Рішення
від 01.12.2023 по справі 466/10879/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/10879/23

Провадження № 2/466/2367/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 листопада 2023 року м. Львів

Шевченківський районний суд м. Львова

в складі: головуючий суддя Едер П. Т.

секретаря с/з Настасяк Б. І.

з участю: представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Львові цивільну справу в порядку спрощеного позовного провадження за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини,-

у с т а н о в и в:

13 жовтня 2023 року адвокат Змисла Марта Русланівна, яка діє в інтересах ОСОБА_4 звернулася до Шевченківського районного суду м. Львова із позовною заявою до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини, у якій просить суд ухвалити рішення, яким стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , аліменти на утримання сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі 10000,00 грн. (десять тисяч гривень 00 копійок) щомісячно, починаючи з дня пред`явлення позову та до досягнення дитиною повноліття; стягнути з ОСОБА_2 понесені витрати на правову допомогу (а. с. 1-3).

Стислий виклад позиції позивача.

Обґрунтування позивача.

13 грудня 2014 року ОСОБА_4 та ОСОБА_2 зареєстрували шлюб, який рішенням Шевченківського районного суду м. Львова від 19.10.2021 розірвано.

У шлюбі у сторін народився син ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Позивач зазначила, що після розірвання шлюбу дитина проживає разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 . Вона самостійно займається вихованням та розвитком сина, а батько не бере достатньої участі в матеріальному утриманні дитини.

У зв`язку з повномасштабним вторгненням рф на територію України вона із малолітнім сином виїхала у Федеративну Республіку Німеччину з метою забезпечення безпеки та уникнення наслідків для життя і здоров`я сина.

На даний час малолітній син навчається у початковій школі «Малюк» Львівської міської ради за сімейною формою навчання та на території Німеччини здобуває додаткову освіту. Дитина відвідує 3 клас в навчальному закладі Dellengarten Grundschule. Крім цього, малолітній син відвідує курси німецької мови з метою вільного спілкування з однолітками та здобуття освіти за кордоном, відвідує різні гуртки, зокрема гурток плавання, гандболу та гри у шахи.

З метою гармонійного розвитку дитини, забезпечення належних умов для його проживання, ОСОБА_4 орендує житло на території Німеччина та матір створила всі необхідні умови для життя та розвитку дитини. Зокрема, ОСОБА_4 є ФОПом.

Позивач вказала, що вона систематично приїжджає в Україну з дитиною, зважаючи на потребу участі батька в житті та вихованні дитини, а також на необхідність підтримання дитиною сталих відносин із родиною.

ОСОБА_4 має також неповнолітню доньку від попереднього шлюбу, ОСОБА_6 , 2007 року народження, яка також проживає разом з нею та дитина перебуває на повному утриманні матері.

Витрати, які щомісячно несе позивач включають витрати на продукти харчування, оплату комунальних послуг, купівлю одягу, канцелярського приладдя, книжок, іграшок, предметів гігієни, витрати, пов`язані із дозвіллям та лікуванням.

Попри те, що дитина проживає разом з матір`ю на території іноземної держави, де вартість цін є значно вища у порівнянні із цінами в Україні, розрахунок витрат прив`язується до цін в Україні, зважаючи на те, що матір з дитиною проживає на території іноземної держави тимчасово та після закінчення збройного конфлікту повернеться з дитиною в Україну.

У розрахунок витрат на утримання дитини включені всі витрати із покриття базових потреб на дитину, які забезпечують належний рівень розвитку та життя, а загальна сума витрат на дитину в місяць складає 20000,00 грн.

Тому вважає, що існують достатні підстави для стягнення з ОСОБА_2 аліментів в розмірі 10000,00 грн., виходячи з рівного обов`язку батьків матеріально утримувати дітей.

Зазначила, що відповідач офіційно працевлаштований в страховій компанії «Дністер», де отримує щомісячний офіційний дохід в розмірі 20000,00 грн. Крім того, займається підприємницькою діяльністю та є фізичною особою-підприємцем, який здійснює діяльність у сфері страхування та пенсійного забезпечення. Крім того, є директором низки юридичних осіб, від діяльності яких отримує щомісячний дохід. Зокрема є директором ТОВ «Компанія «Інвестко», ПрАТ «Дністер-життя», ТОВ «Компанія «Активко».

Відтак, орієнтовний щомісячний дохід ОСОБА_7 складає 40000,00 грн., що є, на думку позивача, достатньою сумою аби сплачувати аліменти на дитину в заявленому розмірі.

З огляду на викладене, просить суд ухвалити рішення, яким задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Обґрунтування заперечень відповідача.

09 листопада 2023 року на адресу суду відповідачем ОСОБА_2 подано відзив на позовну заяву, у якому позовні вимоги визнав частково (а. с. 48-55).

Відповідач зазначив, що після розірвання шлюбу син залишився проживати з позивачем, однак з грудня 2021 року вона почала обмежувати час його зустрічей із сином, а з березня 2022 року його зустрічі із сином практично повністю припинилися.

Відповідач заперечив твердження позивача, що вона із сином систематично приїжджає на територію України, зважаючи на потребу участі батька у житті та вихованні дитини. За останні десять місяців 2023 року він із сином не бачилися жодного разу.

Відповідач зазначив, що на даний час він працює у АСК «Дністер» і його дохід за 2023 рік становить в середньому 9353 грн. на місяць. Також він є керівником юридичних осіб: ТОВ «Компанія «Інвестко», ПрАТ «Дністер-життя», ТОВ «Компанія «Активко», по сумісництву працює в КТ «ТОВ «Дністер і компанія» та є зареєстрованим як ФОП.

Його дохід як ФОП за 2023 рік складає 8575 грн. В цілому його середньомісячний дохід орієнтовно складає 12000-13000 грн., що підтверджується Відомостями з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків щодо ОСОБА_2 за 2023 рік.

Крім того вказав, що у нього є ще одна неповнолітня дитина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на утримання якого він щомісячно перераховує аліменти в розмірі 3000,00 грн. Також на його утриманні перебувають двоє батьків-пенсіонерів ОСОБА_9 , 1957 року народження, який є особою з інвалідністю 1 групи підгрупи «Б» пожиттєво та матір ОСОБА_10 , 1957 року народження.

Відповідач також заперечив твердження позивача щодо ненадання ним матеріальної допомоги

Тому він згідний сплачувати аліменти на утримання дитини в розмірі 3000,00 грн. щомісячно.

13 листопада 2023 року на адресу суду представником позивача ОСОБА_4 адвокатом Змислою М. р. подано відповідь на відзив (а. с. 129-131), у якій сторона позивача вважає викладені у відзиві обставини такими, що не відповідають дійсним обставинам справи, а сума, яку пропонує відповідач до стягнення є недостатньою для гармонійного розвитку дитини. Відповідачем не доведено неможливості сплачувати аліменти на утримання дитини в сумі 10000,00 грн.

23 листопада 2023 року на адресу суду Львівською державною податковою інспекцією ГУ ДПС у Львівській області на виконання ухвали Шевченківського районного суду м. Львова від 31 жовтня 2023 року про забезпечення доказів надано інформацію станом на дату надання відповіді з Державного реєстру фізичних осіб платників податків стосовно ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Львова від 17 жовтня 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін (а. с. 26).

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 31 жовтня 2023 року задоволено клопотання представника позивача ОСОБА_4 адвоката Змисли Марти Русланівни про забезпечення доказів. Витребувано у Головного управління державної податкової служби України у Львівській області (79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35):

- інформацію про усі отримані ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , доходи за період з 01 січня 2022 року і дотепер, зокрема відомості з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків, або в будь-якій іншій формі, а також зобов`язано надати копію податкової декларації про майновий стан.

Витребувано з Головного управління державної податкової служби України у Львівській області (79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35) наступну інформацію:

- чи зареєстрований або був зареєстрований ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , як фізична особа-підприємець. У випадку, якщо так, то зобов`язано надати копії податкових декларацій за період 2022-2023 рік, а також будь-які звіти про доходи, що були подані ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , за даний період;

- чи здійснює ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , будь-яку господарську діяльність, направлену на отримання доходу, коли безпосередня участь цієї особи в організації такої діяльності є регулярною, постійною та суттєвою (засновник/співзасновник юридичної особи, найманий працівник?). Якщо так, то зобов`язано надати інформацію щодо найменування та ідентифікаційних номерів за ЄДРПОУ юридичних осіб, в яких ОСОБА_2 є засновником/співзасновником, найманим працівником, а також надати копії поданої такими юридичними особами податкової звітності за 2022-2023 рік (а. с. 44-45).

Фактичні обставини встановлені судом, зміст спірних правовідносин, оцінка доказів та висновки суду.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_4 адвокат Змисла М. Р. позовні вимоги підтримала в повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві, відповіді на відзив, просила такі задовольнити.

У судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 та його представник адвокат Бідула Г. Д. позовні вимоги визнали частково, відповідач надав пояснення, що аналогічні, викладеному відзиві на позовну заяву, просив зменшити розмір аліментів до 3000,00 грн.

Суд, заслухавши доводи учасників справи, з`ясувавши обставини справи, дослідивши зібрані по справі докази, приходить наступного висновку.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що сторони перебували у шлюбі, який рішенням Шевченківського районного суду м. Львова від 19 жовтня 2021 року розірвано (а. с. 4-5).

У шлюбі у сторін народився син ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , копія котрого долучена до матеріалів справи (а. с. 10).

Судовим розглядом спростовано доводи позивача ОСОБА_4 про рівень доходів відповідача ОСОБА_2 , що стверджується інформацією, наданою Львівською державною податковою інспекцією ГУ ДПС у Львівській області на виконання ухвали Шевченківського районного суду м. Львова від 31 жовтня 2023 року про забезпечення доказів, котра надійшла на адресу суду 23 листопада 2023 року.

Суд не приймає доводи позивача про ухилення відповідача від належного виконання обов`язків щодо утримання дитини, так як судовим розглядом встановлено, що відповідач періодично перераховував кошти на картковий рахунок позивача, що стверджується квитанціями, долученими до матеріалів справи (а. с. 72-114).

Відповідно до положень ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дітей, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Цей обов`язок є рівною мірою обов`язком як матері, так і батька.

Відповідно до вимог ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Статтями 183 та 184 СК України передбачено способи стягнення аліментів: у частці від заробітку або у твердій грошовій сумі та підстави стягнення аліментів одним із таких способів.

Згідно ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ст. 184 СК України, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

Позивачем не надано суду належних та допустимих доказів того, що обраний нею розмір аліментів є необхідним для забезпечення гармонійного розвитку дитини, враховуючи, що обов`язок по утриманню дитини лягає на обох батьків в рівних частках.

На підставі наданих доказів, з урахуванням принципу рівності обов`язків батьків щодо утримання дітей і таких загальних засад цивільного законодавства як розумність та справедливість, при визначенні розміру аліментів суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення аліментів підлягають частковому задоволенню, а саме з відповідача на користь позивача слід стягувати аліменти на утримання дитини у твердій грошовій сумі в розмірі 5000,00 грн. Суд вважає, що такий розмір аліментів є виправданий дійсними потребами дитини і не призведе до порушення прав відповідача.

З огляду на викладене, суд приходить висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до ст. 430 ЦПК України, слід допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів за один місяць.

Розподіл судових витрат між сторонами.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 141 ЦПК України, у разі задоволення позову, судові витрати, пов`язані з розглядом справи покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Керуючись ст. ст. 4, 11, 12, 13, 77, 81, 141, 263-265, 268, 352, 354, 430 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

позов ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини - задовольнити частково.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , аліменти на утримання сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у твердій грошовій сумі в розмірі 5000,00 грн. (п`ять тисяч гривень 00 копійок) щомісячно, яка підлягає індексації відповідно до закону, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня пред`явлення позову з 13 жовтня 2023 року, до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , в дохід держави судовий збір у розмірі 1073,60 грн. (одну тисячу сімдесят три гривні 60 копійок).

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів на утримання дитини в межах суми платежу за один місяць.

Позивач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_2 .

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 01 грудня 2023 року.

Суддя П. Т. Едер

СудШевченківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення01.12.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115333872
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —466/10879/23

Постанова від 10.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Постанова від 10.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Рішення від 01.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні