Рішення
від 20.11.2023 по справі 643/9517/23
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/9517/23

Провадження № 2/643/4041/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.11.2023 м. Харків

Московський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого Поліщук Т. В.,

за участю секретаря судового засідання Костенюк А.В.,

розглянувши у приміщенні суду у м. Харкові в порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась з позовом до ОСОБА_2 про стягнення аліментів в якій позивачка просить стягнути на її користь аліменти на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/2 частки від усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячного.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що сторони перебувають у зареєстрованому шлюбі з 20.09.1997. Від спільного проживання мають трьох неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 і ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . В період спільного проживання з відповідачем не вдалося створити дружнє гарне подружжя через різні характери та погляди на життя, в результаті чого постійно виникають суперечки та непорозуміння. Останні чотири місяці стосунки з чоловіком зіпсувалися. Чоловік перестав надавати матеріальну допомогу на утримання неповнолітніх дітей. Доходів позивачки не вистачає на повноцінне забезпечення усім необхідним дітей, навіть на саме необхідне. Відповідач аліменти нікому не сплачує, на утриманні у нього нікого немає. Проходить службу у Прикордонних військах України і має постійний дохід. За викладеного просить позовні вимоги задовольнити.

05.10.2023 представник відповідача адвокат Жарова Тітарьова Л.М. подала на позовну заяву відзив в якому зазначила, що в шлюбі у подружжя народилося четверо дітей, троє з яких на теперішній час неповнолітні. Позивач не зазначила і не довела, чому саме аліменти у розмірі 1/2 частки щомісячного заробітку (доходу) відповідача будуть необхідний та достатніми для забезпечення гармонійного розвитку дітей. Позивачка вводить суд в оману стосовно того, що їй потрібні грошові кошти на отримання саме трьох дітей, оскільки син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 24.07.2023 навчається в Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, яка відноситься до 3 рівня акредитації. Через рік йому виповнюється 18 років. Відповідно до умов прийому до Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, підготовка офіцерських кадрів здійснюється терміном навчання - 4 роки на денній (очній) формі навчання. Відповідно до пункту 189 «Положення про проходження громадянами України військової служби в Державній прикордонній службі України», затвердженого Указом Президента України від 29.12.2009 року №1115/2009 (зі змінами) - особи, зараховані на навчання до вищого військового навчального закладу Держприкордонслужби, включаються до списку особового складу та ставляться на всі види забезпечення у навчальному закладі з дня їх призначення на посади курсантів, а тому позивач не утримує та протягом наступних 4 років не буде витрачати кошти на утримання старшого сина. Він повністю знаходиться на утриманні держави Україна. Відповідач постійно поповнював і продовжує поповнювати рахунок (баланс) мобільного телефону сина ОСОБА_6 , оплачував додаткові заняття сина з викладачами , оплачував проїзд сина до академії, надсилав йому на картковий рахунок грошові кошти на дрібні витрати. Відповідач проходить службу в прикордонному загоні і дома майже не буває, але весь свій вільний час проводить з дітьми, піклується про них, утримує матеріально. Крім того, відповідач неодноразово надсилав позивачці на картковий рахунок гроші на утримання дітей, неодноразово замовляв і оплачував по 30кг. продуктів харчування, побутової хімії, товарів гігієни для родини. Твердження позивача про начебто припинення ОСОБА_2 надавати матеріальну допомогу на утримання неповнолітніх дітей спростовується вище наведеними фактами і документами.

Відповідач вважає справедливим, якщо з нього будуть стягувати аліменти на двох неповнолітніх дітей - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на кожного у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дітьми повноліття. В свою чергу він і далі буде утримувати дітей (окрім виплати аліментів) і буде впевнений, що позивач не витратить на себе аліментні кошти.

11.10.2023 позивачкою подано відповідь на відзив в якому зазначено, що посилання відповідачаяк надокази утриманнянеповнолітніх дітей,купівлі квитківдля проїздуна потягахДП "Укрзалізниця"нічого недоводять.Відповідачем незазначено зякою метоюта кудиїздив,яка булав цьомунеобхідність,а томуне несутьдоказової бази.Перекази запоповнення особистогорахунку мобільнихоператорів дітямта надсиланняпосилок зпродуктами харчуванняне можназарахувати якаліменти.Законодавство непередбачає покладанняобов`язку утримуваннянеповнолітньої дитинина державу,якщо єживі іпрацездатні батьки,а томупосилання відповідача,що синпоступив унавчальний закладі будепоставлений наусі видизабезпечення незвільніє йоговід утриманнядитини.Посилання відповідача,що віннадає матеріальнудопомогу ізабезпечує дітейусім необхіднимне відповідаєдійсності,так якте щовін перераховуєпо 200грн.на поповненнярахунку мобільнихтелефонів іінколи надсилаєпродукти харчуванняне вповною міроюзабезпечує дитинуна користуваннявсіма благамисоціального забезпечення,належним харчуванням,житлом,розвагами якінеобхідні дляїї благополуччя. Відповідач помилково плутає аліменти з додатковими витратами на дитину.

Відповідно до ч. 1 ст. 274 ЦПК України, у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута малозначна справа.

Ухвалою судді від 20.09.2023 у справі відкрито провадження і справа призначена до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

У наданий в ухвалі час від сторін не надійшло заперечення проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження чи клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін.

Зважаючи на те, що справа розглядалась за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, відповідно до ч. 2 ст.247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ОСОБА_7 та ОСОБА_2 20.09.1997 уклали шлюб, який зареєстрований Харківським міським відділом реєстрації актів громадянського стану, актовий запис 1697 (а.с.12).

Від шлюбу сторони мають трьох спільних неповнолітніх дітей: сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , доньку - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 і сина - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , відповідно (а.с.08-10).

Відповідно до інформації з реєстру територіальної громади міста Харкова діти зареєстровані разом з матір`ю та батьком адресою: АДРЕСА_1 (а.с.14).

Діти на даний час проживають з матір`ю, оскільки відповідач проходить службу в прикордонному загоні, про що зазначив у відзиві представник відповідача.

Відповідно до довідки Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького від 18.09.2023 солдат ОСОБА_3 , зарахований на навчання 24.07.2023 наказом ректора № 729 -ос від 24.07.2023 та навчається в Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, яка відноситься до 3 рівня акредитації. Відповідно до пункту 189 «Положення про проходження громадянами України військової служби в Державній прикордонній службі України», затвердженого Указом Президента України від 29.12.2009 року №1115/2009 (зі змінами) - особи, зараховані на навчання до вищого військового навчального закладу Держприкордонслужби, включаються до списку особового складу та ставляться на всі види забезпечення у навчальному закладі з дня їх призначення на посади курсантів.

З характеристики виданої начальником відділу зв`язку та інформаційних систем штабу начальником зв`язку ОСОБА_8 вбачається, що старший майстер-сержант ОСОБА_9 позитивно характеризується за період проходження служби та займає посаду начальника 2 апаратної СКІТА-04 групи рухомих засобів відділення зв`язку та інформаційних систем НОМЕР_4 прикордонного загону.

Відповідно до платіжних інструкції відповідач надавав матеріальну допомогу сину ОСОБА_3 та пересилав грошові кошти на ім`я позивачки, а також пересилав позивачці продукти харчування, що підтверджується розруківками відправлення посилки.

За змістом ст.180СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до положень ст.182СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2 )стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Відповідно до положень ст.183СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття. Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Прожитковий мінімум на дитину віком до 6 років з 1 січня 2023 року становить 2272 грн. 00 коп.

Прожитковий мінімум на дитину віком від 6 до 18 років з 1 січня 2023 року становить 2833 грн. 00 коп.

Положеннями статті 27 Конвенції «Про права дитини», яку ратифіковано Постановою ВР № 789-XII від 27.02.91 р., передбачено право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Відповідно до ч. 2 ст. 27 Конвенції батько (-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно до ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст.13ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Суд враховує, що відповідно до ст. 18 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Суд приймає до уваги те, що за загальним правилом, яке випливає зі змісту частини п`ятої статті 183Сімейного кодексуУкраїни (той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитинуоднієї чверті, на двох дітейоднієї третини, на трьох і більше дітейполовини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину), розмір аліментів на трьох дітей становить 1/2 частку заробітку (доходу) платника аліментів.

Аліменти це обов`язок утримання у визначених законом випадках одним членом сім`ї інших, які потребують цього. За змістом ст.180СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі (ч. 3 ст. 181 СК України).

За таких обставин, ОСОБА_2 зобов`язаний утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття.

Визначаючись щодо розміру аліментів, які підлягають стягненню на користь позивачки, суд враховує те, що спільні діти проживають разом з позивачкою, перебувають на її утриманні, що потребує значних коштів. Старший син хоч і навчається у вищому навчальному закладі із всіма видами забезпечення у навчальному закладі, проте є неповнолітнім та потребує додаткових матеріальних витрат, які пов`язані із забезпеченням вирішення побутових питань.

Відомостей про розмір свого доходу та про присуджені до стягнення аліментні зобов`язання на утримання інших осіб відповідач суду не надав та матеріали справи таких відомостей не містять.

Суд прийшов до висновку, що підлягають до стягнення аліменти в розмірі 1/2 частки від усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня пред`явлення даного позову до суду до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Статтею 191СК України передбачено, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, яким є 15.09.2023.

Суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць(ст. 430 ЦПК України).

Враховуючи вищевикладене, суд розподіляє судові витрати, відповідно до положень ст. ст. 141 ЦПК України, та стягує з відповідача в дохід держави судові збір в дохід держави у розмірі 1073 грн. 60 коп.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст.12,13,81,89,141,247ч.2,259,264-265,268,274-279 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 простягнення аліментів- задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_6 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , аліменти на утримання трьох неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/2 частини заробітку (доходу) платника аліментів, але не менше п`ятдесяти відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку щомісячно, починаючи стягнення з дня звернення до суду, тобто з 15.09.2023 і до досягнення старшою дитиною віку повноліття.

Рішення суду підлягає до негайного виконання в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , судовий збір в дохід держави в розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 60 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_6 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя Т. В. Поліщук

СудМосковський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено21.11.2023
Номер документу115005284
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —643/9517/23

Ухвала від 15.08.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Постанова від 24.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Постанова від 07.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Рішення від 20.11.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Поліщук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні