Ухвала
від 31.10.2023 по справі 466/10879/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/10879/23

Провадження № 2-з/466/109/23

У Х В А Л А

про забезпечення доказів

31 жовтня 2023 року м. Львів

Шевченківський районний суд м. Львова

в складі: головуючий суддя Едер П. Т.

секретар с/з Настасяк Б. І.

з участю: представника позивача Змисли М. Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Змисли Марти Русланівни про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини,-

у с т а н о в и в:

13 жовтня 2023 року адвокат Змисла Марта Русланівна, яка діє в інтересах ОСОБА_1 звернулася до Шевченківського районного суду м. Львова із позовною заявою до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Львова від 17 жовтня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

24 жовтня 2023 року адвокат Змисла Марта Русланівна, яка діє в інтересах ОСОБА_1 на адресу суду подала клопотання про забезпечення доказів, у якій просить суд постановити ухвалу, якою: витребувати з Головного управління державної податкової служби України у Львівській області (79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35) інформацію про усі отримані ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , доходи за період з 01 січня 2022 року і дотепер, зокрема відомості з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків, або в будь-якій іншій формі, а також надати копію податкової декларації про майновий стан; витребувати з Головного управління державної податкової служби України у Львівській області (79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35) наступну інформацію: чи зареєстрований або був зареєстрований ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , як фізична особа-підприємець. У випадку, якщо так, то надати копії податкових декларацій за період 2022-2023 рік, а також будь-які звіти про доходи, що були подані ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , за даний період; чи здійснює ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , будь-яку господарську діяльність, направлену на отримання доходу, коли безпосередня участь цієї особи в організації такої діяльності є регулярною, постійною та суттєвою (засновник/співзасновник юридичної особи, найманий працівник?). Якщо так, то надати інформацію щодо найменування та ідентифікаційних номерів за ЄДРПОУ юридичних осіб, в яких ОСОБА_2 є засновником/співзасновником, найманим працівником, а також надати копії поданої такими юридичними особами податкової звітності за 2022-2023 рік.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 адвокат Змисла М. Р. підтримала клопотання та просила таке задовольнити.

У судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з`явився, 25.10.2023 на адресу суду подав клопотання про відкладення розгляду справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 118 ЦПК України, неявка учасників справи не перешкоджає розгляду заяви про забезпечення доказів.

Суд, заслухавши доводи представника позивача, вивчивши подане клопотання про забезпечення доказів, приходить наступного висновку.

Згідно з ч. 1 ст. 116 ЦПК України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Відповідно до ч. 2 ст. 116 ЦПК України, способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Згідно з ч. 3 ст. 116 ЦПК України, заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Вимоги, що ставляться до форми та змісту заяви про забезпечення доказів, визначені положеннями ст. 117 ЦПК України.

Відповідно до п. п. 4-5 ч. 1 ст. 117 ЦПК України, у заяві про забезпечення доказів зазначається: докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні; обґрунтування необхідності забезпечення доказів.

Відповідно до статті 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, які мають значення для вирішення справи.

За змістом наведених норм обов`язковою умовою для вжиття судом заходів щодо забезпечення доказів є встановлення обставин, які дають підстави для висновку, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Обов`язок доведення таких обставин покладається на особу, яка звертається до суду із заявою про забезпечення доказів.

Аналізуючи положення ЦПК України у зіставленні з вимогами заявника насамперед слід зауважити, що процесуальний механізм забезпечення доказів, зокрема шляхом їх витребування, призначений для того, щоб отримати/зберегти ті докази, щодо яких існують достатні підстави вважати, що з часом їх може бути безповоротно втрачено або збирання або подання останніх стане згодом неможливим чи утрудненим.

Тобто забезпечення доказів - це механізм не лише здобути докази, які стосуються предмета доказування і мають значення/потрібні для вирішення справи, а й насамперед запобігти їх імовірній втраті у майбутньому. Щодо останнього, то ризик такої втрати повинен ґрунтуватися на об`єктивних фактах і тільки в сукупності усіх наведених умов суд може вжити заходів для забезпечення доказів.

Аналогічний правовий висновок викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 03 липня 2019 року у справі № 9901/845/18.

Разом з тим, заяву про забезпечення доказів, подану в порядку статей 116-117 ЦПК України, слід відрізняти від клопотання про витребування доказів, яке може бути подане учасником справи відповідно до статті 84 ЦПК України, оскільки вони є різними за своєю правовою природою.

Більш того, потрібно розрізняти витребування доказів як спосіб забезпечення доказів, що в майбутньому можуть бути втрачені або їх подання виявиться ускладненим (статті116-119 ЦПК України), та витребування доказів як допомогу суду особам, котрі беруть участь у справі, у поданні відповідно доказу, який неможливо отримати самостійно (стаття 84 ЦПК України).

Суд при вирішенні питання про забезпечення доказів має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення доказів; забезпечення збалансованості прав та інтересів сторін; наявності взаємозв`язку між забезпеченням доказів, витребуванням певної інформації, і предмету позовних вимог, а також запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб учасників даного судового процесу, а також те, що є наявні підстави вважати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Ці обставини суд вважає істотними і необхідними для забезпечення доказів.

З аналізу вищенаведених норм, з метою забезпечення права на судовий захист та враховуючи неможливість отримання відповідних доказів заявником, зазначені письмові докази підлягають витребуванню.

За таких обставин, суд вважає заяву про забезпечення доказів обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 76, 77, 84, 116, 117, 260, 353 ЦПК України, суд,-

п о с т а н о в и в:

клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Змисли Марти Русланівни про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини - задовольнити.

Витребувати у Головного управління державної податкової служби України у Львівській області (79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35)

- інформацію про усі отримані ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , доходи за період з 01 січня 2022 року і дотепер, зокрема відомості з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків, або в будь-якій іншій формі, а також надати копію податкової декларації про майновий стан.

Витребувати з Головного управління державної податкової служби України у Львівській області (79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35) наступну інформацію:

- чи зареєстрований або був зареєстрований ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , як фізична особа-підприємець. У випадку, якщо так, то надати копії податкових декларацій за період 2022-2023 рік, а також будь-які звіти про доходи, що були подані ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , за даний період;

- чи здійснює ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , будь-яку господарську діяльність, направлену на отримання доходу, коли безпосередня участь цієї особи в організації такої діяльності є регулярною, постійною та суттєвою (засновник/співзасновник юридичної особи, найманий працівник?). Якщо так, то надати інформацію щодо найменування та ідентифікаційних номерів за ЄДРПОУ юридичних осіб, в яких ОСОБА_2 є засновником/співзасновником, найманим працівником, а також надати копії поданої такими юридичними особами податкової звітності за 2022-2023 рік.

Якщо ухвала про забезпечення доказів на момент її скасування була виконана повністю або частково - отримані судом докази (показання свідків, висновки експертів тощо) не можуть бути використані в іншій справі.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Львівського апеляційного суду.

Суддя: П. Т. Едер

СудШевченківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114550048
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —466/10879/23

Постанова від 10.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Постанова від 10.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Рішення від 01.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні