Ухвала
від 16.11.2023 по справі 1.380.2019.005251
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

справа №1.380.2019.005251

16 листопада 2023 року

Львівський окружний адміністративний суд в складі головуючої судді Лунь З.І. розглянув у порядку письмового провадження заяву представника Представництва Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу про заміну сторони виконавчого провадження у адміністративній справі №1.380.2019.005251 за позовом Представництва Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу до Гореницької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, Київської обласної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Київській області про встановлення наявності у відповідачів компетенції, визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії.

в с т а н о в и в :

Представник Представництва Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу звернувся до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження у адміністративній справі №1.380.2019.005251.

03.11.2023 після автоматизованого розподілу для розгляду справи визначено суддю Лунь З.І.

Водночас, справу №1.380.2019.005251 передано судді Лунь З.І. відділом документального забезпечення та архіву (канцелярія) 07.11.2023.

Ухвалою від 08.11.2023 призначено до розгляду в порядку письмового провадження заяву представника Представництва Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу про заміну сторони виконавчого провадження у адміністративній справі №1.380.2019.005251 (в порядку ст.379 КАС України) та надано сторонам можливість надіслати пояснення (у разі необхідності) на електронну адресу суду протягом 5 днів з дати отримання цієї ухвали.

Заяв по суті справи до суду не надходило.

Суд розглянув заяву на основі наявних в матеріалах справи доказах.

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 12.10.2021 ухвалено адміністративний позов Представництва Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу (місцезнаходження: 79054, м.Львів, вул.Кульчицької, 1/94) до Гореницької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області (місцезнаходження: 08114, Київська область, Києво-Святошинський район, с. Гореничі, вул.Соборна, 204), Київської обласної державної адміністрації (місцезнаходження: 01196, м.Київ, пл.Лесі Українки, 1), Головного управління Держгеокадастру у Київській області(місцезнаходження: 03115, м.Київ, вул.Серпова, 3/14) про встановлення наявності у відповідачів компетенції, визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії задовольнити частково; визнати протиправним та скасувати рішення Гореницької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області від 20.08.2019 №9/29 про відмову надати дозвіл Представництву Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу на розробку проекту землеустрою; зобов`язати Гореницьку сільську раду Києво-Святошинського району Київської області надати Представництву Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу дозвіл на виготовлення і замовлення проекту землеустрою щодо організації та встановлення меж території щодо місць давніх поховань «Єврейський цвинтар», що знаходиться у селі Гнатівка, Києво-Святошинського району Київської області як території історико-культурного призначення за власний кошт Представництва Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу орієнтовною площею згідно з наданими Представництвом Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу планом; у задоволенні позовних вимог до Київської обласної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Київській області відмовити.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 06.05.2021 ухвалено апеляційну скаргу Гореницької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області залишити без задоволення, а рішення Львівського окружного адміністративного суду від 12.10.2020 без змін.

08.12.2020 Львівським окружним адміністративним судом видано виконавчі листи №1.380.2019.005251, в якому боржником вказано Гореницька сільська рада Києво-Святошинського району Київської області.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до ч. 4 ст. 379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» № 1404-VIII від 02.06.2016 у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. Підставою для вибуття сторони виконавчого провадження є припинення (ліквідація чи реорганізація) юридичної особи. Перехід окремого суб`єктивного права та обов`язку від одного суб`єкта владних повноважень до іншого згідно з цивільним законодавством також є правонаступництвом. Отже, необхідною умовою для заміни сторони у виконавчому провадженні є її заміна саме правонаступником. Правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження - з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення. Після заміни вибулої сторони виконавчого провадження її правонаступником виконавець продовжує виконання виконавчого провадження в порядку, встановленому Законом.

Постановою старшого державного виконавця Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Пацуріною О.В. 23.03.2021 відкрито виконавче провадження №64869956 з примусового виконання виконавчого листа №1.380.2019.005251, виданого Львівським окружним адміністративним судом 08.12.2020.

Законом України «Про добровільне об`єднання територіальних громад» передбачено право територіальних громад на їх добровільне об`єднання в одну територіальну громаду або їх приєднання до об`єднаних територіальних громад. Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 83 Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад» повноваження сільської, селищної ради та сільського, селищного голови територіальної громади, що приєдналася до сільської, селищної об`єднаної територіальної громади, припиняються з моменту офіційного оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії сільської, селищної ради об`єднаної територіальної громади рішення про підсумки додаткових виборів та визнання повноважень не менше половини депутатів від територіальної громади, що приєдналася, обраних на виборах до сільської, селищної ради об`єднаної територіальної громади.

Згідно з абзацом 2 ч. 3 ст. 83 вищезазначеного Закону відповідні юридичні особи - сільська, селищна, міська рада, її виконавчий комітет об`єднаної територіальної громади є правонаступниками прав та обов`язків відповідних юридичних осіб - сільської, селищної ради, її виконавчого комітету територіальної громади, що приєдналася до об`єднаної територіальної громади, з дня припинення повноважень сільською, селищною радою територіальної громади, що приєдналася до об`єднаної територіальної громади.

Відповідно до підпункту 2 пункту 1 Розділу І Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад» до прийняття закону про адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснює Кабінет Міністрів України. Відповідно до підпункту 4 пункту 2 Розділу ІІ (Прикінцеві положення) вищевказаного Закону повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських селищних міських голів, старост сіл, селищ територіальних громад, які увійшли до складу територіальних громад, території яких затверджено Кабінетом Міністрів України на підставі цього Закону, припиняються в день набуття повноважень сільських, селищних, міських рад, обраних на перших місцевих виборах у 2020 році ...».

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 №715-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області» - визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Київської області. Відповідно до п. 2 додатка до зазначеного розпорядження Кабінету Міністрів України Гореницьку сільську раду Києво-Святошинського району віднесено до Білогородської сільської ради з адміністративним центром в селі Білогородка.

Відповідно до підпункту 10 пункту 1 постанови Верховної Ради України від 17.07.2020 №807-1Х «Про утворення та ліквідацію районів» утворено у Київській області Бучанський район у складі територій Білогородської сільської територіальної громади. Одночасно, відповідно до підпункту 10 пункту 3 вищевказаної постанови Верховної Ради України ліквідовано у Київській області Києво-Святошинський район.

Рішенням Білогородської сільської ради Бучанського району Київської області від 09.12.2020 №17 «Про початок реорганізації Гореницької сільської ради шляхом приєднання до Білогородської сільської ради» вирішено почати процедуру реорганізації Гореницької сільської ради (ЄДРПОУ - 04358514), місцезнаходження: вул. Соборна, 204 с. Гореничі Києво-Святошинського району Київської області, шляхом приєднання до Білогородської сільської ради (ЄДРПОУ - 04358477), місцезнаходження: с.Білогородка Києво-Святошинського району? Київської області.

Відповідно до п.2 зазначеного рішення Білогородська сільська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Гореницької сільської ради.

Рішенням Білогородської сільської ради Бучанського району передавальний акт, складений комісією з реорганізації Гореницької сільської ради шляхом приєднання до Білогородської сільської ради.

Таким чином, Гореницька сільська рада Києво-Святошинського району Київської області припинила свої повноваження як орган місцевого самоврядування, приєднавшись до Білогородської сільської ради Бучанського району Київської області, а тому Білогородська сільська рада є правонаступником Гореницької сільської ради.

За наявних обставин суд зазначає, що Білогородська сільська рада Бучанського району Київської області є правонаступником Гореницької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви про заміну стягувача виконавчого провадження (ВП №64869956) в справі №1.380.2019.005251.

Керуючись ст.ст. 248, 379 КАС України, суд

у х в а л и в :

заяву представника Представництва Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу про заміну сторони виконавчого провадження у адміністративній справі №1.380.2019.005251 за позовом Представництва Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу до Гореницької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, Київської обласної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Київській області про встановлення наявності у відповідачів компетенції, визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії задовольнити.

Замінити боржника у виконавчому листі №1.380.2019.005251 з примусового виконання рішення Львівського окружного адміністративного суду від 12.10.2021 у справі №1.380.2019.005251 з Гореницької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області (місцезнаходження: вул. Соборна, 204, с. Гореничі, Києво-Святошинський район, Київська області, код ЄДРПОУ 04358514) на Білогородську сільську раду Бучанського району Київської області (місцезнаходження: с.Білогородка, Києво-Святошинський район, Київська область, код ЄДРПОУ 04358477).

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали.

СуддяЛунь З.І.

Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114996860
СудочинствоАдміністративне
Сутьвстановлення наявності у відповідачів компетенції, визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —1.380.2019.005251

Ухвала від 16.11.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 08.11.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 09.10.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 26.04.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 28.12.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 03.12.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 16.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 30.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 11.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шарапа В.М.

Постанова від 06.05.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні