Ухвала
від 27.11.2023 по справі 440/1892/23
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

27 листопада 2023 рокум. ПолтаваСправа №440/1892/23

Полтавський окружний адміністративний суд у складі судді Кукоби О.О., розглянувши клопотання адвоката Бідюк Яни Володимирівни про поновлення провадження в адмінітсративній справі за позовом ОСОБА_1 до Пришибської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області про визнання протиправним та скасування розпорядження, поновлення на роботі, стягнення коштів,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Пришибської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, у якому просила:

визнати протиправним та скасувати розпорядження сільського голови Пришибської сільської ради від 03.02.2023 №20-К "Про застосування дисциплінарного стягнення до начальника відділу освіти, культури, спорту та туризму виконавчого комітету Пришибської сільської ради Ольги Довгань" (зі змінами згідно розпорядження сільського голови Пришибської сільської ради від 23.02.2023 №25-К "Про внесення змін до розпорядження №20-к від 03 лютого 2023 р. "Про застосування дисциплінарного стягнення до начальника відділу освіти, культури, спорту та туризму виконавчого комітету Пришибської сільської ради Ольги Довгань");

поновити ОСОБА_1 на посаді начальника відділу освіти, культури, спорту та туризму виконавчого комітету Пришибської сільської ради з 24.02.2023;

стягнути з Пришибської сільської ради на її користь середній заробіток за час вимушеного прогулу з 24.02.2023 по день ухвалення рішення, з урахуванням належних до сплати податків та інших обов`язкових платежів;

стягнути з відповідача моральну шкоду за незаконне звільнення у розмірі 100000,00 грн.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 06.03.2023 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у цій справі, а її розгляд призначено за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 06.07.2023 провадження у цій справі зупинено до набрання законної сили судовим рішенням в адміністративній справі №440/1098/23 за позовом ОСОБА_1 до Пришибської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області про визнання протиправними та скасування розпоряджень.

22.11.2023 до суду надійшло клопотання представника позивача про поновлення провадження у цій справі з огляду на набрання законної сили судовим рішенням у справі №440/1098/23. До клопотання додано копію постанови Другого апеляційного адміністративного суду від 13.11.2023 у справі №440/1098/23, якою рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 13.04.2023 у справі №440/1098/23 залишено без змін.

Згідно з частиною першою статті 237 КАС України провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Відповідно до частини другої статті 255 КАС України у разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У силу частини першої статті 325 КАС України постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття.

За таких обставин, рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 13.04.2023 у справі №440/1098/23 набрало законної сили 13.11.2023, що зумовлює необхідність поновлення провадження у цій справі.

Тож клопотання представника позивача належить задовольнити.

Позивач в якості відповідача у справі визначила Пришибську сільську раду, а предмет спору, окрім іншого, стосується її поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

З Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань суд встановив, що Відділ освіти, культури, спорту та туризму виконавчого комітету Пришибської сільської ради зареєстрований як окрема юридична особа, ідентифікаційний код 44559843.

За змістом частини другої статті 2 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.

Згідно з частинами першою, третьою статті 10 зазначеного Закону сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами. Представницькі органи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські голови, виконавчі органи місцевого самоврядування діють за принципом розподілу повноважень у порядку і межах, визначених цим та іншими законами.

Відповідно до частин першої, другої статті 11 названого Закону виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи. Виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад є підконтрольними і підзвітними відповідним радам.

Частинами третьою, шостою статті 16 визначено, що Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об`єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад. Місцеві бюджети є самостійними, вони не включаються до Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та інших місцевих бюджетів.

У силу пунктів 34, 45 частини першої статті 2 Бюджетного кодексу України місцеві бюджети - бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети та бюджети місцевого самоврядування; рішення про місцевий бюджет - нормативно-правовий акт Верховної Ради Автономної Республіки Крим чи відповідної місцевої ради, виданий в установленому порядку, що затверджує місцевий бюджет та визначає повноваження відповідно Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації або виконавчого органу місцевого самоврядування здійснювати виконання місцевого бюджету протягом бюджетного періоду.

Як визначено частиною першою, пунктом 3 частини другої статті 22 Бюджетного кодексу України, за обсягом наданих повноважень розпорядники бюджетних коштів поділяються на головних розпорядників бюджетних коштів та розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня. Головними розпорядниками бюджетних коштів можуть бути виключно: за бюджетними призначеннями, визначеними іншими рішеннями про місцеві бюджети, - місцеві державні адміністрації, виконавчі органи та апарати місцевих рад (секретаріат Київської міської ради), структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів місцевих рад в особі їх керівників.

Таким чином, головним розпорядником коштів місцевого бюджету Пришибської сільської територіальної громади, який має відкриті бюджетні асигнування в органах Державної казначейської служби України, є Виконавчий комітет Пришибської сільської ради, а розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня - Відділ освіти, культури, спорту та туризму виконавчого комітету Пришибської сільської ради. З урахуванням наведеного суд визнав за доцільне залучити до участі у справі в якості співвідповідачів Виконавчий комітет Пришибської сільської ради, а також Відділ освіти, культури, спорту та туризму виконавчого комітету Пришибської сільської ради.

Згідно з частиною шостою статті 48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Отже розгляд справи належить розпочати спочатку.

Керуючись статтями 9, 48, 179, 181, 237, 248, 256, 262 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Провадження в адміністративній справі №440/1892/23 за позовом ОСОБА_1 до Пришибської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області про визнання протиправним та скасування розпорядження, поновлення на роботі, стягнення коштів поновити.

Залучити до участі у справі в якості співвідповідачів:

1) Виконавчий комітет Пришибської сільської ради (вул. Центральна, 46, с. Пришиб, Кременчуцький район, Полтавська область, 39741);

2) Відділ освіти, культури, спорту та туризму виконавчого комітету Пришибської сільської ради (вул. Центральна, 46, с. Пришиб, Кременчуцький район, Полтавська область, 39741).

Встановити співвідповідачам строк для подачі відзиву на позовну заяву разом з доказами в його обґрунтування протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Призначити підготовче засідання у справі об 11:40 12 грудня 2023 року в приміщенні Полтавського окружного адміністративного суду за адресою: 36039 (36611), Полтавська область, м. Полтава, вул. Пушкарівська, 9/26.

У підготовче засідання викликати учасників справи.

Інформація у справі розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, веб-адреса сторінки суду: http://court.gov.ua/fair/sud1670/.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та окремо не оскаржується.

СуддяО.О. Кукоба

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено29.11.2023
Номер документу115208082
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування розпорядження, поновлення на роботі, стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —440/1892/23

Ухвала від 01.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 27.11.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 06.07.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 06.07.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 06.03.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні