Рішення
від 12.07.2023 по справі 331/3371/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

12.07.2023 Справа № 331/3371/23

Провадження № 2/331/1436/2023

У Х В А Л А

про закриття підготовчого провадження

та призначення справи до судового розгляду по суті

12 липня 2023 року місто Запоріжжя

Жовтневий районний суд міста Запоріжжя у складі:

головуючого судді Яцун О.О.,

при секретарі судового засідання Крамаренко В.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду міста Запоріжжя цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Жовтневого районного суду міста Запоріжжя перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 , який діє на підставі ордеру на надання правничої (правової) допомоги серії АР № 1080081 від 21 січня 2022 року (а.с.7), до ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, у якій позивач просить стягнути з відповідача матеріальну шкоду, завдану внаслідок дорожньо-транспортної пригоди у розмірі 422068 грн. 40 коп., витрати понесені ОСОБА_1 у зв`язку із проведенням оцінки матеріального збитку у розмірі 4000 грн. та суму судових витрат, а саме сплачений судовий збір та витрати на професійну правничу допомогу.

Ухвалою Жовтневого районного суду міста Запоріжжя від 24 травня 2023 року позов прийнято до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі за правилами загального позовного провадження (а.с.35).

13 червня 2023 року на адресу суду від представника відповідача адвоката Войтовича Є.М., який діє на підставі ордеру на надання правничої (правової) допомоги серії АР № 1056812 від 10 червня 2023 року, надійшов відзив на позовну заяву в якому представник відповідача зазначає, що позов пред`явлено не до тієї особи, яка повинна нести цивільно-правову відповідальність за шкоду, яку спричинено позивачу та заперечує проти задоволення позовних вимог. При цьому, представник відповідача просить суд залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Арсенал страхування» (а.с.57-61).

14 червня 2023 року на адресу суду надійшло клопотання представника позивача ОСОБА_2 , в якому він заперечує проти залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Арсенал страхування» (а.с.64-66).

05 липня 2023 року на адресу суду надійшло клопотання представника відповідача ОСОБА_4 про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Арсенал страхування» (а.с.72).

У підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 і його представник ОСОБА_2 не з`явились, про дату, час і місце проведення підготовчого засідання були повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

Відповідач ОСОБА_3 і його представник адвокат Войтович Є.М. у підготовче засідання також не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи були повідомлені судом своєчасно, належним чином та у встановленому законом порядку. При цьому, представник відповідача - адвокат Войтович Є.М. подав до канцелярії суду заяву, із змісту якої вбачається, що останній просить суд задовольнити клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Арсенал страхування», закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті (а.с.74).

Відповідно до пунктів 4), 10) ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд:

вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше;

вирішує заяви та клопотання учасників справи..

Згідно ч. 3 ст. 182 ЦПК України заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлено - він встановлюється судом.

Згідно ч. 1 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до частини першої статті 48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Третя особа у справі не є стороною у цивільному процесі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи (ч. 1 ст. 53 ЦПК України).

За положеннями ч. 7 ст. 53 ЦПК України, вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Отже, предметом спору є відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди за участю автомобіля «Audi Q7», державний номерний знак НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_1 , та транспортного засобу «Volkswagen Tiguan», державний номерний знак НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_3 .

Представник відповідача зазначає, що на момент ДТП цивільно-правова відповідальність ОСОБА_3 була застрахована, до відзиву представником відповідача долучено договір добровільного страхування цивільної відповідальності власників наземного транспорту № 251/21-ДГО/3П112 від 15.10.2021 року, укладений між ОСОБА_3 та ПрАТ «СК «Арсенал Страхування». Строк дії договору до 14.10.2022 року (а.с.60).

Відтак, беручи до уваги предмет доказування, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Арсенал страхування», оскільки рішення у справі може вплинути на його права або обов`язки.

За таких обставин, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Арсенал страхування» (місцезнаходження: 03056, м. Київ, вулиця Борщагівська, будинок № 154, код ЄДРПОУ 33908322).

Згідно з п.15) ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

Згідно з п.3) ч. 2 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Суд, ознайомившись з матеріалами справи, вважає, що є підстави для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Таким чином, визнавши підготовку справи до судового розгляду завершеною, ознайомившись з письмовими заявами сторін по справі, які заперечень проти закінчення підготовчого провадження та призначення судового розгляду даної цивільної справи по суті не висловили, додаткових уточнень, доповнень не подано, тому суд вважає за можливе закрити підготовче провадження та призначити цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 про відшкодуванняматеріальної шкоди,заподіяної внаслідокдорожньо-транспортноїпригоди до судовогорозгляду посуті, та з метою повного, всебічного і об`єктивного розгляду справи, суд також вважає необхідним задовольнити клопотання представника відповідача ОСОБА_4 про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Арсенал страхування».

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 48, 53, 189-200, 223 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника відповідача ОСОБА_4 щодо залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Арсенал страхування», задовольнити.

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Арсенал страхування» (місцезнаходження: 03056, місто Київ, вулиця Борщагівська, будинок № 154, код ЄДРПОУ 33908322) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, та призначити справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні на 04жовтня 2023року на10годину 30хвилин в залі судових засідань Жовтневого районного суду міста Запоріжжя (69095, місто Запоріжжя, вулиця Олександрівська, 6).

Роз`яснити третій особі її право надіслати (надати) пояснення з урахуванням вимог статті 178 ЦПК України не пізніше п`ятнадцяти днів з дня отримання копії даної ухвали. Копія пояснень та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надсиланням (наданням) пояснень до суду.

Копію ухвали направити на адресу залученої сторони.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.О. Яцун

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115022808
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —331/3371/23

Рішення від 11.09.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 24.07.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 17.07.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Рішення від 03.07.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Рішення від 03.07.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Рішення від 06.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Рішення від 12.07.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні