Рішення
від 30.10.2023 по справі 932/9928/21
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 932/9928/21

Провадження № 2/932/1299/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2023 року м. Дніпро

Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Куцевола В.В.

при секретарі Рибалці В.І.

за участі

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача 2 Проходи Р.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Дніпрі за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , яка діє в інтересах малолітнього ОСОБА_3 до комунального підприємства «Дирекція територій і об`єктів рекреації» Дніпровської міської ради, Комунального підприємства «Міська інфраструктура» Дніпровської міської ради, третя особа Департамент парків та рекреацій Дніпровської міської ради про зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2021 року до Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська надійшла позовна заява ОСОБА_2 в якій остання просила суд:

-зобов`язати КП «Дирекція територій і об`єктів рекреації» ДМР провести заміну покриття помосту дитячого ігрового майданчику «Ротарі клуб «Дніпро-регіон» у Центральному міському дитячому парку імені Лазаря Глоби за адресою: м.Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, 95;

-стягнути з КП «Дирекція територій і об`єктів рекреації» ДМР на користь ОСОБА_2 , яка діє в інтересах ОСОБА_3 моральну шкоду у розмірі 10000,00 грн.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги позивач посилалась на те, що її син ОСОБА_3 , 2020 року народження, граючись, 12.09.2021, на дитячому ігровому майданчику «Ротарі клуб «Дніпро-регіон», що розташований у Центральному міському дитячому парку імені Лазаря Глоби, впав у отвір між дошками у помості, який з`єднує два елемента конструкції цього майданчику у зв`язку з чим отримав: поверхневу травму волосистої частини голови, забій м`яких тканин потиличної ділянки голови та нижньої губи.

У зв`язку з падінням дитина зазнала значного фізичного болю та стресу, що також мало відображення на душевному стані батьків.

З огляду на те, що ОСОБА_3 був травмований у зв`язку з неналежним утриманням КП «Дирекція території і об`єктів рекреації» ДМР, дитячого майданчика, позивач вважала за необхідне звернутися до суду з даним позовом.

Відповідачем КП «Міська інфраструктура» ДМР було надано відзив, доводи викладені в якому зводяться до не згоди з заявленими позовними вимогами. Так, останнім зазначено, що він не може мати статус відповідача у даній справі, оскільки Центральний міський дитячий парк Лазяря Глоби було закріплено на праві господарського відання за КП «Міська інфраструктура» лише 16.11.2022 в той час як інцидент з яким пов`язано даний спір мав місце 12.09.2022. Також у відзиві зазначено, про відсутність доказів отримання моральної шкоди та не відповідність позовної заяви приписам процесуального права.

Відповідачем КП «Дирекція територій і об`єктів рекреації» ДМР було надано відзив та письмові пояснення, доводи викладені в яких зводяться до не згоди з заявленими позовними вимогами. Так, останнім зазначено, що КП «Дирекція парків та об`єктів рекреації» ДМР станом на 01.02.2022 не має на балансі дитячого ігрового майданчику «Ротарі клуб «Дніпро-регіон», який розташовано на території Центрального міського дитячого парку ім.Лазаря Глоби, оскільки є балансоутримувачем лише території Центрального міського дитячого парку ім.Лазаря Глоби, у зв`язку з чим, не може нести відповідальність за завдану шкоду. Також зазначено про відсутність доказів наданих на обґрунтування заявленого розміру моральної шкоди.

Третьою особою надано письмові пояснення доводи викладені в якому зводяться до не згоди з заявленими позовними вимогами, так останнім зазначено, що на наданих позивачем фотознімках дитячого майданчика є опале листя, якого у вересні не буває, що свідчить про відсутність доказів події. Крім того, пояснення містять посилання на невідповідність позову приписам ЦПК України.

Ухвалою Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська від 23.11.2021 відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Ухвалою Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська від 05.04.2023 залучено до участі у справі, як співвідповідача КП «Міська інфраструктура» ДМР.

У судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги та надав пояснення аналогічні викладеним у позові.

У судовому засіданні представник КП «Міська інфраструктура» ДМР заперечував щодо заявлених позовних вимог та надав пояснення аналогічні викладеним у відзиві також наголосив на тому, що дитячий майданчик відремонтовано.

Інші учасники справи, будучи належним чином повідомленими про час та місце її розгляду, у судове засідання не з`явилися, про причину неявки суд не повідомили.

Дослідивши матеріали справи та вислухавши пояснення сторін, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 народився ОСОБА_3 батьками якого записані: ОСОБА_4 та ОСОБА_2 .

Згідно копії відповіді заступника генерального директора з організаційно-аналітичної роботи КП «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ» ДМР» Денисенко Я.А. від 21.10.2021, 12.09.2021 о 19:56 годин було здійснено виїзд за адресою: м.Дніпро, парк Глоби, біля пруду, до дитини - ОСОБА_3 . Вказане також підтверджується копією картки виклику швидкої медичної допомоги та копією картки виїзду швидкої медичної допомоги в якій зазначено, що дитину госпіталізовано.

Відповідно до копії консультативного висновку спеціаліста №53571903 від 12.09.2021, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , отримав: поверхневу травму волосистої частини голови, забій; забій м`яких тканин потиличної ділянки голови, забій та садно нижньої губи.

Згідно копії відповіді директора КП «Спорт-Дніпро» Юрченка А. від 08.10.2021, за інформацією Департаменту парків та рекреацій ДМР, відповідно до рішення №103/59 від 22.07.2020 «Про припинення юридичної особи Комунального підприємства «Парк Лазаря Глоби» ДМР шляхом ліквідації, нерухоме майно разом із індивідуально визначеним майном було передано на балансовий облік Комунального підприємства «Дирекція територій і об`єктів рекреації» Дніпровської міської ради. На сьогодні, роботи з благоустрою та утримання території парку виконує зазначене комунальне підприємство. За інформацією, наданою Комунальним підприємством «Дирекція територій і об`єктів рекреації» Дніпровської міської ради, утримання та поточний ремонт елементів обладнання дитячих ігрових майданчиків, що знаходяться на території парку, здійснюється силами балансоутримувача.

Відповідно до п.2.2. статуту КП «Дирекція територій і об`єктів рекреації» ДМР (нова редакція), затвердженого рішенням міської ради від 28.07.2021 за №104/9, предметом господарської діяльності підприємства для реалізації мети створення і діяльності є: збереження, відновлення та розвиток територій і об`єктів рекреаційного, оздоровчого, історико-культурного, лісогосподарського призначення, природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення у межах міста Дніпра, та територій і об`єктів, які знаходяться поза його межами, власником яких є територіальна громада міста в особі Дніпровської міської ради.

Згідно копії рішення ДМР від 16.11.2022 за №31/29, вирішено закріпити на праві господарського відання КП «Міська інфраструктура» ДМР об`єкти благоустрою м.Дніпра до яких входить Центральний міський дитячий парк Лазаря Глоби.

Відповідно до копії акту огляду товаро-матеріальних цінностей від 11.09.2023 складеного комісією КП «Міська інфраструктура» ДМР, дитячо-ігровий спорт майданчик №4, що розташований у Центральному міському дитячому парку Лазаря Глоби, усі елементи дитячо-ігрового спорт майданчика придатні для подальшої безпечної експлуатації. На підтвердження вказаного, надано фотокартки.

Закон України «Про благоустрій населених пунктів» визначає правові, економічні, екологічні, соціальні та організаційні засади благоустрою населених пунктів і спрямований на створення умов, сприятливих для життєдіяльності людини.

Згідно п.9 ст.10 ЗУ «Про благоустрій населених пунктів» до повноважень сільських, селищних, міських рад у сфері благоустрою населених пунктів належить здійснення контролю за станом благоустрою та утриманням територій, інженерних споруд та об`єктів, підприємств, установ та організацій, їх озелененням, охороною зелених насаджень, водних об`єктів тощо.

У відповідності до ст.12 ЗУ «Про благоустрій населених пунктів», суб`єктами у сфері благоустрою населених пунктів є органи державної влади та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, органи самоорганізації населення, громадяни.

Пунктом 4 частини 1 статті 13 ЗУ «Про благоустрій населених пунктів» визначено, що до об`єктів благоустрою населених пунктів належать території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору.

Згідно ч.2 ст.15 ЗУ «Про благоустрій населених пунктів», балансоутримувач забезпечує належне утримання та своєчасний ремонт об`єкта благоустрою власними силами або може на конкурсних основах залучати для цього інші підприємства.

Відповідно дозагальних нормматеріального права,балансоутримувач це -юридична особа, яка задоговоромз власником утримує набалансівідповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавствомзвітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів таутримання,а такожзабезпечує управлінняцим майном,а об`єктблагоустрою об`єкт, що використовується відповідно до їх функціонального призначення для забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини.

Виходячи з наявних у матеріалах справи доказів, в тому числі з відповіді директора КП «Спорт-Дніпро» Юрченка А. від 08.10.2021, вбачається, що станом на 12 вересня 2021 року, балансоутримувачем дитячого майданчика розташованого на території Центрального міського дитячого парку імені Лазаря Глоби було КП «Дирекція територій і об`єктів рекреації» ДМР.

Крім того,суд звертаєувагу,що КП «Дирекція територій і об`єктів рекреації» ДМР у своєму відзиві жодним чином не спростувала інформацію щодо знаходження на її балансі, саме на 12.09.2021, дитячого майданчику. Зазначена у відзиві інформація стосується періоду станом на 01.02.2022.

До тогож посилання КП «Дирекціятериторій іоб`єктів рекреації»ДМР усвоєму відзивіна те,що вказанепідприємство єбалансоутримувачем лишетериторії Центрального міського дитячого парку ім.Лазаря Глоби, у зв`язку з чим, не може нести відповідальність за шкоду отриману на дитячому майданчику не заслуговує на увагу, оскільки відповідно до ЗУ «Про благоустрій населених пунктів», територія це - сукупність земельних ділянок, які використовуються для розміщення об`єктів благоустрою населених пунктів: парків, скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, шляхів, площ, майданів, набережних, прибудинкових територій, пляжів, кладовищ, рекреаційних, оздоровчих, навчальних, спортивних, історико-культурних об`єктів, об`єктів промисловості, комунально-складських та інших об`єктів у межах населеного пункту, утримання в належному стані якої, що включає в себе, збереження та відновлення об`єктів благоустрою, покладено на балансоутримувача такої території.

Згідно п.7 ч.1 ст.17 ЗУ «Про благоустрій населених пунктів», громадяни у сфері благоустрою населених пунктів мають право звертатися до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної майну чи здоров`ю громадян внаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об`єктів благоустрою.

З огляду на те, що матеріалами справи підтверджується знаходження дитячого комплексу на дитячому майданчику, балансоутримувачем якого станом на 12 вересня 2021 року було КП «Дирекція територій і об`єктів рекреації» ДМР, у неналежному стані про, що свідчать надані позивачем фотознімки, шкода спричинена позивачу повинна бути відшкодована за рахунок вказаного підприємства.

Як роз`яснено у п.5 Постанови Пленуму Верховного Суду України №4 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» визначено, що відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності обов`язковому з`ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв`язку між шкодою і протиправним діянням заподіювана та вини останнього в її заподіянні. Суд, зокрема, повинен з`ясувати, чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, також інші обставини, що мають значення для вирішення спору.

Згідно ч. 2 ст. 23 ЦК України моральна шкода полягає: 1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; 2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї чи близьких родичів; 3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку із знищенням чи пошкодженням її майна; 4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Відповідно до ст. 76 ЦПК Українипередбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1)письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3)показаннями свідків.

Положеннями ст. 89 ЦПК Українипередбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

З огляду на те, що наявні у матеріалах справи медичні документи свідчать про отримання дитиною 2021 року народження травм, які могли спричинити значні душевні хвилювання як у хлопчика так і його батьків, виходячи з принципу розумності та справедливості, відшкодуванню підлягає моральна шкода у розмірі 2000, 00 грн.

Вимога позивача щодо зобов`язання КП «Дирекція територій і об`єктів рекреації» ДМР провести заміну покриття помосту дитячого ігрового майданчику «Ротарі клуб «Дніпро-регіон» у Центральному міському дитячому парку імені Лазаря Глоби за адресою: м.Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, 95 не підлягає задоволенню, оскільки станом на день розгляду даної справи балансоутримувачем майданчику є КП «Міська інфраструктура» ДМР, яким, відповідно до наявних у матеріалах справи доказів, здійснено ремонт пошкодженого елементу дитячого комплексу.

Посилання відповідачів на не відповідність позовної заяви приписам ЦПК України не заслуговують на увагу, оскільки є абстрактними та питання відповідності позову процесуальному Закону судом було вирішено при відкритті провадження у справі.

Виходячи зприписів ст.141ЦПК України,з КП«Дирекція територійі об`єктіврекреації» ДМР на рахунок позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 181,60 грн.

Керуючись ст. ст. 4,12, 76-81, 83, 258, 259, 265, 268, 272-273, 352-355 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_2 , яка діє в інтересах малолітнього ОСОБА_3 до комунального підприємства «Дирекція територій і об`єктів рекреації» Дніпровської міської ради, Комунального підприємства «Міська інфраструктура» Дніпровської міської ради, третя особа Департамент парків та рекреацій Дніпровської міської ради про зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди задовольнити частково.

Стягнути з комунального підприємства «Дирекція територій і об`єктів рекреації» Дніпровської міської ради (ЄДРПОУ32350241,м.Дніпро,пр.Д.Яворницького,75) на користь ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ) в рахунок відшкодування моральної шкоди суму у розмірі 2000 (дві тисячі) грн. 00 коп.

Стягнути з комунального підприємства «Дирекція територій і об`єктів рекреації» Дніпровської міської ради (ЄДРПОУ32350241,м.Дніпро,пр.Д.Яворницького,75) на користь ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ) судовий збір у розмірі 181 грн. 60 коп.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 273 ЦПК України та може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду.

Повний текст рішення суду складено 03.11.2023 року.

Суддя В.В. Куцевол

30 жовтня 2023 року

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115399606
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —932/9928/21

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Рішення від 30.10.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Рішення від 30.10.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні