Рішення
від 20.05.2024 по справі 211/5886/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 211/5886/23

Провадження № 2-о/210/15/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

20 травня 2024 року

Дзержинський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Скотар Р.Є.,

присяжних Янченко Л.В., Бенмуффок Л.В.,

секретаря судового засідання Діденко Ю.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

особа щодо якої вирішується питання ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку окремого позовного провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Довгинцівської районної у місті Кривому Розі ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (надалі-заявник)звернувся досуду іззаявою провизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

В обґрунтування заяви зазначила, що ОСОБА_4 є рідною сестрою ОСОБА_2 . Брат заявника є інвалідом з дитинства 2 групи. Причиною його інвалідності є хронічне психічне захворювання, яке призводить до того, що він має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до орієнтації, до спілкування, до контролю за своєю поведінкою, до трудової діяльності, до навчання, до здобуття освіти. Брат не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю. У зв`язку з цим, він перебуває на обліку у лікаря-психіатра КЗ Криворізький психіатричний диспансер» ДОР. За весь час за братом наглядала заявник та їх мати, зараз після смерті матері у серпні 2022 року тільки заявник. На сьогодні ОСОБА_1 має можливість і бажання доглядати свого брата і бути його опікуном.

Тому, просить суд визнати рідного брата ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та призначити опікуном ОСОБА_2 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судовому засіданні заявник ОСОБА_5 заяву підтримала та просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи не заперечував з приводу задоволення заяви.

У відповідності до вимог абз. 2 ч. 1 ст. 299 ЦПК України та з врахування думки учасників справи, розгляд заяви проводиться у відсутності особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною.

Заслухавши доводи сторін, розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги заяви, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення заяви по суті, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню за наступних підстав.

Згідно зі ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до вимог ч. 3ст. 296 ЦПК України,заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 від 12.05.1982 року та № 485435 від 02.12.1975 року, копією свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 від 18.04.2003 року (а.с.16-17).

Згідно довідки МСЕК серії 12 ААГ № 178128 від 24.02.2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 інвалід дитинства, має 2 групу з 01.03.2023 року, дата чергового переогляду 10.02.2024 року (а.с.15).

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до вимог ст. 298 ЦПК України ухвалою суду від 05 грудня 2023 року призначена по справі судово-психіатрична експертиза для з`ясування питання, чи хворіє ОСОБА_2 на психічну хворобу і чи може він усвідомлювати значення своїх дій та чи може керувати ними.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи № 84 від 05.03.2024 року Дніпровської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії МОЗ України» ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі легкої розумової відсталості зі значними порушеннями емоцій та поведінки. За своїм психічним станом в теперішній час не може розуміти значення своїх дій та керувати ними (а.с.50-52).

Таким чином, зібрані у справі докази та їх оцінка вказують на наявність підстав для визнанняОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,недієздатним.

Відповідно до вимог ч. 6ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Враховуючи вид психічного захворювання, яким страждає ОСОБА_2 , тривалість цього захворювання, суд вважає необхідним встановити строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним - два роки.

Відповідно до ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно дост. 58 ЦК України, опіка встановлюється над особами, визнаними недієздатними.

Відповідно до ч. 1ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно дост. 63 ЦК Україниопікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановленихстаттею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно до ч. 1ст. 67 ЦК Україниопікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

Пунктом 3.1. Правил опіки та піклування, затвердженого наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 року №34/166/131/88, ст. 63 ЦК України, передбачено, що при призначенні опікуна беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним.

У постанові від 24 липня 2019 року, винесеній за результатом розгляду цивільної справи № 545/3835/16-ц Верховний Суд зазначив, що при призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Згідно Витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ОСОБА_6 станом на 17.05.2023 року незнятої чи непогашеної судимості не має (а.с.8).

Згідно Довідки про доходи ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» ОСОБА_1 з жовтня 2022 року по березень 2023 року отримала 68837,86 грн заробітної плати (а.с.9).

Відповідно до висновку про стан здоров`я громадянина, який бажає встановити опіку (піклування), складеної Управлінням праці та соціального захисту населення 04.05.2023 року ОСОБА_1 може бути опікуном (а.с.10).

Так, поданням виконавчого комітету Довгинцівської районної у місті ради, як органу опіки та піклування № 8/30-312 від 16.08.2023 року виконком Довгинцівської районної у місті ради вважає можливим призначити ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 .

Дослідивши матеріали справи та вивчивши надані суду документи, суд приходить до висновку, що подана заява є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню у повному обсязі, оскільки зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатним та необхідність встановлення над ним опіки з врахуванням подання органу опіки.

Відповідно до ч. 3ст. 299 ЦПК Українисудові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною відносяться на рахунок держави.

В силу ч.ч. 5-9 ст. 300 ЦПК України, рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Керуючись ст. ст.39,55,60,63,67 ЦК України, ст.ст.263-265,300 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Довгинцівської районної у місті Кривому Розі ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна задовольнити.

Визнати недієздатним громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Призначити опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,р.н.о.к.п.п. НОМЕР_3 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,р.н.о.к.п.п. НОМЕР_4 ,зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 .

Витрати по справі віднести за рахунок держави.

Встановити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 недієздатним два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржене учасниками справи в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення судового рішення.

Повний текст рішення суду складено та підписано 20 травня 2024 року.

Відомості про учасників справи згідно п.4 ч.5 ст.265 ЦПК України:

- заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_4 (АДРЕСА_1 );

- заінтересована особа: Виконавчий комітет Довгинцівської районної у місті Кривому Розі ради (50086, м. Кривий Ріг, вул. Дніпровське шосе, 11, ЄДРПОУ 05520744).

Суддя: Р. Є. Скотар

Присяжні: Н.В. Бенмуффок

Л.В.Янченко

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119150889
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —211/5886/23

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Юзефович І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні