Постанова
від 30.11.2023 по справі 630/1005/23
ЛЮБОТИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 630/1005/23

Провадження № 1-кс/630/433/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2023 року м. Люботин

Слідчий суддя Люботинського міського суду Харківської області ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

підозрюваної ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Люботин Харківської області клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції № 2 Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 у кримінальному провадженні № 42023222130000174 від 05.07.2023 року про відсторонення від посади ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваної у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

в с т а н о в и в:

Старший слідчий СВ відділення поліції № 2 Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області старший лейтенант поліції ОСОБА_6 , за погодженням з прокурором Харківської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 , звернувся до суду із клопотанням, в якому просить відсторонити підозрювану ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади головного бухгалтера комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради та виконання обов`язків уповноваженої особи з питань публічних закупівель комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради.

Клопотання обґрунтовано тим, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, а саме у тому, що вона діючи всупереч інтересам служби з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи, перебуваючи на посаді уповноваженого з питань організації та проведення публічних закупівель, обрала найменш економічно вигідну пропозицію учасника закупівлі за предметом: «Виготовлення проєктно-кошторисної документації на: «Капітальний ремонт КЗ «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради за адресою: Харківська область, м. Люботин,

вул. Кооперативна, 38/8», що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

Обґрунтованість підозри підтверджується зібраними під час досудового розслідування доказами, долученими до клопотання.

ОСОБА_5 обіймає посаду головного бухгалтера КЗ «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради та призначена уповноваженою особою з питань публічних закупівель даного комунального закладу.

Перебуваючи на посаді, ОСОБА_5 , використовуючи владні повноваження особи з питань публічних закупівель та авторитет, задля ухилення від кримінальної відповідальності, зможе здійснити вплив на свідків по вказаному кримінальному провадженню; незаконний вплив на експертів чи спеціалістів; незаконний вплив на представника потерпілого, яким є керівник комунального закладу; зможе як надати незаконні та обов`язкові до виконання вказівки відповідним співробітникам комунального закладу, так і особисто, здійснити незаконні дії з приводу прийняття рішення про відхилення найбільш економічно вигідних тендерних пропозицій, чим свідомо запобігатиме максимальній економії бюджетних коштів під час дії воєнного стану.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні подане клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Підозрювана ОСОБА_5 та її захисник частково заперечували проти задоволення клопотання прокурора та просили не відсторонювати її від посади головного бухгалтера, прийнявши тільки рішення про відсторонення від посади уповноваженої особи з питань публічних закупівель комунального закладу. Підозрювана пояснила, що багато осіб залежить від неї, а саме це стосується нарахування заробітної плати, подання звітності, що є великим обсягом роботи та дві дівчини, які залишились в бухгалтерії з цим не впораються.

Одночасно ОСОБА_5 пояснила, що уповноважена особа з питань публічних закупівель є окремою посадою згідно штатного розпису ліцею, однак, оскільки ніхто на цю посаду не призначений, виконання відповідних обов`язків покладено саме на неї.

Вислухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши надані до суду матеріали та докази в їх сукупності, слідчий суддя дійшов до таких висновків.

Слідчим відділом ВП № 2 Харківського РУП № 1 ГУНП в області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023222130000174 від 05.07.2023 за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

08.11.2023 слідчим за погодженням з прокурором повідомлено ОСОБА_5 про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України тобто зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

Обґрунтованість підозри підтверджується наступними доказами:

1. Наказом № 114-к від 18.10.2022 про прийняття ОСОБА_5 головним бухгалтером Комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради;

2. Наказом № 37-аг від 25.10.2022 про призначення уповноваженою особою з питань публічних закупівель ОСОБА_5 головного бухгалтером Комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради;

3. Протоколом № 1 щодо прийняття рішення уповноваженою особою Комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради від 07.04.2023, згідно якого ОСОБА_5 прийнято рішення проведення процедури відкритих торгів з особливостями по предмету: ДК 021:2015-71320000-7 «Послуги з інженерного проектування» (Виготовлення проектно-кошторисної документації на: «Капітальний ремонт КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ за адресою: Харківська область, м. Люботин, вул. Кооперативна, 38/8») шляхом проведення процедури відкритих торгів з особливостями у відповідності з вимогами Закону та Постанови КМУ № 1178 від 12.10.2022;

4. Протоколом № 3 від 24.04.2023 щодо прийняття рішення уповноваженою особою Комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради, яким ОСОБА_5 відхилено найбільш економічно вигідну пропозицію учасника ФОП ОСОБА_7 .

5. Протоколом № 4 від 25.04.2023 щодо прийняття рішення уповноваженою особою Комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради, яким ОСОБА_5 прийнято рішення про намір укласти договір про закупівлю з переможцем процедури відкритих торгів «UA-2023-04-08-000131-a» - ПП «Укрсервіспроект» (ЄДРПОУ 36514593).

6. Договором про закупівлю № 2 від 04.05.2023 між Комунальним закладом «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» та Приватним підприємством «Укрсервіспроект» на виготовлення проектно-кошторисної документації на суму 3 830 000 грн.

7. Платіжною інструкцією № 2 від 29.05.2023 року з розрахункового рахунку Державної казначейської служби України НОМЕР_1 на розрахунковий рахунок Приватного підприємства «Укрсервіспроект» НОМЕР_2 перераховано грошові кошти розміром 3 830 000 грн. за виготовлення проектно-кошторисної документації відповідно до договору № 2 від 04.05.2023 року.

8. Висновком про результати моніторингу процедури закупівлі від 27.06.2023 №3141/395, проведеного Північно-східним офісом Держаудитслужби, в якому зазначається, що Замовник безпідставно відхилив найбільш економічно вигідну тендерну пропозицію ФОП ОСОБА_7 та обрав переможцем ПП «УКРСЕРВІСПРЕКТ», оскільки всі недоліки заявки учасника, пропозицію якого було відхилено, усунуті ним вчасно однак даний факт не був врахований при прийнятті рішення.

Виходячи з викладеного, слідчий суддя вважає, що надані докази свідчать про можливе вчинення ОСОБА_5 інкримінованого їй злочину, а тому вважає підтвердженим факт наявності обґрунтованої підозри.

Згідно ч. 1 ст. 157 КПК України слідчий суддя, суд відмовляє у задоволенні клопотання про відсторонення від посади, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного чи обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

При вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: 1) правову підставу для відсторонення від посади; 2) достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; 3) наслідки відсторонення від посади для інших осіб (ч. 2 ст. 157 КПК України).

Одним із елементів, які формують правову підставу для відсторонення підозрюваного від посади, є наявність підстав вважати, що перебування особи на посаді сприяло вчиненню злочину та наявність обґрунтованих підстав вважати, що подальше перебування підозрюваного на посаді перешкоджатиме кримінальному провадженню.

Слідчим суддею з наданих даних достовірно встановлено, що ОСОБА_5 працює на посаді головного бухгалтера Комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради та відповідним наказом на неї покладено обов`язки уповноваженої особи з питань публічних закупівель, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що перебування її на вказаній посаді сприяло вчиненню злочину.

Під час розгляду клопотання прокурор довів наявність достатніх підстав вважати, що такий захід як відсторонення підозрюваної ОСОБА_5 від посади необхідний для запобігання її можливої протиправної поведінки щодо перешкоджання кримінальному провадженню, яка, перебуваючи на посаді, використовуючи свій досвід роботи, зв`язки, може незаконними способами впливати на ймовірних свідків, якими можуть бути особи, які як працюють у цьому ж комунальному закладі, так і серед працівників підприємства, визнаного переможцем закупівлі; інших учасників кримінального провадження.

Крім того, слідчий суддя вважає такими, що заслуговують на увагу доводи сторони обвинувачення про те, що підозрювана ОСОБА_5 , використовуючи свої досвід та зв`язки, перебуваючи на посаді зможе вчинити аналогічні дії у разі не застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як відсторонення її від посади.

При цьому, суд відхиляє доводи сторони захисту про те, що можливо відсторонити ОСОБА_5 тільки від посади уповноваженої особи з питань публічних закупівель, оскільки фактично підозрювана обіймає посаду головного бухгалтера, а щодо обов`язків уповноваженого, то вони покладені на неї відповідним наказом.

Водночас, прийняття рішення про відстороненн ОСОБА_5 тільки від виконання обов`зків уповноваженої особи з питань публічних закупівель та залишення її на посаді головного бухгалтера Комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради, на переконання слідчого судді, не дозволить запобігти встановленим ризикам.

Також суд відхиляє доводи щодо істотного впливу факту відсторонення ОСОБА_5 від посади на інших працівників закладу та процеси, що там відбуваються (подання звітності тощо), оскільки згідно її пояснень в закладі працюють інші бухгалтери.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи підозрюваної ОСОБА_5 як відсторонення її від посади, а негативні наслідки відсторонення від посади не перевищують необхідність та можливість досягнення завдань у даному кримінальному провадженні.

Строк дії відсторонення від посади суд встановлює, з урахуванням положень п. 4 ч. 3 ст. 219 КПК України та факту повідомлення ОСОБА_5 про підозру 08.11.2023, в межах строку досудового розслідування, тобто до 08.01.2024.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 131, 132, 154, 155, 156, 157, 309, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції № 2 Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 про відсторонення від посади ОСОБА_5 задовольнити.

Відсторонити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади головного бухгалтера комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради та від виконання обов`язків уповноваженої особи з питань публічних закупівель комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради.

Визначити строк дії відсторонення ОСОБА_5 від посади в межах строків досудового розслідування, а саме до 08 січня 2024 року.

Копію ухвали направити комунальному закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради для виконання.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її проголошення, а підозрюваним у цей же строк з дня отримання копії ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115300434
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —630/1005/23

Постанова від 08.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Постанова від 10.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Постанова від 08.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Постанова від 08.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Постанова від 08.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

Постанова від 04.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Постанова від 03.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Постанова від 18.12.2023

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

Постанова від 30.11.2023

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

Постанова від 30.11.2023

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні