Ухвала
від 11.12.2023 по справі 128/4660/23
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/4660/23

УХВАЛА

Іменем України

11 грудня 2023 року м. Вінниця

Суддя Вінницького районного суду Вінницької області Саєнко О.Б., вивчивши матеріали позовної заяви Заступника керівника Вінницької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України та Вінницької обласної ради до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілої внаслідок вчинення кримінального правопорушення, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача 2 Комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради», -

ВСТАНОВИЛА:

У листопаді 2023 до провадження Вінницького районного суду Вінницької області надійшла вищевказана позовна заява, справа №128/4660/23, в якій Заступник керівника Вінницької окружної прокуратури ( далі- прокурор) просить суд стягнути з ОСОБА_1 , уродженця с. Кинашів Тульчинського району Вінницької області, проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , кошти, витрачені на лікування потерпілої внаслідок вчинення ним кримінального правопорушення - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , у сумі 57 716,75 грн., з яких на користь держави в особі Національної служби здоров`я України - 41 564,97 грн та перерахувати до Державного бюджету, а також на користь держави в особі Вінницької обласної ради - 16 151,78 грн. та перерахувати до Вінницького обласного бюджету. Окрім цього, прокурором відповідно до положень ч.3 ст. 28 ЦПК України обрана територіальна підсудність даної цивільної справи за Вінницьким районним судом Вінницької області , виходячи з місця заподіяння шкоди.

Оглянувши позовну заяву та додані до неї документи, суд приходить до такого.

Стаття 5 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» декларує, що правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства.

За загальним правилом підсудності справ, яке міститься в ч.1 ст.27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Статтею 28 ЦПК України встановлено випадки альтернативної підсудності справ, тобто коли підсудність справ визначається за вибором позивача.

Так, зокрема, згідно з ч.3 ст.28 ЦПК України, позови про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення кримінального правопорушення, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача або за місцем заподіяння шкоди.

Зі змісту позовної заяви убачається, що прокурор просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_1 кошти, витрачені на лікування потерпілої внаслідок вчинення ним кримінального правопорушення, тобто предметом заявлених позовних вимог в даній справі є відшкодування витрат, понесених закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину.

Прокурор обґрунтовує позовні вимоги тим, що Вінницькою окружною прокуратурою здійснювалося процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 12022020050000488 від 06.12.2022. Досудовим розслідуванням установлено, що 06.12.2022 приблизно о 16 год. 40 хв., водій ОСОБА_1 , керуючи технічно справним автомобілем марки «SKODA Rapid», реєстраційний номер НОМЕР_1 , рухаючись по автошляху М-30 сполученням «Стрий - Тернопіль -Кропивницький - Знам`янка - Луганськ - Ізварине», зі сторони м. Немирів у напрямку м. Вінниця, на 405 км + 960 м., що між с. Сокиринці та с. Писарівка Вінницького району Вінницької області, з необережності, що виразилося кримінальною протиправною самовпевненістю, в порушення вимог п. 12.1 Правил дорожнього руху України, не вибрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, внаслідок чого не впорався з керуванням та допустив виїзд автомобіля за межі проїжджої частини у лівий кювет, де відбулось зіткнення автомобіля із деревом.

Внаслідок даної дорожньо-транспортної пригоди неповнолітня пасажирка автомобіля марки «SKODA RAPID» ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до висновку експерта № 31 від 02.02.2023 за результатами проведення судово-медичної експертизи, отримала тілесні ушкодження у вигляді: «Закрита черепно-мозкова травма - забій головного мозку легкого ступеня. Забійна рана лобної ділянки. Забійна рана нижньої губи. Закритий перелом лівої плечової кістки в середній третині зі зміщенням. Закритий остеопіфізооліз дистального кінця лівої стегнової кістки зі зміщенням», які не являлися небезпечними для життя в момент заподіяння і не супроводжувалися загрозливими для життя явищами, за ступенем тяжкості належать до тілесних ушкоджень середньої тяжкості, оскільки за своїм характером спричинили тривалий (понад 21 день) розлад здоров`я. Внаслідок вказаної дорожньо-транспортної пригоди та отримання тілесних ушкоджень, потерпіла ОСОБА_2 була госпіталізована до комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради» (далі - КНП «ВОДКЛ ВОР»). Невідповідність дій водія ОСОБА_1 вимогам п. 12.1 Правил дорожнього руху України знаходиться в причинному зв`язку з наслідками даної дорожньо-транспортної пригоди.

Дії ОСОБА_1 слідчим були кваліфіковані за ч. 1 ст. 286 КК України, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, та стосовно нього до Вінницького районного суду Вінницької області передано обвинувальний акт.

Ухвалою Вінницького районного суду Вінницької області від 23.03.2023 обвинуваченого ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 286 КК України та кримінальне провадження № 12022020050000488 від 06.12.2022 закрито , у зв`язку з примиренням потерпілої та обвинуваченого.

В свою чергу, з доданої до матеріалів позовної заяви копії ухвали Вінницького районного суду Вінницької області від 23.03.2023 , судом убачається лише зазначення в ній номеру кримінального провадження, дату внесення його до ЄРДР, кваліфікація кримінального правопорушення , відомості про обвинуваченого та потерплу, а також відомості про речові докази, рухоме майно на яке був накладений арешт та процесуальні витрати. Водночас, в даній ухвалі суду відсутні обставини ДТП на які посилається прокурор у позовній заяві, зокрема, не зазначено і місце вчинення ДТП.

Окрім вказаного, прокурором до позовної заяви не додано жодного належного та допустимого доказу, що місцем ДТП є територія Вінницького районного суду Винницької області.

Як вбачається із відповіді №321563 від 14.11.2023 з Єдиного державного демографічного реєстру на запит суду, сформованого засобами підсистеми ЄСІТС «Електронний суд», зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання відповідача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , значиться за адресою: АДРЕСА_1 .

З положень ч. 9 ст. 187 ЦПК України, вбачається, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

З огляду на вищезазначені обставини, враховуючи що зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання відповідача є території Тульчинського району Вінницької області, тобто за межами територіальної юрисдикції (підсудності) Вінницького районного суду Вінницької області, тому вищевказана позовна заява про стягнення витрат на лікування потерпілої внаслідок вчинення кримінального правопорушення підлягає передачі за підсудністю на розгляд разом з доданими до неї документами до Тульчинського районного суду Вінницької області.

Керуючись ст.ст.30-32, 187, 261, 354 ЦПК України, суддя,-

ПОСТАНОВИЛА:

Цивільну справу за позовною заявою Заступника керівника Вінницької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України та Вінницької обласної ради до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілої внаслідок вчинення кримінального правопорушення, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача 2 Комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради», - передати нарозгляд запідсудністю разом з доданими до неї документами до Тульчинського районного суду Вінницької області (вул. Перемоги, 16, м.Тульчин, Вінницька область, 23600).

Роз`яснити учасникам справи, що передача справи, з підстав зазначених вище в ухвалі, здійснюється не пізніше п`яти днів після закінчення строку на оскарження ухвали суду, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Вінницького апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги, протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали суду.

Суддя Олена САЄНКО

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115607852
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —128/4660/23

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Саєнко О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні