Ухвала
від 01.11.2023 по справі 922/4593/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"01" листопада 2023 р. м ХарківСправа № 922/4593/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Рильової В.В.

розглянувши матеріали

Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕШН ТРЕЙД»(місцезнаходження: 61000, Харківська область, Харківський район, місто Мерефа, вулиця Піщана, будинок 30; код ЄДРПОУ 39071608) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Планета Молл+"(місцезнаходждення: 62341, Харківська область, Дергачівський район, смт. Мала Данилівка, вулиця Кільцевий шлях, будинок 4А; код ЄДРПОУ 43413434) про стягнення 89 125,36 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фешн Трейд" звернулося до Господарського суду Харківської області із позовною заявою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Планета Молл+" 89 125,36 грн. за договором оренди № 204-1 від 06.09.2021 року, що становить еквівалент 2437,21 доларів США згідно з офіційним курсом НБУ на день подання позову.

Також позивач просить суд покласти на ТОВ "Планета Молл+" витрати зі сплати судового збору, витрати на професійну правову допомогу та розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Дослідивши матеріали позовної заяви ТОВ "Фешн Трейд" та додані до неї документи, суд дійшов висновку про залишення її без руху з огляду на наступне.

18.10.2023 введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023, який набрав чинності 21.07.2023 та яким внесено зміни до ряду статтей ГПК України.

Приписами статті 6 Господарського кодексу України передбачено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Як вбачається з наданої відповіді із підсистеми «Електронний суд» №227241 від 31.10.2023 юридична особа з кодом ЄДРПОУ 39071608, тобто ТОВ «Фешн Трейд» не має зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

Суд враховує, що позовну заяву від 30.10.2023 (вх.№4593) подано адвокатом Гавриленко Н.А. через підсистему «Електронний суд», разом з тим, згідно з абзацом 2 ст. 6 ГПК України процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Так, відповідно до пункту 2 частини 2 статті 162 ГПК України (в новій редакції) позовна заява повинна містити, серед іншого, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін та інших учасників справи.

З огляду на викладене, позивач має у поданому позові зазначити інформацію щодо наявності у нього, а також у відповідача, зареєстрованого електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (підсистема «Електронний суд»).

Однак, при дослідженні судом позовної заяви встановлено, що позивач не надав відомостей щодо свого зареєстрованого електронного кабінету у підсистемі ЄСІТС, а також щодо наявності електронного кабінету у відповідача, що суперечить вимогам статті 162 ГПК України та є підставою для залишення позову без руху.

Також позивачем не надано даних щодо його електронної адреси та адреси електронної пошти відповідача.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Сплата судового збору за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів, є складовою доступу до правосуддя, який є елементом права особи на судовий захист, гарантованого статтею 55 Конституції України, що має беззаперечно виконуватись сторонами в разі необхідності реалізації цього права.

Судовий збір згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду встановлено такий розмір та порядок сплати судового збору: за позовними заявами майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за позовними заявами немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2 684 грн 00 коп.

Отже, заявивши в позові майнову вимогу на суму 89 125,36 грн., ТОВ "Фешн Трейд" мало сплатити судовий збір у мінімальному розмірі на суму 2684,00 грн.

Проте, позивачем не надано до позовної заяви доказів сплати судового збору, а саме оригіналу квитанції установи банку або відділення поштового зв`язку, які прийняли платіж, платіжного доручення, підписаного уповноваженою посадовою особою і скріпленого печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення.

Частиною другою статті 164 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

В тексті позовної заяви ТОВ "Фешн Трейд" посилається на договір оренди №204-1 від 06.09.2021, копію якого додано до матеріалів позову, проте в додатках до позовної заяви, позивачем вказано копію договору оренди №204-1 від 06.09.2023.

Також позивач в позовній заяві вказує, що кошти, які були перераховані згідно платіжного доручення №712 від 13.09.2021 року є еквівалентом 2 437,21 долларам США згідно з офіційним курсом на дату укладання договору відповідно до п.20 Додатку № 1 до Договору. До позову додано копію платіжного доручення №712 від 13.09.2021 на суму 64 976,22 грн.. Договір оренди №204-1 від 06.09.2023 містить вказівку на офіційний курс доллару США на дату укладання договору. Довідок банківських установ щодо офіційного курсу доллару США на дату укладення договору до позову не надано. Проте, позивачем не наведено обгрунтованого розрахунку щодо визначення суми заборгованості в розмірі еквівалентному долларам США згідно з офіційним курсом на дату укладання договору .

Згідно приписів частини першої статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (частина друга статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву ТОВ "Фешн Трейд" без руху та надати позивачу строк на усунення відповідних недоліків.

На підставі викладеного, керуючись статтями 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фешн Трейд" без руху та встановити заявнику строк на усунення недоліків позовної заяви - 5 днів з дня вручення даної ухвали.

Визначити спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання до суду:

- зареєструвати електронний кабінет у підсистемі ЄСІТС;

- відомостей щодо зареєстрованого позивачем електронного кабінету у підсистемі ЄСІТС, а також щодо наявності електронного кабінету у відповідача;

- відомостей щодо актуальної адреси електронної пошти позивача та відповідача;

- доказів сплати судового збору в сумі 2 684 грн 00 коп (оригіналу квитанції установи банку або відділення поштового зв`язку, які прийняли платіж, платіжного доручення, підписаного уповноваженою посадовою особою і скріпленого печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення);

- зазначення в переліку додатків до позовної заяви договору оренди № 204-1 з правильною датою його підписання.

- довідки щодо офіційного курсу доллару США на дату укладання договору та дату подання позову, обгрунтованого розрахунку суми позову в гривні з перерхунком на суму еквівалентну до доллару США, як на дату укладання договору так і на дату подання позову.

2. Окремо попередити заявника про те, що частиною четвертою статті 174 Господарського процесуального кодексу України визначено: якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду в порядку, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України.

Ухвалу підписано 01.11.2023.

СуддяВ.В. Рильова

Справа №922/4593/23

Дата ухвалення рішення01.11.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114578774
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 89 125,36 грн

Судовий реєстр по справі —922/4593/23

Постанова від 02.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Фоміна Віра Олексіївна

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Фоміна Віра Олексіївна

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Фоміна Віра Олексіївна

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Фоміна Віра Олексіївна

Рішення від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Рішення від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні