Ухвала
від 16.11.2023 по справі 465/1482/23
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/1482/23

2/465/1892/23

У Х В А Л А

підготовчого судового засідання

16.11.2023 року Франківський районний суд м. Львова в складі:

головуючого судді - Мартьянової С.М.

за участю секретаря - Сеньків А.Т.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Львові заяву представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про заміну неналежного відповідача у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до державного підприємства «Калуська теплоелектроцентраль-нова», за участю третіх осіб: Фонду державного майна України, регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях, Товариства з обмеженою відповідальністю «КОСТАНЗА» про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду про поновлення на роботі, -

встановив:

В провадженні Франківського районного суду м. Львова перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до державного підприємства «Калуська теплоелектроцентраль-нова», за участю третіх осіб: Фонду державного майна України, регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях, Товариства з обмеженою відповідальністю «КОСТАНЗА» про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду про поновлення на роботі.

14.08.2023 року через канцелярію суду від представника позивача надійшла заява про заміну неналежного відповідача, а саме вона просила суд замінити відповідача Державне підприємство «Калуська теплоелектроцентраль-нова» (код ЄДРПОУ 40885849) на належного відповідача на Товариство з обмеженою відповідальністю «Костанза» (код ЄДРПОУ 39822094).

Заяву обґрунтовує тим, що позов поданий до державного підприємства «Калуська теплоелектроцентраль-нова».

Станом на сьогоднішній день відбувся перехід майна, прав та обов`язків Державного підприємства «Калуська теплоелектроцентраль-нова» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Костанза», що підтверджується Ухвалою Франківського районного суду м. Львова від 02.05.2023 року по справі № 465/7893/21, якою заяву Відділу державної виконавчої служби у Калуському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, заінтересовані особи ДП «Калуська теплоелектроцентраль нова», ТЗОВ «Костанза», ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження задоволено; Замінено сторону боржника в рамках виконавчого провадження № 71078814, відкритого на підставі виконавчого листа Франківського районного суду м. Львова № 465/7893/21, замінивши боржника Державне підприємство «Калуська теплоелектроцентраль нова» (код ЄДРПОУ: 40885849) на Товариство з обмеженою відповідальністю «Костанза» (код ЄДРПОУ 39822094).

Вказана Ухвала Франківського районного суду м. Львова від 02.05.2023 року по справі № 465/7893/21 залишена без змін.

Обставини переходу прав та обов`язків Державного підприємства «Калуська теплоелектроцентраль нова» (код ЄДРПОУ 40885849) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Костанза» (код ЄДРПОУ 39822094)

30.09.2021 року Наказом Фонду державного майна України № 1736 Державне підприємство "Калуська Теплоелектроцентраль-нова" включено до переліку об`єктів малої приватизації, що підлягають приватизації в 2021 році.

03.12.2021 року між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях (продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Костанза" (покупець) укладено договір купівлі-продажу об`єкта малої приватизації - єдиного майнового комплексу ДП "Калуська теплоелектроцентраль-нова", який посвідчений 03.12.2021 року приватним нотаріусом Івано - Франківського міського нотаріального округу Квочак Л.Т.

Згідно п. 1.1 Договору Продавець зобов`язується передати у власність Покупця, котрий став переможцем електронного аукціону № UА-РS-2021-10-31-000002-1, який відбувся 30.11.2021 року, об`єкт малої приватизації єдиний майновий комплекс Державного підприємства "Калуська теплоелектроцентраль - нова", що знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, місто Калуш, вулиця Промислова, 1, а Покупець зобов`язується прийняти Об`єкт приватизації, сплатити ціну його продажу і виконати визначені в договорі умови.

Відповідно до п. 1.3 Договору Об`єктом приватизації, згідно умов цього договору, є усі види майна, призначені для діяльності ДП "Калуська теплоелектроцентраль - нова", будівлі, споруди (нерухомість як цілісний майновий комплекс), устаткування, інвентар, сировина, продукція, права вимоги, борги, незавершені капітальні інвестиції, які не введені в експлуатацію, в тому числі, майно згідно даних бухгалтерського обліку на дату підписання акту приймання-передачі.

Відповідно до п. 3.1 Договору право власності на Об`єкт приватизації переходить до Покупця після сплати в повному обсязі ціни продажу Об`єкта приватизації разом із неустойкою (у разі її нарахування) та підписання відповідного акту приймання-передачі, який підписується сторонами та є невід`ємною частиною цього Договору.

Відповідно до п.4.1 Договору Покупець, який придбав Об`єкт приватизації як єдиний майновий комплекс, є правонаступником майнових прав (крім права постійного користування земельними ділянками) і обов`язків Державного підприємства "Калуська теплоелектроцентраль-нова".

Відповідно до п.5.1 Договору передача Об`єкта приватизації Покупцю здійснюється у п`ятиденний строк після сплати Покупцем у повному обсязі ціни продажу Об`єкта приватизації, разом з неустойкою (у разі її нарахування), але не раніше дня отримання Покупцем дозволу Антимонопольного комітету на концентрацію.

29.12.2021 року покупцем сплачено ціну продажу Об`єкта приватизації.

16.06.2022 року Рішенням Антимонопольного комітету України №113-р Товариству з обмеженою відповідальністю "Костанза" дозволено придбання активів у вигляді єдиного майнового комплексу, що належить Державному підприємству "Калуська теплоелектроцентраль-нова" (дозвіл на концентрацію).

02.09.2022 року підписано Акт приймання-передачі єдиного майнового комплексу ДП "Калуська теплоелектроцентраль - нова", за яким єдиний майновий комплекс ДП "Калуська теплоелектроцентраль - нова" передано Товариству з обмеженою відповідальністю "Костанза" .

06.09.2022 року здійснено державну реєстрацію права власності на нерухоме майно ДП "Калуська теплоелектроцентраль - нова" за ТзОВ "Костанза".

З наведеного слідує, що до ТзОВ "Костанза" фактично перейшли права та обов`язки ДП «Калуська теплоелектроцентраль нова», тобто ТзОВ "Костанза" стало правонаступником прав і обов`язків ДП "Калуська теплоелектроцентраль - нова".

Зазначені обставини встановлені Франківським районним судом м. Львова та Львівським апеляційним судом при винесенні судового рішення про заміну боржника.

20.08.2023 року від представника ТОВ «КОСТАНЗА» на електрону пошту суду надійшли заперечення на заяву про заміну неналежного відповідача, в яких останній зазначив, що ТОВ «КОСТАНЗА» не погоджується із зазначеною заявою і вказаними у ній підставами, та вважає здійснення такої заміни передчасним та таким, що не відповідає вимогам чинного законодавства, а саме початок процедури припинення ДП «Калуська ТЕЦ-Нова» дійсно має місце, але ця процедура станом на зараз не завершена.

Відповідно до інформації з ЄДР ДП «Калуська ТЕЦ-Нова» з 08.09.2022 перебуває в стані припинення.

В ЄДР дані про юридичних осіб правонаступників ДП «Калуська ТЕЦ-Нова» відсутні, як і відсутній запис про правонаступника, так як процес припинення ще не завершений.

Таким чином, до внесення в ЄДР інформації про правонаступників відсутні підстави вважати ТОВ «КОСТАНЗА» (код 39822094) правонаступником прав та обов`язків відповідача.

В підготовче судове засідання сторони не з`явилися, про день , час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Відповідно до ст.247ЦПК судовий розгляд проведено без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява представника позивача про заміну відповідача підлягає задоволенню.

Відповідно до частин першої, третьої статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Згідно з ч. 1 ст. 48 ЦПК України сторонами у цивільному процесі є позивач і відповідач.

Відповідно до статті 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі. Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Відтак, відповідач - це особа, яка, на думку позивача, або відповідного право уповноваженого суб`єкта, порушила, не визнала чи оспорила суб`єктивні права, свободи чи інтереси позивача. Відповідач притягається до справи у зв`язку з позовною вимогою, яка пред`являється до нього. (постанова ВС у складі колегії суддів Першої судової палати КЦС від 08.07.2020 року справа № 612/808/18)

З позовної заяви вбачається, що предметом спору є стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду про поновлення на роботі.

Судом встановлено, що ДП «Калуська теплоелектроцентраль-нова» було продано як цілісний майновий комплекс покупцю - Товариству з обмеженою відповідальністю «Костанза».

Наведене свідчить про те, що до ТОВ «КОСТАНЗА» фактично перейшли права та обов`язки Державного підприємства «Калуська теплоелектроцентраль-нова» (код ЄДРПОУ 40885849).

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги спірні правовідносини, суд вважає за необхідне замінити відповідача ДП «ТЕЦ-Нова» на належного відповідача -ТОВ «КОСТАНЗА» (код ЄДРПОУ 39822094).

У відповідності до ч. 1 ст. 200 ЦПК України у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Керуючись статтями12, 13, 51, 53, 200, 247,258,260,263,Цивільного процесуального кодексу України, суд

постановив :

заяву представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про заміну неналежного відповідача - задовольнити.

Замінити у цивільній справі №465/1482/23 відповідача Державне підприємство «Калуська теплоелектроцентраль-нова», належним відповідачем Товариство з обмеженою відповідальністю «КОСТАНЗА» (код ЄДРПОУ 39822094)

Запропонувати відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної копії ухвали подати до суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогамст.178 ЦПК України; всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; зустрічний позов відповідно до вимогст.193 ч.1 ЦПК України.

У разі неподання відзиву на позов суд вирішуватиме справу за наявними в матеріалах справи доказами.

Викликати учасників справи у підготовче судове засідання.

Копію даної ухвали направити відповідачу у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Мартьянова С.М.

Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114944240
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —465/1482/23

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні