Постанова
від 08.01.2024 по справі 630/1005/23
ЛЮБОТИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 630/1005/23 Провадження №: 1-кс/630/11/24

У Х В А Л А

Іменем України

08 січня 2024 року м. Люботин

Слідчий суддя Люботинського міського суду Харківської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваної ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Люботин Харківської області клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 від 02 січня 2024 року по кримінальному провадженню № 42023222130000174 від 05 липня 2023 року про продовження строку відсторонення від посади відносно: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Люботин Харківської області, громадянки України, українки, не судимої, яка обіймає посаду головного бухгалтера КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

в с т а н о в и в:

03 січня 2024 року до суду надійшло клопотання прокурора ОСОБА_3 , в якому він просить продовжити строк відсторонення підозрюваної ОСОБА_4 від посади головного бухгалтера КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ та від виконання обов`язків уповноваженої особи з питань публічних закупівель КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ на два місяці.

В обґрунтування поданого клопотання прокурор ОСОБА_3 вказав, що ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, а саме у тому, що вона діючи всупереч інтересам служби з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи, перебуваючи на посаді уповноваженого з питань організації та проведення публічних закупівель, обрала найменш економічно вигідну пропозицію учасника закупівлі за предметом: «Виготовлення проектно-кошторисної документації на: «Капітальний ремонт КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ за адресою: Харківська область, м. Люботин, вул. Кооперативна, 38/8», що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам. Обґрунтованість підозри підтверджується зібраними під час досудового розслідування доказами, долученими до клопотання.

До підозрюваного ОСОБА_4 ухвалою слідчого судді Люботинського міського суду Харківської області від 30 листопада 2023 року застосовано запобіжних захід у вигляді цілодобового домашнього арешту строком до 08 січня 2024 року. Крім того, ухвалою слідчого судді Люботинського міського суду Харківської області від 30 листопада 2023 року підозрювану ОСОБА_4 було відсторонено від посади головного бухгалтера КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ та від виконання обов`язків уповноваженої особи з питань публічних закупівель КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ.

Прокурор також вказав, що обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати. Адже перебуваючи на посаді, ОСОБА_4 , використовуючи владні повноваження головного бухгалтера та особи з питань публічних закупівель та відповідний авторитет, задля ухилення від кримінальної відповідальності, зможе здійснити вплив на свідків по вказаному кримінальному провадженню; незаконний вплив на експертів чи спеціалістів; незаконний вплив на представника потерпілого, яким є керівник комунального закладу; зможе як надати незаконні та обов`язкові до виконання вказівки відповідним співробітникам комунального закладу, так і особисто, здійснити незаконні дії з приводу прийняття рішення про відхилення найбільш економічно вигідних тендерних пропозицій, чим свідомо запобігатиме максимальній економії бюджетних коштів під час дії воєнного стану.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 , віднесено у відповідності до ст. 12 КК України до категорії тяжких злочинів. Але завершити досудове розслідування до 08 січня 2024 року не представляється можливим, оскільки для встановлення та перевірки всіх обставин вчинення кримінального правопорушення необхідно отримати висновки судової будівельної експертизи щодо перевірки відповідності проектно-кошторисної документації, яка була предметом договору закупівлі, вимогам державних будівельних норм та іншим нормативним документам з проектування; встановити інших свідків кримінального правопорушення та допитати їх та з їх участю провести впізнання осіб, а також скласти обвинувальний акт та провести ознайомлення сторони захисту з матеріалами кримінального провадження. Тому постановою керівника Харківської окружної прокуратури Харківської області від 02 січня 2024 року строк досудового розслідування був продовжений до 08 лютого 2024 року.

На переконання прокурора строк відсторонення від посади слід продовжити з метою запобігти незаконному впливу на свідків та інших учасників кримінального провадження, можливому вчиненню нових кримінальних правопорушень та перешкоджанню кримінальному провадженню уразі повернення ОСОБА_4 до виконання своїх посадових обов`язків. Та оскільки досягнути таких цілей не було іншої можливості, застосований захід кримінального провадження слід продовжити.

В судовому засіданні прокурор Харківської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 подане клопотання підтримав, посилаючись на зазначені в ньому обставини, та просив його задовольнити і продовжити відсторонення підозрюваної від посади в межах строку досудового розслідування. Прокурор ОСОБА_3 додав, що уразі не продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_4 зможе продовжити роботу на своїх посадах у комунальному закладі дистанційно, що може підсилити існуючи ризики.

Підозрювана ОСОБА_4 в судовому засіданні з клопотанням прокурора не погодилась і просила його не задовольняти, адже вона вже місяць не отримує заробітну плату, і єдиним джерелом доходу її сім`ї є лише пенсія, яку отримує її чоловік. За час її відсутності накопичилось багато роботи, а інші працівники не можуть впоратися з тим обсягом роботи, який вона виконувала на посаді головного бухгалтера. ОСОБА_4 також повідомила, що керівником КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ обов`язки уповноваженої особи з питань публічних закупівель були покладені на іншу особу відповідним наказом від 30 листопада 2023 року. Тому немає потреби відсторонювати її від виконання таких обов`язків.

Захисник ОСОБА_5 в судовому засіданні заперечив проти задоволення клопотання прокурора з огляду на те, що відсторонення ОСОБА_4 від виконання обов`язків на посаді головного бухгалтера комунального закладу не мати суттєвого значення для досудового розслідування, адже до підозрюваної застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Тому немає потреби у продовженні строку відсторонення від посади головного бухгалтера.

Слідчий суддя, вислухавши пояснення учасників кримінального провадження, дослідивши надані слідчим на обґрунтування клопотання докази, встановив наступне.

Згідно з витягом з ЄРДР від 27 листопада 2023 року про реєстрацію кримінального провадження № 42023222130000174 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, СВ відділення поліції № 2 Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області здійснює досудове розслідування обставин за фактом зловживання своїм службовим становищем службовими особами КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, які всупереч інтересам служби з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи обрали найменш економічно вигідну пропозицію учасника закупівлі за предметом: «Виготовлення проєктно-кошторисної документації на «Капітальний ремонт КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ за адресою: Харківська область, м. Люботин, вул. Кооперативна, 38/8», що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

08 листопада 2023 року у кримінальному провадженні № 42023222130000174 ОСОБА_4 було вручено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за яке передбачено покарання виді позбавлення волі на строк до шести років.

Надані стороною обвинувачення докази свідчать про обґрунтованість повідомленої ОСОБА_4 підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України. Це зокрема:

Наказ № 114-к від 18 грудня 2022 року про прийняття ОСОБА_4 головним бухгалтером Комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради;

Наказ № 37-аг від 25 жовтня 2022 року про призначення уповноваженою особою з питань публічних закупівель ОСОБА_4 головного бухгалтером Комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради;

Протоколом № 1 щодо прийняття рішення уповноваженою особою Комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради від 07 квітня 2023 року, згідно якого ОСОБА_4 прийнято рішення проведення процедури відкритих торгів з особливостями по предмету: ДК 021:2015-71320000-7 «Послуги з інженерного проектування» (Виготовлення проектно-кошторисної документації на: «Капітальний ремонт КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ за адресою: Харківська область, м. Люботин, вул. Кооперативна, 38/8») шляхом проведення процедури відкритих торгів з особливостями у відповідності з вимогами Закону та Постанови КМУ № 1178 від 12 жовтня 2022 року;

Протокол № 3 від 24 квітня 2023 року щодо прийняття рішення уповноваженою особою Комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради, яким ОСОБА_4 відхилено найбільш економічно вигідну пропозицію учасника ФОП ОСОБА_7 ;

Протокол № 4 від 25 квітня 2023 року щодо прийняття рішення уповноваженою особою Комунального закладу «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» Харківської обласної ради, яким ОСОБА_4 прийнято рішення про намір укласти договір про закупівлю з переможцем процедури відкритих торгів «UA-2023-04-08-000131-a» - ПП «Укрсервіспроект» (ЄДРПОУ 36514593);

Договор про закупівлю № 2 від 04 травня 2023 року між Комунальним закладом «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» та Приватним підприємством «Укрсервіспроект» на виготовлення проектно-кошторисної документації на суму 3830000 грн.;

Платіжна інструкція № 2 від 29 травня 2023 року, якою з розрахункового рахунку Державної казначейської служби України НОМЕР_1 на розрахунковий рахунок Приватного підприємства «Укрсервіспроект» НОМЕР_2 перераховано грошові кошти розміром 3830000 грн. за виготовлення проектно-кошторисної документації відповідно до договору № 2 від 04 травня 2023 року;

Висновок про результати моніторингу процедури закупівлі від 27 червня 2023 року № 3141/395, проведеного Північно-східним офісом Держаудитслужби, в якому зазначається, що Замовник безпідставно відхилив найбільш економічно вигідну тендерну пропозицію ФОП ОСОБА_7 та обрав переможцем ПП «УКРСЕРВІСПРЕКТ», оскільки всі недоліки заявки учасника, пропозицію якого було відхилено, усунуті ним вчасно, однак даний факт не був врахований при прийнятті рішення.

На підставі ухвали слідчого судді Люботинського міського суду Харківської області від 30 листопада 2023 року підозрювану ОСОБА_4 було відсторонено від посади головного бухгалтера КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ та від виконання обов`язків уповноваженої особи з питань публічних закупівель КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ. Строк дії відсторонення ОСОБА_4 від посади був визначений ухвалою слідчого судді до 08 січня 2024 року.

Відповідно до ст. 158 КПК України прокурор має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченому ст. 156 цього Кодексу.

Розглядаючи клопотання про продовження строку відсторонення від посади слід взяти до уваги, що слідчим суддею під час розгляду первісного клопотання прокурора було достовірно встановлено, що ОСОБА_4 працює на посаді головного бухгалтера КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ та відповідним наказом на неї були покладені обов`язки уповноваженої особи з питань публічних закупівель, і що слідчий суддя дійшов переконання, що перебування її на вказаній посаді сприяло вчиненню злочину.

Під час розгляду клопотання прокурор довів наявність достатніх підстав вважати, що такий захід як відсторонення підозрюваної ОСОБА_4 від посади необхідний для запобігання її можливої протиправної поведінки щодо перешкоджання кримінальному провадженню, яка, перебуваючи на посаді, використовуючи свій досвід роботи, зв`язки, може незаконними способами впливати на ймовірних свідків, якими можуть бути особи, які як працюють у цьому ж комунальному закладі, так і серед працівників підприємства, визнаного переможцем закупівлі; інших учасників кримінального провадження.

На теперішній час обставини, що стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати.

При вирішенні питання про доцільність продовження відсторонення підозрюваної від посади слідчий суддя враховує те, що даний час в межах з`ясування та перевірки обставин вчиненого кримінального правопорушення у слідчого і прокурора є потреба в межах досудового розслідування отримати висновки судової експертизи, на підставі яких можуть бути внесені зміни до первісної редакції оголошеної підозри та складений обвинувальний акт. Проведення судової експертизи до теперішнього часу не завершено, а отже вимагає додаткового часу.

З огляду на ці обставини, на підставі клопотання слідчого постановою керівника Харківської окружної прокуратури Харківської області від 02 січня 2024 року був продовжений строк досудового розслідування до 08 лютого 2024 року.

При вирішенні клопотання слідчий суддя вважає такими, що заслуговують на увагу доводи прокурора про те, що підозрювана ОСОБА_4 , використовуючи свої досвід та зв`язки, перебуваючи на посаді головного бухгалтера, зможе вчинити аналогічні дії навіть у випадку виконання посадових обов`язків дистанційно, тобто з власного помешкання, у разі не застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як відсторонення її від посади.

В той же час, слід взяти до уваги, що підозрювана ОСОБА_4 втратила можливість виконувати обов`язки уповноваженої особи з питань публічних закупівель КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, оскільки у комунальному закладі з 30 листопада 2023 року призначену іншу посадову особу виконувати функції уповноваженої особи з питань публічних закупівель. Тому у застосуванні заходу в цій частині потреба відпала.

Керуючись ст.ст. 110, 156-158, 309, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 від 02 січня 2024 року по кримінальному провадженню № 42023222130000174 від 05 липня 2023 року про продовження строку відсторонення від посади відносно ОСОБА_4 задовольнити частково.

Відсторонення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , від посади головного бухгалтера КЗ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ продовжити в межах досудового розслідування на строк до 08 лютого 2024 року включно.

В іншій частині клопотання в задоволенні відмовити.

Копію ухвали направити КОМУНАЛЬНОМУ ЗАКЛАДУ «ЛЮБОТИНСЬКИЙ МИСТЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ ДИВОСВІТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ для виконання.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її проголошення, а підозрюваним у цей же строк з дня отримання копії ухвали.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116254203
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —630/1005/23

Постанова від 08.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Постанова від 10.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Постанова від 08.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Постанова від 08.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Постанова від 08.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

Постанова від 04.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Постанова від 03.01.2024

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Постанова від 18.12.2023

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

Постанова від 30.11.2023

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

Постанова від 30.11.2023

Кримінальне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні