Ухвала
від 27.11.2023 по справі 926/3306/23
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


УХВАЛА

"27" листопада 2023 р. Справа №926/3306/23

Західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючий суддяО.В. Зварич

суддіН.М. Кравчук

О.І. Матущак,

розглянув апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю МЕТВУД МАРКЕТ</a> б/н від 29.10.2023 року (вх. № 01-05/3340/23 від 30.10.2023 року)

на ухвалу господарського суду Чернівецької області від 19.10.2023 року (суддя І.В. Марущак; повний текст ухвали складено 19.10.2023 року)

у справі № 926/3306/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю МЕТВУД МАРКЕТ</a> (надалі ТзОВ МЕТВУД МАРКЕТ)

до відповідача: Levidey Lavi Import Distribution Ltd

про стягнення 7434,50 доларів США,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Чернівецької області від 19.10.2023 року у справі №926/3306/23 залишено без розгляду позов ТзОВ МЕТВУД МАРКЕТ до Levidey Lavi Import Distribution Ltd про стягнення коштів в сумі 7434,50 доларів США.

Позивач подав апеляційну скаргу на вказану ухвалу суду.

З підстав, зазначених в ухвалі Західного апеляційного господарського суду від 06.11.2023 року залишено без руху апеляційну скаргу ТзОВ МЕТВУД МАРКЕТ. Зобов`язано скаржника до 21.11.2023 року надати через канцелярію суду (або надіслати): докази про реєстрацію свого електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі відповідно до вимог ч. 6 ст. 6 ГПК України; докази сплати судового збору за подання апеляційної скарги, у встановлених Законом України Про судовий збір порядку та розмірі в сумі 2684,00 грн.; докази надсилання відповідачу Levidey Lavi Import Distribution Ltd копії апеляційної скарги з доданими до неї документами, які у нього відсутні, з урахуванням положень ст. 42 ГПК України; належний доказ на підтвердження повноважень особи, яка підписала апеляційну скаргу від імені Товариства з обмеженою відповідальністю МЕТВУД МАРКЕТ</a>.

Скаржник усунув недоліки апеляційної скарги. До заяви (вх. № 01-04/7557/23 від 21.11.2023 року) додав докази про реєстрацію свого електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, докази сплати судового збору, докази надсилання відповідачу Levidey Lavi Import Distribution Ltd копії апеляційної скарги та ордер серії СЕ № 1073358 від 20.12.2022 року на підтвердження повноважень підписанта апеляційної скарги.

Суд не встановив підстав для повернення апеляційної скарги та відмови у відкритті апеляційного провадження.

Під час вивчення матеріалів апеляційної скарги колегія суддів встановила, що відповідач у справі Levidey Lavi Import Distribution Ltd (6 Derech Hayam st, Rehovot, Israel, 7638509, код 511079352) є нерезидентом.

Згідно з частинами 1, 2 статті 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 2 Господарського процесуального кодексу України основним завданням (принципом) господарського судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Статтею статті 365 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

У відповідності до статті 367 Господарського процесуального кодексу України, у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Статтею 1 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, вчиненої в Гаазі 15 листопада 1965 року (дата приєднання: 19.10.2000, дата набуття чинності для України 01.12.2001; далі - Конвенція), встановлено, що ця Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Одночасно судом встановлено, що 25.11.1965 держава Ізраїль підписала Конвенцію про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965. Вказана конвенція ратифікована 14.08.1972 та набрала чинності для держави Ізраїль 13.10.1972, про що є дані на офіційному сайті Постійного бюро Гаазької конференції з міжнародного приватного права www.hcch.net.

Згідно з статтею 2 Конвенції кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Статтею 5 Конвенції передбачено, що Центральний Орган запитуваної Держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом: a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави. З урахуванням положень пункту (b) частини першої цієї статті документ може завжди бути вручений шляхом безпосередньої доставки одержувачу, який приймає його добровільно.

Відповідно до статті 10 Конвенції якщо запитувана Держава не заперечує, то ця Конвенція не обмежує: a) можливості надсилати судові документи безпосередньо поштою особам, які перебувають за кордоном, b) можливості для судових працівників, службовців або інших компетентних осіб запитуючої Держави здійснювати вручення судових документів безпосередньо через судових працівників, службовців або інших компетентних осіб запитуваної Держави, c) можливості для будь-якої заінтересованої в судовому процесі особи здійснювати вручення судових документів безпосередньо через судових працівників, службовців або інших компетентних осіб запитуваної Держави.

З інформації, розміщеної на офіційному сайті Постійного бюро Гаазької конференції з міжнародного приватного права www.hcch.net, вбачається, що 14.08.1972 Держава Ізраїль, як держава призначення, у тому, що стосується статті 10, пункти b) і c), Конвенції, здійснюватиме вручення судових документів лише через Директорат Суди, і тільки якщо заява на таку послугу походить від судового органу або від дипломатичного чи консульського представництва Договірної Держави. Також у декларації від 16.08.2021 зазначено, що відповідно до положень статті 21 Конвенції, Уряд Ізраїлю цим повідомляє про те, що він виступає проти використання методів передачі на його території відповідно до статті 10(a) Конвенції щодо документів, адресованих Державі Ізраїль, включаючи її політичні підрозділи, агентства, органи влади та інструменти, а також офіційним особам або агентам, які діють або діяли від імені уряду Ізраїлю. Вручення таких документів здійснюється, відповідно до положень Конвенції, через Директорат судів (розділ Res/D/N/DC, Застереження, декларації, повідомлення або депозитарні повідомлення).

Згідно з п.п. 6.1, 6.2 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України №1092/5/54 від 27.06.2008 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.07.2008 за №573/15264, у разі, якщо правова допомога запитується або надається на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року (далі - Конвенція про вручення), застосовуються відповідні положення цієї Інструкції з урахуванням викладеного в пунктах 6.2-6.14 цієї Інструкції. Доручення про вручення документів за кордоном на підставі Конвенції про вручення складається судом чи іншим заінтересованим компетентним органом України у формі прохання, яка установлена Конвенцією про вручення, згідно з додатком 10 до цієї Інструкції.

Відповідно до статті 7 Конвенції про вручення формуляр обов`язково складається французькою чи англійською мовою чи мовою запитуваної держави, а в разі заповнення українською мовою - обов`язково супроводжується перекладом на одну із зазначених мов (п.6.3 Інструкції).

Згідно з п. 6.7 Інструкції суд чи інший компетентний орган України надсилає доручення на підставі Конвенції про вручення до Центрального органу іноземної держави, визначеного запитуваною державою відповідно до статті 2 цієї Конвенції, напряму.

Таким чином, для забезпечення належного повідомлення відповідача у справі Levidey Lavi Import Distribution Ltd (6 Derech Hayam st, Rehovot, Israel, 7638509, код 511079352) про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ТзОВ МЕТВУД МАРКЕТ на ухвалу господарського суду Чернівецької області від 19.10.2023 року у справі №926/3306/23, про дату, час і місце слухання справи, у встановленому Конвенцією порядку, колегія суддів вважає за необхідне зобов`язати скаржника ТзОВ МЕТВУД МАРКЕТ, як зацікавлену особу, надати суду нотаріально засвідчений переклад апеляційної скарги, цієї ухвали Західного апеляційного господарського суду від 27.11.2023 року та прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів від 27.11.2023 року з підтвердженням про їх вручення та коротким викладом документа, що підлягає врученню англійською мовою у двох примірниках.

Після подання суду перекладу вказаних документів такі будуть надіслані до компетентного органу держави Ізраїль (Administration of Courts Legal Assistance to Foreign Countries 22 Kanfei Nesharim st.Jerusalem 9546435 Israel) для належного їх вручення відповідачу у справі Levidey Lavi Import Distribution Ltd (6 Derech Hayam st, Rehovot, Israel, 7638509, код 511079352).

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Оскільки суд повинен належним чином повідомити відповідача про дату, час та місце розгляду апеляційної скарги, а також враховуючи положення Конвенції та приписи ст.ст.228, 229 ГПК України, з метою забезпечення прав сторін у справі, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст.ст. 74, 226, 228, 229, 234, 258, 262, 268, 281, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, Західний апеляційний господарський суд

У Х В А Л И В :

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕТВУД МАРКЕТ» б/н від 29.10.2023 року (вх. № 01-05/3340/23 від 30.10.2023 року) на ухвалу господарського суду Чернівецької області від 19.10.2023 року у справі №926/3306/23.

Витребувати у господарського суду Чернівецької області матеріали справи №926/3306/23.

Призначити справу № 926/3306/23 до розгляду у судовому засіданні на 03.06.2023 року о 12 год. 00 хв., яке відбудеться у приміщенні Західного апеляційного господарського суду за адресою: м.Львів, вул. Личаківська, 81.

Зобов`язати Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕТВУД МАРКЕТ» надати через канцелярію суду (або надіслати) до 27.12.2023 року нотаріально засвідчений переклад даної ухвали, апеляційної скарги та прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів від 27.11.2023 з підтвердженням про їх вручення та коротким викладом документа, що підлягає врученню англійською мовою (два примірники).

Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «МЕТВУД МАРКЕТ», що у випадку невиконання вимог ухвали суду, апеляційну скаргу може бути залишено без розгляду на підставі пункту 4 частини першої статті 226 ГПК України.

Відповідач має право надати через канцелярію суду (або надіслати) письмовий відзив на апеляційну скаргу в порядку і строки, визначені ч. 1 ст. 251, ст. 263 ГПК України.

Зупинити провадження у справі № 926/3306/23 до виконання судового доручення про вручення судового документу чи повідомлення про неможливість такого вручення.

Надіслати ухвалу сторонам у справі справи та господарському суду Чернівецької області в порядку, визначеному ст.ст. 242, 285 ГПК України.

Неявка уповноважених представників в судове засідання не є перешкодою для розгляду справи відповідно до положень ч. 12 ст. 270 ГПК України.

Строки та порядок оскарження ухвал (постанов) апеляційного господарського суду визначені в § 1 глави 2 Розділу IV ГПК України.

Веб-адреса судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень: http//reyestr.court.gov.ua.

Головуючий суддя О.В. Зварич

СуддяН.М. Кравчук

СуддяО.І. Матущак

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115191711
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 7434,50 доларів США

Судовий реєстр по справі —926/3306/23

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Зварич Оксана Володимирівна

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 08.08.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 28.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні