Ухвала
від 05.12.2023 по справі 211/5886/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 211/5886/23

Провадження № 2-о/210/102/23

У Х В А Л А

іменем України

05 грудня 2023 року

Дзержинський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді: Скотар Р.Є.,

присяжних Бенмуффок Н.В., Янченко Л.В.,

за участі секретаря судового засідання Діденко Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кривому Розі в порядку окремого провадженняцивільну справу зазаявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Довгинцівської районної у місті Кривому Розі ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

06 жовтня 2023 року до Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області на підставі ухвали Довгинцівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 15 вересня 2023 року надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Довгинцівської районної у місті Кривому Розі ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями зазначена заява передана судді Скотар Р.Є.

Ухвалою суду від 09 жовтня 2023 року прийнято до розгляду та відкрито окреме провадження у справі.

Ухвалою судувід 06листопада 2023року витребуваноз КП «Криворізькабагатопрофільна лікарняз наданняпсихіатричної допомоги»ДОР медичну карткухворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Станом на05грудня 2023року навиконання ухвалисуду від06листопада 2023року надійшламедична карткахворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Разом з заявою заявник посилаючись на необхідність забезпечення доказів для правильного вирішення справи, надала до суду клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

В судовому засіданні 05 грудня 2023 року заявник ОСОБА_1 , присутня не була, надала до суду заяву про розгляд клопотання про призначення експертизи за її відсутності, клопотання підтримала, просила задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судовому засіданні присутній не був, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Відповідно до п. 8 ст.300ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно дост. 105 ЦПК Українипризначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Тобто, призначення судово-психіатричної експертизи є обов`язковим у справах про визнання особи недієздатною та продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною.

Відповідно по п. 5 ч. 1ст.252ЦПК України суд може з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

З огляду на те, що по справах про визнання фізичної особи недієздатною для встановлення психічного стану фізичної особи передбачено обов`язкове призначення судово-психіатричної експертизи, суд приходить до висновку, що для встановлення психічного стану ОСОБА_2 потрібні спеціальні знання в галузі психіатрії, а тому по справі слід призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків міністерства охорони здоров`я України».

Оскільки на проведення експертизи потрібен час, до закінчення її проведення провадження у справі відповідно до п. 5 ч. 1 ст.252 ЦПК України слід зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 19, 84, 252, 298 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересованаособа:Виконавчий комітетДовгинцівської районноїу містіКривому Розіради провизнання фізичноїособи недієздатною,встановлення опікита призначенняопікуна - задовольнити.

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

2. Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним і стійким?

3. Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків міністерства охорони здоров`я України» (49006, м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, буд. 84).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Витрати по оплаті експертизи віднести за рахунок держави.

Роз`яснити учасникам справи що відповідно до ст.109 ЦПК Україниу разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 211/5886/23, провадження № 2-о/210/102/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Довгинцівської районної у місті Кривому Розі ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, медичну картку амбулаторного хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від 01.02.2022 року, медичну картку амбулаторного хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , медичну картку № НОМЕР_1 амбулаторного хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На час проведення судово-психіатричної експертизи зупинити провадження у справі.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку, шляхом подачі в п`ятнадцятиденний строк, з дня проголошення ухвали, апеляційної скарги.

Учасник справи,якому повнаухвала судуне булавручена удень їїпроголошення абоскладення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження,якщо апеляційнаскарга поданапротягом п`ятнадцятиднів здня врученняйому відповідноїухвали суду.

Суддя: Р. Є. Скотар

Присяжні Н.В. Бенмуффок

Л.В. Янченко

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115399683
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —211/5886/23

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Юзефович І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні