Ухвала
від 07.11.2023 по справі 912/1840/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

07 листопада 2023 рокум. Кропивницький Справа № 912/1840/23

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Закуріна М.К., розглянувши справу

за позовом Кропивницької міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Антаресплаза»

про стягнення 116543,94 грн,

у с т а н о в и в:

03.10.2023 Кропивницька міська рада звернулася з позовом до ТОВ «Антаресплаза» про стягнення 100828,49 грн.

Ухвалою від 06.10.2023 Суд відкрив провадження у справі за правилами спрощеного провадження та установив сторонам строки для подачі процесуальних заяв. В ухвалі Суд навів підстави для визначення справи малозначною, основною з яких є ціна позову, яка не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а також визначив, що вона буде розглядатися без участі представників сторін.

17.10.2023 Кропивницька міська рада збільшила позовні вимоги та просить стягнути 116543,94 грн.

У подальшому 30.10.2023 ТОВ «Антаресплаза» подало до суду дві заяви, а саме про необхідність розгляду справи за правилами загального провадження та розгляд справи у судовому засіданні з викликом сторін.

В обґрунтування поданих заяв ТОВ «Антаресплаза» вказало, що нарахування стягуваної Кропивницькою міською радою суми здійснене з порушенням діючого законодавства, поза межами договірних відносин, а тому справа є складною. У межах спрощеного провадження, на його думку, суд не зможе всебічно та повно її розглянути, а також прийняти обґрунтоване рішення. Товариство також вважає, що справедливе рішення може бути прийняте лише за результатами заслуховування сторін у судовому засіданні.

За результатами вирішення обох заяв Суд вважає, що заява про розгляд справи в порядку загального провадження не є обґрунтованою, а заява про розгляд справи у судовому засіданні з викликом сторін підлягає задоволенню.

Так, стаття 247 Господарського процесуального кодексу України виокремлює дві категорії справ, які розглядаються в порядку спрощеного провадження: «малозначні справи» (частина 1) та «будь-які інші справи», крім визначених у частині 4 цієї ж статті (частина 2).

У свою чергу, «малозначними» згідно з пунктом 1 частини 5 статті 12 ГПК України є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У справі ціна позову складає 116543,94 грн, що не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (286400 грн), а тому вона за наведеним критерієм є виключно малозначною.

Приписами статті 250 ГПК України визначається момент вирішення питання про розгляд справи порядку спрощеного провадження, а саме відповідне питання вирішується в ухвалі про відкриття провадження у справі (частина 1).

У наведеній ухвалі Суд надав характеристику справи, визнав її за наведеним критерієм малозначною, а тому призначив до розгляду у порядку спрощеного провадження. За результатами збільшення суми стягнення справа не втратила ознаки малозначності, оскільки ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Водночас, можливість переходу зі спрощеного провадження до загального урегульована частинами 2-6 статті 250 ГПК України, але лише у випадку, передбаченому частиною 2 статті 247 ГПК України. Зокрема, згідно з частиною 2 статті 250 ГПК України у випадку, передбаченому частиною 2 статті 247 цього ж Кодексу, за наслідками розгляду відповідного клопотання позивача суд може задовольнити клопотання та визначити строк відповідачу для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, або відмовити у ньому. Відповідно до частини 4 тієї ж статті якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача може постановити ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Отже, наведений випадок переходу зі спрощеного провадження до загального стосується розгляду «інших справ», а не «малозначних».

Більш того, частиною 7 статті 250 ГПК України окреслене правило, за яким наведений порядок можливого переходу зі спрощеного у загальне провадження не застосовується, якщо справа підлягає розгляду тільки в порядку спрощеного провадження. Так, згідно до неї частини друга шоста цієї статті не застосовується, якщо відповідно до цього Кодексу справа підлягає розгляду тільки у спрощеному провадженні.

Відтак, перехід у «малозначній справі» зі спрощеного у загальне провадження унеможливлений, оскільки така справа розглядається виключно у спрощеному провадженні, а наявна можливість переходу стосується «інших справ», тобто таких, які не є «малозначними».

Стаття 252 ГПК України визначає особливості розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження. Так, відповідно до її частини 5 суд розглядає справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

У справі Кропивницька міська рада не заявляла клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з викликом сторін, а тому вона і була призначена до розгляду без виклику сторін.

Разом з тим, оскільки ТОВ «Антаресплаза» вважає, що об`єктивність, повнота та справедливість при вирішенні спору можуть бути досягнуті лише за наслідками розгляду справи у судовому засіданні з викликом сторін, відповідне клопотання є у цьому сенсі обґрунтованим.

На підставі викладеного та керуючись статтями 232, 252 ГПК України Суд,

у х в а л и в:

1. У клопотанні ТОВ «Антаресплаза» про перехід зі спрощеного провадження у загальне відмовити.

2. Клопотання ТОВ «Антаресплаза» про розгляд справи у судовому засіданні з викликом сторін задовольнити.

3. Призначити розгляд справи у судовому засіданні з викликом сторін на 29.11.2023 о 14:15 у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань № 102.

4. Визнати явку представників сторін обов`язковою.

Ухвала набирає чинності з моменту її прийняття та не підлягає оскарженню поза межами судового рішення, прийнятого за результатами розгляду справи.

Суддя М.К. Закурін

Копії ухвали направити:

- Кропивницькій міській раді: в електронній формі до Електронного кабінету

- ТОВ "Антаресплаза": 25014, м. Кропивницький, вул. Промислова, б. 20.

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114722540
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —912/1840/23

Постанова від 13.05.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Рішення від 29.11.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Закурін М.К.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Закурін М.К.

Ухвала від 06.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Закурін М.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні