Ухвала
від 02.11.2023 по справі 128/4056/23
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/4056/23

УХВАЛА

02 листопада 2023 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області у складі:

судді Ганкіної І.А.,

за участі секретаря Савченко Я.С.,

без участі сторін,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Органу опіки та піклування в особі Вінницької РВА Вінницької області, за участю КЗ «Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей», Служби у справах дітей Агрономічної сільської ради про скасування усиновлення,

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулась до суду з вищевказаним позовом про скасування усиновлення.

Ухвалою суду від 05.10.2023 року відкрито провадження по справі в порядку спрощеного позовного провадження.

10.10.2023 року від представника позивачів адвокат Федчук Т.М. надійшло через канцелярію суду за допомогою системи «Електронний суд» клопотання про перехід слухання даної цивільно справи зі спрощеного позовного провадження до загального позовного провадження із проведення підготовчого засідання.

Учасники судового провадження до суду не з`явилися, попередньо надали суду заяву про проведення судового засідання у їх відсутність.

З`ясувавши думки учасників справи, оглянувши матеріали цивільної справи № 128/4056/23, суд дійшов такого висновку.

Пунктом 2 частини 2 статті 19 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Пунктом 4 частини 2 статті 187 ЦПК України визначено, що при прийнятті позовної заяви до розгляду та відкритті провадження у справі у відповідній ухвалі зазначається за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Відповідно до ч. 1 ст. 277 ЦПК України питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Частиною 4 статті 19 ЦПК України визначено, що спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до частини 1 статті 274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи: малозначні справи; що виникають з трудових відносин, а також спори про стягнення аліментів та поділ майна подружжя.

Таким чином, ухвалою судді від 05.10.2023 при відкритті провадження у справі було вирішено здійснювати її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Порядок вирішення даних клопотань визначено ст. 277 ЦПК України.

Позивачами заявлені вимоги про скасування усиновлення, тобто з сімейних відносин, але не є спором, що дозволяє виключення із цього пункту, тобто існує заборона розгляду цього спору в порядку спрощеного позовного провадження.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що клопотання сторони позивача слід задовольнити, зі спрощеного провадження перейти до розгляду справи за правилами загального позовного провадження та замінити засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Відповідно до ч. 4 ст.19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування.

Відповідно до ч.5 ст.19 СК України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Згідно ч.6 ст.56 ЦПК України органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне. Відповідно до положень Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» від 24.01.1995р № 20/95-ВР в редакції від 09.02.2017р. забезпечення прав дітей на життя, розвиток, виховання, освіту, медичне обслуговування, надання матеріальної підтримки покладається в межах визначеної компетенції на виконавчі органи рад, які утворюють відповідну службу у справах дітей, які є юридичними особами і які мають повноваження щодо обстеження умов проживання і готують матеріали для прийняття висновку органом опіки і піклування. Позивачами відповідно залучено орган опіки і піклування як відповідача, а відповідну службу у справах дітей як третю особу, в силу викладеного вище орган опіки і піклування в особі Вінницької районної військової адміністрації Вінницької області, яка діє як виконавчий орган на час воєнного стану, що запроваджено з 24.02.2022 року, слід зобов`язати надати суду до судового засідання письмовий висновок щодо розв`язання спору зазначеного у позові про скасування усиновлення. Відповідно до ст.171 СК України при розгляді цієї справи з урахуванням віку та зрілості осіб слід заслухати думку дітей у судовому засіданні.

Відповідно до ч. 2 ст. 47 ЦПК України неповнолітні особи віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді у справах, що виникають з відносин, у яких вони особисто беруть участь, якщо інше не встановлено законом. Суд може залучити до участі в таких справах законного представника неповнолітньої особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена. З огляду на викладене, оскільки діти: ОСОБА_3 досягла 16 річного віку, ОСОБА_4 досягла 14 річного віку, кожна з них, в розумінні ч. 2 ст. 47 ЦПК України, може особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді у цій справі, оскільки спір у справі виник з приводу відносин, у яких вона особисто бере участь. Син ОСОБА_5 не досяг 14 річного віку, досяг лише 12 років на час подання цієї заяви. Цивільний процесуальний закон в цій категорії справ дозволяє залучити неповнолітню особу в якості відповідача. Визначення ж відповідачів відноситься до виключної прерогативи позивачів. Суд, за результатами розгляду справи зобов`язаний встановити їх належність. Відповідно до ч. 1 ст. 242 ЦК України батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей. Наразі, законними представниками дітей залишаються позивачі по справі , які є батьками-усиновлювачами. Разом з тим процесуальний статус та матеріальний інтерес позивачів у справі суперечить інтересам дитини/дітей, а тому , вважаю, вони не можуть представляти її інтереси у цій справі.

Як встановлено ч. 3 ст. 63 ЦПК України у разі якщо законний представник не має права вести справу в суді з підстав, встановлених законом, суд за поданням органу опіки та піклування замінює законного представника.

З огляду на викладене, вважаю, що позивачі не можуть у цій справі здійснювати повноваження законних представників дітей, а тому вони підлягають заміні на належних (належного) законних (законного) представників (представника), які будуть здійснювати процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки в інтересах неповнолітніх: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 . З цією метою слід зобов`язати відповідача - Орган опіки та піклування в особі Вінницької районної військової адміністрації Вінницької обл. внести на розгляд суду подання про заміну законних представників зазначених дітей.

Частиною 1 статті 84 ЦПК України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Оскільки з`ясування обставин справи здійснюється на підставі наданих стороною доказів, а можливість отримання вказаних відомостей перебуває поза межами контролю та правомірного впливу суб`єкта подання і об`єктивно не залежить від його волі та можливостей, з метою забезпечення повного, об`єктивного розгляду даної справи, з`ясування обставин, які мають істотне значення для вирішення справи по суті, суд вважає за необхідне разом зі зміною порядку розгляду справи також задовольнити клопотання про витребування певних доказів.

Відповідно до ч. 6 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Згідно з ч. 7 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (частина 8 статті 84 ЦПК України).

Керуючись ст.ст. 19, 84, 222, 260, 277 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Розгляд цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Органу опіки та піклування в особі Вінницької РВА Вінницької області, за участю КЗ «Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей», Служби у справах дітей Агрономічної сільської ради про скасування усиновлення - проводити в порядку загального позовного провадження та замінити засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Клопотання - задовольнити.

-зобов`язати орган опіки і піклування в особі Вінницької районної військової адміністрації Вінницької обл. надати суду до судового засідання письмовий висновок щодо розв`язання спору зазначеного у позові ОСОБА_1 та ОСОБА_6 , а саме: про скасування усиновлення; а також надати суду в строк до 23.11.2023 року подання про заміну законних представників неповнолітніх: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 з ОСОБА_2 та ОСОБА_1 на іншу та /чи інших осіб;

-заслухати думку дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у судовому засіданні та зобов`язати КЗ "Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей" забезпечити їх явку до суду;

-залучити як співвідповідачів ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , ОСОБА_4 РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації проживання яких за адресою: АДРЕСА_1 , фактичне місцезнаходження в КЗ "Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей", за адресою: вул.1905 року,12, м.Вінниця Вінницької обл.,21003;

Вказані докази необхідно надати суду в строк до 23.11.2023.

В зв`язку із витребуванням доказів в підготовчому засіданні по цивільній справі за позовною заявою оголосити перерву до 10 год 00 хв 23 листопада 2023 року, про що повідомити учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ірина ГАНКІНА

Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено07.11.2023
Номер документу114621279
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування усиновлення

Судовий реєстр по справі —128/4056/23

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

Рішення від 20.12.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні