Ухвала
від 18.10.2023 по справі 303/5660/22
МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/5660/22

Провадження № 2/302/126/23

29

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.10.2023 смт.Міжгір`я

Міжгірський районний суд Закарпатської області

у складі: головуючого судді: Сидоренко Ю.В.,

при секретарі: Царь О.В.,

за участю представника позивача адвоката: Волосенка В.І.,

розглянувши у відкритому підготовчого судовому засіданні в залі суду смт.Міжгір`я цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про визнання недійсним договору купівлі-продажу автомобіля від 18 листопада 2020 року,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Міжгірського районного суду Закарпатської області знаходиться цивільна справа № 303/5660/22 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про визнання недійсним договору купівлі-продажу автомобіля від 18 листопада 2020 року.

Ухвалою Міжгірського районного суду Закарпатської області від 12.05.2023 року позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі № 303/5660/22, визначено проводити розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання з викликом сторін та інших осіб, які беруть участь у справі (а.с.70-72).

Ухвалою суду від 18.10.2023 року уточнені анкетні дані позивача ОСОБА_1 .

14.07.2023 року заявником ОСОБА_3 , в інтересах якої діє представник адвокат Керита М.В., подано до суду заява про залучення усправу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . В обґрунтування поданої заяви заявник ОСОБА_3 зазначає, що вона є донькою померлого ОСОБА_4 , яка прийняла спадщину до його майна. Та заявник ОСОБА_3 вважає, що позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання автомобіля «Фольксваген» Джетта» недійсним, безпосередньо вплине на її права та обов`язки при винесені судом будь-якого рішення у даній справі.

В підготовчому судовому засіданні представник позивача адвокат Волосенко В.І., який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 проти задоволення поданої ОСОБА_3 заяви про залучення третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору, заперечує та вважає, що підстав для залучення вказаної особи ОСОБА_3 до участі у даній справі немає, оскільки останньою будь-яких вимог до відповідача не заявляється, спору між спадкоємцем ОСОБА_3 та будь-ким з учасників даної справи немає, предметом заявлених ОСОБА_1 позовних вимог є договірні відносини. Вважає подану заяву безпідставною та необґрунтованою, просить в її задоволенні відмовити.

В підготовче судове засідання відповідачка ОСОБА_2 та її представник адвокат Кавка І.І. повторно не з`явилися, про день та час проведення підготовчого судового засідання були повідомлені судом своєчасно та належним чином, проте документів на підтвердження поважності причин неявки на адресу суду не подано.

Вивчивши подану заяву ОСОБА_3 та додані до заяви документи, оглянувши матеріали цивільної справи № 303/5660/22, вислухавши в підготовчому судовому засіданні думку представника позивача за поданою заявою, суд приходить до таких висновків.

Згідно п.4, п.10 ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому судовому засіданні суд: вирішує питання про вступ у справу інших осіб, вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Згідно зі статтями 12, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (ч.1ст.2 ЦПК).

Суд при розгляді справи керується принципом верховенства права, розглядаючи справи відповідно доКонституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, та застосовуючи при розгляді справ, зокрема,Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права (ч. ч. 1, 2, 4ст.10ЦПК України).

КЦС ВС нагадав, що в постанові Великої Палати Верховного Суду від 25 червня 2019 року у справі № 910/17792/17 (провадження № 12-280гс18) вказано, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права чи обов`язки щодо однієї зі сторін. Отже, особа, яка бажає взяти участь у справі як третя особа без самостійних вимог, має перебувати з однією зі сторін у матеріальних правовідносинах, які в результаті прийняття судом рішення у справі зазнають певних змін. Підставою для вступу (залучення) в судовий процес такої третьої особи є її заінтересованість у результатах вирішення спору - ймовірність виникнення в майбутньому в неї права на позов або пред`явлення до неї позовних вимог зі сторони позивача чи відповідача. Водночас предмет спору повинен перебувати за межами цих правовідносин, інакше така особа може мати самостійні вимоги на предмет спору. Для таких третіх осіб неможливий спірпро право з протилежною стороною у зазначеному процесі. Якщо такий спір допускається, то ця особа повинна мати становище співвідповідача у справі, а не третьої особи. Отже, не можна покладати на третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, будь-які матеріально-правові обов`язки, а також установлювати чи захищати їх права, тобто винести рішення або ухвалу суду про права чи обов`язки цих третіх осіб. ВС вказав, що вирішення заявлених позовних вимог, спрямованих на втручання у право особи, яку визначено як третю особу у справі, не відповідає процесуальному статусу сторін цивільного процесу.

У відповідності до вимог п.4ст.264 ЦПКУкраїни при виборі і застосуванні норм права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладених у постановах Верховного Суду.

Відповідно до ч.ч.1,4,5 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Аналіз вказаних приписів процесуального закону дає підстави стверджувати, що клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, має бути обґрунтовано з наданням суду відповідних доказів того, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки особи, яка має бути залучена в якості третьої особи.

Між тим, виходячи з предмету спору та суб`єктного складу сторін, суд не вбачає підстав для задоволення заяви представника заявника адвоката Керита М.В. про залучення ОСОБА_3 , як третю особу, оскільки суб`єктом звернення не доведено наявність підстав для залучення даної особи у процесуальному статусі третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача, та не доведено яким чином ухвалене в майбутньому рішення суду безпосередньо вплине на права чи обов`язки ОСОБА_3 щодо однієї зі сторін. Відтак, суд приходить до висновку, що в задоволенні заяви про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог слід відмовити.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.53, 197, 198, 258-260ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

В задоволенні заяви адвоката Керита М.В. про залучення до участі у справі № 303/5660/22 третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Міжгірського районного суду

Закарпатської області Ю. В. СИДОРЕНКО

Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено14.11.2023
Номер документу114839364
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —303/5660/22

Рішення від 29.05.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні