Ухвала
від 09.11.2023 по справі 755/17039/23
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/17039/23

Провадження №: 1-кс/755/3566/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"09" листопада 2023 р. м. Київ

Слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Дніпровської окружної прокуратури м.Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №12023100040002950, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.08.2023 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,

УСТАНОВИВ:

До Дніпровського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого СВ Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Дніпровської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12023100040002950, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.08.2023 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, встановив наступне.

Згідно змісту клопотання працівниками відділу УКР ГУНП у м. Києві під час виконання службових обов`язків, спрямованих на попередження, виявлення та документування злочинів у бюджетній сфері, встановлено можливі факти незаконної діяльності посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 в особі директора ОСОБА_5 та директором ПП « ОСОБА_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_7 під час виконання будівельних робіт.

За результатами проведеного аналізу тендерної документації, встановлено, що 30.09.2022 між ІНФОРМАЦІЯ_2 в особі директора ОСОБА_5 та директора в особі ОСОБА_7 ПП « ОСОБА_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) укладено договір №35/22-118 від 30.09.2022 на «Капітальний ремонт (проведення робіт з підготовки до опалювального сезону та здійснення заходів з енергозбереження) фасадів ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 (ДК 021:2015 (CPV)-(45453000-7- Капітальний ремонт і реставрація) вартістю 1 499 857,70 грн. А також встановлено, що договір №35/23-249 від 13.07.2023 на проведення схожих робіт укладено повторно між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ПП « ОСОБА_6 » на проведення капітального ремонту (проведення робіт з підготовки до опалювального сезону на здійснення заходів з енергозбереження) фасадів ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 , (ДК 021:2015 код 45443000-4 «Фасадні роботи» (ДК 021:2015 (CPV)-(45453000-7-Покрівельні роботи та інші спеціалізовані будівельні роботи). Вартість робіт складає 2 499 194,10 грн.

З`ясовано, що начальник ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 та директор ПП « ОСОБА_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_7 , з метою привласнення, легалізації та подальшого розподілу бюджетних коштів отриманих від виконання договору на капітальний ремонт «Капітальний ремонт (проведення робіт з підготовки до опалювального сезону та здійснення заходів з енергозбереження) фасадів ІНФОРМАЦІЯ_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) № НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 шляхом внесення недостовірних відомостей про об`єм виконаних фактично робіт та завищення вартості розхідних матеріалів, здійснили привласнення державних коштів.

Підписавши договір №35/22-118 від 30.09.2022 і приступивши до організації і керівництва виконання робіт за вказаним договором, ОСОБА_5 та ОСОБА_7 з метою незаконного заволодіння коштами державного бюджету та особистого збагачення, за рахунок чужого майна, вирішили, шляхом зловживання своїм службовим становищем, завищити вартість виконаних робіт вище вказаного об`єкту, для чого вирішили додати в документи первинного обліку - акти виконаних робіт за формою № КБ-2в, завідомо неправдиві відомості про вартість будівельних робіт, завищивши їх понад 1 000 000 грн.

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння грошовими коштами посадовими та службовими особами шляхом зловживання своїм службовим становищем, учасники злочинної схеми, діючи умисно та протиправно, з корисливих мотивів та у власних інтересах, внесли завідомо недостовірні відомості до офіційних документів первинного обліку форми № КБ-2в - актів приймання виконаних будівельних робіт №№1,2,3,4 про вартість проведених робіт з капітального ремонту.

В подальшому шляхом внесення недостовірних відомостей до офіційних документів, штучно завищуючи вартість робіт та матеріалів до актів виконаних робіт (форма КБ-2в, КБ-3), з метою легалізації бюджетних коштів здійснюючи фіктивні операції з підконтрольними суб`єктами господарювання. При цьому, посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 дійшли попередньої домовленості з службовими особами ПП « ОСОБА_6 » про освоєння бюджетних коштів під приводом виконання робіт по договорах.

У даній схемі встановлено факт повторно виконання робіт, які фактично вже проведенні по завищеній вартості згідно умов укладеного договору від 13.07.2023 №35/23-249 на проведення капітального ремонту (проведення робіт з підготовки до опалювального сезону на здійснення заходів з енергозбереження) фасадів ІНФОРМАЦІЯ_3 ) № НОМЕР_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Для реалізації вказаної схеми з розкрадання коштів начальник ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 забезпечив перемогу на користь «афілійованої» особи ПП « ОСОБА_6 » яка в подальшому здійснює транзитне перерахування отриманих бюджетних коштів на рахунки спеціально підібраних суб`єктів господарювання конвертаційної спрямованості з метою переведення у готівку та забезпечують документальне відображення у бухгалтерському обліку освоєння грошових коштів шляхом часткового виконання робіт по договорах для формування враження виконання умов договору та проектної документації.

Окрім того було встановлено, що роботи по актах виконаних робіт підприємством ПП « ОСОБА_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) не виконувалися або виконувались не в повному обсязі із використанням неякісних матеріалів та внесення до актів приймання виконаних будівельних робіт (форми КБ2-В) та довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (форми КБ-3) недостовірних відомостей, що призвело до привласнення бюджетних коштів виділених на «Капітальний ремонт (проведення робіт з підготовки до опалювального сезону та здійснення заходів з енергозбереження) фасадів ІНФОРМАЦІЯ_5 , АДРЕСА_1 .

В подальшому грошові кошти, які були одержані злочинним шляхом, розподіляються між учасниками даної схеми.

Враховуючи вищевикладене, у діях начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 в особі директора ОСОБА_5 та директора ПП « ОСОБА_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_7 вбачаються ознаки кримінального правопорушення.

Враховуючи наведене, наразі у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , а саме наказів, актів, тендерної документації, тощо, які стосуються, зокрема, договору підряду №35/22-118 від 30.09.2022 р., з можливістю отримання оригіналів вказаних документів.

Відомості, що містяться у вищевказаних документах, можуть бути використані в якості доказів у вказаному кримінальному провадженні та є необхідними для проведення, зокрема, експертних досліджень у кримінальному провадженні.

У зв`язку з викладеним вище слідчий звернувся до слідчого судді із клопотанням про надання тимчасового доступу.

В судовому засіданні встановлено, що в провадженні СВ Дніпровського УП ГУНП в м. Києві перебуває кримінальне провадження № 12023100040002950, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.08.2023 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Вимоги до клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів визначені ч. 2 ст. 160 КПК України. Так, у клопотанні зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується.

Слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання відповідає вимогам, зазначеним у ч. 2 ст. 160 КПК України.

Відповідно до ч. 4 ст.163 КПК України слідчий суддя розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених ч. 2 ст. 163 КПК України. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Прокурором Дніпровської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , який входить до складу групи прокурорів, уповноважених на процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні, було подано заяву про розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів без його участі.

За таких обставин слідчий суддя доходить висновку про можливість розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів без участі сторони кримінального провадження.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

У клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також вказано на неможливість іншими способами довести обставини вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий суддя, з урахуванням наявних матеріалів, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, дійшов висновку щодо необхідності задоволення клопотання, шляхом надання доступу до зазначених документів, з наданням дозволу на їх вилучення.

На підставі викладеного та керуючись статтями 3, 132, 159, 160, 163, 164 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим СВ Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , а також прокурорам Дніпровської окружної прокуратури м.Києва ОСОБА_11 , ОСОБА_4 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 у кримінальному провадженні № 12023100040002950, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.08.2023 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю вилучення оригіналів вказаних документів, а саме:

- належним чином завірених копій положення про діяльність ІНФОРМАЦІЯ_2 за 2022, 2023 роки;

- належним чином завірених копій наказів про визначення уповноважених осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 за 2022 рік;

- належним чином завірених копій наказів про призначення, звільнення та переміщення по посадах посадових та службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 які приймали участь в розробленні та погодженні тендерної документації для проведення державних закупівель (ДК 021:2015 (CPV)-(45453000-7- Капітальний ремонт і реставрація), (ДК 021:2015 код 45443000-4 «Фасадні роботи» (ДК 021:2015 (CPV)-(45453000-7-Покрівельні роботи та інші спеціалізовані будівельні роботи), осіб які приймали участь у погодженні та укладенні договорів підряду №35/22-118 від 30.09.2022, №35/23-249 від 13.07.2023 осіб які приймали участь у прийнятті виконаних робіт згідно вказаних договорів, а також їх посадових інструкцій;

- оригіналу договору підряду №35/22-118 від 30.09.2022 на «Капітальний ремонт (проведення робіт з підготовки до опалювального сезону та здійснення заходів з енергозбереження) фасадів ІНФОРМАЦІЯ_5 за адресою: АДРЕСА_1 (ДК 021:2015 (CPV)-(45453000-7- Капітальний ремонт і реставрація) вартістю 1 499 857,70 грн. та додаткові угоди до нього, специфікації;

- оригіналів документів, що подавалися Замовнику для проведення розрахунків (Довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (примірна форма КБ-3); Акти приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ-2в); Підсумкові відомості ресурсів;аАкти витрат на проведення експертизи кошторисної документації; копії платіжних доручень з відміткою банку про сплату за енергоресурси (вода, електроенергія, опалення) при передачі Підряднику об`єкта для проведення капітального ремонту; завірені копії видаткових накладних на продукцію та матеріали; сертифікати відповідності продукції; паспорти на продукцію та устаткування; Загальний журнал робіт, заповнений згідно ДБН А.3.1-5:2016 (надається після завершення будівельних робіт з Актом приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); Виконавчі схеми (надаються після завершення будівельних робіт з Актом приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); Акти на закриття прихованих робіт; Фотофіксація об`єкту капітального ремонту до початку, в період проведення та кінцевий результат будівельних робіт (надається щомісяця під час надання Замовнику Актів приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); рахунки на суму попередньої оплати) по договору підряду № 35/22-118 від 30.09.2022;

- меморіальних ордерів, що були виписані в рамках договору підряду № 35/22-118 від 30.09.2022;

- приходних та видаткових накладних, що були виписані в рамках договору підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- актів списання/прийому матеріальних цінностей, що були виписані в рамках договору підряду № 35/22-118 від 30.09.2022;

- наказів про призначення та звільнення працівників, що брали участь в підготовці та виконанні договору підряду № 35/22-118 від 30.09.2022;

- тендерної документації стосовно публічної закупівлі товарів та послуг за договором підряду № 35/22-118 від 30.09.2022;

- кошторису « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за 2022 рік;

- особових справ працівників, що брали участь в підготовці та виконанні договору підряду № 35/22-118 від 30.09.2022;

- посадових інструкцій працівників, що брали участь в підготовці та виконанні договору підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- контрактів працівників, що брали участь в підготовці та виконанні договору підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- відомостей щодо перерахування казначейською службою по договору підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- рахунків-фактур за договором підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- платіжних доручень за договором підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- актів відвантаження товарів за договором підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- сертифікатів якості на товар по договору підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- форми 2М завірена казначейською службою;

- кошторису та форми 4М по спецрахунку;

- оригіналів актів приймання виконаних робіт за формою (КБ-2в) за договором підряду №35/22-118 від 30.09.2022 за період з початку дії договору та по закінченню;

- оригіналів довідок про вартість виконаних будівельних робіт згідно договру підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- оригіналів банківських виписок (платіжних доручень), у яких відображено перерахування грошових коштів за договором підряду №35/22-118 від 30.09.2022 за період з початку дії договорів та по закінченню;

- оригіналів оборотно-сальдових відомостей (в розгорнутому вигляді) та карток рахунків бухгалтерського обліку в розрізі за договором підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- оригіналів актів огляду прихованих робіт проведених за договором підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- оригіналів актів списання використаних будівельних матеріалів при будівництві (форма М29); загального журналу робіт при будівництві; проектну та виконавчу кошторисну документацію (локальний кошторис та акти приймання виконаних будівельних робіт) в електронному вигляді у програмному комплексі АВК з будівництва за договором підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- оригіналів документів, що стосуються проведення експертизи кошторисної документації за договором підряду №35/22-118 від 30.09.2022 з усіма додатками та змінами в повному обсязі, оригінали листування між Замовником та Виконавцем експертизи кошторисної документації;

- оригіналів виконавчих схем на проведені будівельні роботи за договором підряду №35/22-118 від 30.09.2022;

- оригіналів листування між Замовником та Підрядником в рамках виконання умов договору №35/22-118 від 30.09.2022;

- оригіналу договору підряду №35/23-249 від 13.07.2023 на проведення капітального ремонту (проведення робіт з підготовки до опалювального сезону на здійснення заходів з енергозбереження) фасадів ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 , додатків та додаткових угод до вказаного договору;

- оригіналів документів, що подавалися Замовнику для проведення розрахунків (Довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (примірна форма КБ-3); акти приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ-2в); підсумкові відомості ресурсів; Акти витрат на проведення експертизи кошторисної документації; копії платіжних доручень з відміткою банку про сплату за енергоресурси (вода, електроенергія, опалення) при передачі Підряднику об`єкта для проведення капітального ремонту; завірені копії видаткових накладних на продукцію та матеріали; сертифікати відповідності продукції; паспорти на продукцію та устаткування; загальний журнал робіт, заповнений згідно ДБН А.3.1-5:2016 (надається після завершення будівельних робіт з Актом приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); виконавчі схеми (надаються після завершення будівельних робіт з Актом приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); акти на закриття прихованих робіт; Фотофіксація об`єкту капітального ремонту до початку, в період проведення та кінцевий результат будівельних робіт (надається щомісяця під час надання Замовнику Актів приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); рахунки на суму попередньої оплати) по договору підряду №35/23-249 від 13.07.2023.

Строк дії ухвали становить два місяці з дня її постановлення.

Наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ч. 1 ст. 166 КПК України. У разі невиконання ухвали по тимчасовий доступ до документів слідчий суддя за клопотанням сторони обвинувачення має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_14

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу114847403
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —755/17039/23

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Козачук О. М.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 15.01.2024

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Козачук О. М.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні