Ухвала
від 11.12.2023 по справі 345/1513/23
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/1513/23

Провадження № 1-кс/345/946/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.12.2023 року м. Калуш

Слідчий суддя Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянув клопотання старшого слідчого слідчого відділення Калуського РВП ГУ НП в Івано-Франківській області капітан поліції ОСОБА_3 , у межах об`єднаного кримінального провадження № 12023096170000041 від 12.03.2023, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 366 КК України, про дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю,

в с т а н о в и в:

Старший слідчий слідчого відділення Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області капітан поліції ОСОБА_3 , звернувся до суду із клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Клопотання обґрунтовує тим, що слідчим відділенням Калуського РВП ГУ НП в Івано-Франківській області, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023096170000041від 12.03.2023, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 366 КК України, по факту того, що гр. ОСОБА_4 , жит. АДРЕСА_1 , яка являється дружиною покійного брата заявниці ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , після смерті матері останньої у 2011 році, підробила документи на нерухомість батьків ОСОБА_5 , на підставі яких оформила право власності. Окрім цього, на думку заявниці ОСОБА_5 , службові особи органів державної влади склали та видали завідомо неправдиві офіційні документи про приватизацію житла гр. ОСОБА_4 , жит. АДРЕСА_1 , єдиним спадкоємцем якого, заявниця є за законом.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Калуською окружною прокуратурою.

14 листопада 2023 року, на підставі ухвали Калуського міськрайонного суду, проведено тимчасовий доступ до речей і документів в ході якого, вилучено заповіт від 05.05.2006 року згідно якого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 заповів своє майно ОСОБА_7 та ОСОБА_4 . Вказаний заповіт містить відтиск печатки ІНФОРМАЦІЯ_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , підпис сільського голови ОСОБА_8 та рукописний підпис заповідача виконаний барвником чорного кольору, у вигляді рукописного напису « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Для встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення виникла необхідність у проведенні судово-технічної експертизи документів з метою встановлення чи виготовлені (виконані) фрагменти документу, у 2006 року, а саме відтиск печатки, підпис сільського голови ОСОБА_8 та рукописний підпис заповідача виконаний барвником чорного кольору, у вигляді рукописного напису « ІНФОРМАЦІЯ_4 », для забезпечення проведення якої необхідно зразки документів виданих ІНФОРМАЦІЯ_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 у 2006 році, зокрема заповіти, накази, розпорядження, рішення, інші документи, книги, журнали тощо, які містять відтиск печатки ІНФОРМАЦІЯ_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , підписи сільського голови ОСОБА_8 та рукописні написи виконані барвником чорного кольору, а тому виникла необхідні отримати дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, адо вище вказаних документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , що зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 .

У судове засідання старший слідчий СВ Калуського РВП капітан поліції ОСОБА_3 не з`явився, однак подав заяву в якій просить розгляд клопотання проводити у його відсутності.

Перевіривши додані до клопотання матеріали, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, та дослідивши докази по даних матеріалах, вважаю, що клопотання підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018, внесено зміни до Кримінально-процесуального кодексу України та доповнено ст. 3 КПК України, п. 41, відповідно до якого дізнавач - службова особа підрозділу дізнання органу Національної поліції, органу безпеки, органу, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, органу Державного бюро розслідувань, у випадках, установлених цим Кодексом, уповноважена особа іншого підрозділу зазначених органів, які уповноважені в межах компетенції, передбаченої цим Кодексом, здійснювати досудове розслідування кримінальних проступків".

Окрім,цього відповіднодо ЗаконуУкраїни «Провнесення зміндо деякихзаконодавчих актівУкраїнищодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018, внесено зміни до Кримінально-процесуального кодексу України, та доповнено ст. 40-1 КПК України.

Вимогами ч. 1 ст. 40-1 КПК України, передбачено, що дізнавач при здійсненні дізнання наділяється повноваженнями слідчого. Дізнавач несе відповідальність за законність та своєчасність здійснення дізнання.

Згідно ч. 2 ст. 40-1 КПК України дізнавач уповноважений: 1) починати дізнання за наявності підстав, передбачених цим Кодексом; 2) проводити огляд місця події, обшук затриманої особи, опитувати осіб, вилучати знаряддя і засоби вчинення правопорушення, речі і документи, що є безпосереднім предметом кримінального проступку або виявлені під час затримання, а також проводити слідчі (розшукові) дії та негласні слідчі (розшукові) дії у випадках, установлених цим Кодексом; 3) доручати проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій у випадках, установлених цим Кодексом, відповідним оперативним підрозділам; 4) звертатися за погодженням із прокурором до слідчого судді з клопотаннями про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій; 5) повідомляти за погодженням із прокурором особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 6) за результатами розслідування складати обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру та подавати їх прокурору на затвердження; 7) приймати процесуальні рішення у випадках, передбачених цим Кодексом, у тому числі щодо закриття кримінального провадження за наявності підстав, передбачених статтею 284 цього Кодексу; 8) здійснювати інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв`язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 17.06.2020 внесено зміни до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», відповідно до якого ч. 1 ст. 300 КПК України «Слідчі (розшукові) дії, негласні слідчі (розшукові) дії та інші дії під час досудового розслідування кримінальних проступків» було викладено в наступній редакції:

Для досудового розслідування кримінальних проступків дозволяється виконувати всі слідчі (розшукові) дії, передбачені цим Кодексом, та негласні слідчі (розшукові) дії, передбачені частиною другою статті 264 та статтею 268 цього Кодексу, а також відбирати пояснення для з`ясування обставин вчинення кримінального проступку, проводити медичне освідування, отримувати висновок спеціаліста, що має відповідати вимогам до висновку експерта, знімати за згодою показання технічних приладів і технічних засобів у провадженнях щодо вчинення кримінальних проступків, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, вилучати знаряддя і засоби вчинення кримінального проступку, речі і документи, що є безпосереднім предметом кримінального проступку або виявлені під час затримання особи, особистого огляду або огляду речей, до внесення відомостей про кримінальний проступок до Єдиного реєстру досудових розслідувань", що передбачено ч. 1 ст. 300 КПК України.

Клопотання про тимчасовий доступ до документів відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

Відповідно до вимог ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх ( здійснити їх виїмку).

Згідно ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно із абз.1 ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно із ч. 2 ст. 163 КПК України клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, у випадку доведення стороною кримінального провадження, яка звернулась із клопотанням, наявності достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Сторона кримінального провадження, що подала клопотання старший слідчий СВ Калуського РВП ГУНП капітан поліції ОСОБА_3 довела, що дані документи знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 ,код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ,що зареєстрованийза адресою АДРЕСА_2 .,а саме:заповіти,накази,розпорядження,рішення,інші документи,книги,журнали тощо,які містятьвідтиск печатки ІНФОРМАЦІЯ_3 ,код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ,підписи сільськогоголови ОСОБА_8 тарукописні написивиконані барвникомчорного кольору, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і не можуть бути встановлені іншими способами доказування. Тому суд приходить до висновку, що клопотання слідчого СВ Калуського РВП ГУНП необхідно задоволити.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 132, 160, 163, 164 КПК України , -

у х в а л и в :

Клопотання задоволити.

Надати тимчасовий доступ слідчим слідчого відділенняКалуського РВП ГУ НП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , здійснити тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , що зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 , а саме документів виданих ІНФОРМАЦІЯ_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , у 2006 році, зокрема заповітів, наказів, розпоряджень, рішень, інших документів, книг, журналів тощо, які містять відтиск печатки ІНФОРМАЦІЯ_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , підписи сільського голови ОСОБА_8 та рукописні написи виконані барвником чорного кольору,з можливістю вилучення оригіналів вище вказаних документів, терміном на 30 днів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали 1(один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудКалуський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115529515
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —345/1513/23

Ухвала від 30.08.2024

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні