Ухвала
від 12.12.2023 по справі 467/1454/23
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/1454/23

2/467/310/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.12.2023 року Суддя Арбузинського районного суду Миколаївської області Кірімова О.М., розглянувши заяву про самовідвід судді Кірімової О.М. по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 , яка діє в інтересах позивача ОСОБА_2 до відділу освіти, культури, молоді та спорту Арбузинської селищної ради Миколаївської області, Кавунівської гімназії Арбузинської селищної ради Миколаївської області про скасування наказу та зобов`язання поновити збереження середнього заробітку

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11 грудня 2023 року позовна заява ОСОБА_1 , яка діє в інтересах позивача ОСОБА_2 до відділу освіти, культури, молоді та спорту Арбузинської селищної ради Миколаївської області, Кавунівської гімназії Арбузинської селищної ради Миколаївської області про скасування наказу та зобов`язання поновити збереження середнього заробітку (справа № 467/1454/23, провадження № 2/467/310/23) надійшла на розгляд судді Кірімовій О.М.

Суддею 12 грудня 2023 року подана заява про самовідвід з тих підстав, що позивач ОСОБА_2 є чоловіком ОСОБА_3 , яка працює на посаді секретаря Арбузинського районного суду Миколаївської області, з 01 грудня 2023 року, тобто суду, у проваджені якого перебуває дана справа, що може викликати сумніви щодо неупередженості судді під час розгляду справи та ухвалення рішення.

Вивчивши матеріали справи, заявлений самовідвід, приходжу до наступного.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу) якщо є інші обставини, які викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

За змістом частин 1, 9 ст.40 ЦПК України питання про відвід(самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу.

Пункт 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є складовою частиною національного законодавства, гарантує право на справедливий судовий розгляд при вирішенні питання щодо цивільних прав та обов`язків.

Підхід Конвенції до цього принципу правосуддя ґрунтується на двох аспектах: 1) чи є суд безстороннім у суб`єктивному плані, тобто чи відсутня особиста упередженість суддів; 2) чи наявні в об`єктивному плані достатні зовнішні ознаки безсторонності та чи дотримані в конкретній ситуації гарантії безсторонності, які виключали б будь-які обґрунтовані сумніви з цього питання.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 9 листопада 2006 року в справі «Білуха проти України» зазначено, що наявність безсторонності визначається в тому числі і тим, чи забезпечує суд умови, за яких були б неможливі сумніви у його безсторонності.

Так, згідно наказу керівника апарату Арбузинського районного суду Миколаївської області від 01 грудня 2023 року ОСОБА_3 призначена на посаду секретаря Арбузинського районного суду Миколаївської області.

З огляду на викладене, вважаю, що за таких обставин неможливо ухвалення суддею об`єктивного рішення по справі, а тому з метою дотримання прав сторін, за наявності обставин, які можуть викликати сумнів у неупередженості судді Кірімової О.М. під час розгляду даної справи, а також для забезпечення повного, всебічного та неупередженого розгляду справи, запобігання виникненню будь-яких сумнівів у учасників процесу щодо безсторонності судді, що у подальшому може бути розцінено як порушення п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, тому приходжу до висновку про задоволення самовідводу судді Кірімової О.М.

Керуючись ст.ст. 36, 40, 259, 260 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Заяву про самовідвід судді Кірмової О.М. по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 , яка діє в інтересах позивача ОСОБА_2 до відділу освіти, культури, молоді та спорту Арбузинської селищної ради Миколаївської області, Кавунівської гімназії Арбузинської селищної ради Миколаївської області про скасування наказу та зобов`язання поновити збереження середнього заробітку, задовольнити.

Відвести суддю Арбузинського районного суду Миколаївської області від розгляду цивільної справи № 467/1454/23, провадження № 2/467/310/23 за позовною заявою ОСОБА_1 , яка діє в інтересах позивача ОСОБА_2 до відділу освіти, культури, молоді та спорту Арбузинської селищної ради Миколаївської області, Кавунівської гімназії Арбузинської селищної ради Миколаївської області про скасування наказу та зобов`язання поновити збереження середнього заробітку.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя Арбузинського

районного суду О.М. Кірімова

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115579098
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування наказу та зобов`язання поновити збереження середнього заробітку

Судовий реєстр по справі —467/1454/23

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні