився. 31.10.2023 подав через канцелярію суду заяву, в якій просив розглянути клопотання про залучення до участі у справі правонаступника третьої особи без його участі. Не заперечувє проти задоволення клопотання.

Представник третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору, Державного підприємства "Ясінянське лісомисливське господарство" у підготовче засідання не з`явився. Представник третьої особи, Франц Т.В. 15.03.2022 надіслала до суду електронною поштою клопотання, в якому просила розглянути справу без участі їх представника. Позовні вимоги підтримують.

На підставі ч.2ст.247ЦПК України,фіксування судового засідання технічними засобами не проводилось.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення через наступне.

На підставі наказу Державного агентства лісових ресурсів України № 881 від 28.10.2022 «Про припинення державного підприємства «Ясінянське лісомисливське господарство» та затвердження складу Комісії з припинення» вирішено припинити державне підприємство «Ясінянське лісомисливське господарство» (код ЄДРПОУ - 22114684) шляхом реорганізації, а саме - приєднання до державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ - 44768034).

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України № 145 від 17.01.2023 «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Ясінянське лісомисливське господарство» затверджено відповідний передавальний акт від 16.01.2023. Згідно з вказаним актом спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником всього майна, усіх прав та обов`язків державного підприємства «Ясінянське лісомисливське господарство».

У відповідності до ч.1 ст.55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Отже, правонаступником майна, прав та обов`язків державного підприємства «Ясінянське лісомисливське господарство» на даний час є Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», при цьому, функції держави в лісовій галузі на території Рахівського району Закарпатської області здійснює створений ДСГП «Ліси України» відокремлений підрозділ - філія «Ясінянське лісомисливське господарство» ДСГП «Ліси України».

За таких обставин, суд вважає, що у справі слід замінити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Державне підприємство «Ясінянське лісомисливське господарство» на її правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Ясінянське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України»

Відповідно до вимог п.2 ч.2 ст.198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах встановленого цим Кодексом строку з підстав залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Керуючись ст.ст. 55, 189, 198, 259-261, 353-355 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заступника керівника Закарпатськоїобласної прокуратури Горковенко Максима про залучення до участі у справі правонаступника третьої особи, задовольнити.

Залучити доучасті всправі запозовом Закарпатської обласноїпрокуратури,в інтересахдержави вособі Закарпатськоїобласної державноїадміністрації доРахівської районноїдержавної адміністраціїЗакарпатської області, ОСОБА_1 ,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна стороніпозивача,Державне підприємство"Ясінянськелісомисливськегосподарство"про визнаннянезаконним таскасування розпорядження,визнання недійснимдержавного актана правовласності наземельну ділянкута поверненняземельної ділянки- Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» (01601, м. Київ, вул. Руставелі Шота, 9А, код ЄДРПОУ - 44768034) в особі філії «Ясінянське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (90630, вул. Грушевського, 13, смт. Ясіня, Рахівський район Закарпатська область, ідентифікаційний код відокремленого підрозділу - 45001575), як правонаступника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Державного підприємства «Ясінянське лісомисливське господарство».

Відкласти підготовче засідання на 11 год. 00 хв. 23 листопада 2023 року.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Головуюча: М.О. Марусяк

Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114548548
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку та повернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —305/2140/21

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Постанова від 03.10.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Куштан Б. П.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Куштан Б. П.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Куштан Б. П.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 14.04.2022

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні