Рішення
від 16.11.2023 по справі 554/12032/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 16.11.2023Справа № 554/12032/21 Провадження № 2-др/554/79/23

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.11.2023 року суддя Октябрського районного суду м. Полтави Тімошенко Н.В., розглянувши цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавській області Управління державної реєстрації Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми), Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), про визнання дій незаконними, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення моральної шкоди,

встановила:

рішенням Октябрського районного суду від 29.05.2023 року позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавській області Управління державної реєстрації Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми), Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), про визнання дій незаконними, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення моральної шкоди - задоволено.

Ухвалою Полтавського апеляційного суду від 13.10.2023 року справу повернуто до суду першої інстанції для ухвалення додаткового рішення у вищевказаній справі та вказано, що при ухваленні рішення місцевим судом не було вирішено питання про судові витрати та не зазначено відповідача - Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми).

У судове засідання сторони не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися у встановленому законом порядку.

Представник відповідача - Шевченківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) подала заяву про розгляд справи без її участі.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про необхідність ухвалення додаткового рішення, яким вирішити питання про стягнення судових витрат.

Судом встановлено, що рішенням Октябрського районного суду від 29.05.2023 року позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавській області Управління державної реєстрації Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми), Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), про визнання дій незаконними, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення моральної шкоди - задоволено.

При зверненні до суду з позовною заявою позивачем ОСОБА_1 сплачено судовий збір у розмірі 1016 грн. за позовну вимогу немайнового характеру та 2270 грн. за позовну вимогу про стягнення моральної шкоди, що підтверджується відповідними квитанціями від 15.12.2021 року.

Згідно п.1 ч.1 ст.270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача. При вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує, зокрема, чи є розмір таких витрат обґрунтованим.

З огляду на задоволення позову ОСОБА_1 , стягненню з відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 підлягає сума понесених позивачем витрат у вигляді судового збору по 1589 грн. з кожного.

Разом з цим, відповідно до п.1 ч.1, ч.2 ст.7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом. У випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю.

Як встановлено судом, позивач повинен був сплатити судовий збір за вимогу немайнового характеру на дату подання позовної заяви (20.12.2021) у розмірі 908 грн.

Згідно квитанції від 15.12.2021 року, ОСОБА_1 сплатив судовий збір за вимогу немайнового характеру в розмірі 1016 грн.

А тому, решта суми сплаченого судового збору у розмірі 108 грн. є надмірно сплаченою та підлягає поверненню на підставі п.1 ч.1 ст.7 Закону України «Про судовий збір».

Керуючись п.1 ч.1 ст.270 ЦПК України, суд

ухвалив:

ухвалити додаткове рішення у справі № 554/12032/21 за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавській області Управління державної реєстрації Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми), Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), про визнання дій незаконними, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення моральної шкоди.

Стягнути з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 судові витрати по справі у вигляді судового збору по 1589 грн. з кожного.

Зобов`язати Головне управління Державної казначейської служби України у Полтавській області повернути ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , надмірно сплачений судовий збір у сумі 108 грн. за квитанцією про сплату №0.0.2379715134.1 від 15.12.2021 року.

Копію додаткового рішення направити учасникам справи протягом 2 (двох) днів з дня його складання.

Учасник справи, якому додаткове рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження додаткового рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 (тридцяти) днів з дня вручення йому додаткового рішення суду.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційного скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Додаткове рішення суду виготовлено в нарадчій кімнаті в єдиному примірнику.

З текстом додаткового рішення суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Відомості про сторін:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання : АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач - ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання АДРЕСА_2 .

Відповідач - ОСОБА_3 , РНОКПП невідомо, місце проживання АДРЕСА_3 .

Відповідач - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми)- 36014, м. Полтава, вул. Зигіна,1а.

Відповідач - Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), м. Полтава, вул. Соборності, 8.

Суддя Н.В.Тімошенко

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115038307
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про ухвалення додаткового рішення

Судовий реєстр по справі —554/12032/21

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Рішення від 16.11.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 09.08.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні